Çekirdeğin Fazlası Zarar

Newwave

Altın Üye
Katılım
17 Kas 2007
Mesajlar
12,976
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
World Of Hackhell

212c0vc.jpg


Çekirdeğin fazlası zarar

16 çekirdekli işlemciler yalan mı?

Kullanılan işlemcilerin çekirdek sayısı arttıkça PC'ler yavaşlıyor mu? Bu araştırma şaşırtacak!

Bir süre daha çift ve dört çekirdekli işlemciler ile idare etmek zorundayız.
Tek çekirdekli işlemcilerin devri artık geride kaldı. Çift çekirdekli işlemciler ise şu anda neredeyse standart hale geldi. Çünkü iki ayrı çekirdeğe sahip olan işlemciler, eş zamanlı olarak daha çok veri işleyebiliyor ve dolayısıyla sistemin ve programların daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Dört çekirdekli işlemciler ise daha da çok veriyi aynı anda işleyebildiği için, bilgisayarların çok daha hızlı olmasını sağlıyor. Aynı mantıkla sekiz çekirdekli işlemcilerin neredeyse ışık hızına ulaşabileceğini tahmin etmek pek de zor değil. Zor değil ama son araştırmalar bu tahminin çok da doğru olmadığını ortaya koyuyor. Sandi Ulusal Laboratuarları'nda yapılan son araştırmalar, dört ve sekiz çekirdekli işlemciler arasında çok az bir hız farkı olduğunu ortaya koydu.

Aynı merkezde yapılan diğer bir araştırmada ise 16 çekirdekli işlemciler ele alındı. Ortaya çıkan sonuçlar ise şaşırtıcı; 16 çekirdekli işlemcilerin performansı çift çekirdekli atalarının sadece biraz üzerinde. Yani 8 çekirdekten sonrası tahmin edilen hızlara ulaşmayı bir kenara bırakın, sistemlerin yavaşlamasına neden oluyor. Araştırmacılar bunun sebebinin bellek veri genişliğinin fiziksel sınırı nedeniyle oluştuğunu ortaya koydular. Yani işlenebilecek veri sayısı arttıkça, işlemcinin bellek kullanma ihtiyacı da artıyor fakat bellek ile haberleşmesini sağlayan kanallar bu artan trafiği karşılayamadığı için tüm iletişim zarar görüyor.

Görünüşe göre bellek ve işlemci arasındaki iletişim kanalları konusunda ciddi yenilikler yapılmadıkça ve artan çekirdek sayısıyla beraber meydana gelen aşırı ısınma problemi çözülmedikçe 4 çekirdekli işlemcilerden ötesine geçmek pek de mümkün olmayacak.

Sizce dört çekirdekli işlemciler kullanıcılar için ne zaman yetersiz hale gelmeye başlayacak?

Kaynak
 
kuantum fizigine gore IBM in urettigi daha dogrusu uretmeye calistigi islemciler bi gunyuzune ciksin o zaman anlariz :)

fsb onemli benim icin aycicegi degil sonucta islemci ;)
 
Son kullanıcı için sorun yok ..daha çift çekirdeğe geçiş bile tamamlanmıdığına göre bence sorun yok......
 
e o zaman ilerde 50ghz islemciler gorucez 8 den fazla olmycaksa:d
 
lambalı devrelerden transitörlü devrelere geçtik, sonra onları küçülttükçe küçülttük şimdi onunda sınırına geldik. Yakın zamanda yeni bir sıçrama yaşanabilir ve yeni bir teknolojiye geçeriz inşallah ;)
 
İşte burası önemli asıl problem bu noktada oluşuyor yani işlenebilecek veri sayısı arttıkça, işlemcinin bellek kullanma ihtiyacı da doğal olarak artıyor ( fakat bellek ile haberleşmesini sağlayan kanallar bu artan trafiği karşılayamadığı için ) tüm iletişim zarar görüyor.

Bellek ler arasında haberleşmeyi sağlayan ( kanallar ) artan veri trafiğini karşılayamıyor sorun asıl olarak bu noktada başlıyor bu problemi çözmeli işte çekirdek sayısını artırdığınız zaman işlemcide bellek ile haberleşmeyi sağlayan kanallar da ki artan veri trafiğini karşılayacak şekilde bir çözüm bulmazsanız isterse 32 çekirdekli bir işlemci olsun sadece hantallaşmaktan başka bir getirisi olmayacaktır intelin sistem çekirdeğini yapan uzmanları neden bunun farkına varamadılar acaba ?yada her şeyin farkındalar da sadece kar amaçlı mı düşünüyorlar ?
 
ewt güzel bir bilgi oldu bence bide hayalini kuruyodumm.hahahh
 
teşekkürLer biLgi için :saskin ..
 
Geri
Üst