hectorxl
New member
- Reaction score
- 0

Bunlar da onun açılımı!
İmralı’da ömür boyu hapis cezasını çeken PKK elebaşı Öcalan, avukatları aracılığıyla yol haritasının ipuçlarını verdi. Haritasını 12 maddede özetleyen Öcalan “Federasyon istemem, Avrupa modeli benimkine biraz yakındır ama daha gelişmişidir” dedi.
PKK’nın ilk silahlı eyleme başladığı 15 Ağustos’un yıldönümünde yol haritasını açıklayacağı belirtilen ancak tarihi erteleyen Abdullah Öcalan
avukatları aracılığıyla yol haritasının ipuçlarını verdi. Öcalan’ın, PKK’ya yakınlığıyla bilinen firatnews adlı internet sitesinde yayınlanan mesajları şöyle:
DTP SÜRECİ ANLAMALI
Yeni bir süreç başladı. Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti kurması kadar önemlidir bu süreç. Cumhuriyet şimdi demokratikleşecek, tüm olumlu yanları, kazanımları yeni döneme taşırılacak. Geç oldu ama iyi olacak. 1920’lerde
başlanan işi şimdi tamamlayacağız. Herkes bu yeni süreci, dönemi iyi anlamalıdır. DTP de derinlemesine anlamalıdır. DTP bu yeni dönemi anlamazsa, derinlemesine anlamazsa aşılır.
AVRUPA MODELİ
Eskiden devlet kurarsak her şey hallolur diye düşünüyordum. Sonra devletin çözüm değil, sorunun kaynağı olduğu düşüncesine vardım. Bana Güney’deki gibi bir federal devleti verseler, Amerika’nın Barzani’ye verdiği gibi bir federasyon deseler ben bunu kabul etmem. Benim çözümüm bunu aşıyor. Klasik şablonlarla, kalıplarla değil yeni bir yaklaşımla. Avrupa modeli benimkine biraz yakındır ama Avrupa’dan da daha gelişkindir, Avrupamodeli
tam demokratik değil.
ORTADA BULUŞULACAK
Benim çözüm modelim şudur: Devlet olacak, diğer tarafta da demokratik Kürt ulusu olacak. Kürtler devletin varlığını tanıyacak. Devlet de Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek. Böylece orta bir yerde buluşacak, uzlaşacaklar.
DEVLET HER YERDE
Bu şu demektir: Sivil toplumun demokratikleşmesidir. Yani demokratik sivil toplum oluşacak. Sonra devlet isterse yine her yerde bayrağı olacak, isterse her yere hizmet götürecek, isterse her yerde Türkçe öğretecek.
ÖRGÜTLENME ŞART
Kürtlerin her alanda örgütlenmesinin önü açılacak, Kürtler demokratik bir ulus olarak varlık kazanacak. Kendi sporunu, eğitimini, dini örgütlenmelerini, meclisini, belediyelerini yapabilirse kendisi yapacak, kuracak.
KOŞULLARIM DÜZELTİLMELİ
Bu süreçte önümün açılması için bunu hep beraber yürütebilmemiz için koşullarımın düzeltilmesi lazım. Bu topyekûn bir süreçtir. Anı anına bazı şeylerin yürütülmesi gerekir.
DEMOKRATİK YARIŞ
Toplumun yeniden yapılandırılmasından bahsediyorum. İyi olan, güzel olan ne varsa ortaya konacak ve hangisi daha çekiciyse, daha fazla talep görürse o
kazanacak. Bunlar kapitalist anlamda bir rekabet şeklinde değil de, demokratik bir yarış içinde yan yana olacaklar.
ÖZ SAVUNMA
Türkler de Kürtler de kendi dillerini, kültürlerini, tarzlarını ortaya koyacaklar, hangisi daha çok istenirse o alınacak, o ilgi görecek. Ben eskisi gibi değişimi,
devlete dayalı, güce dayalı, torpile dayalı olarak ele almıyorum. Toplum kendi demokratik işleyişini, öz yönetimini, eğitimini, hatta öz savunmasını yapılandıracak. Devlet buna engel olmayacak. Devletin de jandarması olacaksa demokratik olacak, bu hakka saygılı olacak.
OLUMSUZ BİR ŞEY YOK
Ben Fethullah Hoca’yı takip ediyorum, okuyorum. Olumsuz değerlendirmiyorum. Kürdistan’da okulları cemaatleri var, örgütlüler. Demokratik temelde, karşılıklı yaklaşımlar olabilir.
TOPTAN ZAFERLER YOK
Eskiden, neden Ekim Devrimi gibi yapmadım, kökten bir şekilde yeni bir devleti örgütlemedim diye düşünürdüm, Fransız Devrimi gibi Rus Devrimi gibi
toptan zaferler. Bunların dönemi kapandı. Büyük kayıpları, büyük riskleri olurdu. Şimdi bunları aştım.
İMRALI'DAN 12 MADDE
* Federal devleti kabul etmem.
* Ayrı bir devlet istemem.
* En yakın model, Avrupa modelidir.
* Kürtler kendi sporunu, dinini örgütlemeli.
* Demokratik bir ulus olmalı.
* Kendi eğitim örgütlenmesini yapmalı ve meclisini kurmalı.
* Kendi ‘öz savunması’ bile olmalı.
* Kürtler devleti, devlet Kürtleri tanısın.
* Her ikisi de orta bir yerde buluşsun.
* Devletin bayrağı her yerde olacak.
* İmralı’daki koşullarım iyileştirilsin.
* DTP süreci anlamazsa aşılır.
Kaynak