Üniversitelerarası Kurul'dan Şok Bildiri

ße YouRSeLF

New member
Reaction score
0
İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞA BENZİYOR

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ''Türbanla ilgili Anayasa değişikliğinin kamuya da yayılması kaçınılmaz. Bu değişikliklerle Cumhuriyet kazanımları kaybedilecek'' dedi.

İşte açıklama...

'Kamuoyuna Duyuru:

- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ve yasalarda yapılmak istenilen değişiklikler Cumhuriyetimizin laiklik ilkesini ortadan kaldırma çabalarını arttıracaktır.

- Bu değişiklikler sonunda üniversitelerimizin akılcılık ve bilimsel mantıktan uzaklaşması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin din devletine dönüşümü kaçınılmaz olacaktır.

- Din ve vicdan özgürlüğünü sağlamak amacıyla yapılmak istendiği ifade edilen Anayasa değişikliğinin tüm kamu kurumlarını ve kamusal alanı da içine alacak genişlikte olduğu değerlendirilmektedir.

- Değişikliklerin yalnızca üniversite öğrencilerini kapsayacağı varsayımı tamamen geçersiz, öngörüsüzlük ve gerçeği saptırmaktır.

- Anayasa değişikliği olmadan türbanın tüm kamu kurumlarına yayılması isteğinin bazı yetkililer tarafından sıkça ifade edilmeye başlanması da bu değerlendirmemizi doğrulamaktadır.

- Üniversiteler inançların değil bilimsel özgürlüğün yaşanacağı yerler olup esas ayrımcılık ve eşit olmayan davranışın üniversitelerimizde türbanla eğitim başladıktan sonra olacağına kuşku yoktur.

- Öğrenciler türbanlı ya da türbansız olmalarına göre ayırt edilip edilmediklerini ancak bundan sonra yaşayabileceklerdir.

- Laiklik, hukukun üstünlüğü, Atatürk ilkeleri ve benzeri değerlere bağlılıklarını ifade edenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal kuruluşları olan yüksek mahkemelerin bağlayıcı kararlarını ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin ilgili kararlarını da dikkate almalıdırlar.

- Yasal değişikliklerin üniversitelerdeki her türlü eğitim öğretim ve akademik çalışmaları etkileyeceği inancında olan Üniversitelerarası Kurul bu yasal değişikliklerle Cumhuriyet kazanımlarının yok olacağını ve kaybedeceklerimizin bir kez daha yerine konamayacağının bilincindedir.

- Kurulumuz Anayasa değişikliği önerisi yapanları ne yazık ki Türkiye'nin laik düzenininin yok olacağını ve üniversitelerde eğitim öğretim düzeyini bozacağını farkedemeyen Anayasa taslağı hazırlama üyelerini ve bu görüşleri benimseyen veya sessiz kalanları bir kez daha uyarmayı kararlaştırmıştır.

- Saygılarımla...'

Toplantı, tüm rektörlerin 'bravo Sayın Başkan' sloganları ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

YORUM SİZİN

TEŞEKKÜRLER

biz geçen yaz çok duyduk bu lafları...geçen yaz da bi gun malezya olmuştuk bi gun cumhuriyet elden gidiyodu..

hani şimdi biz malezya mı olduk ya da laiklik mi elden gitti...

ben bu durumu abes karşılamıyorum çünkü herkes çok iyi biliyor ki bizim rektör efendiler her hasas konuda körükle meydana çıkarlar ve böyle konuslarda mangalda kül bırakmazlar. ama üniversitedeki icraatlarına bakarsınız bu şahısar ne bir bilimsel makale ne de bir bilimsel çalısmaya destek verirler bu yüzdendir ki dünya genelinde 500 üniversite arasında yapılan sıralamada türkiyeden üniversite ismi yok çok acı

daha dün 1 bugün 2
henüz hiçbirşeyin elden gittiği yok...
önce karar bir geçerliliğini resmileştirsin karar uygulanmaya alınsın ondan sonraki gelişmelere göre değerlendiririz verilen kararın hatalı bir karar olup olmadığına...
henüz çok erken
umarım yeni yasanın mimarları sözlerinde durup bu yasağı sadece üniversite içinde kaldırırlar.yok eğer kamu alanlarını da bu alana dahil etmeye kalkarlarsa o zaman zaten en büyük kaybı kendileri göreceklerdir...

Ya işte arkadaşlarım insanların sırf dini inançları yüzünden yıllarca süründürülüp profesör yapılmadığı,rektör olarak atanmadığı kokuşmuş bir düzenin son temsilcileri bunlar.Sabredin bu kokuşmuş zihniyet yerini aklı selime bırakacak.Son çırpınışları bunlar...Bu ülkeyi artık azınlıklar değil çoğunluk yöneticek...

Rektörlerin yarısı toplantıda yoktu

Türban değişikliğe karşı çıkmak için toplanan Üniversitelerarası Kurul'a 27 devlet üniversitesinin rektörü ve üyesi katılmadı. ÜAK'a rektör ve üyesiyle katılmayan üniversiteler:

Vakıf üniversitelerinin tamamına yakını da kurula üye göndermedi. ÜAK'ın üniversite rektörleri ve üniversitelerin senatolarınca belirlenen profesörlerin oluşturduğu 199 üyesi bulunuyor. Kurulun toplanabilmesi için ise üye sayısının yarıdan bir fazlasının katılımı gerekiyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) biraraya gelen ÜAK'a toplam 103 üye katıldı. Kurulun toplantı yeter sayısı olan 100 üye sınırını zorlanarak aştığı ve bazı üyelere katılımlar yönünde baskı yapıldığı ileri sürülüyor.

ÜAK'a toplam sayısı 28 olan vakıf üniversitelerinden Maltepe, Bilim ve Başkent üniversiteleri dışında katılım olmadı. ÜAK'a rektör ve üyesiyle katılmayan üniversiteler şöyle:

Balıkesir, Bilecik, Boğaziçi, Bozok, Çukurova, Dicle, Osmangazi, Fırat, Gazi, Gaziantep, Gaziosmanpaşa, Harran, Karabük, Kırklareli, Kırıkkale, Kilis, Mimar Sinan, Mustafa Kemal, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Selçuk, Siirt, Süleyman Demirel, Trakya, Uşak ve Yüzüncüyıl.

ÜAK'ın siyasi bildiriler hazırlaması yasal değil

Üniversitelerarası Kurul 2547 sayılı YÖK yasası'na göre akademik bir organ. Rektörler, ÜAK'a bir yıl süre ile üniversitelerin Cumhuriyet dönemindeki kuruluş tarihlerine göre sıra ile başkanlık yapıyor

Yasa'da belirlenen kurul görevleri şöyle: "Yükseköğretim planlaması çerçevesinde, üniversitelerin eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerini koordine etmek, uygulamaları değerlendirmek, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere önerilerde bulunmak, üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak önlemleri teklif etmek, üniversitelerin tümünü ilgilendiren eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak veya görüş bildirmek, aynı veya benzer nitelikteki fakültelerin ya da üniversitelere veya fakültelere bağlı diğer yükseköğretim kurumlarının eğitim - öğretimine ilişkin ilkeler ve süreler arasında uyum sağlamak, doktora ile ilgili esasları tespit etmek ve yurt dışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını değerlendirmek, doçentlik sınavlarını düzenlemek ve ilgili yönetmelik gereğince doçent adaylarının yayın ve araştırmalarının değerlendirilmesi ve doçentlik sınavı ile ilgili esasları tespit etmek ve jürileri seçmek"

hber7.com

Vakıf Üniversiteleri Kimin Elinde Acaba :D Lütfen o Vakıf Üniversiteleri yazarken parantez içinde Tayyeap's Universities yazarsan sevinirim aslında onun da diil daha neler neler dönüo ahhh ne maşalar ahh o maşaları tutan ne eller biliniyor da bu noktadan sonrası pek yararlı değil.. (Kendi sağlığım adına konuşuyorum bazı kesimler için gerçekler bazen bi insanın canına kast edecek kadar acı gelebiliyor)
Dha Fettullah Gülen Hocanızıdan(!) Söz Etmiyorum bile hey gidi hey bee :D

hep gidiyor zaten

35 yaşındayım aklım ermeye başaldığından beri hep ülke elden gidiyor rejim gidiyor laiklik gidiyor hep aynı hikaye
artık midemi bulandırıyorlar bu elitler

ben bu durumu abes karşılamıyorum çünkü herkes çok iyi biliyor ki bizim rektör efendiler her hasas konuda körükle meydana çıkarlar ve böyle konuslarda mangalda kül bırakmazlar. ama üniversitedeki icraatlarına bakarsınız bu şahısar ne bir bilimsel makale ne de bir bilimsel çalısmaya destek verirler bu yüzdendir ki dünya genelinde 500 üniversite arasında yapılan sıralamada türkiyeden üniversite ismi yok çok acı

basmakalıp aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz bilimsel çalışma yok vs..
tamam çok olmadığını bende biliyorum ki diyelimki bu rektörler izin vermiyor bak birsürü üniversitenin rektörü katılmamış onlar yapsın o zaman bilimsel çalışma zaten kafasını kapatan koşa koşa profesör olucak dimi şimdi öbür sene bi bakacaz en iyi 500 üniversitenin yarısı türk bu üniversiteler yetmemiş yeni üniversiteler açmışız kadınlı erkekli üniversiteye koşup bilimsel makale yazacaz... sanıyosunuz heralde

lütfen komik olmayın millet üniversitede kafasını şapkayla değilde bezle kapattı diye hiçbirşey olmayacak sadece gerildiğimizle kalacağız o kadar bu gerginliğe başka bir sebep bulun bilimsel çalışmayı yemiyoruz

aman koşun laiklik gittin elden :D

Bunlar sadece görüş açıklamasından öteye gitmez. Sonuçta benzer tepki de karşı taraftan insan hakları yönünde geldiğine göre, insan hakları da laiklikle eşit değerde olduğuna göre, hatta laiklik insan hakları amaçlı bir ilke olduğuna göre, ortada bir problem yok. Sonucta üniversitelerarası kurul değil yasama organımız.

basmakalıp aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz bilimsel çalışma yok vs..
tamam çok olmadığını bende biliyorum ki diyelimki bu rektörler izin vermiyor bak birsürü üniversitenin rektörü katılmamış onlar yapsın o zaman bilimsel çalışma zaten kafasını kapatan koşa koşa profesör olucak dimi şimdi öbür sene bi bakacaz en iyi 500 üniversitenin yarısı türk bu üniversiteler yetmemiş yeni üniversiteler açmışız kadınlı erkekli üniversiteye koşup bilimsel makale yazacaz... sanıyosunuz heralde

lütfen komik olmayın millet üniversitede kafasını şapkayla değilde bezle kapattı diye hiçbirşey olmayacak sadece gerildiğimizle kalacağız o kadar bu gerginliğe başka bir sebep bulun bilimsel çalışmayı yemiyoruz

Millet kafasını şapkayla da kapatamıyor. Biraz araştıralım. Senin dediğin bazı üniversitelerde rektörün insiyatifine kalmış bir şey... Onlarca üniversitede peruk bile yasaklanabiliyor rektörlerin keyfi gelince... :goz:

hatta bazı oğretim gorevlileri turbanla universiteye oğrenci girerse derslere girmeyeceğini bile soyledi...

bunun ustune daha ne soylenir ki...

İsterse piyano çalmaya başlayıp ülkeyi terk edebilir... Çok komik ya. :)

ya ne kadr saçma bu ülkede kimse işine bakmıyo sen senelerce okumus prof olmussun sırf siyasi inadın yüzünden derslere girmeyeceksin ve başörtülülerin ders notlarını kıracaksın ah ülkem ah

Geri