ÜtÜ İle Baski Devre TennİĞİ Hakkinda Bİlgİ

KRAL REX

New member
Katılım
6 Ara 2006
Mesajlar
2,126
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
KÜÇÜKPARKLA EGE ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
arkadaşlar sizinle bunu paylaşmak istiyorum. ütü ile baskı devre tekniği.

KUŞE KAĞIT İLE BASKILI DEVRE HAZIRLAMA
1- İlk önce baskılı dewresini çıkartacağımız dewre şemasının baskılı dewre olarak çizimini yapacağız.Bunun için çeşitli programlar weya elle çizim yolunu da kullanabilir siniz. Ama sonuçta elimizde baskılı dewresi çizilmiş bir şema olması gerekir. (kuşe kağıt tan tasarruf etmek için ben kuşe kağıda iki adet baskı çıkardım siz de iki adet çıkarabilirsiniz)
2- Plaketin kesimi, çizilen baskılı dewre boyutunda kesilir. Kesilen bu bakır plaketi elimizde bulunan temizlik maddeleri ile temizlemeye başlayalım. Arkadaşlar bizim çalışmalarımızda kullandığımız temizlik maddesi cif tir.Cif plaket temizlemede çok etkilidir we plaketin üzerindeki paslanmaya başlayan kirleri çıkartır o nedenle cifle silmenizi tavsiye ederim.Daha sonra ise asetonla sonbir temizlik yapıp plaketi bol su ile yıkayın arakadaşlar ve plaketin son hali çok temiz ve parlak gözüksün
3. Evet plaketimizi temizledikten sonra sıra kuşe kağıda geldi arkadaşlar kuşe kağıdın özelliklerinide bahsetmek istiyorum. Kuşe kağıt A4 ebatında kırtasiyelerde satılmaktadır ve yağlı kağıt olarak da adı geçer. Bu kağıdın türü üzerine ısı gelince kolay kolay yanmaz ve yağlı olduğundan dolayı üzerinde herhangi bir boya varsa bunu atar. Bu nedenle çizdiğimiz baskılı dewreleri kırtasiyeden aldığımız kuşe kağıda fotokopi çekeceğiz yada bunun yerine imkanı olan arkadaşlar lazer yazıcıdan çıktı alacaklar. Normak püskürtmeli yazıcıdan olmaz bunun nedeni ise normal yazıcılardaki boyadır yani bize ise toner lazım o nedenle ya lazer yazıcı yada fotokopi olacak fotokopide en koyu miktarında olsunki güzel çıksın. Sıra geldi kuşe kağıdınındaki toneri plakete aktarmaya. Bu iş için ütü kullanacağız arkadaşlar demin de dediğim gibi kuşe kağıt ısıda üzerindeki toneri atıyor.işte o ısıyı ütüden alacağız arkadaşlar bu ütü sayesinde kuşe kağıttaki toner bakır plakete yapışacak ve yollar hazır hale gelecek. İlk yapmamız gereken ütüyü son sıcaklık derecesine almak ve ısınmasını beklemek ısındığı zaman kuşe kağıdını simetrik bir şekilde plaketin üzerine yapıştırıp (kuşe kağıttaki yollar plaketin bakır tarafına bakacak şekilde yerleştirin) ütülemeye başlayalım ama ütüyü sağa sola gezdirmeden koyduğumuz yerden ütülemeye devam edelim bu ütüleme süresi devrenin büyüklüğüne göre değişeceketir.Küçük devrelerde daha az zamanlı bir ütüleme yapmalıyız bu ütüleme yaklaşık 5 dakika kadardır.Eğer fazla Ütülersek plaketimiz yanar we kırmızı bir hale bürünür , az ütülersek kuşe kağıttaki yollar plakete yapışmaz we buda istenmeyen bir durum. Bu ütülemeyi göz kararı (ütünüzün gücüne göre) ayarlayabilirsiniz.Bir kaç denemeden sonra ne kadar ütüleyeceğinizi tespit edebilirsiniz.
4- Ütüleme işlemi bittikten sonra ütülediğimiz plaketi kuşe kağıttan ayırmak için suya atıp kuşe kağıdın erimesini beklememiz gerekmektedir. Bunun için su dolu bir kaba ütülediğimiz plaketi atalım ve 20 dakikada o suda bekletelim. Suda kuşe kağıt eriyecek ve üzerinde çok az bir kağıt tabakası kalacak bu tabakayıda elimizle ovuşturarak çıkartacağız.
5- Kuşe kağıdı da plaketten ayırdıktan sonra sıra geldi eksik veya çıkmamış yolları kontrole. Çıkmamış yolları we yarım çıkmış yolları elimizdeki edding kalem ile üzerinden geçerek tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra plaketimiz eritilmek için hazır hale gelecektir.Eritme işlemi bildiğiniz gibi bakırın erimesi için hazırlanan asit ile meydana gelmektedir. Bu asit ise elimizde bulunan ve devamlı bulabileceğimiz maddeler olan tuz ruhu ve perhidrol dan oluşmaktadır. Perhidrolü eczanelerden alabilirsiniz arkadaşlar tuz ruhunu ise marketten weya bakkaldan temin edebilirsiniz. Bu iki sıvıyı karıştırarak asit elde edilir bu karşımı kısaca anlatayım. Elimizde bulunan tuzruhundan 3 ölçek alarak bir kaba koyalım daha sonra aynı ölçek ile 1 ölçek perhidrol alarak aynı kaba koyalım bu arada ilk önce tuzruhu atılacak sonra perhidrol. Yani 3 ölçek tuzruhunu we 1 ölçek perhidrolü bir kabın içine koyuyoruz miktarını weremiyecem çünkü o sizin plaketinizin büyüklüğüne bağlı. Bu karışımı yaptıktan sonra plaketimizi bu karışımın içine atalım ve sallayalım bakır plaket bir zaman sonra erimeye başlayacaktır (resimdeki gibi).Komple eridikten sonra sadece çizili olan yollar kalacak gerisi ise eriyecektir.Plaket erime noktasına geldiği anda bir pense yardımıyla onu o kaptan çıkarıp su dolu bir kaba atın su bildiğiniz gibi asiti baza çevirir ve tehlikesiz hale getirir.Plaketi suya atın ve biraz beklesin. (asit işlemi lütfen açık alanda yapılsın balkon bahçe vs... nedeni ise etrafa zehirli madde salgılaması)
6-Evet eriyen yolardan geriye kalan toneri çıkartmaya geldi. Arkdaşlar toneri aseton ve gazete kağıdı yardımıyla çıkaracağız. Gazete kağıdı diyorum burası çok öenmli bu gazete kağıdını kullanın yoksa toner biraz zor çıkar.Asetonu plaketin üzerine bir miktar dökün we gazete kağıdı ile temizlemeye başlayın. Gazete kağıdının yerine, ewde bulaşık yıkamak için kullandığımız zımpara gibi bir sünger warya onunlada toneri mükemmel çıkartabilirsiniz ama kesinlikle aseton kullanılacak.
Bir daha bol suyla yıkayıp delinmeye hazır hale getirilir.

ALINTIDIR
 
paylasımn için saol kardesm..


ilk paylasımn inş. hayırlı işlere wesile olur ..
dewamınıda bekleriz..

iyi forumlar...
 
en iyi baskı devre çıkarma tekniğidir zaten bu. ben bunu kullanıyırım
Benim taktik ise normal kağıt hafif yanana kadar baskı devrede ütüyü basmak siyah yerler
tamamen yapışıyor emin olun.. diş fırcası vb şeylerlede çıkarabilirsiniz.
 
teşekkürler...

çok işimize yarayabilir..
 
Yazıda da uyarma yapılmış zaten, tuzruhu ile açık havada çalışın.
son zamanlarda marketlerde satılan %8 lik tuz ruhundan daha fazla
oranlı tuz ruhuna rastlanıyor.Bunların oranı %8 den daha fazla sanırım.
dikkatli olun.
 
evet oluşan koku berbat ve çıkan gaz insanı zehirleyebilir.Bir tavsiye zakın saman kağıdı karışımlı kuşe kağıtları kullanmayın(Sızıntı dergisi vs)plaketin üstüne yapışıp kalıyor
 
Kral Rex BiLgiLer için teşekkür edrm.. Bir sorum oLacaktı ütüLeme işLemini yaparken ütü buharda mı oLacak buharsız mı ??
 
Geri
Üst