Helldorado
A Drinking Song
- Katılım
- 3 Tem 2007
- Mesajlar
- 3,297
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

İftardan sonra günlük su ihtiyacınızı gidermek için bol bol su için. Ayran ve çorbayı eksik etmeyin.
İftar sofranızda bunlar mutlaka olsun!
Ağır yemekler yerine sebze ve zeytinyağlılara ağır- lık verin. Sahurda tuzlu peynir ve zeytinden ölçülü yiyin. İftardan sonra günlük su ihtiyacınızı gidermek için bol bol su için. Ayran ve çorbayı eksik etmeyin.
Yemek sonrasında gaz şikayeti olmaması için iftar sofralarının sadeleştirilmesini öneren Keservuran, sahurda ise tuzlu, yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine ...vb.) uzak durulmasını istedi. Onun yerine kalsiyum minerali açısından da zengin olan tuz oranı düşük çökelek lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli. Sahurda zeytin tüketimine de dikkat edilmeli. 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli. Böylece gün içinde susama hissini dengelemiş oluruz. Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (peynir çeşitleri, süt, yumurta, yoğurt gibi) besinlere mutlaka yer verilmeli, mide hacmini dolduracak posa içeriği yüksek lifli gıdaların (yeşillik, domates, salatalık, maydanoz gibi) tüketimi ihmal edilmemeli.
Ramazan ayı boyunca sofralardan yoğurt, cacık veya ayranı eksik etmemeliyiz. Bu gıdalarda bulunan yararlı bakteriler bağırsak florasının ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde olmazsa olmazlardandır. Yine Ramazan ayının vazgeçilmezi olan "hurma" kabızlık şikâyetlerini en aza indirmede bize yardımcıdır. Bu nedenle orucumuzu 1-2 adet hurma + 1-2 bardak su ile açmak sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Orucun detoks etkısı var mI?
Ramazan ayında yaptığımız en büyük hata sağlıklı mı değil mi düşünmeden, doyduğumuzu anlamadan yemek yemektir. Oysa orucun asıl amacı nefsimize hakim olabilmek ve 1 ay boyunca vücudumuzu dinlendirebilmektir. Beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, bilinen en eski detoksun oruç olduğunu söyledi. Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz.
Soğuk içeceklerden kaçının
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, yaz aylarında sıcaklardan dolayı sıvı kaybının arttığını, bu durumun su ihtiyacını artırdığını, sahur ve iftar arasındaki uzun sürenin de göz önünde bulundurulduğunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında sıvı alımının geldiğini söyledi. Peki uzun Ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmak gerekiyor? Bunun için sahur ve iftarda mümkün olduğunca su içmeye özen göstermeli. Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran (hazır ayranlar içinde tuz bulunması nedeniyle yüksek tansiyon hastaları tüketmemeli) ve taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçınmalı.
Susuzluğa karşı karpuz yiyin
Ramazan aylarında öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikâyetini önlemek amacıyla iftardan bir-iki saat sonra yaz ayında olmanın avantajını da kullanarak meyve tüketimine özen gösterilmeli. Dilem İrkin, özellikle yaz meyvesi olan karpuzun bol su içeriği ile iyi bir seçim olacağını söyledi. ZAMAN