redyellow2
New member
- Reaction score
- 0
İnsanları ne için sokağa dökmek isterdiniz?
Facebook ve twitter o kadar geniş bir sosyal ağ ki insanları bir anda sokağa dökebiliyor. İsyanlar, sokak gösterileri ve çatışmalar bu sosyal ağlar üzerinden yönlendiriliyor.
Biz de buradan hareketle, ünlü simalara, "İnsanlık hayrına bir eylem yapacak olsanız duvarınıza neler yazardınız?" sorusunu yönlendirdik.
Yıllar önce, yurdum insanı fikirlerini sadece taş duvarlara yazardı! Ellerinde boya kutuları ve fırçalarla birlikte dolaşan farklı siyasi gruplara mensup kişiler, geceleri yoğun bir mesai harcardı. Zaman artık değişti, şimdilerde başımızdan geçen ilginç olayları, siyasi fikirlerimizi ya da gündemle ilgili önemli bir konuyu hemen Facebook ve Twitter'da paylaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kimse Yok mu Derneği'nin öncülük ettiği yardım kampanyası vesilesiyle Sudan'a giden Reyhan Karaca, karşılaştığı üzücü manzaraları kendi Twitter hesabında paylaştı. Bunun ardından sanatçının reklam yaptığını söyleyenler oldu. Reyhan Karaca, bu eleştirilere sert bir dille cevap verdi, "Böyle bir kaygım olsa genç birini koluma takar sokaklara çıkardım!" dedi. Sudan'daki insanların yardıma muhtaç olduğunu ve insanlığın daha fazla sessiz kalamayacağını ifade etti.
![]()
Birkaç gün sonrasında yaşanan bir başka Twitter tartışması ise bir hayli ilginçti. Bir voleybolcu genç kız şortuyla otobüse bindiği için lince uğradığını iddia etti. Twitter'a yansıyan olay kısa süre içerisinde binlerce kişi tarafından yorumlandı. Yorumlardan bazıları söz konusu otobüslerden birine binerek eylem yapma fikriydi. Birkaç dakika içinde toplantı yeri belirlendi, voleybolcu kızlar şortlarını giyerek topluca otobüse binip eylem yapmak için sabırsızlıkla bekliyorlardı! Aradan geçen süre içerisinde olayın aslında şort giyme meselesinden değil de voleybolcu Nurcan İbrahimoğlu'nun ayaklarını uygunsuz şekilde uzattığı ve yolcuların geçişine engel olduğu için yaşandığı anlaşıldı!
Sosyal medya sitelerinin insanları kanalize ederek bir eylemin tetikleyicisi olduğu herkes tarafından biliniyor. Arap ülkelerindeki ayaklanmaların hızlı bir şekilde yayılması bu internet siteleri sayesinde oldu. Daha geçtiğimiz haftalarda Zeytinburnu'nda çıkarılmaya çalışılan TürkKürt çatışmasında da insanları yönlendiren Facebook ve Twitter'dı. Son olarak İngiltere'de günden güne artarak devam eden sokak gösterilerini tetikleyen unsurun da sosyal ağlar olduğu anlaşıldı. Bu siteler eğer provokatif kişiler tarafından yönlendirilirse çok vahim bir sonuç ortaya çıkabiliyor. Bu siteleri insanlığın hizmetine kullanarak evrensel mesajlar da vermek mümkün tabii. Biz de buradan hareketle ünlü simalara, "Eğer insanlığı yönlendirerek müspet bir eylem yapmak isteseniz Facebook ve Twitter hesabınızın duvarına neler yazardınız?" sorusunu yönelttik. Bakın hangi ilginç cevapları aldık.
![]()
Sibel Eraslan (Yazar):
Ezan okundu, hadi hep birlikte namaza gidelim demek için insanların bir araya toplanmasını isterdim.
![]()
Kerem Alışık (Oyuncu):
Okumak isteyip de okuyamayan çocuklara yardım toplamak için sokaklara çıkmak isterdim.
![]()
Reyhan Karaca (Sanatçı):
Bu konuda benim kırgınlıklarım var. Olumlu bazı adımlar attığınızda çevrenizdeki insanlar sizi reklam yapmakla suçluyor. Önemli olan bu yapılan hizmetin binlerce yoksul Afrikalıyı kurtarması. Ben, kendi paylaşım duvarımda insanları Afrika'ya yardım yapmaları için yönlendiren bir mesaj yazardım, bunu da yaptım zaten.
![]()
Erhan Ertürk (NTV spikeri):
Bizler haber sunduğumuz için Somali görüntüleri beni çok etkiliyor. Elimde böyle bir imkân olsaydı bunu Afrika için kullanmak isterdim.
![]()
Fatih Kısaparmak (Sanatçı):
Trafik terörü ve kadına şiddetin önlenmesi için insanların sokağa dökülmesini isterdim.
![]()
Hasan Saltık (Müzik yapımcısı):
İnsanların internet üzerinden dinledikleri müziklere para vermelerini sağlayacak bir sistemin getirilmesi için eylem yapmak isterdim.
![]()
Mehmet Altan (Gazeteci):
İş güvenliği olmadığı için ölen çalışanların hakkını savunmak için insanların sokağa dökülmelerini isterdim.
![]()
İskender Pala (Yazar):
İnsanların kendi iç dünyalarına yönelmeleri için onları sokağa toplamak isterdim.
![]()
Ege (Sanatçı):
Devletin internet üzerindeki kısıtlamalarını kaldırması için insanları organize ederdim.
![]()
Mehmet Metiner (AK Parti Milletvekili):
Kürt ve Türk kardeşliğinin daha da güçlenmesi, terörün bitmesi için insanları sokağa dökmek isterdim.
![]()
Mehmet Barlas (Gazeteci):
Sebep ne olursa olsun insanları sokağa dökmek istemezdim.
![]()
Latif Demirci (Karikatürist):
İnsanların mizah duygularını geliştirmek ve onların kendileriyle dalga geçebilmelerini sağlamak için bir eylem düzenlerdim.
http://www.rotahaber.com/insanlari-ne-icin-sokaga-dokmek-isterdiniz_195603.html
İlginç bir soru...İlginç cevaplar var.
bakalım forumdan kimler nasıl ilginç cevaplar verecekler bu soruya:
İNSANLARI NE İÇİN SOKAĞA DÖKMEK İSTERDİNİZ?
Buyrun...