İphone 5 Türk Fizikçi Yapacak..! [DetayLı BiLGi]

Kaçan Aşık

Yönetmen
Katılım
16 Ara 2006
Mesajlar
7,939
Reaction score
0
Puanları
0
Apple, dahi Türk'ten yardım istedi

iPhone 5'i Türk fizikçi Atakan Peker kurtaracak. Çare de 'esnek metal'...

Şirketin marka değerine ciddi zarar veren, hesaplarda 175 milyon dolarlık ek maliyet çıkaran iPhone 4’deki anten sorununu bir kez daha yaşamak istemeyen ABD’li bilgisayar devi Apple, çareyi Boğaziçi Üniversitesi mezunu Türk fizikçi Atakan Peker’in “esnek metal” olarak adlandırılan teknolojisinde buldu.

Geçen hafta ABD’de Liquidmetal Technology şirketiyle kontrat imzalayan ve tüketici elektroniği ürünlerinde bu materyali kullanma adına özel bir anlaşma yaparak bu alanda tüm hakları kullanma hakkını alan Apple’ın iPhone 4’ün yeni sürümlerinde ve iPhone 5’in anteninde bu metali kullanması gündemde. Şirket bunun yanı sıra diğer ürün gruplarında da (iPad, Macbook) bu metalle tasarıma ağırlık verebir.
Kendisinin büyük bir Mac fanatiği olduğunu ve bilgisayarda tercihinin Apple olduğunu belirten Atakan Peker, esnek metalin orjinal formülünü geliştiren biri olarak Apple’un bu teknolojiyi kullanacak olmasından büyük gurur duyduğunu belirtti.

Patentten 40 milyon dolar

Esnek metal teknolojisinin mucidi olan Peker, 13 yıl Liquidmetal firmasında çalıştı. Master tezini hazırlarken şirkete adım atan ardından ürün geliştirme aşaması sonraki yıllarda da şirkette teknolojiden sorumlu Başkan Yardımcılığı pozisyonuna kadar yükselen Peker, şu anda Washington State Üniversitesi’nde “İleri Düzeyde Materyaller” dalında Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.
Elinde “esnek metal” teknolojisinin yanı sıra 30’a yakın patenti bulunduran ve bunların çoğunu endüstrinin kullanımına sunan Atakan Peker son 5 yılda bu patentlerden 40 milyon doları aşkın gelir elde etti.

Titanyumdan 10 kat esnek

13 yıl bu teknolojinin üzerinde çalışan Atakan Peker, “güçlü plastik” olarak adlandırdığı bu materyalin görünüm olarak diğer metallerden bir farkı olmadığını, bununla birlikte çok daha esnek bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor.

Bu ürün titanyum veya paslanmaz çelik gibi metallerden 10 kat daha esnek yapıda, çok daha hafif ve iki kat dayanıklı. Diğer metallere göre en önemli dezavantajı ise yoğun kullanım alanı olmadığından fiyatının pahalı olması.

Esnek metal ne işe yarayacak?

iPhone’un yeni modellerinde kullanılacak olan yeni form verilmiş metal, GSM anteninin bulunduğu bölüm kapatıldığında esneyerek antenin kapanmasının önüne geçerek sinyal problemi yaşanmasına engel olacak.

Omega ve Vertu kullanıyor

Atakan Peker’in geliştirdiği bu materyal lüks ürün gruplarının yanı sıra NASA ve savunma sanayi alanında kullanılıyor. Omega ve Tag Heuer gibi saat devleriyle lüks telefon markası Vertu’da kullanılan esnek metal ayrıca bisikletle golf ve beyzbol sopalarında da tercih ediliyor. Bu materyalin bir diğer kullanım alanı ise uzay araçları ile zırh delici kurşunlar olarak listeleniyor.(Milliyet)​
 
titanyumdan 10 kat daha esnek helal olsun peker beye başarılar Türk e daha çok işleri düşecek inşallah...
 
titanyumdan 10 kat daha esnek helal olsun peker beye başarılar Türk e daha çok işleri düşecek inşallah...
Titanyum pek de esnek değildir :)
Hatta bekletildikçe yaşlanma setleşmesine uğrar.
Paslanmaz çeliklerin büyük bir bölümü de esnek değil kırılgan olmaları ile tanınır.
Sanırsam yazıyı hazırlayan acar gazeteci biraz işkembesini kullanmış bu bölümlerde.
Buarada nedense yabancı kaynaklarda esnek metal değil sıvı metal kelimesi geçiyor.
Bu arada biraz daha dalarsanız Apple firmasının I phone larda kullandığı simkart çıkarma aparatlarının bazılarının bu malzemeden yapıldığına ve Atakan Peker'in ancak çıkarma aparatını eline alıp incelettirdiğinde durumun farkına vardığını da öğrenebilirsiniz.

Apple firmasının gariban bir Türk bilim adamının Patentlerini çalmaya deneyip başaramamasının haberi de olabilir bu.....
Apple Already Used Liquidmetal For SIM Ejector?
 
Geri
Üst