İslam tarihinde bir ilk

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

İngiltere'in Oxford kentinde Cuma namazını Kanadalı Raheel Raza isimli kadın imam kıldırdı.

Kanadalı yazar Raheel Raza, Oxford'a sonradan Müslümanlığı seçmiş bir cemaatin isteği üzerine kadın-erkek karışık cemaate namaz kıldırdı, hutbe okudu, İngiltere'e Cuma namazı yöneten ilk kadın oldu. Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan ve insan hakları savunucusu olan Raheel Raza, Müslüman bir aileden geliyor ve 5 yıl önce Toronto'ya Cuma namazını kıldırdığında ölüm tehditleri almıştı.

İslam dininin en hararetli tartışmalarına sebep olan kadınların Cuma namazı kıldırması konusu, Kanadalı yazar Raheel Raza'ın bugün kıldırdığı namazla tekrar gündeme geldi. İngiltere'ye ilk defa Cuma namazını 2008 yılında sonradan Müslümanlığı seçen Amerikalı Amina Wadud kıldırmıştı ancak Raheel Raza Müslüman bir aileden gelerek İngiltere'ye Cuma namazı kıldıran ilk kadın oldu.

Raheel Raza, İslam dininde kadının liderlik rolü konusundaki düşüncelerini İHA'ya anlattı. Kanadalı yazar Raza, "Kanada'da namaz kıldıran ilk kadındım. Bu çok tartışılan bir konu, kadının namaz kıldırması dinimizde günah değil hatta peygamberimiz izin vermiş. Ancak bazı imamlar bunu doğrularken diğerleri yanlış olduğunu ileri sürüyorlar. Ben kararımı vermeden önce araştırmamı yaptım ve doğru olduğuna karar verdim. Bana çok tehdit edici emailler geldi. Ölümle korkutuldum, bir daha yapmamam için tehdit ediyorlar. İmamlık asıl işim değil ve buraya insanların isteği üzerine geldim" dedi.

Raheel Raza'yi Oxford'a davet eden, Oxford İslam Cemiyeti Başkanı Dr. Taj Hargey ise İHA'ya yaptığı açıklamada, "Kadının cemaat yönetmesi tartışma konusu değildir. Çünkü Kuran'a hiç bir ayet kadına cemaat yönetmeyi yasaklamıyor. İslam'a erkek ve kadın eşittir. Eğer kadın camide eşit olamazsa toplumda da eşit olamaz. Suudi Arabistan ve Pakistan'a bu uygulanmıyor olabilir ama yanlış olduğu anlamına da gelmez. 21. yüzyılda kadının imam olmaması çok yanlış. İslam'ın günümüze uygulamamız lazım. Bugün hiç bir protesto olmadı bu demektir ki değişim geliyor. Artık bunu daha çok tekrarlamamız gerekiyor" dedi.

Oxford Üniversitesinde mühendislik okuyan Marzyeh Ghasseni isimli öğrenci ise, "Bugünkü olayın tartışma konusu olduğu gerçek ancak İslam'a tartışılacak bir çok konu var. Kendi araştırmalarıma göre kadın namaz kıldırabilir, bu özelliği kendinde görebiliyorsa yapmasında hiçbir sakınca yoktur" şeklinde kendi görüşlerini ifade etti.

Kaynak

Çok bilgili değilim bu konuda ama imamlık yapabilirde ne bilim kadınlar ayrı erkekler ayrı katta kıldırsaymış...

İslam evrensel değil mi neden kadın erkek aynı yerde kılamıyor?İbadetin sınıflandırması mı olurmuş?Aynı fakirin hacca gidemediği zenginin ise hac manzaralı odada kaldığı gibi.İbadetin kadını erkeği olmaz,inanıyorsa istediği yerde yapsın.Heryer allahın mekanı değil mi inanana göre.

İslam evrensel değil mi neden kadın erkek aynı yerde kılamıyor?İbadetin sınıflandırması mı olurmuş?Aynı fakirin hacca gidemediği zenginin ise hac manzaralı odada kaldığı gibi.İbadetin kadını erkeği olmaz,inanıyorsa istediği yerde yapsın.Heryer allahın mekanı değil mi inanana göre.

''inana na göre ''diye bitirdiğine göre; senin çok ilgi alanın değilse ve sanki herşeye 2 cümle yazrsan sana bir çuval alkış gelecek gibi bol kese fetvası vermekte nasılda cüretkarsınız kardeşim..

işi bilen ve kılanlar bile direk bu meseleye cevap vermezken sizin bu ALLAH adına din -i islam adına bedavadan fetva sallamalarınız hiçte hoş değil.. inanıyorsan seni aşar, inanamıyorsan zaten sana ne?

Böyle saçmalık olur mu ki..
Kadın imam olcak,arkada bir sürü erkek...
Allah(cc) bizi bu saçmalıklardan korusun

Bir konuda hakliysin, heryer temiz oldugu sürece ibadet etme imkanidir.
Kadin erkek ayrimi söyle anlatayim, ates ile barut biraraya gelince nolur?
Görün forumda bile kadinlara nasil hörmet gösterilmekte, pamuk ellerde tasindiklari halde erkeklere atilan taslarin büyüklükleri yetersiz geliyor ;)
Allah´a ibadet edersen Islam philosophisine göre yorumlaman gerekir buda Kuran ve hadisler göre olur.
Yaklasimin insansil gözükse bile bu olmaz, burada ibadet ederken zaten insanin beyninden ibadeti aksatan binbir türlü düsünce geciyor, birde kadin arkasinda namaz kilmayi bir düsün aklindan neler gecer ;)
Tabiki Islam kadinlara verdigi deger essizdir, gercek reforumu Islam saglamistir. Tarihe bakarsaniz insan degeri görmiyen, mal gibi alinip satilan kadinlar evlenilir, miras sahibi olan, hak sahibi olan, yalniz mutfaga hapis degilde ilim ve bilime tesvik edinilen, onun namusu erkegin serefi, erkegin namusu kadinin serefi olmaya balamistir. Daha nice haklar onlara verilmistir ve onlar sexobjekt olarak degil, giyimleriylede iclerindekinede öz deger verilmistir.

bariz bir misyonerlik örneği , asla ve asla eşitlik gibi örtülerle gizlenemeyecek bir hainlikte yapılan 3-5 tane aklı noksanı kandırırsak bize yeter mantığıyla ortaya atılmış bir fitne

2+2 ne zaman 5 olur işte o zmn bu doğru olur .

bana göre diye diye utanmasalar yeni bir din yazacaklar , olacak iş değil bu . herkesin sorumluluk alması bu dini düzgün şekliyle koruması lazım .

çok fazla bilgim ve ayrıca ilgim yok. ama bende kadın ve erkek karışık bi şekilde namaz kılamaz diye biliyorum. bunun kuralları belliyse ve bu kuralda bu yöndeyse inanan insanlarda bu şekilde uygulamalıdır tabi.

Çok yanlıs hareketler bunlar ):

birbirinize sallayacağınıza
olabilir yada
katiyen olmaz ları delilleri ile anlatında bilelim ey bilenler.

Milleti bilgisizlikle suçlamak sizin çok bildiğiniz anlamına gelir ki;
neden olmaz? a bir delil ile cevap verin.

Yada işkembeden "olur" sallayanlar,aynı delili sizde sunun ki,
biz naciz kullar biraz aydınlanalım

olabilir yada

Müslümansan bu konuları bilmen lazım çünkü ibadet etmek için gerekli bilgilerdir ve öğrenilmesi farzdır .

Değilsen ya boşa soruyorsun ya da Müslüman olmak istiyorsun herhalde . hangisi ?

olabilir yada

Buyrun iste, her konuda arastirmayi tesvik ederler, simdi ise sanki eli kolu tutulmus, beyni kilitlenmis gibi gösterin bize kaynaklariyla denir. Google bir bak tonlarca kaynak bulabilirsin, yetmediyse ac Kurani ve hadisi serifleri oku ve ortaligi böyle bulandirma.
Arab düsmanligi ile kasitlari bu yoldur, esasinda Islamdüsmanligidir. Hani kendileri derlerya laiklige düsmanlik ederek Atatürke hakeret edenler vardir, ha onlarda Arab düsmanligi üzerinden Islama saldirirlar.

Kadın, imam olabilir mi?
Bu yazıyı sesli olarak dinleyebilirsiniz
Ses dosyasını indirmek için tıklayın.
Sual: Kadın, erkeklere imam olabilir mi?
CEVAP
Bütün fıkıh kitaplarında imam olmak için bildirilen şartlardan biri, (Erkek olmaktır. Kadın, erkeklere imam olamaz) buyuruluyor. (Halebi)

Dürer’deki bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kadınların, [namazda imam olarak] öne geçirilmesi caiz değildir.) [Rezin]

Kadın, erkeklerle birlikte cemaatle namaz kılsa, kadının sağındaki, solundaki ve arkasındaki erkeğin namazı bozulur. (Redd-ül Muhtar)

Sual: Amerika’da kadın imamın, Kilise’de Cuma namazı kıldırmasının amacı nedir? Feminizm için mi, yoksa başka maksatlar da var mıdır?
CEVAP
Maksatsız değil elbette. Ama asıl maksadı nedir bilmiyoruz. Görünenler var. Hutbede ve demeçlerinde şu hususları vurguluyor:
(Kadın da erkeğin yaptığı işleri yapmalıdır. Mesela kadın, yaptığı zinadan dolayı cezalandırılamaz. Yaptığı zinaları gizleme ve zina yapma hakkına sahiptir. Bu, feminizmden çok, bir reform hareketidir, İslam’ın kuralları artık değişmelidir. Sultanahmet camiinde de Cuma namazı kıldırmak istiyorum.)

İranlı kadın bir profesör ile ilahiyatçı erkek bir profesör de, (İmamlık için kadın erkek fark etmez, kim daha liyakatli ise o imam olmalıdır) diyerek, Amerikalı kadının imamlığını onaylamışlardır. Bu arada daha başkalarından da çatlak sesler çıkmıştır. Bunların maksadı, ne feminizmdir, ne de dinde reformdur. Dinde reform adı altında dini içten yıkmaktır. Önce kadın Cuma namazına gitmeli dendi, sonra, âdetli ve lohusa iken namaz kılabilir, tesettür şart değildir denerek âdetli bazı kadınlara cenaze namazı kıldırıldı. Kadın kadına imamlık yapabilir dendi. Şimdi de kadın erkeklere imam olabilir dendi. Adım adım dinin emirleri yıkılmaya başlanıyor. Bunlar kıyamet alametlerindendir.

Böyle bir zamanda Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına sarılmanın önemi daha da artmaktadır.

Kadın, imam olabilir mi? .:.: www.mehmetalidemirbas.com :.:.

Artik Islam milliyetciligin zamanidir, Hic bir zaman Arab milliyetciligi yapmadigimiz halde bize Arab milliyetciligi yapiyorsunuz derler. Kardesimde olsa Islam üzerinde olmadigi sürece benim hak kardesim degildir. Benim hak kardesim Islam üzeri takva üzerine olanidir.

Türkün baska milletler üzeri üstünlügü yoktur, üstünlük takva üzeridir. Kanimdanda olsa, canimdanda olsa takva üzeri üstünlügü yoksa onun üstünlügü lafta kalir.

Her koyun kendi bacağından asılır bunu bilir bunu söylerim agalar.

Geri