-=C4ŠĦ=-
ΡŜίĶǾΡΛţ ЎАzãŗ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın dün gece açıklamalarda bulunduğu Bakanlık'taki toplantıda, kuş gribi konusunda bir bilgi notu dağıtıldı.
Başta kanatlı yetiştiriciliğinde çalışanlar olmak üzere, herkesin ferdi hijyen kurallarına uymalarının ve ellerini sık sık bol su ve sabunla iyice yıkamalarının önemine işaret edilen bilgi notunda, alınması gereken diğer önlemler şöyle sıralandı:
Kuş gribinden ölen veya kuş gribi şüphesiyle itlaf edilen hayvanların gerek itlafı sırasında gerekse bunların bertaraf edilmeleri esnasında gerekli koruyucu önlemler (maske, eldiven, elbise, gözlük) alınmalıdır.
Hasta veya ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Kanatlı hayvanların salya, burun akıntısı, boğaz akıntısı, dışkısı gibi materyallerine veya bu materyallerle kirlenen yüzeylere temas edilmemelidir.
Ölen kanatlı hayvanlar yakılarak veya derince açılan çukurlara gömülüp üzerlerine sönmemiş kireç dökülmek suretiyle bertaraf edilmelidir.
Kanatlı hayvan etleri (etlerin iç ısısı 70 derece olacak veya etle pembe/kırmızı görüntü kalmayacak şekilde) ve yumurtaları (70 derece 5 dakika) iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
Başta kanatlı yetiştiriciliğinde çalışanlar olmak üzere, herkesin ferdi hijyen kurallarına uymalarının ve ellerini sık sık bol su ve sabunla iyice yıkamalarının önemine işaret edilen bilgi notunda, alınması gereken diğer önlemler şöyle sıralandı:
Kuş gribinden ölen veya kuş gribi şüphesiyle itlaf edilen hayvanların gerek itlafı sırasında gerekse bunların bertaraf edilmeleri esnasında gerekli koruyucu önlemler (maske, eldiven, elbise, gözlük) alınmalıdır.
Hasta veya ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Kanatlı hayvanların salya, burun akıntısı, boğaz akıntısı, dışkısı gibi materyallerine veya bu materyallerle kirlenen yüzeylere temas edilmemelidir.
Ölen kanatlı hayvanlar yakılarak veya derince açılan çukurlara gömülüp üzerlerine sönmemiş kireç dökülmek suretiyle bertaraf edilmelidir.
Kanatlı hayvan etleri (etlerin iç ısısı 70 derece olacak veya etle pembe/kırmızı görüntü kalmayacak şekilde) ve yumurtaları (70 derece 5 dakika) iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.