Ne tür bir modifiye düşünüyorsun o önemli ama motor performansı ile ilgili birkaç tavsiye verebilirim;
Birinci basamak sayılabilecek ECU optimizasyonu (chip tuning +13 HP sağlıyormuş), kutu içi performans hava filtresi kullanılır (K&N 33-2734) ve konvektör iptali yapılırsa %10+ yani 20HP civarında bir güç artışı sağlanır.
Daha fazla fark arayışında isen bunlara ek olarak dereceli cam (cadde tipi elbette) uygulanabilir. Son olarak da performans emme manifoldu ve eksoz sistemi (headers+perf. susturucular) uygulanabilir.
Toplamda %20 civarı artış getirebilir ancak burada en önemli konu maliyetinin sunacağı performansa değip değmeyeceğidir.Bunu iyi değerlendirmen lazım.
Daha ilerisi ise turbo veya süperşarj uygulamaları ki çok maliyetlidir
Kaporta işlemleri konusunda aslında çok şanslısın diyebilirim ÖZ Kaportaya, Muharrem ustaya gidebilirsin Düzcede. İşin ustasıdır.Tavsiye ederim.
Öncelikle ilgine teşekkür ederim, açıklamalarından memnun oldum.
Motor için güç arttırımına ihtiyaç duymuyorum, çünkü otobanda 120 km' yi hiçbir surette geçmeyen biri olarak şu anki performansı oldukça yeterli zaten. LPG' li olmasına rağmen (Bosch - Teleflex marka lpg' nin diğerlerinden farkı) 1600 cc' lik bir otomobilden daha az yakan bir araba ama ürettiği güç şu oynanmamış haliyle bile beni ürkütüyor zaten. Bir de motora saydığın şeyleri uygularsak eyvah! Ayrıca merakımdan soruyorum, bu dediklerini herhalde lpg' deyken kullanamıyoruz değil mi? Benzinli kullanımlarda olsa gerek.
Ön cam hariç, tavan ve diğerlerinde %70 transparan film aldığımdan beri var. Benim öğrenmek istediğim;
1) Lastik + jant + yaylar + amortisörde neler yapabilirim. Bu arada çoğu zaman kalabalık kullandığımı belirtmek isterim. Yani spor görünüm verelim derken arabayı aşağı alçaltarak altını sürekli en ufak bir tümsekte vurmayı istemem. Yumuşak süspansiyonlu kullanımlarda, 5 yetişkinin bindiği arabaların altı yere çok yaklaşır mı? Üstündeki orjinal 16" jantların yerine ne koyabiliriz?
2) Koltukların kumaşları birkaç yerde yıpranmış. Aslında tamamen değişmeli, sağlam olan yerler de biraz kirli çünkü. Giydirme kılıf denedim, ufak geldi. Koltukların yüzü kumaş olarak abartıya kaçılmadan değişebilir mi?
3) El freni ve vites körüğü derileri yırtık. Yırtık derilerle birlikte el freni ve vites kolu da farklı tarzda yenileriyle değişebilir mi?
4) Direksiyonu biraz spor görünümlü bir direksiyon ile değiştirebilir miyiz? Sonradan takılan direksiyonlarda havayastığı bulunuyor mu?
5) Arabayı komple boyatmak zorunda kalmadan sadece birkaç yerine boydan boya şerit çizgi atabilir miyiz? Ya da lokal boya, yani sadece kaput veya tavan boyanabilir mi? Yoksa bunun için yeniden komple boyanması mı gerekir?
6) Ön far ve radyatör paneli gurubunu marka logosuz yeni ve farklı bir şekilde değiştirebilir miyiz?
7) Rüzgarlık ve arka cam üstü spoiler gibi kaporta dışı eklentiler bu modele gider mi?
8) Taban paspasları eskidi attım. Zaten orjinalleri değildiler, aldığımda vardı. Bu model için orjinal paspas mı almak gerekir yoksa herhangi bir aksesuarcıdan tavsiye edeceğiniz bir paspas takımı var mı?
Tüm bunlara ilaveten ortak olan 3 soru var ayrıca;
1) Her bir konunun en az maliyeti ne olur? (Anlayın yani; en az maliyetle sıyrılmak istiyorum)
2) Resmi olarak ne kadar müsade var? (soru 8 hariç)
3) Aracın makam arabası olarak üretilmiş olduğunu unutmadan, tüm bu saydıklarım içinde absürd kaçanlar var mı? (soru 8 hariç)
Şimdiden ilgine teşekkür ederim. Tüm bunlar için internetten biraz yüzeysel bir araştırmam oldu ama doğruyu söylemek gerekirse pek dişe dokunur bilgi elde edemedim. Sen ya da bir başka arkadaş bildiği kadar cevaplayabilirse çok makbûle geçecek. Eğer yeri değilse, konuyu olması gereken yere taşıyabilirsiniz. Mahsuru yoksa buradan devam edebiliriz.