“Sıcak Buz”dan bilgisayar üretildi.

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
19,043
Reaction score
0
Puanları
0
HotIce.jpg

Kışın ellerimizi ısıtmak için kullandığımız, plastik ambalaj içindeki jel ısıtıcıları hatırlar mısınız? Bunlar içindeki ısıyı yaratmak için kullanılan sodyum asetat bileşiği, İngiltere’nin Bristol kentinde bulunan University of the West of England Üniversitesi’nden Andrew Adamatzky için bir ilham kaynağı olmuş.
Kristal benzeri bir davranış ve buz benzeri bir görüntüsü olan ve Hot ice (sıcak buz) olarak bilinen bu kimyasal bileşiği kullanarak karmaşık işlemleri gerçekleştirebilecek bir bilgisayar geliştirmeyi başaran araştırmacılar, sodyum asetat bileşiğinin gezici dalga cephesi (travelling wavefront) şeklinde kristalleşme özelliğini bu tuhaf bilgisayarın yapıtaşı olarak kullanıyorlar. Reaksiyonun gerçekleşmesi sürecinde dalga cephesinin solüsyon içindeki hareketi kontrol edilerek işlemler gerçekleştiriliyor. Temelde olay şöyle: veri girişi bir petri kabı içinde bulunan aşırı doymuş solüsyona farklı noktalarda paralel çekirdeklenme başlatarak yapılıyor (farklı paralel noktalarda aynı anda reaksiyon başlatılıyor).
Takip eden dalga cephelerinin yönü, petri kabının içine silikon engeller konularak değiştiriliyor, hatta T şeklindeki bir petri kabında AND/OR operasyonlarını temsil eden mantıksal kapılar da yaratılabiliyor. Dalga cephelerinin yolları denetlenerek ve kristal yapıların uçlarındaki kristalleşme analiz edilerek bilgisayarın problemi doğru şekilde çözüp çözmediği kontrol edilebiliyor. Şaşırtıcı bir şekilde bilgisayar hesapların çoğunu doğru bir şekilde gerçekleştiriyor.
Yine de (aynı PC’de olduğu gibi) sıcak buz bilgisayarı da kilitlenebiliyor, donanımsal ve yazılımsal (benzeri) hatalar yapabiliyor. Kısacası Adamsky’nin sıcak buz bilgisayarı bir anlamda geleneksel bilgisayar kalıplarının dışına yine de çıkamıyor :)
 

Ekli dosyalar

  • 000.jpg
    000.jpg
    49.7 KB · Görüntüleme: 473
Geri
Üst