16nm'lik Intel işlemci planları

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
Intel 45 nanometre, 32 nanometre, 22 nanometre derken şimdi de karşımıza 16nm'lik gelecek nesil işlemci bildirimleriyle çıktı.

Yaklaşık bundan 2 yıl evvel, işlemcilerinde P1266 kodlu 45nm'lik üretim teknolojisinin başlangıcını duyuran dünya yongaseti devi halen bu gelişimin nimetlerini yemekle meşgul. Bu bağlamda 45nm'nin Intel'e kazandırdıklarını tartışmaya açmak dahi son derece gereksiz bir tutum olur zaten. Velhasıl herhangi bir aksilik çıkmazsa bu yılın sonlarında da bilindiği gibi 32nm ile sonuçlanan bir 'küçülmeye' tabi tutulmuş yeni işlemcilerle tanışacağız.

Intel'in, kendilerine büyük fayda sağlayan, tik-tak stratejisini aynı şekilde devam ettireceği de biliniyor. Her yıl daha da küçülen yeni bir çekirdek ve hemen ertesinde de aynı üretim tekniğinde yeni mimari ile karşımıza çıkan firma, 22nm'lik işlemcilerinin (Ivy Bridge) 2011 yılıyla beraber tüketicilerin beğenisine sunulacağını zaten açıklamış durumda. Bu bağlamda üretim teknolojisindeki geliştirmelerine son hız devam eden firma, şimdi de P1272 kodlu, 16nm'lik işlemcilerini 2013 yılı itibariyle çıkartmanın planlamasına girişmiş bile. Henüz kesin bir bilgilendirme gelmese de tahminen 2015'te de 11nm'yi bizlerle buluşturmaya çalışacak.

Kesin olan tek şey varsa o da Intel'in özellikle Core 2 Duo ile başlayan son yıllardaki ataklarının kesinlikle inanılmaz bir etkiye sahip olduğu. Bakalım firma daha ne kadar 'küçülebilecek'.

Geri