The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan 4,2 Trilyon Dolarlık Fırsat; G20 Ülkelerinde İnternet Ekonomisi isimli rapor, internetin küresel ve yerel etkileri konusunda şimdiye kadar yayınlanmış en geniş kapsamlı ve detaylı çalışma olma özelliğini taşıyor.
BCG raporuna göre, 2010 yılında G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin toplam büyüklüğü 2,3 Trilyon Dolar ve bu rakam İtalya veya Brezilya ekonomilerinden daha büyük. BCG tahminlerine göre 2016 yılında dünyada 3 milyar internet kullanıcısı olacak ve G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin toplam büyüklüğü 4.2 Trilyon Dolar'ı bulacak.
Tansan: Türkiye'de internet kullanım alışkanlığının hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi birçok sektördeki dinamiklerde önemli değişimleri beraberinde getirecek.
Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türk internet ekonomisinin yıllık ortalama %17 oranında büyüdüğünü belirtti. Türkiyede internet ekonomisi üzerinden tüketiciler için doğan katma değerin, internet kullanımı için ödenen bedelin çok üstünde olduğunu belirten Tansan, Türk kullanıcıların interneti yoğun olarak sosyal medya, elektronik posta gönderimi, internet bankacılığı ve online alışveriş için kullandığını söyledi. BCG'ye göre, Türkiye'de internet kullanım alışkanlığının hızlı bir şekilde değişmesi, başta perakendecilik, bankacılık ve sigortacılık sektörleri olmak üzere, birçok sektördeki dinamiklerde önemli değişimleri beraberinde getirecek.
Raporda belirtilen Türkiyede internet ve sosyal ağların kullanımı ile ilgili detaylar da oldukça dikkat çekici:
Türkiyede bugün yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısı var.
16-74 yaş aralığındaki nüfusun yaklaşık %45i internet kullanıyor ve bu oranın 2015 yılında yaklaşık %55e ulaşması bekleniyor.
İnterneti en çok kullananlar 18 24 ve 35 44 yaş aralığındakiler.
İnternet kullanıcılarının %10u cep telefonuna gelen kampanya kuponlarını değerlendiriyor.
Kullanıcılıların %24ü cep telefonuna gelen reklamlara tıklıyor ve %17si cep telefonu aracılığı ile ödeme yapıyor.
Türk internet kullanıcıları, internetten vazgeçmemek için çikolatadan (internet kullanıcılarının %66sı), alkolden (internet kullanıcılarının % 74ü), kahveden (internet kullanıcılarının % 65i) ve hatta arabalarından (internet kullanıcılarının % 32si) vazgeçebileceklerini belirtiyorlar.
Arjantinden sonra sosyal ağ kullanımı oranında dünyada 2. sırada yer alan Türkiyede kullanıcıların %39u iletişim, %22si eğlence, %11i iş, %9u eğitim ve haber takibi, %4ü yeni insanlarla tanışmak, %3ü içerik paylaşmak için sosyal medyayı kullanıyorlar.
Türk sosyal ağ kullanıcılarının %34ü sosyal ağları yeni insanlar ile tanışmak için kullanırken, %58i sosyal ağ içi link paylaşımı, %49u sosyal ağ dışı link paylaşımı yapıyor, %38i ise sosyal ağlara video yüklüyor.
Türkiye'de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 Milyar TL'yi geçiyor.
BCG raporuna göre, e-ticaret yolu ile internetten doğrudan alınan mal ve hizmetlerin değeri 2010 yılında yaklaşık 4 Milyar TL civarında. Ancak, bu rakam internetin gerçek etkisini göstermekten uzak çünkü internet kullanıcılarının %20si alışveriş yapmadan önce fiyatları ve ürün özelliklerini internet kullanarak inceliyor. BCG'ye göre, bu etki de göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan rakam internetin gerçek etkisini gösteriyor ve Türkiye'de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 Milyar TL'yi geçiyor.
BCG'ye göre, Türkiye'de reklam pastası içinde en hızlı büyüyen bölüm olan "online reklam" harcamalarının toplam reklam harcamaları içindeki payının da ciddi oranda artarak 2016 yılında %18'e ulaşması bekleniyor. Televizyon ve gazeteden sonra en çok reklam harcaması yapılan mecra olan internette 2016 yılında toplam 1,4 Milyar TL reklam harcaması yapılacağı öngörülüyor. Tansan'a göre, geçtiğimiz dönemde ağırlıklı olarak internet sitelerinde ilan verme yoluyla büyüyen online reklam pastası, bundan sonraki dönemde daha gelişmiş online reklam araçlarıyla büyümeye devam edecek.
İnterneti etkin kullanan şirketlerin performansı çok daha yüksek.
BCG tarafından 3 yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan 4.2 Trilyon Dolarlık Fırsat; G-20 Ülkelerinde İnternet Ekonomisi isimli rapor, 390ı Türkiyede bulunan ve dünya çapında toplam 5.600 KOBİyi kapsayan geniş kapsamlı araştırmanın sonuçlarını da içeriyor.
BCG raporunda, interneti satış/pazarlama, müşteri ve tedarikçi iletişimi için yüksek oranda kullanan Türk şirketlerinin son 3 yılda gelirlerini ortalama %17 oranında arttırmalarına rağmen, interneti daha az kullanan şirketlerin aynı dönemde gelirlerini sadece %11 oranında arttırabildiği belirtiliyor. İnterneti kullanmayan Türk şirketlerinin gelirlerinde ise gene aynı dönemde %8'lik bir düşüş gözlemleniyor. Bu noktadan yola çıkarak interneti sistematik ve etkin kullanan şirketlerin performansının belirgin olarak daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.
İnternetin kendisine ait bir ekosisteminin olduğunun altını çizen Tansan, internetin yerelleşerek ülkelere özgü ekonomik, politik ve sosyal etkileri de yansıtmaya başladığını, dünyada artık internet ile birlikte büyümüş bir kuşak olduğunu ve bu jenerasyonun toplumların sosyal ve ticari eğilimlerini şekillendirebilecek bir güce sahip olduğunu sözlerine ekledi.