Güney Çin Denizi'nde yıllık ticaret 5.3 trilyon doları buluyor, bunun yaklaşık 1.2 trilyon doları ise Amerikan ticareti.
GÜNEY ÇİN DENİZİ 5.3 TRİLYON DOLARLIK BÜYÜK PAZAR
Bu rakamlar Güney Çin Denizi'nin ABD açısından ekonomik açıdan ne derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Büyüyen ekonomik dev Çin'in ise son yıllarda yaptığı askeri yatırımlar ve Güneydoğu Asya ülkeleri ile bu denizin kullanımından kaynaklanan itilafları, ABD açısından Pasifik bölgesinin stratejik açıdan giderek daha önemli hale gelmesine neden oldu.
10 YIL İÇİNDE 400 MİLYON DOLAR ASKERİ HARCAMA KESİNTİSİNE KARŞIN
Öylesine ki ABD başkanı Obama ülke'de 10 yıl içinde 400 milyon dolarlık bir askeri kesinti sözü vermesine karşın, Avustralya'daki askeri gücünü arttırma yoluna gidiyor.
Reuters'e göre, Avustralya parlamentosunda konuşan Obama ABD ordusunun Asya Pasifik bölgesindeki rolünü, bütçe kesintileri olmasına karşın, genişleteceğini, bölgenin geleceğinin şekillenmesine yardım edecek bir Pasifik gücü olarak "burada kalacağını" söyledi.
'PEKİN İLE BÜYÜK ÇAPLI İŞBİRLİĞİ ÇABASINDA OLACAĞIZ'
Obama Çin'in bu adımların Washington'un kendisini kuşattığı yönünde duyduğu tedirginliği doğrulayarak, Pekin ile daha büyük çaplı bir işbirliği yapmaya çabalayacakları sözünü de verdi.
ASYA PASİFİK EN ÖNCELİKLİ
Bu ABD ordusunun ana odağını Irak ve Afganistan'dan Asya'ya özellikle de Güneydoğu Asya'ya çevirdiğinin bir işareti oluyor. ABD'nin bu bölgenin kapasitenin inşasına yardım edeceğini söyleyen Obama,"Bugünün savaşlarını bitirirken, ulusal güvenlik ekibimi varlığımızı ve misyonumuzu Asya Pasifik'te en öncelikli hale getirmek için yönlendiriyorum" dedi.
ALTINI ÖZELLİKLE ÇİZDİ
Konuşmasına altını özellikle çizerek;"Bunun sonucunda, ABD savunma harcamalarında yapılacak kesintiler Asya Pasifik pahasına olmayacak, tekrarlıyorum olmayacak" diyerek devam etti.
2500 KİŞİLİK ASKERİ BİRLİK KÜÇÜK GÖRÜNEBİLİR AMA..
2016'ya kadar Avustralya'nın Darwin şehrindeki ABD görev gücünün 2500 kişilik bir askeri birliği ulaşması planlanıyor. Çok az kişilik bir birlik gibi görünnmesine karşılık bu şehrin jeopolitik konumu bu birliğe önemli bir hareket alanı kazandırmış olacak.
GÜNEY ASYA VE HİNT OKYANUSU'NA HIZLI MÜDAHALEYİ KOLAYLAŞTIRACAK
Bu rakam ABD'nin Güney Kore'deki 28bin ve Japon'yadaki 50bin kişilik birliği ile kıyaslandığında küçük bir rakam fakat Darwin Endonezya'dan sadece 820 km uzaklıkta, bu da ABD'nin Güney Asya ve Hint Okyanusu'na gerektiğinde müdahelesini hızlandıracak bir konum kazandırıyor orduya.
Bu üst ABD'nin Asya'daki askeri varlığı Güney Kore, Japonya'nın ötesinde Güneydoğu Asya'nın içlerine kadar genişletiyor. Yıllık trilyon dolarlar seviyesinde bir ekonomik potansiyele sahip Güney Çin Denizi'nde ise Çin'in giderek artan düzeyde ekonomik ve stratejik çıkarı bulunuyor.
ÇİN'İN BÖLGE ÜLKELERİ İLE GERGİN İLİŞKİLERİ VAR
Çin'in bu deniz üzerinde, zengin petrol, maden ve balık kaynaklarına yönelik girişimleri Vietnam, Filipinler, Tayvan, Mayezya ve Bruni gibi ülkeleri Çin ile sürekli karşı karşıya getiriyor.
ABD GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE ORTAKLIKLARINI GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR
Çin'in Pasifik denizine açılma kapısı olarak adlandırabileceğimiz bu stratejik denizde artan etkinliğine karşı, ABD askeri girişimlerinin dışında, bölgede onunla itilaflı olan bazı ülkeler ile stratejik ortak olduğun açıklarken öte yandan eski adı Burma olan Myanmar ile olan ikili ilişkileri onarma ve Endonezya ile olan bağları güçlendirme girişimlerinde bulunuyor.
ÇİN'İN ASKERİ HARCAMALARININ EN AZ ÜÇ KAT ARTTIĞI SÖYLENİYOR
Çin'in bölgedeki pek çok ülkenin en büyük ticari ortağı haline gelmesi ayrıca resmi rakam bilinmemesine karşın askeri harcamalarını en az üç kat arttırdığının söylenmesi, uçak gemisi girişimi, hayalet uçak ürettiğini açıklaması ve Rusya'dan yüksek teknoloji ürünü silahlar alması ABD'nin bölgedeki etkisine sekte vuruyor.
ABD PLANI: TRANS-PASİFİK ORTAKLIĞI
ABD'nin ise bölgede "Trans Pasifik Ortaklığı" olarak adlandırılan bir Pasifik serbest ticaret bölgesi kurulması yönünde yaptığı planı ilerletmek istiyor.
Endonezya'da düzenlenecek Doğu Asya zirvesinde Obama'nın Güney Çin Deniz'i konusun gündeme getirmesi bekleniyor.
TEPKİLER
ABD başkanı Barack Obama'nın pasifik bölgesine yaptığı ziyarete dair bölgede olumsuz değerledirmeler de yapılıyor. Çin resmi haber ajansı Xinhua "Bölgedeki her ülke... ABD'nin tutkusunu sorgulamak için iyi nedenlere sahip"..."Açıkçası, eğer ABD bölgede egemenlik kurmaya çalışıyorsa bu süpriz olmayacak, bu onun küresel süpergüç olma arzuları ile örtüşüyor" dedi.
Güneydoğu Asya'nın en büyük ülkesi olan ve bölgede herhangi bir yabancı askeri varlığın genişlemesine ihtiyatla yaklaşan Endonezya'dan Avustralya pazarlığının beraberinde riskler getirdiği açıklaması geldi.
ASKERİ ÜS OLARAK SEÇİLEN DARWİN ŞEHRİ'NİN SEMBOLİK ÖNEMİ
Avustralya'nın Darwin şehrinin stratejik önemi yanında sembolik bir anlamı da var zira, İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'li general Douglas MacArthur şehrin limanını Pasifik'i Japon etkisinden çıkarmak için düzenlenen saldırılarda bir üst olarak kullanmıştı.
HABERTÜRK