65 bin erin asıl görevi 'garsonluk'

innuendo

HANZALA
Moderatör
Reaction score
0
65 bin erin asıl görevi 'garsonluk'
153842_jandarma-asker.jpg

‘Eşit askerlik’ süresi ile ilgili çalışma yapan TSK’daki 65 bin asker 500 sosyal tesiste ‘hizmetli’ olarak görev yapıyor. Neredeyse bir ordu sayısına denk bu rakama lojmanlarda görevli askerler dahil değil

Askerlik süresi ve bedelli ile ilgili çalışmalar ve tartışmalar sürerken TSK’ya ait sosyal tesislerde hizmetli er olarak görevlendirilen askerlerin sayısının 65 bini aştığı belirtildi. Bu rakama askeri lojmanlarda görevlendirilen hizmet erleri dahil değil.TSKbünyesinde tabur, alay ve üslerdeki Hizmet Bölükleri’ne bağlı Sosyal Hizmetler personelinin sayısının yaklaşık olarak 65 bin olduğu belirlendi.

500 SOSYAL TESİS BULUNUYOR

Muharip görevler üstlenmeyen, silahlı ve fiziki eğitim yapmayan bu erler işçi sayılabilecek statüde 500 tesiste görev yapıyor. Sosyal Hizmet Tesisleri olarak anılan tesisler; Orduevi,TatilKampı, Havuzlu ve restoranlı tesisler, subay ve astsubay restoranları ve Gazino’dan oluşuyor. Bu tesislerde erler, rütbeli personele hizmet sunuyor. Ayrıca Lojmanlarda da az sayıda er bu tip işlerde istihdam ediliyor.

EN KALABALIK ORDULAR

1- Çin 2.225.000

2- ABD 1.426.713

3- Hindistan 1.325.000

4- K. Kore 1.106.000

5-Rusya 1.037.000

6- Türkiye 736.000

7- G. Kore 687.000

8- Pakistan 619.000

9- Vietnam 484.000

10- Mısır 450.000

Kırmızı kitap değişti asker ihtiyacı 120 bin düştü

Askerlik süresinin ve yapısının yeniden düzenlenmesiyle ilgili Genelkurmay’ın hazırladığı çalışmanın ayrıntılarından Kırmızı Kitap’ın Tehdit Algısı çıktı. Genelkurmay’ın asker ihtiyacı sayısını Kırmızı Kitap’ta yeralan tehdit algılarına göre belirlediği öğrenildi. Askeri çevrelerde sık sık vurgulanan 120 bin er açığı Kırmızı Kitap’taki algıya göre belirleniyor. Ancak, yeniden yazılmakta olan Kırmızı Kitap’taki değişen tehdit algısı ve Suriye-Ege gibi tehditlerin ortadan kalkmasıyla sayıların tamamen değişeceği belirtiliyor.

Meclis askeri kampları mercek altına aldı

TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri tatil kamplarını mercek altına aldı. Balıkesir’den S.Ç. isimli vatandaşın, askeri kamplarda ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla yaptığı başvuruyu dikkate alan TBMM Dilekçe Komisyonu, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) bilgi istedi. S.Ç, dilekçesinde diğer kamu kurumlarının tatil kampları özelleştirilip tasfiye edilirken, TSK bünyesindeki kampların Özel Eğitim Komutanlıkları adı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

TAMAMEN TATİL AMAÇLI KAMPLAR

S.Ç dilekçesinde bu kampların tamemen tatil amaçlı olduğunu ve burada görevlendirilen askerlerin de garson, kat görevlisi gibi ucuz işçi şeklinde çalıştırıldığını ifade etti. MSB Bakanı Vecdi Gönül ise TBMM’ye gönderdiği cevap yazısında, bu kampların TSK İç Hizmet Kanunu ve buna bağlı diğer mevzuatlarla kurulup işletildiğini buralarda belirli zamanlarda özel askeri eğitimlerin yapılmasının yanı sıra TSK personelinin dinlendirilerek moral ve motivasyonuna katkı sağlanmak maksadıyla eğitim ve dinlenme tesisi olarak kullanıldığını anlattı. Gelen yanıtı da değerlendirmeye alan Dilekçe Komisyonu, şikayetle ilgili çalışmalarını sürdürecek. • NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Rakamlarla TSK

TSK’nın maaş ödediği personel sayısı yaklaşık 270 bin olduğu ve bunun dünyanın pekçok büyük ülkesinin ordusundan fazla olduğu ortaya çıktı. Dünyanın en kalabalık orduları arasında olan TSK’daki asker sayısı şöyle: 736 bin TSK mensubu, 470 bin er/erbaş,

46 bin subay, 100 bin astsubay, 70 bin uzman, 50 bin sivil personel, 360 General ve Amiral, TSK’nın 270 bin personelinden

120 binin Kara Kuvvetlerine ait olduğu; yine 470 bin erden, 240 binin de Kara gücü görevli. Jandarma’nın er sayısı ise 170 bin. Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin ise yaklaşık 30’ar bin ere sahip. Sayıları 360 olan general ve amiral yapısında da Karacı ağırlığı var.

Askerlik süresini kırmızı kitap kısaltacak

Askerlik süresini kırmızı kitap kısaltacak
Genelkurmay, Kırmızı Kitap'taki eski tehditlere göre planlama yaptı.
askerlik.jpg

Askerlik süresi ve bedelli askerlik konusunda kamuoyu Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner'in Başbakan Erdoğan'a verdiği brinfinge kilitlendi. Koşaner'in sunumda asker ihtiyacına dayanak olarak mevcut Kırmızı Kitap'ı gösterdiği öğrenildi. Ancak Kırmızı Kitap yeniden yazılıyor. Bir dönem savaşın eşiğine geldiğimiz ülkeler artık tehdit değil.

Kamuoyu aylardır askerlik süresi ve çıkması muhtemel bedelli askerlik tartışmaları ile meşgul. Konu ne zaman gündeme gelse Başbakan Tayyip Erdoğan 'Verilmiş sözümüz yok' deyip alacağı brifingden sonra kararı vereceklerini ama son sözü hükümetin söyleyeceğini ifade etti.

21 Ekim'de Başbakan Erdoğan Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'den kapsamlı bir brifing aldı. Koşaner, brifinge Genelkurmay ve MSB'nin askere alma, personel ve hukuk uzmanlarından oluşan teknik bir heyetle katıldı. Başbakan Erdoğan'ın yanında ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, MSB Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Fakat toplantının sonunda kamuoyundaki merakı giderecek bir açıklama gelmedi. Başbakan Atina yolunda 'Genelkurmay'ın yaptığı çalışma güzel, devam edecek' dedi.

Peki toplantıda askeri kanat ne sundu, sivil kanatın tepkisi nasıl oldu?

Edinilen bilgilere göre Koşaner ve ekibi askerlik süreleriyle ilgili ayrıntılı sunum yaptı. Türkiye'de ki nüfus artışı, üniversite mezunu sayısı, Türkiye'nin stratejik tehdit algılaması gibi unsurlar masaya yatırıldı.

İŞTE TSK'NIN RÖNTGENİ

Bugüne kadar üzerinde spekülasyon yapılan birçok veri de net şekilde ekrana yansıtıldı. Mesela TSK'nın sivil memur dahil personel sayısı 730 bin olarak kayıtlara geçti. Bu rakamın açılımı şöyle;

470 bin er ve erbaş. Yedek subaylar dahil 46 bin subay var. 100 bin astsubay, 70 bin uzman ve 50 bin sivil memur var. 360 adet general ve amiral de TSK'da görev yapıyor.

Maaş ödenen personel sayısı 275 bin kişi.

470 bin er ve erbaşın dağılımı ise şöyle. 470 bin kişilik kuvvetin 170 bini Jandarma'dan. Jandarma'da maaş ödenen personel sayısı Sahil Güvenlik dahil 70 bin kişi.

Kara Kuvvetleri'nde maaş ödenen personel sayısı 120 bin. 470 bin kişilik er ve erbaşın da 240 bini Kara Kuvvetleri'nde. Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde ise 30'ar bin er ve erbaş var. Generallerde ise dağılım şöyle: 110'u Hava ve Deniz, 220'si Kara Kuvvetleri. 30'u da Jandarma'da.

Bu önemli bir gösterge çünkü Türk ordusunun Kara Kuvvetleri ağırlıklı yapılandırıldığı görülüyor. Oysaki gerek etrafımızdaki deniz yoğunluğu gerekse de bulunduğumuz bölgenin hassasiyeti nedeniyle Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin güçlendirilmesi öngörülüyordu. Org. Hilmi Özkök döneminde yapılan stratejik planda ağırlığın Deniz ve Hava Kuvvetleri'ne kaydırılması öngörülüyordu. Ayrıca Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde er ve erbaş sayısının çok az olması bu iki kuvvetin fiilen profesyonel askerliğe geçtiğini gösteriyor.

Koşaner ve ekibi tarafından yapılan sunumda dikkat çeken noktalardan birisi de şu: Ordunun stratejik vizyonunda Kara Kuvvetleri ağırlığını sürdürecek.

ASKERİN REFERANSI KIRMIZI KİTAP

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in sunumunda dikkat çeken nokta asker ihtiyacının belirleniş şekli. Çünkü nüfus verileri ve stratejik hedefler üst üste konduğunda çıkan asker ihtiyacı 850 bin kişi olarak tespit ediliyor. Yani bırakın askerlik süresinin kısaltılması ya da bedelli çıkartılması, TSK'nın projeksiyonuna göre Türk Ordusu 120 bin eksik personelle hizmet veriyor.

Sunumda kuvvet komutanlıkları ve ordu seviyesinde alternatif senaryolar masaya yatırıldı. Kırmızı Kitap'taki tehdit algılamalarına göre bulundurulması gereken asker sayısı belirlendi.

Bütün sunumun özeti şu: Yapılan açıklamada da olduğu gibi asker sayısı yetmiyor, bırakın kısaltmayı mevcut şartlar içinde askerliğin uzatılması gerekiyor. Yani kısa ya da uzun dönem ayrımını kaldırıp herkese eşit süreli askerlik adı altında 12 ay askerlik modeli öneriliyor. Bu esnada not edelim; kısa dönemin 8 aya çıkarılması uzun dönemin 12'aya indirilmesi gibi muhtelif senaryolarda dile getiriliyor ama işin özü şu: Mevcut denklemde askerlik kısalmaz.

SİYASET BELGESİ YENİDEN YAZILIYOR

Koşaner'in yaptığı sunumda asker ihtiyacına dayanak olarak mevcut Kırmızı Kitap yani Milli Güvenlik Siyaset Belgesi referans alınıyor. Muhtemel riskler, düşmanlar, tehditler ve uluslar arası yükümlülükler.

Fakat bir gerçek daha var. Şu anda Kırmızı Kitap yeniden yazılıyor. Bir dönem savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye tehdit olmaktan çıktı. Yunanistan ile -Özellikle son günlerdeki gelişmelerde teyit ediyor- buzlar çözülmek üzere. Yani Türkiye 'üç tarafı deniz dört tarafı düşman' konseptinden çıkıyor.

Böyle olunca da asker ihtiyacını yeniden ele almak kaçınılmaz. Ayrıca AB uyum programı çerçevesinde sınırlarda jandarma yerine sınır polisleri yer alacak. Jandarma'nın da şehir merkezlerinde kalan sorumluluk alanlarını kademeli olarak polise devri söz konusu. Hal böyle olunca da askerlikle ilgili kararında hemen bugünden yarına çıkması mümkün gözükmüyor.

Peki, sivil kanattaki hava ne? Açıkçası bedelli konusu net değil ama 'eşit süreli askerlik' adı altında üniversite mezunlarıyla ilkokul mezunlarının 12 ay eşit süreli askerlik yapmasına sıcak bakılmıyor.

Hükümetin bu konudaki tavrı son şekli verilmese de 'Ordu profesyonelleşsin. 300 bin civarında maaşlı ve etkin bir yapıya dönüşsün. Fakat zorunlu askerlikte tamamen kalkmasın. 3 aylık gibi bir periyotla temel askerlik hizmeti verilsin' gibi. Bedelli konusunda ise 'adalet duygusunu zedelemeyecek bir formül' arayışı sürüyor.

ADEM YAVUZ ARSLAN / ANKARA-BUGÜN
Kaynak

pff bir türban bide askerlik doladınız dilinize.... Sen yapacaksan garsonlugu ya da sen gidip çatışacaksan dağda eyv yok yapmıycaksan sıktı artıık haberlerin...

pff bir türban bide askerlik doladınız dilinize.... Sen yapacaksan garsonlugu ya da sen gidip çatışacaksan dağda eyv yok yapmıycaksan sıktı artıık haberlerin...

Neden haberleri okumak zorunda hissediyorsun o zaman kendini :D
Tıklama ve okuma:goz:

askere gittinmi sen innuedo?

VATANDAŞIN 2 TEMEL GÖREVİ VARDIR (ERKEK OLARAK NİTELENDİRİLENLERİN)

1-Vergi vermek
2-Askerlik yapmak

İktidar yalakaları zaten vergi işinden her daim yırtar,ne hikmetse ithal edecekleri ürünlerin vergileri 1 gecede düşer köşeyi dönerler.
Bkn:Eski maliye bakanın mahdumu :)

Şimdide askerlik işinden yırttıklarını varsayarsak,bu memlekete yapılacak başka temel hizmet kalmıyor ki;

fransızda vergi vermiyor bize,o da askerlik yapmıyor...

Hadi bulun bakalım resimdeki 9 farkı,yok değil mi? :)

Garson deyip geçmeyin yaa, bunların havasından geçilmez :D

Askerden dönenler hep kendini över, ya işte şöyle çok rahattım, komutan bana abi diyodu, yok paşanın korumasıydım, yok paşanın şöförüydüm. İnanmayın, hepsi ya karda çamurda dolaşmıştır, ya da 15 ay boyunca tuvalet temizlemiştir, patates soymuştur :)

Şaka bi yana, askerliğin kutsallığını bilen yüce milletimizin iyi niyetini kullanıp bu askere tokat atanlar, bu askeri aşağılayanlar, postal çamuru yalatanlar, yüzlerce askerin içinde 'en kutsal varlık olan anneye' küfür edenler, hatta dövenler bile var.

Askerin görevi bu olmamalı. Asker sadece askerliğini yapmalı, eğitim görmeli, profesyonel olmalı. Dağda çatışmaya giren erlerimizin çoğu toplasan 2 ya da 3 kez atış talimi yapıyorlar, onda da 3-5 mermi ile geçiştiriliyor.

Allah sonumuzu hayır etsin.

Askerden dönenler hep kendini över, ya işte şöyle çok rahattım, komutan bana abi diyodu, yok paşanın korumasıydım, yok paşanın şöförüydüm. İnanmayın, hepsi ya karda çamurda dolaşmıştır, ya da 15 ay boyunca tuvalet temizlemiştir, patates soymuştur :)

Şaka bi yana, askerliğin kutsallığını bilen yüce milletimizin iyi niyetini kullanıp bu askere tokat atanlar, bu askeri aşağılayanlar, postal çamuru yalatanlar, yüzlerce askerin içinde 'en kutsal varlık olan anneye' küfür edenler, hatta dövenler bile var.

Askerin görevi bu olmamalı. Asker sadece askerliğini yapmalı, eğitim görmeli, profesyonel olmalı. Dağda çatışmaya giren erlerimizin çoğu toplasan 2 ya da 3 kez atış talimi yapıyorlar, onda da 3-5 mermi ile geçiştiriliyor.

Katılıyorum ama gerçekten öyle askerler oluyorki dayak yemeden adam olmuyor :)
Küfür olayına karşıyım ne olursa olsun

Atış yapsalar bolca ülkenin paraları boşa gidiyor diye aglar millet
atmasalar egitimsizler diye aglar ..........

Askerlik kutsaldır ama muharip sınıf kadar onlara yardım ve lojistik destek sağlayanlarında yaptığı görev kutsaldır.

Sahra da kafasına bomba düşme ihtimali ayın olan muharip sınıf ile aynı olan destek sınıfları belli bir gayeye hizmet ederler.
O patatesi soyan o temizliği o hizmeti yapan olmasa görev ifası imkansızdır...

Muharebe şartlarında herkes nişan alıp ateş ederde herkes muharip sınıf askerin ihtiyacını karşılayamaz.

Ama tabii si şimdi ordu evlerinde hizmet gören garsonları kasttetiniz.....

Ve bana cevap yazmak geldi içinizden biz onu demiyoruz ordu evlerini diyoruz diye..

Kabul bu destek ve hizmet birliğindeki askerleri çekelim
hepsini muharip sınıf yapalım .

Sosyal tesislerde çalışmak üzere kadro açalım......

Aynı zamanda kademe denilen teknik servisleri ve askeri kadroları kaldıralım motor ve makine tamircileri alalım.

İstihkamı kaldırıp taşeron şirketten muharabe zamalarında çalışmaları için sözleşmeler yapalım.

Askeri birliklerin ve seferde yada hazarda temizlik işlerini temizlik şirketlerine verelim.

Hatta nöbet tutmaya bile gerek yok birkaç insansız hava aracı alıp robot nöbetçi kulubeleri ile takviye edelim...

OOOO daha yapılacak çok iş var............

Askerde olan sadece tüfek tutup atmayı bilsin yeter...

Su kaçırmak deyimi burada cuk oturur.............

Evet arkadaş 93e 3 askerlik yapmış... Ordan biliyor..

Sen o garsonların parasını karşılıycaksan, kalksın garsonluk.. Lafa gelince çok icraat çözüm yok...

2-3 atış talimide hikaye.. Komando ve uzman çavuşlardan oluşur çatışmaya katılan askerler.. Yandaş yayın okuyarak siyaset yapmaya çalışınca eline yüzüne bulaşır tabi... Arkayada bi kaç vatansever kelime ekleyincede vicdanını rahatlatıyor arkadaş..

Askerlik kutsal ama analar bacılar daha kutsal biz onlar için savunuyoruz vatanı milleti.
Vatan toprak parçası değildir sadece ana baba bacı kardeş bunlar da vatanın birer parçasıdır.
Hiçbir güç onlara küfür etme hakkı vermez. (genelleme yapmıyorum ama bunlar yaşanıyor)

Senin kuyruk acın geçmemiş anlaşılan:durdurun

Torunumun torununun torununun torununun torununun torunu ! (bile) olabilir misin sen ??

Hee kuyruk kuyrukk.. :D Lafın bi orası dokunmuş diğerleri hoşuna gitti anlaşılan.. Sen devam et.. Takıl işte kafana göre...

garsonluk neki daha neler yaptırıyorlar neler mesela

askere komutanın karısının köpeğinin dişlerini bile fırçalatmışlar adam bu yüzden kendi dişlerini bile fırçalamaktan nefret ediyormuş

bu tip haberleri neden gündeme getiriyorsunuz diyenlere fırçalatacaksın bu köpeklerin dişlerini bakalım zevkle fırçalayacaklar mı

Geri