700 Watt'a Kadarki Kaliteli Güç Kaynakları

Marko Paşa

Suskun Nefer
Katılım
28 Şub 2006
Mesajlar
2,267
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
43
Konum
HackHeLL DownLoader Team
En son yapmış olduğumuz güç kaynağı testimiz üzerinden neredeyse bir çağ geçti. Günümüzde, hemen hemen tüm üreticiler kendi güç kaynaklarına 80 PLUS etiketi yapıştırıyorlar. 80 PLUS, güç kaynağının %80 daha verimli olduğunu tescilleyen bir standart. Nitekim enerji verimliliği güç kaynakları için çok önemli bir kıstas.

Fakat diğer karakteristiklerin de önemi giderek artıyor. Günümüzün güç kaynakları eskilerine nazaran çok daha fazla özellik ve esneklikle beraber sunuluyorlar. Fan denetimi, güç tüketim değerlerinin gösterilmesi gibi özelliklerin yanında bazı güç kaynaklarında USB çıkışları, modüler kablolar ve şık donatı çantaları göreceksiniz. Fakat sizin hangi özelliklere ihtiyacınız var?

Alman meslektaşlarımız kendi laboratuarlarında en güçlüsü 700 Watt olan 11 adet orta düzey güç kaynağını denediler. Birinci bölümde ilk beş ürünü derinlemesine tanıtacağız. İkinci bölümde geri kalan altısı hakkındaki bilgileri ve başarım sonuçlarını sunacağız.

Tanıtacağımız güç kaynakları:

Cooler Master Silent Pro M500
Thermaltake Toughpower QFan 650W
Silverstone SST-ST70F Strider
Antec Signature
Dragon Force DF-530GT


Cooler Master Silent Pro M500
30bk6lc.jpg


Verimlilik
Cooler Master'ın güç kaynakları oldukça yüksek verimliliğe sahipler. Bununla beraber Silent Pro bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Cooler Master verimlilik meselesinde diğer rakiplerinin tam ortasına düşüyor. %50 yük bindirildiğinde %87 verimliliğe yaklaşsa da düşük yüklerde verimlilik %85.3'e ve tam yükte ise %84'e düşüyor.

Bu arada bekleme durumundaki güç tüketimi en düşük Silent Pro: sadece 0.35 W. Yük 2.5 W'a çıktığı zaman güç tüketimi 4.12 Watt'a çıkıyor.

212bqfr.png


Cooler Master Silent Pro

Artılar

Yassı ve esnek kablolar
Bağlantı sayısı
Bekleme durumunda güç tüketimi çok düşük

Eksiler

Düşük verimlilik
Kablolarda renk kodları kullanılmamış.

Thermaltake Toughpower QFan 650W
2mcbu36.jpg


Verimlilik
Güç verimliliği bakımında Thermaltake'in güç kaynağı da orta sıralarda yer alıyor. Öte yandan yarı yükteki verimliliği gayet iyi (%86). Tam ve düşük yük durumlarında %84 gibi bir verim yüzdesinden bahsediyoruz.Bekleme durumunda 1.4 Watt güç harcanıyor. 2.5 Watt, çok düşük yükte 4.90 Watt çekilmekte. Bu sonuç biraz daha iyi olabilirdi diye düşünüyoruz.
2hi2n3r.png


Artılar

Soğutması gayet yeterli ve sessiz

Eksiler

Düşük yükte 5 V kanalının gerilimi standardın oldukça aşağısına düşüyor.

Silverstone SST-ST70F Strider
2w4bbpv.jpg


Verimlilik
Daha önceki verimlilik deneylerimizin galibi genellikle Silverstone oluyordu ama bu sefer tam yük durumu için geçerli olmak üzere sondan birinci oldu. Şimdi rakamları tartışalım:

Tam yük altında Strider'ın verimliliği %82.2. Yarı yükte Silverstone %86.5 ile tatmin ediyor. SST-ST70F'in en başarılı olduğu durum düşük yük altında ortaya çıkıyor: %86.7

Yükü ne kadar düşürürseniz bu güç kaynağının diğerlerine karşı rekabeti de aynı oranda artıyor. 35 Watt düşük güçlü PC deneyimizde %78 ile en yüksek verimi elde etmeyi başardı. Fakat eğer enerji cimrisi bir sistem toplamak istiyorsanız zaten 700 Wattlık bir güç kaynağına ihtiyaç duymazsınız. Aksine bu tip büyük güçlü güç kaynaklarının yük arttıkça daha verimli çalışması gerektiğine inanıyoruz.

Bekleme durumundaki güç tüketimi bakımından Silverstone Strider 1.17 Watt ile orta sıralarda geziniyor. 2.5W yükte 4.57 watt harcanıyor.
13z6ft4.png


Artılar

Çok sayıda güç kablosu soketi
Uzun kablolar
Düşük yük durumunda iyi verimlilik

Eksiler

Tam yükte düşük verimlilik


Antec Signature
2mpfx8w.jpg


Verimlilik
Antec'in güç kaynağı tam ve yarı yükte çok iyi bir verimlilik başarımı gösteriyor: Sırayla %87.2 ve %88. Düşük yükte verim oranı %83.3'e düşmekte. Ama bu güç kaynağının verim bakımından güç kaynağı deneylerimizin ilk bölümünün galibi olduğunu bilin.

Sistem bekleme durumundayken de çektiği güç oldukça sembolik: 0.69 W. 2.5 W yükte 4 Watt harcıyor. Antec'in verim değerleri neredeyse her durumda çok iyi.
v4c5kj.png


Artılar

Fan tasarımı ev sinema sistemleri için uygun
Bekleme durumunda düşük güç tüketimi
Yüksek verimlilik
Molex ve SATA kabloları

Eksiler

Yüksek fiyat

Dragon Force DF-530GT
30wqwjl.jpg


Verimlilik
Dragon Force'un verimliliği fiyatının oldukça düşük olmasına karşın bir hayli yüksek. Hele yarı yükte %88 verim oranıyla pahalı rakiplerine adeta kök söktürüyor. Tam yükte bu oran %84'e düşse de az yükte %85.5 ile bizden geçer notu alıyor.

DF-530GT Düşük Güçlü PC deneyinde de iyi iş çıkarıyor. 35 Watt yükte verim %76'ya kadar düşüyor ancak bu oran rakiplerine göre pek düşük sayılmaz.

Bekleme kipinde 1.14 Watt ölçtük. Bu ayakta bazı rakip ürünler daha az değerler elde ettiler. Bekleme yüküne tabi tutulunca 4.86 W harcıyor ve verimlilik %51'e kadar düşüyor. Ancak yine de bu, diğerlerinin arasında en kötü oran değil.
4gkkso.png


Artılar

Çok düşük fiyat

Eksiler

Modüler yapıda değil
Kısa kablolar, rakiplere göre daha az bağlantı sayısı


Genel Görünüm: Verimlilik Grafikleri

ighj6a.jpg

f00uo0.png


250 Watt, 35 Watt Ve Bekleme Durumlarında Verimlilik
2z8uqvt.jpg

2yjvlhe.png


Sonuç: Dragon Force Ve Silverstone Kazandı

Fiyat-başarım şampiyonumuz elbette Dragon Force. DF-530GT sorunsuz, kaliteli ve sağlam bir ürün. Fakat ne yazık ki ülkemizde satılmıyor. Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yaşıyorsanız bu ürünü bulmakta zorluk çekmemelisiniz. Öte yandan düşük fiyata da fazla özellik bekleyemezsiniz. Bu güç kaynağının en büyük eksikliği hiçbir kablosunun takılıp çıkarılabilir yapıda olmaması. Beraberinde gelen parçalar da çok az.

Her ne kadar Dragon Force DF-530GT gönlümüzün şampiyonu olsa da, belirttiğimiz nedenlerden dolayı "Best of Tom's" ödülünü Silverstone'un Strider serisine (SST-ST70F) veriyoruz. 750 Wattlık modeli yurdumuzun sınırları dahilinde sadece 169$ ve gerek başarımı gerekse de sunduğu özellikler ve donatılarla (uzun kablolar gereksiz yere kablo sarfiyatını ve karmaşayı önlüyor) diğerlerinden daha iyi bir görünüm sergiliyor. Gerçi tam yükteki verimliliğini pek övemeyeceğiz ancak yarı yükte ve az yükte verimlilik değerleri çok yüksek.
 
bende bugün asus psu aldım 350 wattlık. kendimin 380 wattlık adi bi psu vardı onu +25 lira verdim asus için.inşallah değer..
 
Geri
Üst