__Scarabaeidae Ya da B..k böceği ve Osuruk böcekleri__

LOOPUSED

Altın Üye
Reaction score
0
DOĞA MIZIN VAHŞİSİNE GİRERMİ BİLMEM AMA HER VAHŞİ DOĞA DENDİĞİNDE DE İLLA ARSLAN -KAPLAN-KÖPEKBALIĞI ANLAŞILMASA GEREK...UMARIM BİLGİLERİ GÖZ ÖNÜNE ALARAK HAYATIMZIIN GERÇEĞİ İÇİNDE YAKINDAN TANIDIĞIMIZ BU EVCİL OLMAYAN AMA İÇİMİZDEN BİZDEN BİRAZDA VAHŞİ HAYATIN İÇİNDEN HAYVANLARI TANITMAK İSTEDİM.. HİKMETSİZ VARLIK OLMAZ...

Her nekadar insanlardan osurduğunu duyan olmadıysada,kendi osuruğunu bu böceğe yükleyip işi savuşturma becerisi gösteren bir çok insan vardır ...işte vahşi olmasada hemen herkesin ömründe bir şekilde hayatına öyle yada böyle kokusuyla renk katan bu böceğin kısa bilgileri....))))

Coleoptera (Kılkanatlılar)
coleoptera.jpg

osuruk.jpg

sgstink1.jpg

2F0370722EEFF107.jpg

309409038_e5bfbb1d3d.jpg

79193989kj6.jpg

Böcek takımları içerisinde en zengin olan Coleptera’dır; bilinen böcek türlerinin yüzde kırkı bu takıma bağlıdır. Çok küçük yapılıları olduğu gibi, çok irileri de vardır. Bazı tropik türlerin boyu 15 cm’ye yaklaşır. Üst kanatlar (Elytra; tekil olarak Elytron) az veya çok kalın kitinsel yapıdadır. Alt kanatlar ise, zar şeklinde ve az damarlı olup, dinlenme halinde diğerlerinin altında kadı olarak bulunur. Bazı türlerde alt kanat gelişmemiştir.

bok.jpg

BOK BÖCEĞİ İLE BİLGİLER...........

Scarabaeidae, kın kanatlılar (Coleoptera) takımında sınıflanan bir böcek familyasıdır ve 30.000 kadar tür içerir. Bu familyanın çok tanınan bazı böcekleri şunlardır:[1]

* Goliath böcekleri - Cetoniinae alt familyasındaki Goliathus cinsinin türleri.
* Gergedan böcekleri - Dynastinae alt familyası.

* Herkül böceği - Dynastes hercules; gergedan böceklerinin en bilineni.

* Mayıs böcekleri - genel olarak Melolonthinae alt familyasındaki türler.
* Haziran böcekleri - Melolothinae alt familyasındaki kimi türler ve Cetoniinae alt familyasındaki Cotinis mutabilis.
* Japon böceği - Rutelinae alt familyasından Popillia japonica.
* Bok böcekleri - Scarabaeinae ve Aphodiinae alt familyalarındaki türlerin çoğu.

Scarabaeidae türlerinin büyük çoğunluğu "çöpçü"dür; dışkı, leş ve çürümekte olan bitkilerle beslenirler. Ayrıca, mantar, polen, yeşil yaprak, meyve ya da köklerle beslenen türler de bulunur. Hayvan dışkıları ve hayvan ya da bitki kalıntılarıyla beslenenler geri dönüştürücü işlevleri nedeniyle, polenlerle beslenenler ise tozlaşmaya yardımcı oldukları için çok yararlı böceklerdir. Ancak, yeşil yapraklarla ve köklerle beslenenler amansız tarım zararlıları olabilirler ki, Japon böceği (Popillia japonica) bunun tipik bir örneğidir.[2]

Scarabaeidae familyası, Scarabaeoidea üst familyasındaki türlerin yaklaşık %91'ini içerir. Büyük çoğunluğunu bok böceklerinin oluşturduğu Aphodiinae ve Scarabaeinae alt familyaları ise tüm dünyada 7.000'e yakın tür içerir ve Scarabaeidae türlerinin yaklaşık %25'ini barındırırlar. Tüm dünyada yaklaşık 600 Scarabaeidae cinsi bulunur.[3]

BOK BÖCEĞİ İLE OSURUK BÖCEĞİ HİKAYESİ

BÖCEK KARDEŞLİĞİ

Kakka, kan ter içinde çabalıyormuş. Yumurtadan çıkacak yavrularının büyüyüp gelişebilmesi için bol yiyecek gerekliymiş. En sevdikleri yiyecek olan inek pisliğinden kkocaman bir top kesmiş, yuvarlayarak taşımaya çalışıyormuş. Pislik topunu yokuş yukarı itmek de oldukça zormuş. Ayağı kayıp topu elinden kaçırınca, top yokuşun en altına kadar yuvarlanmış.

- Hey dikkat etsene! Diye bir ses duymuş.

Sesin geldiği yere dönüp bakmış. Yeşil yassı bir böcek kendisine bakıyormuş.

- Neyse iyiyim. Sen yardım ister misin? Diye seslenmiş.

- Sağol, kendim yapabilirim, demiş Kakka.

- Senin adın ne? Ne böceğisin sen? Diye sormuş ince sesli yeşil böcek.

- Ben bir scarabaeus laticollis'im, demiş Kakka böbürlenerek, ama bana Kakka diyebilirsin.

- Hmm, diye düşünmüş yeşil, yassı, ince sesli böcek, "Peki insanlar sana ne der?"

- Ehh, skarab derler, dünyanın en büyük böceği Goliath benim kuzenimdir, demiş.

- Bazıları da bize şey der, sanırım... bokböceği der, diye mırıldanmış ama sonra güçlü gövdesini dikleştirerek devam etmiş, "Tabii biz çok önemliyiz."

- Nedenmiş o, diye kıkırdamış yeşil yassı, ince sesli, kibar böcek.

- Çünkü biz otyiyen hayvanların ortalığa bıraktıkları pislikleri yer, ortadan kaldırırız, demiş "Yoksa, anlarsın ya, dünyayı bok götürürdü."

- Sanırım haklısın demiş yeşil böcek. Ben de önemliyim zaten.

- Sen ne böceğisin? İsmin ne? Diye Kakka sormuş bu defa da.

- Ben bir Aromia moschatayım demiş, "yani teke böceği. Biz de çürüyen ağaç gövdelerini yeriz."

Sonra sıkılarak devam etmiş:

- İnsanlar, komik olsun diye, bize osuruk böceği de derler bazen.

- Neden ki? Demiş Kakka bir yandan da tekrar pislik topunu kavramış.

- Çünkü bize dokunulursa pis koku çıkartıp düşmanımızı kaçırırız, demiş.

- Bak bu hoşuma gitti, diye gülmüş Kakka.

Bir taraftan da topu tekrar yuvarlamaya başlamış. Sonra yokuşun başında durup tekeböceğine sormuş:

- Peki ismin ne?

- Oh, afedersin, diye kırıtmış tekeböceği, "bana Ketete diyebilirsin."

İki böcek arkadaş gevezelik ederek yürümüşler. Toprak bir bölgeye gelmişler. Kakka, yumurtalarını dikkatle topun içine yerleştirip, topu toprağa gömmüş. Sonra da Ketete ile sohbet etmeye başlamış.

O sırada kocaman bir kuş alçalıp ikisini birden kapmış, midesine indirmiş. Kuş yükselmiş, uçmuş, uçmuş, sonra bir ağacın üzerine konmuş.

Kuş kendine güzel bir köşe seçmiş ve tüneyip uykuya dalmış. Bir süre sonra midesindekileri sindirip uyanınca silkinmiş, ve doğaya önce bir pırt salmış sonra da bir kaka tanesi bırakmış. Böylece bizim osuruk böceğiyle bok böceği de kendi isimlerine dönüşüvermişler.

KAYNAK

cok pislikler valla bi ara saçım uzundu yeşili girdi kaşınmaya başladı kafaım elıme geldı yaprak zannettm uctu kactı :D
7*8 kere yıkadım koku anca gitti ertesi gün sacımı kestirdim

Geri