Tunyukuk
New member
- Katılım
- 9 May 2007
- Mesajlar
- 17,591
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Tüm hayvanlarda kendini beğendirme, karşı cinse güzel görünme önüne geçilmez bir duygudur. Altında yatan neden basittir elbette: Üreme, soyun devamını sağlama. Bunu yaparken de, en sağlıklı genlerin gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Sağlıklı genlere sahip olmayanlar, kendilerine eş bulamazlar; böylece o kötü (!) genler nesiller içinde törpülenir, silinir.
Sağlıklı genlere sahip karşı cins nasıl anlaşılacak ki: Doğa bunun için de mükemmel bir yol göstermiştir. Güzel, yakışıklı, kuvvetli görünür bunlar bize. Kuşlarda da durum farklı değildir. Üreme dönemi yaklaştığında kuşlardaki kıpırdanmadan anlarız yeni bir başlangıcın kapıda olduğunu. Şenlik kapıdadır…
Allıturna (Flamingo)’ ların aşkı…

Kur davranışlarıyla belli eder kendini bu dönem. Aslında kur davranışlarına başlamadan önce, süslenme dönemi başlar. Üremeye niyetli bireyler tüylerini değiştirir - damatlıklarını giyerler-. Renkleri canlanır, parlaklaşır. Genellikle erkek kuşlar üreme giysilerine bürünürler… Dişilerde bu tüy değişimi birkaç tür dışında görülmez. Erkeğin bu giysi değişiminin altında kendini dişiye beğendirmek yatar. Dişinin soluk, genellikle boz renkli tüyleri ise aynı şekilde kalır. Bunun altında da yuvayı, yumurtaları, yavruyu koruma gereği saklıdır. Düşünsenize parlak, canlı renklere sahip bir dişinin kuluçkada yattığını; avcı kuşlar için hemen hedef belirtmiş olurlardı…
İnsanların da belirli üreme dönemleri olduğunu düşünsenize, sokaklarda yanakları al al, saçları renk renk dolaşan, kızışma dönemine girdim diye mesaj veren, en güzel sesleriyle şarkı söyleyen erkekler! Hmm, yoksa böyle mi oluyor gerçekten de? . Eh ergenlerin kendilerine, saçlarına başlarına bir başka özen göstermeye başlamalarının nedeni ne dersiniz?
Alttaki fotoğraftaki ak kum kuşlarını kışın gördüğünüzde o kadar akça pakçadırlar ki; ama bahar geldiğinde değişiverirler. Soldaki daha renkli birey üreme giysilerine tamamen kavuşmuşken, sağdaki daha tamamlamamış giysisini giymeyi.
- Ak Kumkuşu -

Kendilerine daha bir fazla bakmaya başlarlar bu dönemde kuşlar. Süslenme telaşı alıp başını gider. Önce iyi bir banyo. Ardından da tüyler özenle taranır.
Bülbül, Sarıbaşlı Kuyruksallayan, Serçe (erkek)



Erkek kuşlar parlak renkleriyle “en yakışıklı benim, harika genlerim var.” Mesajı vermeye başlarlar dişilere.
Ketenkuşu (erkek)

İşte size gelin başlığının nereden geldiğinin göstergesi. Küçük ak balıkçıl üreme döneminde başının arkasına gösterişli süs tüylerini takıverir.

“Azgın” bir tepeli pelikan. Gaga altı derisinin turuncudan kırmızıya kadar uzanan renginin koyuluk derecesi azgınlık göstergesidir.

Erkekler dişilere kimin daha güçlü olduğunu göstermek için kavgalara başlarlar zaman zaman.
“Allıturnalarda kavga zamanı”
http://www.gaxxi.com/fotoritim/fotoritim/gorsel/dosya/1236111810untitled-10.jpg[/MG]
Eh güzellik biraz görece bir kavram. Bu yakışıklı alaca balıkçıl berberden yeni çıkmış, dişilere kendini beğendirmek için alımlı alımlı poz veriyor.
[IMG]http://www.gaxxi.com/fotoritim/fotoritim/gorsel/dosya/1236112211untitled-11.jpg
“Kızlarrr, hadi seçin bakalım kim daha yakışıklı…”

Eşini bulan gider.
- Suna, Yeşilbaş ördek, Akkarınlı ebabil -



Bulamayan yaya kalır
- Angıt -

Kimi, adayı beğenmeyip çareyi sıvışmakta bulur.
-Allıturna -

Eş seçimi sırasındaki gösterilerde saygıda kusur göstermek affedilmez. Elbette saygı karşılıklı.
- Küçük Sumru -

Kızlara iyi bir avcı olduğunu, onu ve yavruları besleyebileceğini göstermek şart. Aksi halde bu yıl da elin boş kalması kaçınılmaz. Küçük rüşvetler çok önemlidir. Kimi zaman bir parça yosun, kimi zaman büyük bir balık ya da böcek.