Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi açılışları ve fahri doktora takdim töreninde konuştu. Erdoğan'ın gündeminde AB ile ilişkiler ve Ortadoğu vardı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
"Avrupa Birliği bizi oyalıyor. Üye aldıkları ülkeler hiçbir anlamda Türkiye ile mukayese bile edilemez. Bunlar bizim büyük bir ülke olmamızdan korkuyorlar.
Biz size yük olmaya değil yük almaya geliyoruz. Biz AB üyeliğinden vazgeçecek değiliz. İstedikleri zaman şöyledir böyledir desinler. Biz dersimizi çalışmaya devam ediyoruz. İnadına koşturacağız. Er ya da geç bu işi başaracağız. AB ile katılım müzakerelerini başlatan bu hükümet. Biz ne zaman müracaatı yaptık 1959. Resmi müracaat 1963. O günden bugüne biz yırtınıyoruz, çırpınıyoruz. Hala oyalıyorlar. Bir bakanlık kurduk bu iş için. Bütün bunlara rağmen oyalıyorlar, bunu özel görüşmelerde bazı samimi olan Avrupalı bakanlar bize söylüyorlar. Ben kendilerine açıkça söylüyorum, siz Hıristiyan kulübü değilseniz siz Türkiye’yi almaya mecbursunuz. Karar zaten siyasi tek söyledikleri şey siz büyük bir ülkesiniz, coğrafyanız büyük, nüfusunuz yok. Çünkü siz buraya girdiğiniz zaman ilk üç ülkeden biri olacaksınız.
"DİYALOGLA ÇÖZÜLSÜN"
Irak'a yakın tarihte 2 operasyon yapıldı. Bunun bedelini sadece Irak değil tüm bölge ödedi. İran'ın uluslararası sorunu sadece İran'ı etkilemekle kalmıyor. Tüm bölgeyi ve Türkiye'yi de etkiliyor. Biz İran meselesi diplomatik yollardan çözülsün istiyoruz. Filistin sorunu diyalog yoluyla halledilsin istiyoruz. Irak'ta mezhepsel, etnik olmayan bir yönetim oluşsun istiyoruz.
"EKSEN KAYMASI YOK"
Araplarla karşılıklı yatırımlar ne zaman devreye girse, gizli bir el devreye giriyor. Bu işbirliği engelleniyor. Ne zaman Araplar bir yatırım yapacak olsa, ‘Araplar bizi arkamızdan vurdu biz niçin işbirliği yapıyoruz’ başlıkları atılıyor. Ne zaman bir Arap iş adamı ülkemize gelse, manşetler: ‘Yeşil sermaye, İslamcı sermeye, Arap sermayesi’ gibi ırkçı ayrımcı dil sahneye konuyor. Türkiye’nin dış politikasında bir eksek kayması söz konusu değil. Bir eksen kaymasından bahsedenler art niyetli değillerse, Türkiye’nin yeni rolünü anlayamamış, kavrayamamış olanlardır."
kaynak