A'dan Z'ye Kickboks

RingAteşi

KicKBoks
Katılım
22 May 2007
Mesajlar
2,414
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
33
Konum
Kadiköy-Ataşehir
210yeex.jpg
2vdh9qe.jpg

1zch15u.jpg


Efsanelerin sporu

Japonya'dan Shotokan, Wado-Ryu, Washin-Ryu, Ishin-Ryu, Goshin-Ryu ve Kore'den Tekvando, Chon-do Kwon, Taeng So do, Tae So do, Hapkido geleneksel dövüş sporlarıyla donatılan tekniklerle Amerika'dan dünyayı saran bir heyecan

Kick Boks ne zaman doğdu


Kick Boks, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikan askerlerinin Japonya ve Kore'de tanıdıkları mücadele sporlarının Japonya'daki Shotokan, Wado-Ryu, Washin-Ryu, Ishin-Ryu, Goshin-Ryu ve bir çok karete sistemleriyle, Kore'de Tekvando, Chon-do Kwon, Taeng So do, Tae So do, Hapkido ve yöresel sporlarından etkilenerek Amerika ve Avrupa'da bütün bu sporlardan alınan tekniklerle düzenlenen yepyeni bir spor olmuştur. 60'lı yıllarda başlayan bu spor karışık tekniklerle 1969 senesinde ilk turnuva yapılmıştır. Kick Boks'un önderi kendi kurduğu Jeet Kune Do sistemiyle Bruce Lee ve Amerika'da yaşayan Koreli Jhon Ree ve Mike Anderson'du.


Müsabakalarda o dönemde Karete Tekvando Kung-Fu Muay Thai branşlarından sporcular hep birlikte katılabiliyordu. Bu birliktelik uzun yıllar All Style (karışık stil) ismiyle devam etti. Nihayet Avrupa'ya gelişi ise 1974 senesinde George Brückner'in Almanya'da Berlin'de yapılan tanıtımla oldu. El ve ayak kullanıldığı için Kick (Ayak) Boxing (El) yani Kick-Boxing adını aldı. Ayrıca dünyada ve Türkiye'de pek çok kişiyi yanıltan bir olayda Full Contact'ı ayrı bir spor olarak bilinmesidir. Oysa Full Contact Kick Boks'un bir parçası yani uzantısıdır. Kick Boks'un amatör organizasyonları IAKSA - Uluslararası Amatör Kick Boks Spor Birliği - WAKO - Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği - WKF - Dünya Kick Boks Federasyonu, profesyonel organizasyonları ise Professional Karate Association (PKA) World Karate association (WKA) dir. Bunların yanı sıra Avrupa ve dünyada organizatörlerin kurduğu spor organizasyonları vardır.

Kick Boks: Türkiye gelişimi
2qtll5z.jpg



80'li yıllarda ise Türkiye'de Akın Semizoğlu, Musa Demir, İsmail Kırtay, Sami Akın,Selahattin Bıyıklı, Cemal Çolak, Hayrullah Camadan Ercan Gürgöze bu antrenörler Kick Boks'un faaliyet ve gelişimini sağlayan antrenörlerdir. İlk defa Türkiye'de Karakuşak dergisi ve Muzaffer Ilıcak'ın öncülüğünde, Dünya şampiyonu Juergen Hırschgaenger ve Ercan Şinasi, Davit Randal takım ile 28 Temmuz 1986 Spor Sergi Sarayı'nda tanıtım ve gösteri maçları yapılmıştır. Kick Boks'un yurdumuza ilk defa yapılan bu organizasyonunda Yüksel Dinçer, Hasan Ersöz, Rüşen Çakıroğlu seçilen ilk sporcular oldu.

Bu müsabakadan sonra yapılan seminerler çok ilgi görmüş ve bir çok sporcu imtihana girerek Kick Boks'un Türkiye'de temelleri atılmıştır. Bu sporun federasyon olması için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan İsmail Kırtay, Sami Akın, Yener Korkmaz, Selahattin Bıyıklı gibi antrenörler 1994 yılında Boks Federasyonu'na bağlanmasını sağlamışlardır. Kick Boks şu anda yeni kurulan Mücadele Sporları Federasyon'u na bağlıdır.
Kick Boks da üç sistemde müsabaka yapılır

SEMİ CONTACT( Hafif)

Bu uygulamada darbe rakibe temas gerçekleştirildiği an durdurulur bu da yaklaşık bir santim (kontrollü) vuruştur. Yani vuruştan itibaren bir santim sonra vuruş durdurulmalıdır. Bu sistemde de puan kaybetme vardır. Nokta vuruşlu bir müsabaka sistemi olan Semi Contact adından da anlaşılacağı gibi Full Contact maçları öncesinde kişilerin eğitimlerini tamamlamasına imkan verir.

LİGHT CONTACT(Orta)

Tekniklerde kontrol gereklidir. Nokta vuruşu esas alınır. Hedefe vardığı an durması esasdır. Bu başarıldığı zaman puan alınır. Aksi halde yani temas gerçekleşirse (rakibin hatası hariç) puan kaybedilir. Touch Contact (dokurma kontrollü) maçlar Amerika'da sporcuların Full Contact müsabakaları öncesinde tekniklerini geliştirmesine imkan tanır.

FULL CONTACT( Tam temaslı)

Koruyucu malzemesi Full Contact ile aynı olan bu sistemde vuruşlar tamamen serbesttir. Rakip yere düşünce de vurulabilir. Yani tam anlamıyla serbest döğüştür. Profesyonel ve amatör maçlar yapılır. Bu maçlarda da para ödülü vardır. Bugün çok değişik türlerde dövüş stili sporcu veya antrenörleri Ful Contact yaptıklarını iddia etmektedirler. İşte bu noktaya gelindiğinde bir kavram kargaşası ortaya çıkmaktadır. Bilhassa birçok vuruşa izin vererek stiller kendilerini tam temaslı diye tanımlamaktadırlar. Amatör sporcular ise her ekolden ve her stilde yarışabildiklerinden. Ortak kurallarla yönetilen ve her sporcunun katılabileceği bir stildir.


KİCKBOKS DERSLERİ

Yumruk Teknikleri
Straigth Punch ( Direk Yumruk )
1zejt5v.jpg

2zz6w7a.jpg


Hook Punch ( Kroşe ) :
307nkv9.jpg

ix73bb.jpg


Uppercut Punch ( Aparkat ) :
nyhb7p.jpg

2wgt5lh.jpg


Backfist(Dış el yumruk) :
210n98i.jpg


Tekme Teknikleri
Round House Kick ( dairesel tekme ):
14siqtv.jpg

rshiyf.jpg


Front Kick ( karşı tekme ):
bim92e.jpg

99ktqq.jpg


Side Kick ( Yan Tekme ) :
2zi7l8i.jpg


Axe Kick ( balta tekme ) :
f0qnar.jpg


Hook Kick ( Kanca Tekme ) :
viig74.jpg


Back Kick ( Geri Tekme ) :
iqg9ys.jpg


Antrenman nedir?
Belirli bir sistem içinde hedeflenen sportif performansı elde etmek için bir program çerçevesinde, sportif performans öğelerini geliştirmeye yönelik çalışmaların tümüdür. Fizyologlar antrenmanın tanımını şöyle yapmaktadır:
Vücuda yapılan tüm yüklenmelerde fonksiyonel ve morfolojiye uygunluk, yüklenmeler sonucu organizmada bir değişikliğin meydana gelmesi ve sonuçta verim artışına neden olunma. Bir başka antrenman tanımını ise şöyle görmekteyiz:Alıştırmalar yardımı ile sporcuların fiziksel, teknik, taktik, zihinsel, psikolojik ve motorsal hazırlığıdır.

Antrenmanın etkileri nelerdir?
Doğru ve sistemli yapılan bir antrenman ile tüm performans öğeleri geliştirilebilinir. Antrenman enerji oluşum sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Bu şekilde kardiyo-vasküler (kalp-damar) sistemi antrenman ile gelişerek sporcunun aerobik gücü (oksijenli-güç) aratırılır. Yorgunluğa karşı direnç artar. Nöro-müsküler (sinir-kas)ileti antrenmanla iyileştirilir. Kuvvet artırımı sağlanır. Koordinasyon, esneklik gelişir. Hareketlilik ve beceri gibi özellikler, iyileştirilir. Ayrıca sporcunun, teknik, taktik, zihinsel ve psikolojik özellikleri de gelişir. Özet olarak antrenman ile sporcuların enerji oluşum sistemleri, kuvvetleri ve motorik özellikleri geliştirilebilinir.


Antrenmanda Performans


1- Performans nedir ?
Bir fiziksel aktivite sırasında, o fiziksel aktivitenin gerektirdiği fizyolojik, biyomekanik ve psikolojik verime “performans” adı verilir. Bu verimin yarışma sırasında ortaya koyulabilme düzeyi de performansın düzeyi hakkında bilgi verir.

2- Performansı oluşturan öğeler nelerdir?
Performansı oluşturan öğeler Astrand ve Rodalha göre üç ana başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla şunlardır:
a-Enerji oluşumu (aerobik-anaerobik), b-Nöro-müsküler(sinir-kas) ileti, c-Psikolojik faktörler (motivasyon)

3-Performansı etkileyen faktörler nelerdir?
Performansı çeşitli faktörler etkiler. Bu faktörler öncelikle iç ve dış faktörler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
İç faktörler veya internal (kişisel) faktörler adını verdiğimiz faktörler şunlardır:
a. Antrenman düzeyi, b. Yaş, c. Cinsiyet. d. Fiziksel uygunluk (physical fitness), e. Irksal faktörler, f. Stres düzeyi, g. Motivasyon durumu, h. Beslenme, ı. Ergonomik destekleyiciler, j. Sağlık durumu, k. İlaç kullanımı
Dış faktörler veya eksternal faktörler ise şunlardır:
a. İrtifa, b. Nem c. Sıcaklık, d. Zemini durumu
Yukarıda sıralanan faktörler durumlarına göre performansı olumlu ya da olumsuz yönde etkilerler.





Evet arkadaşlar hertürlü sorunuzu ve merakınızı gidermek için elimden geleni yapıcam,İyi forumlar...
 
eLine sağLık arkadaşım..
bu spora iLgi duyan yada merak eden biriLeri varsa bu başLıktan payLaşımLarını,fikirLerini,soruLarını yöneLtebiLirLer.. :goz:
 
abi ben yanarım yanarım da o bi tane yunan var zambidis midir nedir kaç kickboxcumuzu yendi bi tane onu indirecek soprcumuz yok mu yaw?
 
Onu yenecek sporcumuz çok.Biliyorsunki son zamanlarda türkler kickboksda kendilerini çok iyi bi şekilde gösterdiler.Bu tamamen çok çalışmayla orantılı.Bu sporda çokkkk çalışmalısın pes etmiceksin.
 
bunu ekleyen arkadaşıma ilk önce çok teşekür ediyorum bende bu sporu yapıyorum gerçekten mükenmel bir spor yapmayan arkadaşlarımıza tavsiye ederim insanı hem bedenen hemde ruhen zinde tutuyor .
 
güzel bir konu açmışsın...Bu spor Türkiyede biraz geri planda kalmış bir dal olsada bir çok insanın ilgisini çeken bir spor yinede...bana bu spor çok estetik geliyor... sporcunun duruşu, hareketleri, tavrı, ve güç gösterisi ilgimi çekiyor...

şiddeti pek hiç aslında, sadece görselliği hoşuma gidiyor...teşekkürler RingAteşi...
 
bende yeni başLamış sayıLırım iLerLEyen zamanLarda yardıma ihtiyacım oLabiLir tşk konu için ..
 
abi ben yanarım yanarım da o bi tane yunan var zambidis midir nedir kaç kickboxcumuzu yendi bi tane onu indirecek soprcumuz yok mu yaw?

onu dagitacak onlarca sporcumuz var ama malesef destek yok
sponsor yok
cok yazik oluyor sporcularimiza

ilk resim deki goril bob sap
bob sap = Kickboks ile bir alakasi yok

güzel konu
 
bilgi için TeşekürLer :D
 
Guzel bılgıler tskler
yaklasık 2 sene fln yaptım bu sporu,vucuda gercekten buyuk yararları var
 
bende eskiden kisa bir dönem thai box ile ilgilenmistim.severim bu tarz sporlari. paylasim icin tesekkürler.....
 
Geri
Üst