AKP halkı teslim almaktan uzak

GebzeLi

Altın Üye
Reaction score
0
AKP halkı teslim almaktan uzak

cats1.jpg

AKP, referandum sonrası yaptırdığı araştırmanın sonuçlarının bir kısmını gizlemiş. Buna göre eğitimli insanlar referandumda “hayır” dedi, halkın yüzde 66’sı laikliğin tehlikede olduğunu düşünüyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi, referandumdan çıkan yüzde 58’lik “evet” sonucunun ardından 70 bin kişiyi kapsayan geniş çaplı bir araştırma yaptırmış, araştırmanın sonuçlarına dair bir rapor hazırlamıştı. Rapor, referandumda “hayır” oyu verenlere adeta aptal muamelesi yapıyordu.

Ancak araştırmanın sonuçlarına dair AKP’nin kamuoyundan gizlediği başka ayrıntılar ortaya çıktı. Yeni ortaya çıkan ayrıntılar, AKP’nin referandum değerlendirmesinin yanlışlığının dışında, AKP’nin referandumda “hayır” diyen yüzde 42’den daha da çok korkması gerektiğini gösteriyor.

AKP’nin ilk değerlendirmesi neydi?
AKP’nin referandum araştırmasının sonuçlarına dair basına verdiği ayrıntılara göre “hayır” oyu verenlerin “hayır” demelerinin sebebi olarak Kürt düşmanı olmaları, anayasa değişikliğinin içeriğine dair bilgisiz olmaları, hatta Aleviler açısından “yüksek yargıdan tasfiye edilecek olmaları” gibi gerekçeler gösterilmişti. AKP’nin değerlendirmesine göre “hayır” diyenler, AKP’nin ülkede yürütmekte olduğu siyasi dönüşümün gerçek içeriğine hayır diyerek karşı çıkmış olamazlardı.

Üniversiteliler AKP’ye karşı
AKP’nin söz konusu araştırmasını yapan Pollmark şirketinin yöneticisi Ertan Aydın, TRT’de katıldığı programda araştırmanın sonuçlarına dair başka ayrıntıları da kamuoyuna açıkladı. Buna göre anket, eğitim düzeyi yüksek insanların referandumda “hayır” oyu verdiklerini ortaya koyuyordu.

Araştırmaya göre okur yazar olmayan ve ilkokul mezunu olanların yüzde 57.7’si referandumda “evet” demiş. Düşük eğitimlilerin yüzde 50.6’sı, orta eğitimlilerin, yani lise mezunlarının ise yüzde 38’i “evet” demiş. Lise mezunlarının yüzde 36.5’i ise “hayır” demiş. Yani lise mezunları arasında AKP’nin anayasa değişikliğine “evet” diyenlerle “hayır” diyenlerin oranı birbirine çok yakın.

Yüksek eğitimlilerin ise yüzde 32.1’i “evet” derken, yüzde 42.5’i “hayır” demiş. Yani üniversite mezunlarının büyük kısmı, AKP’nin anayasa değişikliğine karşı çıkıyor.

Erdoğan “şaşırmış”, gizlemiş
Ertan Aydın, şirket olarak araştırmanın bu sonucunu AKP yetkililerine aktardıklarında Erdoğan’ın çok şaşırdığını belirtti. Aydın, Erdoğan için “Bunu hak etmediğini düşünüyor. En azından bir takdir duyusu olması gerektiğini, sevmeseler bile ‘Ülkeye güzel işler yaptı’ denmesini istiyor en azından” dedi.

Ancak anlaşılan o ki, AKP’liler “şaşırdıkları” bu sonucu kamuoyundan gizlemeyi tercih ettiler. Zira ilk değerlendirmede bu veriye dair hiçbir bilgi yer almıyordu.

Laik yaşamı tehdit altında görenlerin oranı yüzde 66
Araştırmanın bir başka önemli sonucu ise, laikliğe bakış oldu. AKP’nin her gün laikliğe karşı başka denemelerde bulunduğu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise “Laiklik tehdit altında değil” dediği ülkemizde insanların yüzde 66’sı, laikliğin tehdit altında bulunduğunu düşünüyor.

Laiklik hassasiyetinin yüzde 66 oranında olması, AKP ve liberal kalemlerin “elitler yaşam tarzlarının değişeceği korkusundan ‘hayır’ verdi” tezini de tamamen çürütüyor, zira ülkede elitlerin oranının ne yüzde 42, ne de yüzde 66 olması mümkün.

Yandaş Alevi oranı: yüzde 12
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka gerçek, Aleviler’in AKP’nin kesinlikle kazanamadığı bir kitle olduğu idi. Araştırmaya göre Aleviler’in yüzde 68.6’sı “hayır” derken, sadece yüzde 12’si “evet” dedi.

Ertan Aydın, bunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aleviliği ve Erdoğan’ın “yüksek yargıdaki dedeler” açıklamasına bağlasa da, Aleviler uzun süredir AKP politikalarına muhalefet ediyor. Geçtiğimiz sene Kadıköy’de yapılan Alevi mitingi, yüz binden fazla insanın AKP’yi istemediğini haykırdığı bir gövde gösterisine dönüşmüştü.

Sağ blok kimlerden oluşuyor?
Ertan Aydın’ın programda verdiği bir başka veri ise “evet” diyen kesime ilişkindi. Aydın şunları söyledi: “Referandumda evet diyenler, muhafazakar, İslamcı, milliyetçi ve liberal demokratlardan oluşuyor. Muhafazakar olarak tanımlayanlar yüzde 76 civarında, yüzde 72 civarında İslamcı olarak kendisini tanımlayanlar ve liberal demokratların yüzde 57.9'u evet oyu verdiğini ifade ediyor. Seçmen içerisinde tüm deneklerin yüzde 30'u kendisini İslamcı olarak tanımlıyor. Bunun da yüzde 72 si referandumda evet oyu verdiğini söylüyor. Türkiye'de insanlar İslamcı tabirini yanlış anlayabiliyorlar, Müslümanlık zannedebiliyorlar.”

Hani zengin elitlerdi “hayır”cılar?
Araştırmanın AKP’nin gizlediği ancak açığa çıkan sonuçlarının en net ortaya koyduğu gerçek, referandumda “hayır” oyu verenlerin ülkenin sahil şeridindeki zengin elitler olduğu iddiasının yalan olduğu. Zaten AKP’nin ilk değerlendirmesi, sanki sahil şeridi ve Aleviler dışında hiç “hayır” diyen yokmuş gibi davranarak, “hayır” gerekçesini iç göçle gelen Kürtler’e düşmanlığa bağlıyordu. Oysa sonuçta ülkenin tümünde ciddi oranda insan “hayır” demişti.

Ancak daha önemlisi, zengin elitler kısmı. Oranların zaten Türkiye’de bu kadar zengin elit olamayacağını ortaya koyması bir yana, eğitim seviyesiyle “hayır” verme oranı arasındaki ilişkiye dair bu somut veri gibi, elitlikle “hayır” verme arasındaki ilişkiye dair hiçbir veri sunulmuyor. Üniversite mezunlarının ise ülkemizde “zengin ve elit” kesimi oluşturmaktan çok uzak oldukları biliniyor.

(soL - Haber Merkezi)

''sol '' hala referandumdamı kalmış..)) biz o dersi anlattık, zil çaldı yoldaşlarım...uyanın Çin e (sizin 2 .ci kaleniz) yolculuk var..

kaynak linkimizi ekleyelim Gebzeli..

''sol '' hala referandumdamı kalmış..)) biz o dersi anlattık, zil çaldı yoldaşlarım...uyanın Çin e (sizin 2 .ci kaleniz) yolculuk var..

kaynak linkimizi ekleyelim Gebzeli..

Yorumunu okudugumda yüzümde bir tebessüm oluştu görmeni isterdim. Tebessüm ettikten sonra ağzımdan çıkanlar oldu duymanı isterdim =)

yorumunu okudugumda yüzümde bir tebessüm oluştu görmeni isterdim. Tebessüm ettikten sonra ağzımdan çıkanlar oldu duymanı isterdim =)

ne tesadüf ,ben yorumumla birlikte zaten aynı his ve ağzımdan çıkanları da yazmak istemiştim ,atlamışım..bilmukabele azizim..:))

ne tesadüf ,ben yorumumla birlikte zaten aynı his ve ağzımdan çıkanları da yazmak istemiştim ,atlamışım..bilmukabele azizim..:))

O konuda hiç sıkıntın olmasın , 24 saat kulaklarınızı çınlatıyoruz.

O konuda hiç sıkıntın olmasın , 24 saat kulaklarınızı çınlatıyoruz.

2 kişi kendi arasında halleşirken 3.cüye ne düşer bilmen gerek... seninde sıkıntın var bilirim de nasıl yardım edeceğimi bilmiyorum.. 24 saat benle hallenlendiğine göre baya bir yer etmişim demekki.. sırf sen değil birilerinin (onlar ismini kutsasın dursun hala)canını çok acıttığımın farkındayım.. seni sıralamaya koyamıyorum ,bu kadar kelimelik yazdığımdan dolayı kendine ağırlık,ve derinlik kesbetme..irab ta mahallin yok..yavaş gel- tozutma,sen git o eski ismi büyüklerin gelsin.. clon sıkıntısımı var forumda,belli de olmuyorlar hani..:)

Doğada özgürce yaşayan, iyi kalpli ve sevimli bir tavşan varmış. Doğanın güzellikleri arasında gezer ve oynarmış. Tavşan bir gün kaldığı yerden ayrılıp doğada gezerken bir dağa âşık olmuş. Dağın çimen yeşili gözleri, gök mavisi saçları, toprak gibi kahverengi teni varmış. Tavşan o günden sonra, orada, sevdiği dağın etrafında yaşamış.
Dağı o kadar çok seviyormuş ki vaktin nasıl geçtiğini bile anlayamıyormuş, sadece onunla olmaktan çok mutluymuş. Bir müddet sonra dağın onu önemsemediğinin farkına varmış, ne yaparsa yapsın bir türlü dağ onu fark etmiyormuş. Tavşan buna o kadar üzülmüş ki sessizce dağı terk etmiş ve eski yaşadığı yere geri dönmüş. Kendini yere açtığı bir deliğe kapatmış. Ara sıra dışarı çıkıp karnını doyurur ve açtığı deliğe geri dönermiş. Orada küçücük kalbinde taşıdığı büyük sevgisi ile yaşamış ve ölmüş.
Onun anısına o günden beri tüm tavşanlar yere açtıkları deliklerde yaşarlarmış…

bunun üstüne atalarımız bir söz söylemiş:

"tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış"

çok güzel bir hikaye zerkli... üstüne alınanlar olabilir...

foruma girdiğimden bu güne ne ismimi ne resmimi,ne fikrimi ne zikrimi ,ne avatarımı ne kasaturamı değiştrmiş değilim. bu nedenle deliklere sığınmam, clonlanıp clonlanıp gelmem..

senin benim adıma yazmadığını bilirim, sen eskilerden kalan 3-5 ten biriisn..onun için zevkle okudum..

24 saat beni düşünüp ,kulağımla burnumla oynayanları kaale almadığımı belirttğim bir yorumun altına 'dağ ,tavşan doğurmuş'' tarzı yorum yazmanı komik görüyorum..ama senin her dağdan aks-i seda aramanı anlamsız buluyorum..benim her yazdığma bir yankı geliyor olması ,benim LOOPUSED olmamdandır... her dağ ses vermez.. her sesin yankısıda olmaz..senin sesinede bir yankı arıyorsan o ; sadece SEMİHA YANKI olur.. ben değil..)) esen kal ..

LOOUPSED'e

benim buradaki hikayeyi paylaşmam seninle ilgili değil tamamen konuyla ilgilidir.

eğer sana bişey yazacak olsam daha önce ve şimdi yazdığım gibi kime yönelik yazdığımı belirtirdim.

ama sen burda herşeyi kendi üstüne alırnır olman ve kendini kaf dağının üstündeki anka kuşu gibi görmen inan çok komik oluyor.

ama seni haksız da bulmuyor değilim.

bu kadar çok savunduğunuz şeyin bu kadar kötü çıkması karşısında bunları yapmanız çok normal.

ama benden sana tavsiye: kendini o kadar büyük görme.gün gelir biri büyük olmadığını yüzüne vurunca hayal kırıklığın büyük olur.

MHP yi bilmem ama CHP ye oy verenler sahil kesimi (Karadenizim hariç) ve henüz toy olan bir takım üniversite gençliği ...
ve bir kaç küçük azınlık grup ...
o kadar olacak demokrasi gereği ...

MHP yi bilmem ama CHP ye oy verenler sahil kesimi (Karadenizim hariç) ve henüz toy olan bir takım üniversite gençliği ...
ve bir kaç küçük azınlık grup ...
o kadar olacak demokrasi gereği ...

Ben bu yoruma gülerim arkadaş : )

Benim aklımın almadığı birşey var. Hep diyoruz ya okumuş kesim okumuş kesim diye. Yaklaşık 4 milyona yakın üniversitelimiz var ama güzel ülkemizde yılda 6 kişiye bir kitap düşüyor! Yaklaşık olarak 100 bin hocamız var ancak ülkemizde son 25 yılda çıkan makale sayısı 98.186! Bu mudur şimdi okumuşluk..??? Köydeki Mehmet emmimden farkını ne üniversitedeki Prof. Ahmet Bey'in...????

Akp halkı teslim almaktan uzak mı !
% 47 oy almış. Referandum da % 58 evet çıkmış hangi teslimiyetten bahsediyor
anlamış değilim.

Ayrıca % 66 lık kesimin laiklik tehlikede diye düşünüyor demiş.
Eğer % 66 böyle düşünüyorsa referandum da nasıl % 58 evet çıkıyor.

Ben gerçek rakamları söyliyeyim.
Laiklik elden gidiyor diye kuruntu eden % 20-25 lik bir kesim var.

İçiniz rahat olsun 8 yılda ne laiklik ne cumhuriyet bir yere gitti.
Bundan sonra da gitmez :)

Geri