Amasya Elması

SEYDİALİ

seyri alem
Moderatör
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
18,132
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ARAF
Amasya Elması


pr_01_595_min.jpg


Amasya denilince akla ilk olarak Misket elması gelir
nokta.gif
Türkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza çıkar
nokta.gif
Misket'in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir
nokta.gif
Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır
nokta.gif
İnce kabuklu, hoş kokuludur
nokta.gif
Sert ve dayanıklıdır
nokta.gif
Uzun süre saklanmaya elverişlidir
nokta.gif
Amasya elmasının iki türü vardır
nokta.gif
Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir
nokta.gif
Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir
nokta.gif



Yetiştirici Bilgileri

Üretim Miktarı:

Ülkemiz yaklaşık 2,5 milyon tonluk üretimle dünya elma üretiminde Çin, ABD ve Fransa’nın ardından 4
nokta.gif
sırada yer almakla birlikte
nokta.gif
elma ihracatımız 25–30 bin ton gibi çok düşük düzeylerdedir
nokta.gif
Elma ihracatının arttırılması için dış pazarın talep ettiği çeşitlerin standartlara uygun olarak yetiştirilmesi gerekmektedir
nokta.gif


İklim ve Toprak İsteği:

Akdeniz ve Ege bölgesinin 300- 800 m rakımlı kesimlerinde kış soğuklama ihtiyacı 7,2 ºC’ nin altında 600- 1200 saat arasında olan Jersey Mac, Vista Bella, Summer Red, Red Star, Anna, Golden Dorset, Wiliams Pride ve Gala Grubu yazlık ve güzlük elma çeşitler önerilmektedir
nokta.gif
Geçit ve İç Bölgelerde soğuklama ihtiyacı 1500–2500 saat arasında olan, uzun süre depolanabilen kışlık çeşitlerin yetiştirilmesi önerilmektedir
nokta.gif
Elmalar aktif kireç oranı % 12’nin üzerinde ve ağır bünyeli toprakları sevmez
nokta.gif


Anaç Kullanımı:

Elma klon anaçları üzerinde 2
nokta.gif
yıldan itibaren ürün alınmaya başlanılmakta, tam verim çağı olan 7
nokta.gif
yaşta ise dekara 8–10 ton ürün alınabilmektedir
nokta.gif
Tam bodur M 9 ve bu anaçtan geliştirilen Pajam 1, Pajam 2 ve EMLA 9 gibi anaçlar fitoptoraya dayanıklı olup ateş yanıklığı bakteriyel hastalığına kısmen hassastır
nokta.gif
Bu anaçlarla 3- 3,5 m yüksekliğe kadar çıkan telli destek sistemi ile bahçeler kurulmalıdır
nokta.gif
Tam bodur anaçlarla kurulan bahçelerde dikim sıklığı; sıralar arası, 3,5-4 m, sıra üzeri 1-1,5 m olmalıdır
nokta.gif
Spur tip çeşitler tam bodur elma klon anaçları üzerine aşılanmamalıdır
nokta.gif
Bodur M9 amaçları üzerinde kurulan bahçelerde dekara 166- 250 arasında, M26, M7 ve MM 106 yarı bodur klon anaçlarına aşılanan çeşitlerde dekara 65 -120 arasında, kuvvetli gelişen MM 111 klon anacında 50-85 arasında elma fidanı dikilebilir
nokta.gif
MM 111 anacı diğer elma klon anaçlarına göre kurağa daha mukavimdir
nokta.gif


Önemli Klon Anaçları ve Çeşitler:

Son yıllarda ülkemizde elma yetiştiriciliğinde önemli bir dönüşüm başlamış
nokta.gif
olup; M 9, M 26, M 7, MM 106, MM 111 gibi klon anaçlarının kullanımı hızla artmaktadır
nokta.gif
Erkenci yazlık çeşitler içerisinde; Vista Bella, Jersey Mac, Summer Red ve Williams Star yer almaktadır
nokta.gif
Önemli güzlük çeşitler, Ruby Gala, Royal Gala, Galaxy Gala, Mondial Gala, kışlık çeşitler; Jonagold, Scarlet Spur, Red Chief, Breuburn, Fuji, Red Chief, Pink Lady, Grany Smith gibi çeşitler olup dış talebin yoğun olduğu bu çeşitlerin yetiştiriciliği hızla artmaktadır
nokta.gif
Özellikle Grany Smith gibi güneş yanıklığına hassas olan çeşitlerle kurulan bahçelerde ağaçların üzerine ışık geçişini farklı oranlarda engelleyen örtü materyalleri önerilmektedir
nokta.gif


Terbiye Sistemleri ve Meyve Seyreltmesi:

Elma bahçelerinde değişik doruk dallı, modifiye lider ve ince iğ gibi terbiye sistemleri uygulanmaktadır
nokta.gif
Yeterli ürün alınabilmesi için %10-15 oranında dölleyici çeşit bulundurulmalıdır
nokta.gif
Standart büyüklükte ürün elde edilebilmesi için mutlaka elmalarda seyreltme yapılması zorunludur
nokta.gif
Bir çiçek huzmesinde mevcut olan meyvelerden ortadaki ana meyve bırakılmalı, diğer meyveler kopartılmalıdır
nokta.gif
Kimyasallarla yapılan seyreltmede tam çiçeklenmeden yaklaşık 20-25 gün sonra yapılmalıdır
 
Geri
Üst