AMD ikiye bölünüyor ...

//:U.N.G.O.O.D

Altın Üye
Katılım
26 Ara 2006
Mesajlar
7,590
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
[20] DENİZLİ
AMD bugün büyükçe bir açıklama yapacaktı. Yapılan açıklama Abu-Dabi kaynaklı Mubadala'nın ortaklığında ilerleme, yonga üretimi için yeni bir model ve IBM işbirliğinin geleceğiyle ilgili bilgiler var.

AMD'nin açıklamasına göre firma Mubadala'ya ait ATIC ortaklığında yeni bir yonga üreticisi doğuruyor. Yeni firmanın adı şimdilik "The Foundry Company" olarak biliniyor. Firma AMD Dresden'daki iki üretim tesisini içerecek. Aynı zamanda AMD'den gelen patent haklarına da sahip olacak. ATIC ise 2.1 milyar dolarlık bir yatırımla The Foundry Company'ye katkıda bulunuyor. AMD yeni firmaya ayrıca 3.6 milyar dolarlık bir fon sağlayacak, bu fona gelecek yılda 6 milyar dolarlık bir ek daha var. Bu fonlar The Foundry Company tarafından şu amaçlar için kullanılacak:
Dresden'daki tesislerin kapasite yükseltmeleri
New York'ta yeni bir tesisin kuruluşu

New York'taki tesisin 1400 kişilik istihdama doğrudan, yaklaşık 5000 kişinin istihdamına ise dolaylı yoldan katkıda bulunacağı belirtiliyor.

AMD'nin bu hareketi yonga tasarım ve üretim dallarını ayırmak olarak nitelendirilebilir. Yonga üretim operasyonları karmaşıklığa katkıda bulunuyor, örneğin NVIDIA bundan kaçınarak "fabless manufacturer", Türkçe'siyle kabaca "fabrikasız üretici" olarak nitelendiriliyor. Ancak üretim teknolojilerini de barındırmak anahtar sayılabilecek avantajlar da getiriyor; yeni üretim tekniklerine daha çabuk geçiş gibi. AMD bu tip bir hamleyle bir taşla en azından birkaç kuş vurmayı hedefliyor. Her şeyden önce karmaşıklığı azaltacaklar ve Mubadala'nın finans katkısını sessizce artırmış olacaklar. Mubadala zaten daha önce AMD'den %8 civarında bir pay sahibi olmuştu. Şimdi Mubadala'nın payı %20'ye yükseliyor. Ek olarak kendileri dışındaki firmalara da yonga üretimi yapabilecekler. Üretim operasyonlarından kaçınmak isteyen, tasarıma odaklanan firmalar arasında bir üretim seçeneğinin daha bulunması çekici.

Bu noktayı IBM işbirliğiyle birleştirin: IBM daha önce düşük üretim tekniklerine göz dikmeleriyle epeyce haber olmuştu. The Foundry Company 22 nm üretim tekniği nesli için IBM'le ortaklık yapacak. AMD için yakın vadede olmamakla birlikte Intel karşısında ayakta durabilmek için önemli bir fırsat bu; Intel bir yıldır 45 nm işlemci üretirken AMD hala bu adıma geçmeye çalışıyor. Bu nedenle işlemci devinin bir nesil gerisinden geliyorlar.

The Foundry Company'de AMD'nin payı %44.4. Geri kalan 55.6 ATIC'te kalacak. Böylece Mubadala'nın AMD'deki payı %19.3'e yükseliyor. Firmanın yönetim kurulu başkanlığını AMD'den Hector Ruiz yürütecek. Gelecek planları arasında Abu-Dabi'de üretim ve geliştirme tesislerinin kuruluşu da bulunuyor.

Anlaşmanın tamamlanmasıyla Foundry Company şunları yapmayı hedefliyor:
-Toplam yatırım değeri 5 milyar dolar olacak. Bu değerin içinde AMD'nin tesis ve patent yatırımı olarak 2.4 milyar dolarlık payı var. Mubadala-ATIC 1.4 milyar dolarlık bir paya sahip. Kalan 1.2 milyar dolar da AMD'den gelen borç.
-Finans raporları konusunda AMD ile birliktelik.
-AMD ve ATIC üyelerinden oluşan bir yönetim kurulu.
-Sadece AMD ve ATIC hissedarlarından oluşmak.
-%44.4 AMD, %55.6 ATIC paylaşımı. AMD'nin payı zamanla artacak.
-Ana yönetimi Silikon Vadisi'nde bulunacak. Araştırma, geliştirme ve üretim lider takımları ise New York, Dresden ve Austin'de olacak.
-AMD işlemcilerinin üretimi için anlaşma ve AMD'nin diğer yarıiletken yonga ürünleri için (yararlı olduğu görüldüğünde) üretim desteği.
-New York'ta 2009 yılı ortalarında Fab 4X üretim tesisinin inşasına başlamak.
-300 mm wafer geçişinin tamamlanmasıyla Dresden'da son teknoloji üretimin kapasitesinin artırılması.
-IBM teknoloji geliştirme ortaklığıyla pazarın genişletilmesi.
-Unutmadan, firma adı ve kimliğini de duyurmak (Sonsuza kadar The Foundry Company olarak bilinmeyecekler )

AMD'nin amaçları ise şöyle özetlenmiş:
-ATIC ile eşit oy hakkı.
-Firmanın 44.4'ünün sahibi olmak.
-Borcunun 1.2 milyar dolarlık kısmının The Foundry Company'ye aktararak likiditesini geliştirmek. Bunun için ayrıca ATIC'in 700 milyon dolarlık ödemesi, Mubadala'nın 314 milyon dolarlık hisse alımı gibi etmenler de var.
-Füzyon konseptiyle birlikte yeni nesil gelişmede tasarım ve geliştirmeye yoğunlaşmak.
-The Foundry Company'ye ek kaynak verme opsiyonu (ancak bu şart değil, sadece seçimlik).
-The Foundry Company ile işlemci üretim anlaşmaları.
 
Geri
Üst