AMDnin Intele yenildiği sonucuna vardığımız 2012 Financial Analyst Day etkinliğinde yaptığı sunumlar arasında yer alan bir açıklamada firmanın yongalarını IBMe yaptıracağı detayını gözden kaçırmışız. Sessizce gidilen işbirliği kapsamında AMDnin Trinity kod adını taşıyan gelecek kuşak A- serisi Fushion yongalarının tedarik zincirini hızlandırmak ve OEM PC üreticilerine işlemci ve yongasetlerini zamanında yetiştirerek Intelin Core i-serisi gelecek nesil ürünlerine karşı rekabet gücünü artırmak amaçlanıyor.
Resmi olarak AMD, merkezi işlem birimlerini (CPU), ATIC ve AMD olarak anılan Abu-Dhabi merkezli finansal organizasyon tarafından yönetilen GlobalFoundriesin (GF) tesislerinde üretiyor. Deneyimli yonga tasarımcısı AMD, 2011 yılı boyunca sergilediği düşük üretim hacmiyle tedarik zincirini baltaladığını iddia ettiği GlobalFoundriesden çok yakınıyor. Günah keçisi ilan ettiği yarıiletken üreticisi GF ile aralarında imzalanan yonga başına ödeme anlaşmasına rağmen istediği hacimde ürün teslim alamadığını ifade eden AMD, bu yüzden Intel karşısında rekabet boyutunda aşırı yıprandığını ifade ediyor (haklı).
AMD işlemcilerinin, IBM tesislerinde üretilmesi demek; Intel rekabetinde yaşanılan üretim hacmi sıkıntısını aşmak demek. Intel, sayıları 10a yaklaşan modern cihazlarla donatılmış yarıiletken fabrikasına sahip ve bu tesisler dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Mevcut tesisleriyle IBM ve GlobalFoundriesin toplam üretim hacmini katlayan Intel gerçekten avantajlı durumda. IBM ile kurduğu işbirliğinden karlı çıkacağını düşündüğümüz AMD, belki ileride teknoloji ortaklığına da gidebilir.
Attığı yeni adımla büyük umutlar bağladığı yeni nesil Fushion serisi Trinity APU birimlerinin global arzını kısa sürede gerçekleştirmeyi düşünen AMD aslında gerçeğin farkında, iyi bir işlemci tasarlamanın yanında onu üretecek büyük kapasiteli modern tesislere sahip olmak gerekiyor yoksa tasarımınız amiyane tabirle elinizde patlayabiliyor.
IBM ile daha önceleri sunucu segmentinde Opteron yongaları temelinde ortak çalışmalar yürüten AMD, 35W TDP düzeyine konuşlanan Trinity APU yongasının Piledriver-sınıfı x86 çekirdeklerinin yine x86 tabanlı LIano APUya (35W TDP, K10.5 + Husky çekirdek mimarisi) kıyasla %25 daha yüksek performans çıktısı elde ettiğini belirtiyor. PC Mark Vantage Productivity sentetik testinde aldığı sonucun yanında uyguladığı 3D Mark Vantage Performance testinde Trinitiynin LIanodan %50 daha iyi skorlar aldığını belirten AMD inzivasına devam ediyor gibi görünüyor.