Araplar Osmanlıyı Arkadan Vurdu mu

SEYDİALİ

seyri alem
Moderatör
Reaction score
0

Osmanlı Arşivlerinde 5 Bine Yakın Belgeyi İnceleyen Araştırmacı Yazar Sebahattin Arslan, Osmanlı - Arap İlişkilerinin Kırılma Nokyası Olan Balkan Savaşları Ve Birinci Dünya Savaşı Dönemlerinde Yaygın Kanaatin Aksine Arapların Osmanlı'ya Yardım Ettiğiğini İleri Sürdü.

Osmanlı Arşivlerinde 5 Bine Yakın Belgeyi İnceleyen Araştırmacı Yazar Sebahattin Arslan, Osmanlı-Arap İlişkilerinin Kırılma Noktası Olan Balkan Savaşları Ve Birinci Dünya Savaşı Dönemlerinde, Yaygın Kanaatin Aksine Arapların OsmanlıˊYa Yardım Ettiğini İleri Sürdü.

Arslan, Aa Muhabirine Yaptığı Açıklamada, Osmanlı Arşivlerinde, Körfez Ülkeleriyle İlgili Bulunan Belgeleri Uzun Zamandır İncelediğini Belirtti. Belgelere Bakıldığında, Osmanlı Ve Körfez Ülkeleri Arasında Çok Ciddi Ve Güçlü Bir İlişkinin Bulunduğunu İfade Eden Arslan, Şunları Söyledi:

ˊˊBahreyn İle İlgili Osmanlı Arşivinde Şu Ana Kadar Tespit Ettiğim 5 Bin Belge Var. Ancak Bu Sayının 7 Bini Bulmasını Bekliyoruz. Türk-Arap İlişkilerinde Kırılma Noktaları Olan Balkan SavaşlarıˊNda Açıktan,

Birinci Dünya SavaşıˊNda İse El Altından OsmanlıˊYa Yardım Ettiklerini Tespit Ettik. Balkan SavaşlarıˊNda Osmanlı Ordusu İle KızılayˊA, Yöneticiler Ve Halk Tarafından Toplanan Yardımların Ulaştırıldığını Belirledik.

OsmanlıˊNın Buna Karşı Teşekkür Ettiğini, Kendilerine Bu Yaptıklarından Dolayı Nişan Verdiğini Belgeledik. Şu Anda Yardım Ettiğini Kesin Olarak Belirlediğimiz Ülkeler Kuveyt Ve Bahreyn Yöneticileri Ve Halkıdır. Daha Araştırmalarımız Devam Ediyor. Katar İle İlgili 5-6 Bin Civarında Belgenin Olduğunu Tahmin Ediyorum. KatarˊDan Da Yardım Geldiğini Düşünüyoruz.ˊˊ

Cumhuriyet Kurulduktan Sonra Bölgeyle İlişkilerin Kesildiğini Savunan Arslan, ˊˊSanki Osmanlı Devleti Hiç Olmamış Gibi, Osmanlı Sanki Oraya Hiç Nüfuz Etmemiş Gibi İlişkiler Kopuyor.

Bir Dönem Osmanlı Tarafından Bölgenin İleri Gelenlerinin Emekli Maaşları Bile Ödeniyordu. Osmanlı Devleti Yıkıldıktan Sonra, Sanki Yeni Bir Devletle İlişki Kuruluyormuş Gibi Yapılması Bizi Şaşırttıˊˊ Diye Konuştu.

Osmanlı, Sadece Türklerin Devleti Değildi Körfez BölgesiˊNin, Osmanlı DevletiˊNin Bölgesi Olduğunu, Bu Gerçeği Başta Araplar Olmak Üzere Herkesin Kabul Etmesi Gerektiğini Aktaran Arslan, Sözlerine Şöyle Devam Etti:

ˊˊÇünkü Körfez Ülkelerinin Hafızası, Geçmişi Ağırlıklı Olarak Şu Anda Bizde. Tabii Bu Demek Değildir; Osmanlı Arşivi Dışında Bunların Hiç Mi Belgesi Yok. İngilizlerˊİn Elinde De Ciddi Bir Belge Arşivi Var.

Çünkü OsmanlıˊNın Her Faaliyeti Rapor Edilmiş. Bizden Daha Fazla Belgeleri Var. Ancak Bizim Belgemiz Onların Belgelerinden Çok Daha Önemli.

Çünkü Biz İçeriğini Biliyoruz. Osmanlı DevletiˊNin Çok Güçlü Bir İstihbaratı Var. Son Dönemdeki Siyasi Olayları Da Göz Önünde Bulundurarak, Şunları Anlatmaya Çalışıyorum; Osmanlı, Sadece Türklerˊİn Devleti Değildi, Ortak Bir İslam Devletiydi.

Bu Ortak Devletin Bizim İçin Önemi Neyse, Onlar İçin De Önemi Aynı. O Nedenle OsmanlıˊYa Yardım Edilmesi Belki Bize Garip Gelebilir Ama Yapılması Gereken Şey Budur. Birinci Dünya SavaşıˊNda Lojistik Desteğin Hangi Boyutta Olduğunu Henüz Tam Bilemiyoruz. Bu Konuyu Da Arşivlerde Yapacağımız Çalışmalarla Netleştireceğimize İnanıyorum.ˊˊ

Bölge İnsanı OsmanlıˊYı Kendi Devleti Olarak Görüyor

Lojistik Yardımın Maddi Yardımdan Daha Önemli Olduğunu Dile Getiren Arslan, Şöyle Konuştu:

ˊˊO Bölgeyi İngilizler Çok İyi Bilmez. Eğer Araplar İsteseydi, İngilizlerˊE Yardımcı Olup, OsmanlıˊYı Bağdat Ya Da BasraˊDa Arkadan Çok Rahat Vurdurabilirdi. Aksine O Çöl Bölgelerinde Osmanlı Ordusunun Yanında Kalmışlar.

Hatta O Dönemle İlgili Tespit Ettiğimiz Belgelerden Birinde, Kuveyt Şeyhi ˊŞayet Osmanlı Devleti Burada Bozguna Uğrar Da İngilizlerˊLe Yaşamak Zorunda Kalırsak, Biz Görünüşte İngilizlerˊE Tabi Oluruz Ama El Altından Osmanlı Devleti Bizim Dindaşımız Olduğu İçin, Onlara Her Türlü Yardımı Yapmak Boynumuzun Borcudurˊ Diyor.

Çok Önemli Bir Belge. Bölge İnsanı OsmanlıˊYı Kendi Devleti Olarak Görüyor. Osmanlı İle Bir Sürtüşmeleri Yok Ama Kendi Aralarında Sürtüşmeler Var. Bu Sürtüşme OsmanlıˊNın Çoğu Zaman Basiretli Valilerinin Araya Girmesiyle Yatıştırılıyor.ˊˊ

Bölgede Osmanlı Ve İngilizler Arasında Bir Mücadelenin Olduğunu Belirten Arslan, ˊˊ1917ˊYe Kadar Osmanlı KörfezˊDen Ayrılmıyor. Bağdat Düşünceye Kadar Körfez Tamamen Osmanlı Kontrolünde.

Osmanlı İçin Ehemmiyet Ve Ağırlık Açısından Amasra Neyse, Bahreyn De Ona Çok Yakındı. Bahreyn, Katar, Kuveyt Ve Bugünkü Birleşik Arap Emirlikleri, Osmanlı İçin Son Derece Önemliydi.

Hicazın Kontrolü Ve Korunması, Doğudan Gelebilecek Tehlike Açısından Önemliydi. Bu Bölge Osmanlı Yıkıldıktan Sonra Maalesef İngilizlere Terk Ediliyor, İngilizlerˊİn Merhametine Bırakılıyorˊˊ Dedi.

(A.A)

neye inanacağımızı şaşırdık arkadaş kara önlükle okula gidip tam tersi şeyler dinliyoduk ögretmenlerden...

Bu belgeleri ben görmedi ama dileyen kişi dilediği gibi yorumlar çünkü kaç kişi görecek yapılan incelemenin sonucunu ve inceleme arapların osmanlıyı arkadan vurmadığını ispatlamak için ise
belge bulsa bile görmezden gelebilir..

Kiiiii: Biz T.C. olarak filistin devletini ilk tanıyanız..Devlet olarak...Ancak Filistin devletinin kurucusu sayılan yaser arafat KKTC. tanımadıklarını ve asla tanımayacaklarını açıklayan bir konuşma yaptı..Buna ben canlı şahidim..Televizyondan kendim dinledim..
Sizce bu arkadan vurmak değil midir ?

neye inanacağımızı şaşırdık arkadaş kara önlükle okula gidip tam tersi şeyler dinliyoduk ögretmenlerden...

sistem kendini koruya bilmek için bunu yapmak zorunda ama insanların bir gün gerçekleri öğreneceğini düşünmüşse de yaptıklarının değişmeyeceğini düşünmüş yani sistem kendisini koruyacak birilerinin varlığını düşünerek bunu yapmış

hâlâ bazı şeyler belirsizliğini koruyor ama hiç bir gerçek gizlenemez

Bu belgeleri ben görmedi ama dileyen kişi dilediği gibi yorumlar çünkü kaç kişi görecek yapılan incelemenin sonucunu ve inceleme arapların osmanlıyı arkadan vurmadığını ispatlamak için ise
belge bulsa bile görmezden gelebilir..

Kiiiii: Biz T.C. olarak filistin devletini ilk tanıyanız..Devlet olarak...Ancak Filistin devletinin kurucusu sayılan yaser arafat KKTC. tanımadıklarını ve asla tanımayacaklarını açıklayan bir konuşma yaptı..Buna ben canlı şahidim..Televizyondan kendim dinledim..
Sizce bu arkadan vurmak değil midir ?

haklısın kktc konusunda peki kktc diye bir devletın varlığı bize ne kadar zarar veriyor bunu düşünelim ve sorun şu bütün araplara hain yaftası vurmak ne kadar mantıklı hüseyin şerif ve suudlar bunu yaptıysa mısırlının veya tunuslunun veya kuveytlinin ıraklının suriyelinin ne suçu var bence artık şu sistemin yayını olan tarihi bilgilerden sıyrılalım

Aynı şekilde düşünelim bizim filistini tanımamızın bize ne faydası oldu ... Koca bir sıfır niye tanıdık belirsiz ,tanımamak lazımdı..Bize ne önce ırktaşları ( araplar ) tanısın sonra biz tanırız.. Daha mantıklı değil mi ?
Ama pek çok arap ülkesi tanımadı...

hiç bir faydası olmadı çunku filistin diye bir devlet asla olmadı olmayacakta dünya hiç bir zaman bu devletın varlıgını tanımayacak faydası yok : )

soydaşları tanısa veya tanımasa onların bileceği biz kktc yı kurarken araplar bunu tanır diye hareket etmedik yanı buna güvenmedik

ve benım anlamadıgım nokta şu araplar osmnalıyı sattıalr diyelim ve osmanlı sonucta lav edildi yerine yeni bir devlet kuruldu artık arabın hain olup olmaması bizi ilgilendirirmi bence ingilinedirmez hainlik yaptıkları devlet yıkıldı yok oldu sorunlarıda bitti yok bizi ilgilendirir diyorsanız o zaman ingilziler fransızlara neden bir tepki yok araplarmı bu ülkeyi işgale kalktı

Simdi vahabilik yoluyla ucurum yaratilmaya calisiliyor da su akar yolunu bulur. Allah nurunu tamamlayacagini soylemis gerisi teferruattir. Islamda millet ve kavmiyetcilik farklidir millet denilince akla muslumanlar gelir. Gecmiste yanlislik varsa herkes zaten mahkeme-i kubraya cikacak. Onemli olan bizim Allah`in istedigi dusunce yapisini anlayip anlayamadigimizdir. Gerisi bos...

Türk'ün Türk'den başka dostu yoktur...

ve benım anlamadıgım nokta şu araplar osmnalıyı sattıalr diyelim ve osmanlı sonucta lav edildi yerine yeni bir devlet kuruldu artık arabın hain olup olmaması bizi ilgilendirirmi bence ingilinedirmez

Bence ilgilendirir çünkü aynı hainliğe devam ederek pkk yı destekliyorlar ve besliyorlar..Hatırlarsanız abdullah öcalan ermenisini suriyede iken hükümet olarak istedik vermemişlerdi..Irak pkk ya büyük destek oluyor..Kısaca arapların bize hiiiiiiç faydası yok ..Örneği otopark ve otel yapımı için Suudi arabistan Osmanlı zamanında yapılmış kervansaray ve camileri yıkıyor..Osmanlı imparatorluğu tarihinde ne zaman batıya sefere çıkılacak olsa önce doğunun ( bence acemlerin ve arapların ) emniyetini sağlar sonra sefere çıkardı arkadan vurulmamak için.

Bence ilgilendirir çünkü aynı hainliğe devam ederek pkk yı destekliyorlar ve besliyorlar..Hatırlarsanız abdullah öcalan ermenisini suriyede iken hükümet olarak istedik vermemişlerdi..Irak pkk ya büyük destek oluyor..Kısaca arapların bize hiiiiiiç faydası yok ..Örneği otopark ve otel yapımı için Suudi arabistan Osmanlı zamanında yapılmış kervansaray ve camileri yıkıyor..Osmanlı imparatorluğu tarihinde ne zaman batıya sefere çıkılacak olsa önce doğunun ( bence acemlerin ve arapların ) emniyetini sağlar sonra sefere çıkardı arkadan vurulmamak için.

yine haklısın ama pkk yı kuran ermeniler destekleyen rusya ve abd israil almanlar fransızlar kanıt lazımı buna

benım demek istediğim şu hailnlik yapan kimse cezayı o ceksın ama biri taraf cezanlandırlırken bir diğer taraftan da el acılıyor ingilzilerın bu millete ne yaptıgını nasıl unutuyoruz ama onlara hain demiyoruz ve onalrın yaptıgı her seyı dogru diye kabul edip alıyoruz ama arabın yaptıgı bedevi işi oluyor almamak lazım demi

türkün türkten başka dostu yoktur demek saçmalıktır hangi türk devleti kıbrısı tanıdı bırakın kıbrıs savaşında bize yardım etti tarih bunu bize gösteriyor afganın hindistanlının parası iş bankasının kasasında yatıyor yardım parası halifet makamı için gönderlien para

ben yazılan haber yada makaleyi farklı algıladım :)

sizler hangi arabın ihanet ettiğine yada etmediğine dair fikirler yürütürken,cümlelerin odak noktasının aslında Cumhuriyet Türkiyesi'nin sorgulandığının farkına vardınız mı?

bazıları milliyetçilikten , bazılarıda ümmetçilikten kopamadığı sürece arabın yağını sürmeye devam ederiz :)

boş işler bunlar,asıl önemli olan,misak-ı milli sınırları içinde ve ortak paydada,kanla alınmış bu topraklara kanını döken şehitlere eziyet etmeden yaşayabilmektir...

ben yazılan haber yada makaleyi farklı algıladım :)

sizler hangi arabın ihanet ettiğine yada etmediğine dair fikirler yürütürken,cümlelerin odak noktasının aslında Cumhuriyet Türkiyesi'nin sorgulandığının farkına vardınız mı?

bazıları milliyetçilikten , bazılarıda ümmetçilikten kopamadığı sürece arabın yağını sürmeye devam ederiz :)

boş işler bunlar,asıl önemli olan,misak-ı milli sınırları içinde ve ortak paydada,kanla alınmış bu topraklara kanını döken şehitlere eziyet etmeden yaşayabilmektir...

abi sorun burada cumhuriyet ile alıp veremediğimiz yok ama cumhuriyet bazı şeyleri gizliyor carpitıyor gerçekler her gün gün yüzüne çıkıyor fadime şahin olayındaki gibi biz menemende bir olay oldu diyoruz ama bu devletın veya sistemin lanse ettiği gibi değildi diyoruz çunkü ölende bizdendi vuranda bizdendi ama bir fark var vuran ayaşın teki idi ama yargılanan erzurumdakı hoca sıvastaki hoca öldü 1000 üzerinde insan gitti bunu ne için yaptılar araplar hain ise neden sadabak paktını kurduk hadi onuda geçtik yav ülkeyi işgal edenler ile barış dönemi sık sık görüştük bunu nasıl yorumlayacaz o zaman dediğiniz gibi ölenler ne için öldü şehitler gerçekten hilafetin gideceğini biliyorlarmıydı ?

Şehadet şerbetini içenler ne için öldüler torunlarına ne kaldı istanbulda kaç camiye kilit vuruldu ve bu camıler kimlere nasıl kiralandı

Seydiali kardeşim,senin sorunun var diye ithamda bulunmadım,ben yazılan makaleye atıfta bulunarak zaten yazının amacının sizin tartıştığınız konuyla ilgisi olmadığını beyan ettim.Paylaştığın makalenyi iyice oku,ne demek istediğimi anlayacaksın.

Bu arada Yaser Arafat'ı korurken,devlet çıkarlarını gözetmenin gerekliiğini savunurken,olaylara yeni kurulmuş,esaretten kurtulmuş bir ülkenin başındaki adam gibi bakacaksın,
yani

Yaser'e ayrı,Atatürk'e ayrı bakarsan,işte o zaman tarafsız hareket edemezsin.Olan olayları yargılamak,aramızda neyi neden? yaptıklarına cevap veremeyenlerin bol olduğu bir ortamda yargılamak adil olamaz.Her yazılı kaynağın doğru söyleyeceği kanaati ne kadar doğrudur?

İşgal altındaki bir başkentin arşivini silah zoruyla değiştirmedikleri ne malum!!! :)

Seydiali kardeşim,senin sorunun var diye ithamda bulunmadım,ben yazılan makaleye atıfta bulunarak zaten yazının amacının sizin tartıştığınız konuyla ilgisi olmadığını beyan ettim.Paylaştığın makalenyi iyice oku,ne demek istediğimi anlayacaksın.

Bu arada Yaser Arafat'ı korurken,devlet çıkarlarını gözetmenin gerekliiğini savunurken,olaylara yeni kurulmuş,esaretten kurtulmuş bir ülkenin başındaki adam gibi bakacaksın,
yani

Yaser'e ayrı,Atatürk'e ayrı bakarsan,işte o zaman tarafsız hareket edemezsin.Olan olayları yargılamak,aramızda neyi neden? yaptıklarına cevap veremeyenlerin bol olduğu bir ortamda yargılamak adil olamaz.Her yazılı kaynağın doğru söyleyeceği kanaati ne kadar doğrudur?

İşgal altındaki bir başkentin arşivini silah zoruyla değiştirmedikleri ne malum!!! :)

sonucta kaynak hangi devletın kaynagı ise o devletın vesayetı vardır kımse yogurdum eskidir demez devlet arşivlerı sonuçta devletın veya o ankı yonetımı koruyacak seyler yazar ama asıl kaynak bence o dönemı anlatan gunluklerdır

işgal altındakı bir başketten kastınız istanbul ise biz zaten ayvayı yemiş bir millet oluruz neden diyeceksınıze yarın ak partıne cumhurıyet tarıhının arşıvlerını değiştir :)
sorun değil abi bende içimi doktum :durdurun

yarın ak partıne cumhurıyet tarıhının arşıvlerını değiştir :)

seni düşünüp akıl yürüttüğün için daha çok seviyorum,siyasi görüşümüz uymasada bazan gönüllerimizden aynı şeyler geçiyor :durdurun

onlar zaten oldugu gibi yansitilmiyor ki duzelsin. Buna gercekleri soylemek diyebiluruk.

Arapların Osmanlıyı arkadan vurması diye bir olay yok bu tamamen Türklerle Arapların arasını açmak için uydurulmuş bir yalandır

ve benım anlamadıgım nokta şu araplar osmnalıyı sattıalr diyelim ve osmanlı sonucta lav edildi yerine yeni bir devlet kuruldu artık arabın hain olup olmaması bizi ilgilendirirmi bence ingilinedirmez hainlik yaptıkları devlet yıkıldı yok oldu sorunlarıda bitti yok bizi ilgilendirir diyorsanız o zaman ingilziler fransızlara neden bir tepki yok araplarmı bu ülkeyi işgale kalktı

anlamayacak ne var? osmanlı dediğin arap demek kürt demek ermeni demek rum demek arnavut çerkez vs... demektir yani arabın osmanlıya bir ihaneti yoktur araplar bizatihi osmanlının bir parçasıdır üstelik araplar osmanlıda kutsal sayılarak yüceltilmiştir.

arabın hayinliği TÜRKE KARŞIDIR OSMANLIYA DEĞİL. araplara sorsan bu gün bile osmanlıyız derler zaten. Unutma Türkün Türkten başka dostu yoktur, arapların kalleşliği yanlız bize değil peygambere karşıda olmuştur, araplarda kalleşlik genlerinde vardır.

Biz düşmanlarımızı bile seven bir milletiz, anzakları evladımız saydık velakin dost dediğimiz kahpeleri hiç sevmeyiz, alçaklardan nefret ederiz anlayamadığın noktalardan biride budur. Kahpe dostum olacağına düşmanım olsun daha iyi...

Geri