
Osmanlı Arşivlerinde 5 Bine Yakın Belgeyi İnceleyen Araştırmacı Yazar Sebahattin Arslan, Osmanlı - Arap İlişkilerinin Kırılma Nokyası Olan Balkan Savaşları Ve Birinci Dünya Savaşı Dönemlerinde Yaygın Kanaatin Aksine Arapların Osmanlı'ya Yardım Ettiğiğini İleri Sürdü.
Osmanlı Arşivlerinde 5 Bine Yakın Belgeyi İnceleyen Araştırmacı Yazar Sebahattin Arslan, Osmanlı-Arap İlişkilerinin Kırılma Noktası Olan Balkan Savaşları Ve Birinci Dünya Savaşı Dönemlerinde, Yaygın Kanaatin Aksine Arapların OsmanlıˊYa Yardım Ettiğini İleri Sürdü.
Arslan, Aa Muhabirine Yaptığı Açıklamada, Osmanlı Arşivlerinde, Körfez Ülkeleriyle İlgili Bulunan Belgeleri Uzun Zamandır İncelediğini Belirtti. Belgelere Bakıldığında, Osmanlı Ve Körfez Ülkeleri Arasında Çok Ciddi Ve Güçlü Bir İlişkinin Bulunduğunu İfade Eden Arslan, Şunları Söyledi:
ˊˊBahreyn İle İlgili Osmanlı Arşivinde Şu Ana Kadar Tespit Ettiğim 5 Bin Belge Var. Ancak Bu Sayının 7 Bini Bulmasını Bekliyoruz. Türk-Arap İlişkilerinde Kırılma Noktaları Olan Balkan SavaşlarıˊNda Açıktan,
Birinci Dünya SavaşıˊNda İse El Altından OsmanlıˊYa Yardım Ettiklerini Tespit Ettik. Balkan SavaşlarıˊNda Osmanlı Ordusu İle KızılayˊA, Yöneticiler Ve Halk Tarafından Toplanan Yardımların Ulaştırıldığını Belirledik.
OsmanlıˊNın Buna Karşı Teşekkür Ettiğini, Kendilerine Bu Yaptıklarından Dolayı Nişan Verdiğini Belgeledik. Şu Anda Yardım Ettiğini Kesin Olarak Belirlediğimiz Ülkeler Kuveyt Ve Bahreyn Yöneticileri Ve Halkıdır. Daha Araştırmalarımız Devam Ediyor. Katar İle İlgili 5-6 Bin Civarında Belgenin Olduğunu Tahmin Ediyorum. KatarˊDan Da Yardım Geldiğini Düşünüyoruz.ˊˊ
Cumhuriyet Kurulduktan Sonra Bölgeyle İlişkilerin Kesildiğini Savunan Arslan, ˊˊSanki Osmanlı Devleti Hiç Olmamış Gibi, Osmanlı Sanki Oraya Hiç Nüfuz Etmemiş Gibi İlişkiler Kopuyor.
Bir Dönem Osmanlı Tarafından Bölgenin İleri Gelenlerinin Emekli Maaşları Bile Ödeniyordu. Osmanlı Devleti Yıkıldıktan Sonra, Sanki Yeni Bir Devletle İlişki Kuruluyormuş Gibi Yapılması Bizi Şaşırttıˊˊ Diye Konuştu.
Osmanlı, Sadece Türklerin Devleti Değildi Körfez BölgesiˊNin, Osmanlı DevletiˊNin Bölgesi Olduğunu, Bu Gerçeği Başta Araplar Olmak Üzere Herkesin Kabul Etmesi Gerektiğini Aktaran Arslan, Sözlerine Şöyle Devam Etti:
ˊˊÇünkü Körfez Ülkelerinin Hafızası, Geçmişi Ağırlıklı Olarak Şu Anda Bizde. Tabii Bu Demek Değildir; Osmanlı Arşivi Dışında Bunların Hiç Mi Belgesi Yok. İngilizlerˊİn Elinde De Ciddi Bir Belge Arşivi Var.
Çünkü OsmanlıˊNın Her Faaliyeti Rapor Edilmiş. Bizden Daha Fazla Belgeleri Var. Ancak Bizim Belgemiz Onların Belgelerinden Çok Daha Önemli.
Çünkü Biz İçeriğini Biliyoruz. Osmanlı DevletiˊNin Çok Güçlü Bir İstihbaratı Var. Son Dönemdeki Siyasi Olayları Da Göz Önünde Bulundurarak, Şunları Anlatmaya Çalışıyorum; Osmanlı, Sadece Türklerˊİn Devleti Değildi, Ortak Bir İslam Devletiydi.
Bu Ortak Devletin Bizim İçin Önemi Neyse, Onlar İçin De Önemi Aynı. O Nedenle OsmanlıˊYa Yardım Edilmesi Belki Bize Garip Gelebilir Ama Yapılması Gereken Şey Budur. Birinci Dünya SavaşıˊNda Lojistik Desteğin Hangi Boyutta Olduğunu Henüz Tam Bilemiyoruz. Bu Konuyu Da Arşivlerde Yapacağımız Çalışmalarla Netleştireceğimize İnanıyorum.ˊˊ
Bölge İnsanı OsmanlıˊYı Kendi Devleti Olarak Görüyor
Lojistik Yardımın Maddi Yardımdan Daha Önemli Olduğunu Dile Getiren Arslan, Şöyle Konuştu:
ˊˊO Bölgeyi İngilizler Çok İyi Bilmez. Eğer Araplar İsteseydi, İngilizlerˊE Yardımcı Olup, OsmanlıˊYı Bağdat Ya Da BasraˊDa Arkadan Çok Rahat Vurdurabilirdi. Aksine O Çöl Bölgelerinde Osmanlı Ordusunun Yanında Kalmışlar.
Hatta O Dönemle İlgili Tespit Ettiğimiz Belgelerden Birinde, Kuveyt Şeyhi ˊŞayet Osmanlı Devleti Burada Bozguna Uğrar Da İngilizlerˊLe Yaşamak Zorunda Kalırsak, Biz Görünüşte İngilizlerˊE Tabi Oluruz Ama El Altından Osmanlı Devleti Bizim Dindaşımız Olduğu İçin, Onlara Her Türlü Yardımı Yapmak Boynumuzun Borcudurˊ Diyor.
Çok Önemli Bir Belge. Bölge İnsanı OsmanlıˊYı Kendi Devleti Olarak Görüyor. Osmanlı İle Bir Sürtüşmeleri Yok Ama Kendi Aralarında Sürtüşmeler Var. Bu Sürtüşme OsmanlıˊNın Çoğu Zaman Basiretli Valilerinin Araya Girmesiyle Yatıştırılıyor.ˊˊ
Bölgede Osmanlı Ve İngilizler Arasında Bir Mücadelenin Olduğunu Belirten Arslan, ˊˊ1917ˊYe Kadar Osmanlı KörfezˊDen Ayrılmıyor. Bağdat Düşünceye Kadar Körfez Tamamen Osmanlı Kontrolünde.
Osmanlı İçin Ehemmiyet Ve Ağırlık Açısından Amasra Neyse, Bahreyn De Ona Çok Yakındı. Bahreyn, Katar, Kuveyt Ve Bugünkü Birleşik Arap Emirlikleri, Osmanlı İçin Son Derece Önemliydi.
Hicazın Kontrolü Ve Korunması, Doğudan Gelebilecek Tehlike Açısından Önemliydi. Bu Bölge Osmanlı Yıkıldıktan Sonra Maalesef İngilizlere Terk Ediliyor, İngilizlerˊİn Merhametine Bırakılıyorˊˊ Dedi.
(A.A)