Asılanlar rahmetle, asanlar lanetle anılıyor

T

Banned
Reaction score
0
Tam 56 yıl önce Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen bir kararla Adnan Menderes ve arkadaşları Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu, cunta idaresi tarafından idam edildi.
Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, idam edilişlerinin yıldönümünde rahmetle anılıyor.

Bugün, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak giren Adnan Menderes’in idam kararının infaz edilişinin 56. yıldönümü.

Bir cunta mahkemesinde ve kelimenin tam anlamıyla ‘saçma’ suçlamalarla idam hükmü verilen Adnan Menderes, hapis günlerinden idam sehpasına kadar türlü türlü aşağılayıcı muamelelere maruz kaldı. Bir başbakana 'İstirham ediyorum, utanıyorum' sözlerini söyletebilecek küçük düşürücü uygulamalar Anadolu halkının hafızasına kazınan en hüzünlü manzaralar arasında. Ancak asılanlar rahmetle anılırken, asanlar lanetle anılıyor.

BİR BAŞBAKANA YAPILABİLECEK
EN AŞAĞILAYICI MUAMELE

Cunta mahkemesinin kararı sonrası Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam cezaları infaz edildi. Adnan Menderes 17 Eylül sabahı idam öncesi genel bir muayeneden geçirildi ve "sağlam" raporunun verilmesinden birkaç saat sonra asıldı. Ancak, bir idam mahkûmuna karşı tarihte eşi ve benzeri görülmemiş olan muamele, infazdan dört saat kadar önce yapıldı. Devrik başbakanı yattığı odada muayene eden doktorlar kontrollerini tamamlayıp dışarı çıktıktan sonra geri gelip Adnan Menderes'e bir de "prostat muayenesi" yapacaklar ve Menderes, "prostatında bir anormallik bulunmadığının" anlaşılması üzerine, ölüm yolculuğuna çıkartılacaktı. Adnan Menderes'in Yassıada'da kapatıldığı odaya yerleştirilen bir mikrofon vasıtasıyla başbakanın bütün konuşmaları ve hareketleri dinlenip takip edilmiş ve intihar teşebbüsünden sonra odada yapılan konuşmalar da kayda alınmıştı. İşte, Menderes ile doktorlar arasında 1961'in 17 Eylül sabahı saat onu beş geçe yapılan "prostat muayenesi" tartışmasının metni yer alıyor. Adnan Menderes, bu konuşmalardan ve muayeneden tam dört buçuk saat sonra İmralı Adası'nda asılarak idam edilecektir:

Ord. Prof. Dr. Sedat Tavat: "Şöyle bir umumi muayene edelim."

Komutan: "Utanmayın, utanmayın."

Dr. Tavat: "Efendim bir şey unutmuşuz. Prostat muayenesi yapalım da..."

Menderes: "Efendim?"

Dr. Tavat: "Prostat muayenesi yapılacak."

Menderes: "Yok bir şey..."

Dr. Tavat: "Ama bu lâzım..."

Menderes: "Nasıl olacak bu?"

Dr. Tavat: "Şey ile, eldivenle. Prostatta bir şişlik filan var mı?"

Menderes: "Yapamıyorum yani..."

Dr. Tavat: "Bir defa müsaade edin de efendim, çünkü sonda ile almışlar idrarınızı. Pantolonunuzu çıkartın... Yatağın üzerine bu şekilde durun, çok rica ederim, çok rica ederim."

Menderes: "İstirham ediyorum, utanıyorum."

Dr. Zeki: "Eğilin efendim, eğilin, eğilin ellerinizi yatağa koyun..."

POLATKAN VE ZORLU'NUN
ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

Öte yandan; TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun ölüm yıl dönümleri nedeniyle mesaj yayınladı.

TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, TBMM Başkanı Toptan'ın mesajı şöyle:
"Maliye eski Bakanımız Hasan Polatkan ile Dışışleri eski Bakanımız Fatin Rüştü Zorlu'yu ölüm yıl dönümlerinde rahmetle anıyorum.

Ülkemizin en zor dönemlerinde sorumluluk almaktan kaçınmayarak milletimiz ve devletimiz için büyük gayretler gösteren seçkin devlet adamlarımız Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, milletimizin gönlünde unutulmaz bir yer edinmişlerdir.

Hayatlarını trajik bir olay neticesinde kaybetmiş olmaları hepimiz adına oldukça üzüntü vericidir.

Ölüm yıldönümleri vesilesiyle unutulmaz bakanlarımızı yeniden rahmet ve minnetle anarken, yakınlarına da bir defa daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

Türk düşmanı bir ermeni değil Türk sevdalısı bir TÜRK infaz edilince
Sözüm ona insan hakları savunucusu aydınlarımız yazarlarımız kanlı dişlerini göstermekten çekinmiyorlar..!!

Yaptığı ne olursa olsun
Asılması ve zorla prostat muayenesi yapılması büyük rezalettir.
Siyasi yasak gelebilirdi o olurdu bu olurdu ama idam Türkiye'ye yakışmadı.
Tek idam edilen Menderes değil ama o günün koşullarında(darbe olduktan sonra) idam edilmesini de yadırgamamak lazım.Darbeler insan haklarının ve özgürlüklerinin kısıtlandığı dönemlerdir.

Tabi çıkıpta bir kesimin, ölü üzerinden "kör ölür badem gözlü olur" tarzında siyaset yapması da hoş değil bence.O günlerde Menderes'in yaptıklarını tasvip etmek, "çok iyilerdi" demek, oligarşiyi, ucuz siyaseti ve ülkeyi berbat hale getiren "dış borçları" savunmaktır.(ilki İnönü döneminde alınan dış borçlar).Tabi bunlar değildi idam sebebi,hırslı siyaset yapması ve hatta CHP yi kapatmaya kalkışıp, Türkiye de bir oligarşik düzen yaratmaya çalışmasıdır sebep.Yanlış hatırlamıyorsam Anadolu'da bir şehirde İnönü'nün treninin bir grup DP'li tarafından taşlanması bardağı taşıran damla olmuş.(İnönü'nün asker ile yakınlığını da düşünecek olursanız olayın nasıl bir son damla olduğunu daha iyi anlarsınız!)

Ama yine de söyleyebilirim, idamının bunlardan dolayı verilmesi çok kötü bir durum.Yüce Allah'ın verdiği canı kul nasıl alır? İdamından sonra siyasi görüşümüz üzerinden Menderes'i övmek/yermek için değil ama, insana olan insani görevimizi yapmak için: "Allah rahmetle eylesin" demeliyiz,diyebilmeliyiz.

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ' Alıntı:
Yanlış hatırlamıyorsam Anadolu'da bir şehirde İnönü'nün treninin bir grup DP'li tarafından taşlanması bardağı taşıran damla olmuş.(İnönü'nün asker ile yakınlığını da düşünecek olursanız olayın nasıl bir son damla olduğunu daha iyi anlarsınız!)

Demişsiniz ve İnönü'nün sanki asılmalarda ve darbede taraf oldugunu sanki kastetmişsiniz gibi anladım oysa İnönü,Kendisine yaşam hakkı bile tanımak istemeyen Menderes için hem darbeyi,hemde İdamları engellemek için ne kadar büyük bir çaba verdigini,tarih ve o zamanı yaşayanlar iyi bilir.Öyle ki tarihte nadir görülen tek partili iktidarını,demokrasiye çeviren ve bunun nimetinden faydalanan insana saygı duyması gerektigi yerde halkı tahrik ederek,üzerine salan bir kişinin özgürlüğü için bile mücadele eden bir İnönü görürüz ama her şeyi çarpıtanlar ve darbenin şiddeti görüntüyü öyle bir değiştirir ki,demokrasi kahramanı nı Hitler'e çeviririz.Hitler'ide demokrasi kahramanına....

Vtnsvr' Alıntı:
Demişsiniz ve İnönü'nün sanki asılmalarda ve darbede taraf oldugunu sanki kastetmişsiniz gibi anladım oysa İnönü,Kendisine yaşam hakkı bile tanımak istemeyen Menderes için hem darbeyi,hemde İdamları engellemek için ne kadar büyük bir çaba verdigini,tarih ve o zamanı yaşayanlar iyi bilir.Öyle ki tarihte nadir görülen tek partili iktidarını,demokrasiye çeviren ve bunun nimetinden faydalanan insana saygı duyması gerektigi yerde halkı tahrik ederek,üzerine salan bir kişinin özgürlüğü için bile mücadele eden bir İnönü görürüz ama her şeyi çarpıtanlar ve darbenin şiddeti görüntüyü öyle bir değiştirir ki,demokrasi kahramanı nı Hitler'e çeviririz.Hitler'ide demokrasi kahramanına....

Hangi inönü bu? aynı insan ve aynı ülkedenmi bahsediyoruz? Kendini milli şef ilan eden menderesmiydi?
Yahu ne çeşitli bir adamsın sen? gökkuşağı gibi, türklükten ve müslümanlıktan dem vurup aynı zamanda türklük ve islamiyet düşmanı inönüyü savunma stratejileri geliştiriyorsun.
İnönü Türklük düşmanıdır çünkü zamanında Türk Milliyetçiliğini savunanları tabutluklara attırmış turancılıkla suçlamıştır. Turancılık yani türk birliğini savunma...
İnönü İslam düşmanıdır çünkü zamanında inönünün bakanı gazetelere bir tamim yayınlar tamimde şöyle yazar: " Allah ve ahlaktan bahsetmek yasaktır.."
Bunlar en kısa örnekler, ihanetin boyutu sayfalara sığmaz.
Hangi bayrağa hizmet ettiğini anlayabilmiş değilim. İnönü zamanını desteklemek kimliğini açıkca inkar etmek demektir.
Menderesi savunmuyorum şu anki amerikan bağımlılığımızın bizatihi sorumlusudur. Ancak suçu asılmak olmamalıydı, yapılan darbe tamamen yanlıştır ve CHP nin güdümündeki subayların organizasyonudur.
Darbenin durumunu en iyi darbenin içindeki bir subaydan Alparslan Türkeşin hatıralarından görebilirsiniz.

Vtnsvr' Alıntı:

İnönü konusunda yanlış anlaşılmışım diyebilirim
o zaman olayı bir alıntı ile açıklayalım

İnönü darbe başbakanı olmayı reddetti

.....İsmet İnönü kendisini 27 Mayıs'la özdeşleştirmeyi, 27 Mayıs'a taraftar olmayı dikkatle reddetti.Niye?
İnönü, askeri müdahaleyi onaylamadı ve bu sayede iktidara gelmeyi, askeri müdahalenin başbakanı olmayı hiç istemedi. 1958-59 yıllarında DP yönetimi parlamenter faşizme yöneliyordu. İktidarı ne pahasına olursa olsun bırakmamak eğilimi gösteriyordu. İnönü, halk muhalefetinin DP'yi devirmesini, DP'yi barışçı yoldan seçimle yenilgiye uğratmayı istiyordu....

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=212755

ama İnönü onaylamasa da darbe yapıldı!
İnönü'nün çokpartili sisteme geçmesi demokrasi kahramanlığı gibi görünse de
takdir edersiniz ki; bu demokrasi oyununa başlamak Türkiye için pekte iyi olmadı!

Ben asıl recep tayyipin sonunu merak ediyorum...
Nede olsa tarih tekerrurden ibarettir....

Tabi ABD ye fethullahcgınıın yanına kacmazsa

incubus84' Alıntı:
Türk düşmanı bir ermeni değil Türk sevdalısı bir TÜRK infaz edilince
Sözüm ona insan hakları savunucusu aydınlarımız yazarlarımız kanlı dişlerini göstermekten çekinmiyorlar..!!

oldukça yuvarlak sözler söylemişsin "türk sevdalısı" sözü ile kimi kastettiğini anlayamadım

Evet Adnan Menderes asılmamalıydı, işlediği suçlar idam gerektirmiyodu ancak sonuç olarak bu adam demokrasiyi yıkmaya çalıştı mı çalıştı. Bu nokta tartışılmayacak kadar gerçek.

Kendi atadığı insanlardan oluşan kurula anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesine uymayarak yasama yürütme ve yargı gücünü verdi.Bunun gibi demokrasiyi alenen yıkmaya yönelik hareketlere karşı demokrasinin de kendini koruma gereği vardır

türk ocağı' Alıntı:
Hangi inönü bu? aynı insan ve aynı ülkedenmi bahsediyoruz? Kendini milli şef ilan eden menderesmiydi?
Yahu ne çeşitli bir adamsın sen? gökkuşağı gibi, türklükten ve müslümanlıktan dem vurup aynı zamanda türklük ve islamiyet düşmanı inönüyü savunma stratejileri geliştiriyorsun.
İnönü Türklük düşmanıdır çünkü zamanında Türk Milliyetçiliğini savunanları tabutluklara attırmış turancılıkla suçlamıştır. Turancılık yani türk birliğini savunma...
İnönü İslam düşmanıdır çünkü zamanında inönünün bakanı gazetelere bir tamim yayınlar tamimde şöyle yazar: " Allah ve ahlaktan bahsetmek yasaktır.."
Bunlar en kısa örnekler, ihanetin boyutu sayfalara sığmaz.
Hangi bayrağa hizmet ettiğini anlayabilmiş değilim. İnönü zamanını desteklemek kimliğini açıkca inkar etmek demektir.
Menderesi savunmuyorum şu anki amerikan bağımlılığımızın bizatihi sorumlusudur. Ancak suçu asılmak olmamalıydı, yapılan darbe tamamen yanlıştır ve CHP nin güdümündeki subayların organizasyonudur.
Darbenin durumunu en iyi darbenin içindeki bir subaydan Alparslan Türkeşin hatıralarından görebilirsiniz.
Kullandıgın hitaplara dikkat et seviyeyi düşürme burası forum ve tartışıyoruz.O zaman sen nasıl bir adamsın?Milliyetçilikten dem vurup,ülkenin altına dinamit koyanlarla aynı düşünceleri paylaşıyorsun?İnönü en azından bu ülkenin kurtuluşunda çok önemli rolleri olan bir insan.Eger İnönü'nün ne türlü katkıları oldu unuttuysan bir kez daha tarihi gözden geçir.Öylede her tarih diye yutturulan dezenformasyon ürünlerini okuma sadece.İnönü Milli şefligi kendisi almamıştır.Atatürk'ün ölümünden hemen sonra olağanüstü toplanan CHP kurultayı Cumhuriyet'in kurucusunu 'Ebedi Şef' İsmet İnönü'yü de 'Milli Şef' ilan etmiştir.Sanki seni duyan "Milli şef" denince vatan hainiyle aynı anlama geldigini sanacak bırakta alsın o ünvanı ne de olsa Atatürk'ten sonra en önemli katkıları olanlardan biri sonuçta.
Neymiş İnönü Türklük düşmanıymış geç bu işleri,O ispatlamıştır bir fiil cephede kendisini başka ispata gerek yok.Turancılıkmış,geç onu biz önce şu ülkemizi,emperyalizmin kıskacından kurtaralık da sonra bakarız işin o kısmına.
İnönü,İslam düşmanı falanda degildir.Galiba sen Fethullah Gülen dezenformasyon ürünlerini çok okuyorsun.Hani şu Türkü,tarihine düşman etmeye çalışan yayınlardan.Öyle iftiralar varki,hiç İnönü'nün kişiligine uymayan iftiralar ki bunları zamanında,dini sömürücülerin uydurmalarıdır ve bazı şeyler varsa bile niteligi degiştirilmiştir.Laik bir devlette,öyle din ortaya konmaz.İş zamanı namaz kılınmaz,öyle kılınırsada o devletten iş çıkmaz ve laiklikten bahsedilmez.Bakalım kaldıracaksınız Laikligi ve görecegiz uygulamalarınızı,tarih nasip olurda yaşarsak,herşeyi gösterecek.Yalan daha ne iddialar var bunlar gibi,haramdan yetim hakkı yemekten korkan İnönü hakkında,gidin objektif bir İnönü kitabı okuyunda,utanın bu tür iftiralar nedeniyle kendinizden.Türkeş konusuna gelincede,http://www.ulkucudunya.com/haberdetay.php?kod=617 adresinden objektif bir yazıyı kopyalıyorum oku,ama lütfen okurken,o yılların ikinci dünya savaşı yılları oldugunu ve devlette belirli bir disiplin olması gerektigini de unutma.Tabi İnönü'yü Atatürk'lede kıyaslamaya kalkmadan oku.

Türkü tarihine düşman etmeye çalışanlar bizatihi chp ve inönü taifesidir, inkilabı kökten komple kopuş olarak algılayan, madde çapında kurtarılan vatan ve milleti ruh çapında kıyam eden zalim bir diktatorya iktidarıdır inönü dönemi.
O kadar zalimdirki Allah tan bahsetmeyi yasaklamıştır, türkçe ibadet için ısrar edecek kadar dini bilgiden yoksundur, karşı çıkanlarıda sallandırdığı için yanında yöresindeki münafıkları hoca yerine koyup kafasına göre anadolu insanın üzerinde yeni bir kimlik oluşturmaya çabalamıştır.
Kitaba deftere şuna buna lüzum yok inönü zamanını yaşamış olan büyüklerine soruver bi zahmet islamiyetin nasıl kelepçelendiğini anlatsın sana, Fethullah gülen değil o zamanlar yaşayan üstad necip fazılın büyük doğu dergisine gelen bir tamim den bahsediyorum " Allah ve ahlaktan bahsetmek yasaktır " zamanın bütün yayın kuruluşlarına geliyor bu tamim. Necip Fazılın kendi anlatımı kitaplarında mevcut.
Bu zulmü ebu lehebler, ebu cehiller bile yapmadı, yeryüzünde kendi milletinin dinine, töresine bu denli kan kusan başka bir iktidar yoktur.
Biz devlet düşmanı değiliz, devletimiz komünizmlede yönetilse Türk Devletidir bizimdir. Devlet düşmanı olarak suçlanacak en son zümre ülkücü harekettir. Sayısız bedeller ödemiştir.
Ancak zalim rejimlerin, kökten kopuk sistemlerin düşmanıyım, dayatılan zorlanan çağdaşlaşma adına yozlaşılan köleleştirilen sistemlere karşıyım ve bu sistemin baş aktörü İslam düşmanı değil diyerek savunduğun İsmet İnönüdür.
Ülkenin jandarmasının yobazlığı önleme adına namlusunu kendi milletine çevirdiği zamandır inönü zamanı.
Allah diyeni, yobaz gerici ilan eden, kuran öğrenimini yasaklayan, din hakkında konuşulmasını dahi engellemeye çalışan, karşı çıkanı inim inim inleten dönemdir inönü dönemi.
Yıllardır okullarda inkilap tarihi diye okutulan safsatalarda bunlara deyinilmez tabi, her şey mükemmeldir, inönü ikinci adamdır, kahramandır, din sömürücüsünden de devlet düşmanlarından da haberimiz var arkadaşım tasalanma sen. Ne anlatırsan anlat, ne dersen de inönü dönemini aklayamazsın hemde hiçbir yönüyle.
1944 de Türk Milliyetçisiyiz diyenler, mason devşirme hasan ali yücele açıkca meydan okuyanlar tabutluklara atıldı, İsrailin, SSCB nin gözbebeği inönü CHP si komünizmin ülkemize yerleşmesinde açıkca sorumludur zeminini hazırlamıştır. Milliyetçilere karşı düşmanca tavrıda burdan kaynaklanır.
Ancak bizler bunları unutmadık kinimizi biledik, intikamımızı alacağımız günler gelecektir inşallah.

konuyu dagatmayın arkdslr bu onu kahraman vatanseverleri asarken haketti!!

o günkü el koyanlar bugün olsa ne yapardı acaba, üstelik bir doktordan utanmak cok sacma .. ne olursa olsun , yapılması gereken gerekli bir muayene

Geri