Astroloji Nedir?...

HoCuSPoCuS

Supernatural
Süper Moderatör
Katılım
23 Kas 2005
Mesajlar
8,396
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
43
Konum
ио раіи, ио gаіи..
NEDIR BU ASTROLOJI?

Astroloji, gezegen ve yıldızların insanların üzerindeki etkisini yorumlayan bir bilim dalıdır. İnsanoğlunun yazılı tarihinin başından beri var olan astroloji bilimlerin en eskisidir.

Astroloji kader değildir, herşey insanın kendi elindedir. Astroloji dönemleri inceler, fırsat alanlarını, şanslı zamanları, doğum haritanızda sizi kısıtlayan, zorlayan alanları, gecikmeleri gösterir. Sonuçta nasıl hareket edeceğiniz, neler yapacağınız hepsi sizin iradeniz içindedir. Gezegenlerin iyi açılar yaptığı şanslı dönemlerde, hiçbir şey yapmadan oturursanız bu fırsatları kaçırabilirsiniz. Aynı şekilde gezegenlerin zorlayıcı etkiler yaptığı dönemlerde gerekli gayret ve azmi gösterirseniz tüm zorlukları aşabilir, farkında bile olmadığınız içinizdeki gücü ortaya çıkarabilirsiniz.



Astroloji insanlık tarihi kadar eskidir.Tarihçilerin araştırmalarına göre farklı uygarlıklar birbirlerinden bağımsız olarak astroloji ile ilgilenmişlerdir. Aşağı yukarı bütün büyük uygarlıklar astroloji ile ilgilendiklerini açıklayan kanıtlar bırakmışlardır. Babil, Mısır, Hint, Çin, Maya, Yunan, Roma ve Arap uygarlıkları bunlar arasındadır. İlk astrologların kimler olduklarını bilmiyoruz, fakat bulduklarını ilk kaydeden Kaldeliler'dir. M.Ö. 3000 yılında Kaldeliler (şimdiki Irak) astrolojinin bilinen en özgün şekillerinden birini ortaya çıkarmışlardır. Bazı uzmanlar astrolojiye ait ilk kayıtların M.Ö. 5800 yılına kadar gittiğini belirtiyorlar. Maya uygarlığı, Hindistan ve Çin M.Ö. 2000 yılında astroloji bilimini kullanıyorlardı. Pitagoras ve Plato'nun yazılarında M.Ö. 500 yıllarında eski Yunanlılarda astrolojinin varlığından bahsedilmektedir. Kuzey Afrika'daki ve Doğu Akdeniz'deki Araplar da M.S. 8. yüzyılda astrolojiyi kullanıyorlardı. M.S. (805-85) yılları arasında yaşamış olan Albumasur ya da diğer adıyla Abu Maaschar'ın yazmış olduğu "Introductorium in Astronomiam" adlı eserle astroloji orta çağda yeniden önem kazanmıştır.

Zodyak yani burçlar kuşağı ilk astrolojik kayıtlarda şimdikinden biraz daha farklı idi. M.S. 180 yılında büyük Yunan matematikçi ve astronom Ptolemy tarafından bugünkü şekline getirilmiştir. Bu yüzyılda ise Carl Jung astroloji hakkında yazılar yazmış, insan kişiliği ve motivasyonu hakkındaki çalışmalarında astrolojiden faydalanmıştır.
 
Astroloji hakkinda hersey

Astroloji, yıldızların ve gezegenlerin insan yaşamı üzerindeki etkilerinin araştırılmasına ve yorumlanmasına denir. Yunanca yıldız anlamına gelen 'astro' ve bilgi anlamına gelen 'logos' kelimelerinden oluşur.

Eskiden Astrologlar Efemeris (Ephemeris) (Gök Günlüğü ya da Yıldız Günlüğü) adı verilen ve Gökyüzü konumunun Gün, Ay Ve Yıl olarak gösteren bir kitap ve Ev Tablolarını gösteren (table of houses) kullanarak Yıldız Haritası grafiğini çıkartırlardı.


Universum.jpg


Modern zamanda Astroloji

Günümüzde bilgisayarların gelişmesiyle birlikte, bu işlemi kolayca yapabilen Yıldız Haritası Programları oluşturuldu. Daha sonra bazı siteler bu programı internet içinde düzenleyerek, insanların internet yardımıyla kendi kişisel yıldız haritalarına ulaşmalarına olanak tanımışlardır. Böylece insanlar anlamasalar bile, astrolojinin bilimsel bir yanının olduğunu görmelerine olanak tanınmıştır.

Astronomi uzaydaki ki her türlü olayı inceler ve bunu bilimsel verilere dönüştürür. Astroloji astronomiden çok ama çok eskilere dayanan kadim öğretilerden biridir. Eskiden Gökyüzünde gözlemlenen yedi Gezegen( Güneş yıldızdır, Ay ise dünyanın bir uydusudur) sırasıyla Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn dür.


Batı Astrolojisi

Yıldız Haritası günümüzde yaygın olarak kabul edilen Batı astrolojisinde İlkbahar Ekinoksu(Nevruz) esas alınarak çıkartılır. Çıkartılan bu haritanın Takım Yıldızları yla bir alakası bulunmamaktadır. 0 Derece Koç burcu ilkbahar ekinoksunun başladığı noktadır. İlkbahar ve sonbahar ekinokslarında günler eşitlenir( 12 saat gündüz, 12 saat gece). Bu nokta esas alındıktan sonra 360 Derece 12 eşit parçaya bölünerek Matamatiksel olarak burçlar kuşağı ortaya çıkartılır.

Yıldız Haritasında 12 Burç, 12 Ev ve 10 Gezegen vardır. Astrolojide evler 12 Burç kadar önemlidir. Gezegenler bulundukları evin etkilerini artırarak, kşinin karakter özelliklerine önemli etkileri olur. Yıldız Haritası çocuğun Anne karınından çıkartılıp ilk nefesini aldığı an oluşan Semavi ((yani Gökle ilgili, göğe ilişkin)) haritadır.

Bu harita Dünya merkez alınarak çıkartılır. Bu haritaya Dünya Merkezli harita adı verilir. Bu haritaya yabancı dilde Geo(Dünya)centric(merkezli) yada Geocentric adı verilir. Bu harita bir şablon gibi bebeğin üzerine işlenir. İşte bu haritaya Yıldız Haritası yada Doğum Haritası adı verilir.

Astroloji'de insanların, hayvanların Herşeyin Yıldız Haritası yada Doğum Haritası çıkartılabilmektedir. Dolayısıyla Ülkelerin Kuruluş zamanları, O ülkenin Yıldız Haritasını oluşturmaktadır. Mesela Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini ilan ettiği an Türkiyenin Yıldız Haritasını oluşturmuştur.


29 Ekim 1923 Saat:20:25 Yer: Ankara. Türkiye için çıkartılmış Yıldız Haritası Örneği.


Gezegenlerin anlamları

Yıldız Haritasında Her gezegenin bir anlamı vardır. Bunlar sırasıyla şöyle açıklanabilir.

Güneş : Güneş Ruh ve Özbenliği gösterir. Güneş sistemindeki Tek Yıldızdır. Güneş Bilinçlilik demektir. Güneş Anı yönetir. Yaradılışın başını ve özünü Dairenin içindeki Nokta sembolü gösterir.

Ay : Nefis, İç güdü, Anne, Bilinçaltı, Bellek ile alakalıdır. Ay Dünyanın Tek uydusudur. Ay Bilinçaltını yönetir. Ayın sembolü Uydu alıcısı gibi Hilal sembolüdür. İçine almayı gösterir. Nasılki, Uydu anteni alır ve iletirse. Ay'da alır ve iletir. Ancak Ay'ın yüzleri değişir, Tıpkı Duygularımızın sabit kalmadığı gibi, hergün başka bir duygu halinde olmamız gibi. Ay bundan dolayı Astrolojide Duyguları ve bilinçaltını gösterir.


Merkür: Düşünme, Zeka, Haberleşme konularıyla ilişkilidir.

Venüs: Sevgi, Empati kurma, Güzellik, Kadın, Hoşlanma, Beğenme, Kadınlık Arketipi(İlk örnek).

Mars: Arzu, Şehvet, Savaş, Elegeçirme, Kazanma, Sahip olma, Erkeklik Arketipi. Mars (mitoloji) ' de Savaş Tanrısıdır(Roma), aynı zamanda Yunan mitolojisinde Ares ismi verilir.

Jüpiter: Merhamet, Anlayış, Hoşgörü, İnanç, Din, Yargı, Genişleme prensibi.

Satürn: Sağlamlık, Saygı, Ciddiyet, Sorumluluk, Önemseme, Korku, Zaman, Daralma Prensibi.

Uranüs: Yenilik, Teknoloji, Aykırılık, Farklı olma, Elektrik ve Teknoloji.

Neptün: Hayal Alemi, Yaratıcılık, Mistisizim, Ezoterizm, Görsel Yaratıcılık, ilahi Duygular, Belirsizlik.

Pluto: Transformasyon, Dönüştürme, Güç Kurma, Kontrol etme, Tahakküm etme, Yeraltı Dünyası.


Astrolojide Açılar

Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin Yıldız Haritasında birbirleriyle oluşturdukları bakış açısına astrolojide açılar denmektedir. Gezegenlerin birbirleriyle oluşturdukları bakış açıları Kişisel Yıldız Haritasında oldukça önemlidir. Eğer bu açılar kavuşum( 0°), kare(90°), ya da karşıt açıysa(180°) bunlara güçlü açılar denilir. Eğer açılar altmış derece(60°), yüzyirmi(120°) dereceyse bunlar uyumlu açılardır. Kişilik yapısında en bariz göze çarpan açılar daima güçlü açılardır.

Gezegenlerin oluşturduğu açılara örnekler

Yıldız Haritasında Güneş Mars'la güçlü açıdaysa(0°, 90°, 180°) o zaman bu kişi Dişi ya da erkek olsun Mars'ın etkilerini güçlü bir şekilde dış dünyaya gösterecektir. Bunlar çabuk kavga etmeye yatkınlık, gerginlik, önce ben sahip olayım isteği, arzulu olma, bildiğini okuma, saldırganlığa yatkınlık, kavga çıkarmaya yatkınlık olacaktır. Eğer kişi bayansa o zaman yapısında erkek gibi davranmaya ve kavga etmeye yatkınlık görülecektir. Erkekten çok erkek gibi olma, erkeklerle yarışma isteği ya da erkekleri küçümsemeye kalkmada bu özelliklere eklenebilecektir.


Mesela Kişinin Yıldız haritasında Güneş hem marsla, hem de Uranüs’le Güçlü bir bakış açısı oluşturuyorsa o zaman kişi hem erkeksi ve kavga etmeye yatkın, hem de asi ve aykırı bir karakter sergileyecektir. Uranüs Yıldız Haritasında neyle açıya geçerse, açıya geçtiği Gezegenlere bir aykırılık getirecektir. Eğer bu Güneşse, aykırı bir ruh, Venüs ise sevdiği hoşlandığı şeylerden kolay sıkılabilme, hep yeni şeylerden hoşlanma ve çapkınlığa yatkınlık, Merkür ise zihinsel anlamda aykırı olma, söylenen şeyin zıddına gitme, zıddı gösterme, Mars'sa Yeni Zaferler elde etme, aykırı davranışlara yatkınlık, fiziksel hareketlerde ani düşünmeden hareket etme, hızdan hoşlanma olacaktır.

Mevsimlere göre Burçlar

Andreas Cellarius, 1660/61

717px-Cellarius_ptolemaic_system.jpg


Burçlar neye göre Öncü, Sabit ve Değişken olurlar

İlkbahar mevsimi Koç Burcuyla başladığı için Koç Burcu Öncü Grup tan kabul edilir. Daha sonra Boğa Burcu gelir, Boğa Burcu ilkbahar mevsiminin sabit yaşandığı dönem olduğu için Boğa burcu Sabit Grub a denk düşer. Bunu İkizler Burcu takip eder, bu dönemde mevsim dönmeye(değişmeye) başladığı için ikizler Burcu Değişken Gurup ta yer alır.

Yaz Mevsiminin öncüsü Yengeç Burcu dur, yaz mevsimi yengeç burcuyla başlar. Bu mevsimin sabit grubu Aslan Burcu, değişkeni ise Başak Burcu dur.

Sonbahar Mevsimi Terazi burcuyla başlar, bundan dolayı Terazi Burcu Öncü Kabul edilir. Sonbahar mevsiminin sabit yaşandığı mevsim Akrep Burcu' na denk gelir, Daha sonra Mevsimin dönmeye başladığı zaman Yay Burcu dur. Bundan dolayı Yay burçları değişken Grupta yer alırlar.

Kış Mevsimi Oğlak Burcu' yla başladığı için Oğlak Burcu Bu mevsimin öncü grubu olur. Daha sonra kış mevsiminin sabit yaşandığı dönem Kova Burcu olduğu için Kova Burçları Sabit Kalitede değerlendirilir. Daha sonra Kış mevsimi bitip ilk bahar mevsimine geçilirken mevsim değiştiği için bu dönemdeBalık Burcu yer alır. Balık burcunun yaşandığı dönem değişken olduğu için Balık Burçları değişken kalite olarak değerlendirilirler.


Ateş, Hava, Su Ve Toprak Grupları

Zodyak yada Burçlar kuşağı 12 Burçtan oluşur. 3 Ateş elementi, 3 Hava Elementi, 3 Su Elementi ve 3'te Toprak elementi vardır. Elementler esasında günümüz Jung psikolojisine göre şöyle değerlendirilebilir. Ateş grupları Sezinsel tiplemeye girerler. Sezinsel yapıya sahip olan ateş gruplarından Koç ve Yay Burçları çok çabuk birşeyler sezinleyip hemen harekete geçerler. Yani üzerinde çok düşünmeden karar alıp, ona bağlı haraket edebilirler. Aslan burcu, Koç ve Yay burcuna nazaran daha temkinli haraket eder.

Psikolojik açıdan Sezinsel Tiplemenin Zıddı Duyumsal Tiplemedir. Astrolojide buna Toprak Grupları denk gelir. Toprak grupları Duyumsal'dır, Dokunmak, tutmak isterler. Genellikle tutulabilir, dokunulabilir olan şeylere inanmaya meğillidirler. İşlerini emniyete almak, maddi kazançlarından emin olmak, arkalarını daima güvencede tutmak isterler.


Hava ve Su gruplarıda psikolojik açıdan birbirlerinin zıddını oluştururlar. Tıpkı Ateş ve Toprakta olduğu gibi. Nasıl ki Ateş Grubu bir burç segiyle ilerlerken, Toprak grubu mantıkla ilerler. Toprak grupları yapıcakları işten emin olmak isterler, halbuki Ateş grupları sezgileriyle haraket edip, ona göre davranır ve yaşarlar.

Hava grupları psikolojik açıdan Düşünsel Tiplemeye, Su Grupları ise Duygusal Tiplemeye girerler. Hava Guruplarından Terazi, Kova ve İkizler Burcu Düşünsel Tiplemede yer alırken, Su Gruplarından Yengeç, Akrep ve Balık Duygusal Tiplemede yer alır. Mesela Düşünsel tiplemede ki bir kişi, yaşadığı bazı olayları duygusal karşılamak yerine, o olayı mantığıyla halletmeye ve çözmeye çalışır. Hava Gurupları Objektif olarak değerlendirilirken, Su Grupları daha Subjektif olarak görülür. Su Grupları hissel bir yapıdayken, Su Grupları Duygusal bir yapıdadır.

Elementlere göre Burçların Uyumları

Ateş grupları hem kendi gruplarıyla ( Koç, Aslan ve Yay ), hemde Hava Gruplarıyla ( Terazi, Kova ve İkizler ) uyumlu kabul edilir. Buna Bağlı olarak Su Grupları ( Yengeç, Akrep ve Balık ) hem kendi aralarında uyumlu, hemde Toprak gruplarıyla ( Oğlak, Boğa ve Başak ) anlaşırlar. Fakat, bütün bu anlatılanlar birer genelleme olarak kabul edilmelidir. Astrolojik açıdan yapılan genellemeler hiçbir zaman bir kesinlik göstermezler.

Astrolojik açıdan daima Yıldız Haritası önemlidir. Birebir ilişkilerde uyumluluk analizi ( Synastry ) için iki kişininde Yıldız Haritalarının çıkartılması, daha sonra bu iki haritanın dikkatli birşekilde incelenmesi gerekir. Ancak bu şekilde yapılacak bir yorum tutarlılık arz edecektir.


Astrolojide Evler ve Anlamları

Astrolojide evler burçlar gibi 12 adettir. Doğu ufkundan başlayarak saat yönünün tersine doğru sıralanırlar. Bunların anlamları sırasıyla şöyledir:

1.Ev (koç Burcunun evi): Kişilik, maske, dışa gösterdiğimiz yüz, beden, sağlık, kişisel farkındalık.
2.Ev (boğa burcunun evi): Maddi güvence isteği, maddi kazanç, para kazanma ve harcama.
3.Ev (ikizler burcunun evi): İletişim, kısa yolculuklar, bilgi, eğitim, yakın akrabalar, komşular.
4.Ev (yengeç burcunun evi): Yuva, ev, dünya, geldiğimiz yer, anne, ebeveynler.
5.Ev (aslan burcunun evi): Yaratıcılık, yaratıcı kişiliğin sergilenmesi, sanat, aşk, eğlence, çocuklar, kumar.
6.Ev (başak burcunun evi): İş, çalışma, hizmet etme, faydalı olma, pratiklik, sağlık, kişisel gelişim, temizlik, ayrıntılar.
7.Ev (terazi burcunun evi): İkili ilişkiler, ortaklık, anlaşmalar, evlilik, eş.
8.Ev (akrep burcunun evi): Ölüm ve yeniden doğum, yenilenme, dönüşüm, gizli ilimler, miras, ortak paralar.
9.Ev (yay burcunun evi): Seyahat, yurt dışı yolculukları, uzak ülkeleri dolaşma, felsefe, din, yüksek öğrenim.
10.Ev (oğlak burcunun evi): Kariyer, şöhret, başarı, yükselme, dünyaya karşı olan sorumluluklarımız ya da hedeflerimiz.
11.Ev (kova burcunun evi): Arkadaşlar, gruplar, grup çalışmaları, organizasyonlar içinde ortak hedefler için çalışmalar.
12.Ev (balık burcunun evi): Bilinçdışı, kolektif bilinç, ruhsal çalışmalar, içe çekilme, içe dönüş, kapanma, izolasyon.


Batı Astrolojiside Burçlar

Batı astrolojisinin Takım Yıldızlarıyla bir alakası yoktur. Fakat, Hint Astrolojisinin vardır. Hint Astrolojisi Takım Yıldızlarını esas alır. Lakin Karakter Analizi yapılırken görülen tutarsızlık nedeniyle Batı da(Hristiyan dünyasında) bu astroloji kabul görmemiştir. Hint astrolojisiyle Batı Astrolojisi arasında yaklaşık 23,5 derecelik bir kayma vardır. Mesela 31 Mart ta doğan birisinin Güneşi ( kişinin Burcu olarak bildiği şey aslında Güneş Burcu dur ) yaklaşık 10 derece Koç burcunda çıkarken, Hint Astrolojisinde bu yaklaşık 23,5 derece geri kaydırıldığında Koç burcu olan kişi Balık Burcu olmuş olurki, bu Batı astrologları tarafından tutarlı görülmemiştir.

Esasında Batı(Hıristiyan) astrolojisi temelini Arap astrolojisinden alır. Göksel konumun matamatiğini ilk geliştirenler Müslüman Araplar olmuştur. Trigonometri batı dünyasına arap alimlerinden geçmiştir. Günümüzde kullanılan Uzay matamatiğinin en önemli temel taşları Müslüman Alimler tarafından keşfedilmiş, daha sonra bu bilgileri Hıristiyan'lar alıp geliştirmişlerdir.

Kehanet Sanatı ve Astroloji

Günümüzde astrologlar, Güneş'in, Ay'ın ve gezegenlerin insanın yaşamı üzerinde etkileri olduğunu ve buradan hareketle bir kişinin geleceğinin kestirilebileceğini öne sürerler. Bir insan doğduğu anda bir gezegen kendi "evinde" ise etkisinin güçlü ve olumlu olacağına inanılır. Eğer kendi "evinden" uzakta ise etkisinin zayıf, belki de olumsuz olacağı kabul edilir. Bazı dergi ve gazetelerde, aynı burçta doğan herkes için ortak kehanet lerde bulunan yıldız falları yayımlanır.

Babilliler İÖ 6. yüzyılda gezegenlerin gökyüzündeki hareketini gösteren haritalar yaptılar. Böylece Güneş ve Ay tutulmasının ne zaman olacağını önceden kestirebiliyorlardı. Astroloji Babil'den Eski Yunanistan'a, oradan da Mısır'a ve Hindistan'a geçti. Daha sonra bütün Asya ve Avrupa'ya yayıldı. İS 1066'da gökyüzünde parlak bir kuyrukluyıldız görünmüş ve bu alışılmadık olay insanları çok korkutmuştu. Bunu yorumlayan astrologlar yakın gelecekte bir kralın öleceğini ve çok önemli olayların yaşanacağını söylediler. Gerçekten de birkaç ay sonra, Hastings Savaşı'nda İngiltere Kralı Harold öldürülünce pek çok kişi bu kehanetin doğru olduğuna inandı. Oysa bugün Halley olarak adlandırılan bu kuyrukluyıldızın her 76 yılda bir Dünya çevresindeki yörüngesinden geçtiğini biliyoruz. Fakat, bu anlamlı raslantıya Carl Gustav Jung senkronizasyon teorisine göre anlamlı raslantılar adını vermektedir.

Astroloji Kehanet sanatı olarak kullanıldığında insanlar tarafından ilgi görmektedir. Lakin günümüzün gelişen teknolojisi ve iletişim imkanları dolayısıyla, Astroloji bir Fal sanatı olmaktan çıkıp, insanın iç dünyasını yansıtan bir Ayna olarak görülmeye başlamıştır.

İsrail 6.yüzyıl Beit Alpha Sinagog' da bulunan Zodyak Resmi

Beit_Alpha.jpg


Osmanlı Döneminde Astroloji

Yaklaşık 300 yıl öncesine kadar hemen her hükümdarın bir saray müneccimi vardı. Osmanlı sarayında, padişaha neyin ne zaman yapılmasının daha uygun olduğunu söyleyen bir münecccimbaşı bulunurdu. Bu müneccimbaşılar, Tanzimat dönemine kadar padişah ve devlet adamları üzerinde etkili oldular. Eski çağlardaki ünlü astronomi bilginlerinden bazıları astrolojiyle de uğraşıyordu. İÖ 2. yüzyılda Eski Yunanlı astronomi bilgini Ptolemaios (Batlamyus), 16. ve 17. yüzyıllarda ise Danimarkalı astronomi bilgini Tycho Brahe ile Johannes Kepler astrolojiyle de ilgillenmişlerdir.
 
Geri
Üst