
Intel, işlemci pazarında liderliğe hızlı adımlarla devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Sandy Bridge-E işlemcilerini X79 platformu için çıkardı. Lakin fiyat konusunda son kullanıcya hitap etmekten şu an için uzak. O yüzden kullanıcılar için ikinci nesil Core i7-5-3 işlemci ve LGA 1155 uyumlu anakartlar hala en iyi seçeneklerin başında geliyor. O yüzden hız aşırtma yetenekleriyle de göz dolduran Z68 yonga setli Asus Maximus-IV Extreme Z‘yi mercek altına alacağız.
Asus Maximus-IV Extreme Z, Intel’in 2. nesil Core i7/i5/i3 işlemcilerini destekleyen Z68 Express çipset yongasını kullanıyor. Anakartın en büyük özelliği hiç kuşkusuz hız aşırtma yetenekleri. Ama hız aşırtma ile ilgili detaylara girmeden önce anakartın genel özelliklerine bir göz atalım. Asus Maximus-IV Extreme Z, özel bir termal tasarıma sahip. Siyah bir PCB üzerine kurulu katmanlı yapılar ve süpürme eğrileri kullanılarak tasarlanmış termal dizayn, maksimum yük altında sistemi serin tutmak için özel olarak optimize edilmiş. Ek olarak ASUS’un üst seviye anakartlarındaki kendine özgü tasarımı ve şıklığını da unutmamak gerek. Siyah ve kırmızının ahengi anakarta da yansıyor. Sistemi topladığınızda kasanız içinde çok şık gözüktüğünü de ekleyim. Tabi bu sizleri ne kadar ilgilendirir ayrı bir konu.
[video=Asus Maximus-IV Extreme Z]8682[/video]
Klasik giriş çıkış portlarına da değinecek olursak. Z68 yongaseti sayesinde mevcut veriyolu sistemlerinin çift bant genişliği sayesinde daha hızlı veri alımı için USB 3.0 portları, 2 adet SATA 6.0 Gb/s ve 4 adet SATA 3.0 Gb/s bağlantı noktası yer alıyor. Anakart üç-yollu NVIDIA SLI ya da AMD CrossFireX destekliyor. Yine Lucid desteği ile grafik kartlarının performansını artırmak için 2. nesil Intel Core Cişlemcilerinin dahili entegre GPU’sundan da faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca, çift Gigabit Intel Ethernet portu ve çift kanal DDR3 2400 (OC) RAM desteği de unutulmamış.
Yine Z68 Express yongasetinin iGPU özelliği sayesinde tümleşik grafik performans deneyimi de sunuluyor. ASUS Maximus IV Extreme-Z anakart iGPU özelliğinin yanısıra sahip olduğu LucidLogix Virtu desteği ile de tümleşik grafik işlemcisi veya NVIDIA/AMD ekran kartınız arasında otomatik olarak geçiş yapmanıza olanak sunuyor. Bu sayede Sandy Bridge destekli iGPU özelliği ile daha yüksek bir performans sağlanabiliyor. ASUS’un ROG etiketli anakartlarında sunduğu uzaktan hız aşırtma fonksiyonunu denetlemeniz için sunduğu ROG Connect ise harici aygıtınızdan hız aşırtma değerlerini görmeniz de mümkün oluyor. Z68′e ekledikleri yeni ROG iDirect ile bu özelliği iPhone ya da iPad’inizi kullanarak da yapabiliyorsunuz. Yine ROG Connect’in hemen üzerine takacağınız harici RC Bluetooth eklentisi ile de anakartınızı tam teşekküllü bir OC canavarı haline getirebiliyorsunuz.
Böylesine bir anakartı alan kullanıcların sık sık hız aşırtma denemeleri yapacağı düşünüldüğünde BIOS ile sürekli haşır neşir olmaları kaçınılmaz. Olası problemlerde ise Flashback BIOS sayesinde çift BIOS özeliğinin getirdiği avantaj ile korkmadan denemeler yapabilirler. Anakartın bir başka özelliği ise USB Flashback BIOS, bu sayede kullanıclar ek hiçbir donanıma ya da yazılıma gerek kalmadan BIOS güncellemesi yapabiliyorlar. Tek yapmanız gereken ROG Connect tuşuna 2 saniye basarak, BIOS verisinin olduğu USB aygıtınınız sürücüye takmak. Bundan sonrasını anakart hızlıca hallediyor ve güncel BIOS’unuza kavuşuyorsunuz.
sus Maximus-IV Extreme Z de tüm ROG etiketli üst seviye anakartlarda olduğu gibi büyükçe, kırmızı, şık bir kutu ile geliyor. Kutu içerisinde ise :
Kullanıcı kullnım klavuzu
zROG Rehberi
I/O Şeması
2 x SATA 3Gb/s kablosu
2 x SATA 6Gb/s kablosu
1 x 3-Way SLI köprüsü
1 x SLI köprüsü
1 x CrossFire kablosu
1 x Q-connector
1 x 2-port USB 2.0 modülü
1 x ROG Connect kablosu
1 x ProbeIt kablo seti
1 x Thermal sensor kablo paketi
1 x adet kablo bağlama paketi
1 x ROG temalı çıkartma
1 x 12 in 1 ROG kablo etiketi
1 x RC Bluetooth kartı
yer alıyor.
Maximus-IV Extreme Z, Extreme Engine Digi+ uyumluluğu ve VRM dijital tasarımı ile ayarlanabilir CPU PWM frekansı sayesinde yüksek bir performans vaat ediyor. Özel olarak tasarlanmış soğutması sayesinde önemli parçalar üzerindeki elektrik kullanımında daha istikrarlı bir deneyim sunmayı hedefliyor. Tabi bu özellikler sayesinde de işlemcinizin limitlerinizi voltaj artırımı ile de rahatlıkla zorlayabiliyor ve yüksek Benchmark değerlerine sahip olabiliyorsunuz.
Maximus-IV Extreme Z üzerinde yer alan 4 adet PCI-E x16 slot sayesinde üç-yollu NVIDIA SLI ya da AMD CrossFireX kullanmanız mümkün.
4 x PCIe 2.0 x16 (x16 or dual x8 or x8, x16, x16)
1 x PCIe 2.0 x4
1 x PCIe 2.0 x1
Anakartta dört adet çift kanal DDR3 2400 MHz (OC) RAM slotu yer alıyor. Yine görüldüğü üzere uzay sistem için düşünülmüş Reset/Start ve GO/MemOK tuşu da anakart üzerindeki yerini almış durumda. Hemen sağ köşesinde ise olası sistem problemleri için hata kodlarının gösterildiği dijital gösterge yer alıyor.
8-pin CPU güç girişi yer alan anakart, 8 fazlı CPU güç tasarımı, 4 fazlı iGPU güç tasarımı ve 3 faz bellek güç tasarımı ile geliyor. Anakartın sağ alt köşesinde ise küçük kırmızı mikro CMOS butonuyer alıyor.
Arka panelde ise PS / 2 bağlantı noktası, 2 adet x eSATA 3Gb / s, 2 x LAN (RJ45) portu, 8 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 portu, 1 x Optik S / PDIF çıkışı, 6 x Ses jack girişleri, 1 x Clear CMOS butonu, 1 x ROG Açma / Kapama anahtarı ve opsiyonel RC Blutooth eklentisi yer alıyor.
Görüldüğü üzere Asus Maximus-IV Extreme Z, yüksek sistemlere hazır tam teşekküllü bir anakart. Bakalım teorideki yetenekleri gerçektende hız aşırtmacıları cezbedecek nitelikte mi?

Asus Maximus-IV Extreme Z gerçekten de hız aşırtma tutkunları için biçilmiş kaftan. Anakartın Bios’una girdiğinizde sizi karşılayan UEFI Bios ile hızlıca OC özelliklerine ulaşmak mümkün. Hatta kullandığımız 2600K işlemci ile 4.2 GHz ve 4.6 GHz OC seçenekleri otomatik olarak geliyor. Tabi siz kendi hız aşırtma denemenizi yapmanız için ince ayarlara dalabilir ve bu deneyimi kendiniz yaşayabilirsiniz. Hız aşırtma konusunda ayrıntılara boğulmak istemeyen kullanıcılar ise CPU Level Up seçeneklerinden birini seçip kolayca hız aşırtması yapabilirler.
Asus Maximus-IV Extreme Z de tüm yeni ASUS anakartlar gibi UEFI Bios ile donatılmış. Diğer anakartlardaki mavi ve siyah aksine Maximus-IV Extreme Z szileri kırmızı ve siyah renkleri ile karşılıyor. Bios’u dilerseniz gelişmiş arayüzü ile kullanabileceğiniz gibi kullanışlı arayüzü EZ-Mode ile de kullanmak mümkün.
Mem TweakIt
Asus, Maximus-IV Extreme Z ile kullanıclara kolay BIOS DRAM ayarlarını gerçekleştirebilmesi için Mem TweakIt yazılımını birlikte sunuyor. Bu sayede sistemi yeniden başlatmanıza gerek kalmadan ya da Bios’a girmeden dinamik olarak DRAM ayarlarınızı gerçek zamanlı olarak ayarlayabiliyor ve RAM performansını anlık olarak görebiliyorsunuz. Yine ROG arayüzüyle CPU-Z programı da pakete dahil edilmiş.
Hız aşırtmayı Windows içinde de yapmanız mümkün. ASUS’un AI Suite yazılımı ile dilerseniz CPU Level UP ve Exreme hız seçeneklerini Bios’a girmeden de yapabilmeniz mümkün. Tabi ayarları yaptığınızda güncel ayarlarınızı kullanmak için sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor.

Maximus-IV Extreme Z, 2600K ve elimizdeki G Skill F3-12800CL9 (1600 MHz) ramler ile işlemciyi sorunsuzca 5.0 GHz seviyesinde çalıştırdık. Fakat kararlılığı 4.8 GHz ve 4.6GHz ile sağladık. Testleri ise CPU Level Up’ın da bize en iyi seçenek olarak sunduğu 4.6 GHz hızlarında yapmayı tercih ettik. Bu hızların üzerine çok daha hızlı ramlerle kolayca çıkmak mümkün. Zira Maximus-IV Extreme Z gerçekten kullanıcıya geniş bir hız aşırtma seçeneği sunuyor. O yüzden sisteminize en uygun hız aşırtma seçeneği tamamen kullanıcıya bırakılmış. Tabi bunda hız aşırtma ile ilgilenen fakat daha deneyimsiz kullanıclar için sunulan otomatik hız aşırtma seçeneklerinin de etkisi var.


PC’mizin DirectX 10 performansını ölçmek için kullandığımız Vantage testinin CPU skorlarını testlerimize yazdık. Asus Maximus-IV Extreme Z için Aida64 karşılaştırmalı testlerine ve detaylı Bios resimlerine bu dosyadan ulaşabilirsiniz.
Testlerde de görüldüğü gibi Asus Maximus-IV Extreme Z, hız aşırtmacıları memnun edecek bir ürün. Özellikle sunduğu hız aşırtma potansiyeli ve multimedya seçenekleri ile yüksek sistem tutkunu kullanıcıların da göz ardı etmemesi gereken bir ürün. Fiyatına değinmeden önce böylesine bir ankartta neden X-Fi bir ses kartı kullanılmadı onu da şaşkınlıkla karşıladığımı belirtmek isterim. Yine ürünün en çok kullanıcıyı ilgilendiren kısmı ise kuşkusuz fiyatı. Asus Maximus-IV Extreme Z, en ucuz 900 lira etiketiyle satılıyor. Ürünün fiyatı gerçekten de adı gibi extreme, o yüzden birçok kullanıcıya hitap etmekten uzak. Hız aşırtma ve yüksek sistem meraklısı kullanıclar için extreme anakartların 600 lira seviyesinden başladığı da düşünülünce yine çıtanın üzerinde kalıyor. Tabi hız aşırtma benim için bir amaç diyorsanız da o zaman en iyi tercihlerinizden bir tanesi Asus Maximus-IV Extreme Z olacaktır.