Novace
New member

Nevşehir’in 18 km. kuzeyinde olan Avanos’un antik dönemindeki adı Venessa. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan Avanos’ta seramik yapım geleneği Hititler’den beri süregelmekte. Avanos yakınlarında Kızılırmak’ın hemen kenarındaki bir Roma mezarlığında ele geçen mermerden lahit, Kapadokya Bölgesi’nde bugüne kadar ele geçen tek lahit olması açısından ilginç. Lahit 1971 yılında tesadüfen ortaya çıkmış, semerdam biçimindeki kapağı kimliği tespit edilemeyen şahıslarca açılmış ve içindeki buluntular ne yazık ki çalınmış. Ceset üzerinde yapılan patolojik ve paleoantropolojik araştırmalar sonucunda lahitin, saçları kına ile boyanmış bir kadına ait olduğu anlaşılmış.
Avanos adının, Hititler döneminde “Zu Winasa” ya da “Nenassa” , Yunan ve Roma dönemlerinde “Venessa”, Bizans döneminde ise “Vanote” olarak kullanıldığı biliniyor. “Avanos” sözcüğünün ise Selçukluların önemli kumandanlarından Evranos Bey’in adından geldiği ve değişerek bugünkü halini aldığı ileri sürülüyor.
Kızılırmak’ın getirdiği kırmızı toprak ve kilden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil alıyor.