
Dünya sinemalarında yer alan film müziklerini seslendiren Avrupa’daki tek senfonik orkestra olan Sinema Senfoni Orkestrası’nı, fikir sahibi ve kurucu Hakan Ateş’le konuştuk.
Sinema senfoni orkestrası fikri nasıl ortaya çıktı, 60 kişilik dev ekibin repertuarında hangi film müzikleri var, müziksiz film olur mu?
Birçok orkestra var ama sinema filmleri orkestrası çok duyduğumuz bir şey değil. Türkiye'de ya da Avrupa'da örneği var mı?
En büyük örneği John Williams'ın Boston Pops orkestrası. Onun dışında bu amaca yönelik orkestra yok. İlk örneği Moskova Sinema Senfoni Orkestrası, ama onlar da konser yapmıyor, filmlere müzik kaydı yapıyorlar. Türkiye'de ve Avrupa'da birçok orkestra, konserlerinde film müziklerinden örnekler veriyor. Sinema Senfoni Orkestrası dışında, kuruluş amacı sadece film müzikleri ve müzikaller seslendirmek olan başka bir orkestra ise yok.
Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Film müziklerini çalmak ve çaldırmak yıllardır hayalini kurduğum bir projeydi. Film müziği dinlemeyi çok seviyorum. Üstelik film müzikleri, senfoni orkestrası düzeninde kurulan orkestralarca çalınan, zengin aranjmanlara sahip müzikler olduğu için de ilgimi çekiyordu. Ben korno sanatçısıyım. Soundtrack'lerdeki korno soloları beni çok etkiliyordu. O soloları ve müzikleri çalabilmek için bir şeyler yapmalıydım. Bu amaca yönelik bir orkestra yoktu. 2008 yılı Kasım ayında Çevko'nun 17. yıldönümünde bize verilen fırsatla birlikte ilk konserimizi verdik ve Sinema Senfoni Orkestrası reel olarak kurulmuş oldu.
Orkestra kaç kişiden oluşuyor?
Orkestramız 54 kişiden oluşuyor. Oluşumumuz 54 kişiyle bitmiyor tabii ki. Kurumsal kimliğimiz içinde 54 kişi orkestra; orkestra şefimiz Hakan Şensoy, aranjörümüz Özgür Sevinç, creativ direktörümüz Ezgi Keşçi,ses mühendisimiz Can Aykal,sahne sorumlumuz Güner Doğan yer alıyor. Beni de sayarsak 60 kişilik kocaman bir aileyiz.
Orkestranın seslendirdiği film müzikleri arasında Türk filmleri var mı yoksa sadece yabancı filmlerin müziklerini mi seslendiriyorsunuz?
İlk konserlerimizde genelde yabancı film müzikleri seslendiriyorduk. Aranjörümüzün de aramıza katılmasıyla birlikte son konserimizin 2.yarısının tamamını Türk filmleri müziklerine ayırdık. Ayrıca orkestra solistimiz Deniz Çevik Türk filmlerinin sevilen şarkılarını da seslendirmiştir.Issız Adam Anlamazdın, Bana Yalan Söylediler, Cahit Berkay, Selvi Boylum Al Yazmalım, Neredesin, Yeşilçam filmlerinden, Tanrım, Mavi Boncuk, Hababam Sınıfı, İnleyen Nağmeler bu müziklerden bazıları….
Sponsorlar bu fikre sıcak baktı mı, destek bulabildiniz mi?
Orkestramızı duyan ve dinleyen herkes, fikrimize sıcak bakıyor, ama sponsor bulmakta zorlanıyoruz. Aslında tanıtım konusunda sıkıntılarımız var diye düşünüyorum. Sarıyer Belediyesi, Kartal Belediyesi, Çevko, Folkart Yapı bize fırsat veren sponsorlar. Son dönemde yeni konserler için İzmir belediyeleriyle de görüşmelerimiz sürüyor. Umuyorum ki konserlerimiz artarak devam edecektir.
Son dönemde müzikleriyle anılan bir birçok film ve dizi de oldu. Müzikler filmler için ne kadar önemli?
Her zaman söylediğim bir şey var: Filmi izlerken sesini kapatırsanız ne hissedersiniz? Sadece oyuncuların sesi olsaydı bu bir tiyatro oyunu gibi izlenen bir şey olurdu. Ama film başlarken duyduğumuz müzik bize film hakkında rehberlik eder. İyi bir izleyici, film müziğinden, filmin konusu hakkında bir fikir yürütebilir. Çok sevdiğiniz bir filmin karakterlerini ve belki önemli bir sahnesini hatırlayabilirsiniz, ama müziği kulaklarınız silinmez. Selvi Boylum dediğinizde Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ı unutamayız. Belki önemli sahnelerinden anımsadıklarımız olur… Ama müziği hâlâ dizilere rehber olmaktadır…Türkiye'nin en sevilen film müziklerinden biri olarak dinlenmektedir..
Çaldığınız tüm film müziklerinin filmlerini de seyretme imkânınız oluyor mu?
Tabi ki. Tüm repertuar bildiğimiz filmlerin müziklerinden oluşuyor . Repertuarımıza yeni bir eser kazandırmak istediğimizde ben uzunca bir süre araştırırım. Filmi bulmaya çalışırım, izlerim. Bazılarını opera sahnesinde de izleme ve çalma şansım oldu. Örneğin Batı Yakasının Hikayesi gibi.
Sizin favorileriniz hangi film müzikleri?
Ben hepsini çok seviyorum. Film müziği olarak değil de besteci olarak bakabilirim bu soruya. Çünkü kendi tarzını oluşturmuş besteciler var. John Williams'ın bestelediği her müzik birer anıt gibi karşımızda durmaktadır. Klaus Badelt, Hans Zimmer, Henry Mancini, Goran Bregovic ve adını sayamayacağımız birçok besteci. Besteledikleri her müzik olay olmuştur. Star Wars, Karayip Korsanları, Pembe Panter, Çingeneler Zamanı, Schindler'in Listesi gibi dev eserlere imza atmışlardır. Ben tüm bu eserleri dinlemekten keyif alıyorum, ama Türk Film müziklerinde bambaşka bir tat alıyorum. Sanıyorum bizim insanlarımı anlatmaları konusunda çok başarılı eserler çıkartılmış. Cahit Berkay dediğimizde çok büyük eserler vermiştir. Son dönemde Toygar Işıklı da çok duygusal müziklere imza atıyor.
Seyrettikleriniz arasında filmleriyle en iyi özdeşleşen müzikler hangisi?
Ben bu soruya duraksamadan Schindler'in Listesi diyebilirim.B aba filminin müzikleri,James Bond serileri… Aslında ben repertuarımıza aldığımız tüm müzikler için bunu söyleyebilirim, Sinema Senfoni filmlerin önüne geçmiş müzikleri repertuarına almaya çalışmaktadır. Hababam Sınıfı'na kim itiraz edebilir ki?: )
İzleyiciler sizi nasıl dinleyebilir yakındaki konserlerden bahsedebilir misiniz?
Son konserimiz 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında Kartal Belediyesi sponsorluğunda verilmişti.14 Aralık 2011 de Hisarokulları Kültür Merkezinde sahne alacağız ve 2011 yılı konserlerimiz sonra ermiş olacak. 2012 yılı için İzmir belediyeleri ile görüşmelerimiz sürmektedir. Umuyorum ki İzmirli dinleyicilerimizle de çok yakın zamanda buluşacağız. Yakın tarihte bizimle ilgili sürpriz projeleri de duyabilirsiniz. Dinleyicilerimiz,konser projelerini ve bizimle ilgili her şeyi www.sinemasenfoni.com adresinden takip edebilirler.
kaynak