Aydın Olmak

64general1

New member
Reaction score
0
'Aydın olmak nedir?' Aydın, entelektüel,……….v.b. türünde pek çok kavram var. Peki entelektüelin karşılığı aydın mıdır, yoksa 'aydın'a ayrı bir anlam mı yüklenmelidir. Hep 'entel takılıyor' ya da 'entellik etme' sözleriyle insanlara aşağılayıcı bir tavır edasıyla yaklaşıyoruz da 'aydın' denildiğinde durup düşünüyoruz. Örneğin hiç kimseye 'aydın takılıyor' demiyoruz.

Düşünce ve beyin çabası gösteren, zihinsel bir işle iştigal eden yada kafasıyla, fikirleriyle aydınlatma işlevini görev edinen midir? Yaygın tanım 'aydın düşünce emekçisidir' der. Peki tanım buysa bunun içerisine çok geniş bir kesim girmez mi? Mesela bilim, felsefe, edebiyat ve sanat yaratıcıları ve de tüm beyaz gömlekliler girer (bürokrat, mühendis, teknisyen, memur).

Peki bunlar düşünce üretenler mi, yoksa üretilen düşüncenin yönetici ve yayıcıları mıdırlar? İkincisi demek daha uygun olacaktır. Zira bence aydın; düşüncelerini kendisi üretebildiği gibi, onları insanları aydınlatmak uğruna kullanan ve savaşandır. Tanımı böyle yaparsak ta bahsettiğimiz kesim daralır, küçülür. Bu durumda da aydın, kafası ve düşünceleriyle toplumu değiştirmeye çalışan insan olarak tanımlanacaktır.
Yani 'yenilikçi' ve 'aydınlatıcı'..

Barış ve insanlık düşmanı güçlerin sevinç çığlıkları attıkları bir dönemde, insanlığın geleceğine sahip çıkma sorumluluğunu üstlenen, onurlu, inatçı ve özverili bir insandır aydın. Ancak yaşamla mücadele ederken, bunu güç araçlarıyla değil, tartışarak yapar. Onun silahları; kişisel bilgileri, yetisi ve inançlarıdır. Aydın bütüne ait bir parça olmaya güçlükle razı olur ve bunu yaparken de hevesinden değil, sadece ve sadece zorunluluktan yapar.
Disiplin gereğini yalnızca kitleler için kabul eder, seçkin kafalar için değil.

Ve kuşkusuz kendisini de bunlar arasına koyar… Olması gerekendir bu bir bakıma. Zira aydın, olayları ve düşüncelerini açıkça yazabilmek isteyendir, bu yolda mücadele verendir. 'Aydınlatma' görevi onlara ayrı bir misyon yükler. Bu nedenle de siyasi iktidarların disiplin adı altında düşüncelerine sansür uygulamalarından hoşlanmazlar. Çünkü böyle bir durumda halka ulaşacak olanın, 'aydınlatma' işlevinden uzak, siyasi iktidarın öğretilerinin dikte edilmesi olacağının bilincindedir. Bu nedenle disipline karşı çıkar, kişisel inançları için bunlara savaş açarlar. Sansüre uymaz, üzerlerindeki misyon gereği düşüncelerini olduğu gibi ifade ederler.

Sonuç mu?
Hapisler, gözaltılar… Peki bunlardan sonra pes mi etmelidir aydın?
Hayırrrr!......
Gerçek aydın, misyonuna duyduğu inançla bunlara boyun eğmemelidir. Ne olursa olsun…
Aksi halde misyonunun yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyen aydınlara gün gelecek halk cezasını en ağır şekilde verecektir.

'Kah sevecen, kah korkunç maskelerle Raksa çıkılan bir karnaval fikir hayatımız Tanımıyoruz…
Nereden geliyorlar? Bilen yok
Firavunlara benziyorlar
Kalabalığa çehrelerini göstermeyen firavunlara
Ve aydınlarımız…
O meçhul için ehramlara taş taşıyan birer köle Tarihse hep firavunlardan bahseder
Taşları taşıyanlar onlarmış gibi….'

ARZU KÖK

Güzel bir yazıymış.Kendilerini susturmaya çalışan bu hükümete rağmen onlar hala bizi aydınlatmaktalar. Herbiri satın alınmamış , kalemini dürüstçe kullanan kişiler ve hükümet yalakası değiller. Bu yüzden onlara olan güvencim iki kat daha artıyor. Güçlünün değil güçsüzün yanındalar. İsterlerse onlar da hükümet için övgüler dolu yazılar yazarlardı ve daha çok kazanırlardı. Ama yapmıyorlar niye acaba bazılarının bunu düşünmesi gerekir sanırım.

Aydın aynı zamanda oy kullanan halka karnını kaşıyan kıro,at gözlüklü,salak bu millet, oyunu kömüre sattı demeyen halkın tercihlerine saygı gösterendir.

teşekürler.

Aydın aynı zamanda oy kullanan halka karnını kaşıyan kıro,at gözlüklü,salak bu millet, oyunu kömüre sattı demeyen halkın tercihlerine saygı gösterendir.

teşekürler.

Eeee o dediklerinde kısmende olsa haklılık payı varsa aydın yine görmemeli,popülist mi olmalı sence?

Eeee o dediklerinde kısmende olsa haklılık payı varsa aydın yine görmemeli,popülist mi olmalı sence?

hayır bunun için statükanun eleştirlmesine gerek yok. ama siyasi tercih yapmış halkı da suçlamak kimseye yarar sağlamaz diye düşünüyorum.bunun için bir partiye oy veren halka önce kıro salak tabiri kullanıp daha sonra gene bu tür hakaretten sonra ondan oy talebinden bulunmak benim kişiliğime aykırı.yanlış mı düşünüyorum?beni aşağlayan birine oy verdiğim partiye artık güvenim kalmasada ben ona oy vermem.

hayır bunun için statükanun eleştirlmesine gerek yok. ama siyasi tercih yapmış halkı da suçlamak kimseye yarar sağlamaz diye düşünüyorum.bunun için bir partiye oy veren halka önce kıro salak tabiri kullanıp daha sonra gene bu tür hakaretten sonra ondan oy talebinden bulunmak benim kişiliğime aykırı.yanlış mı düşünüyorum?beni aşağlayan birine oy verdiğim partiye artık güvenim kalmasada ben ona oy vermem.

arkadşım yazdığın şeyden hiçbişey anlamadım
bi dakika ANANIDA AL GİT LAFINI büyük ampüller ve ampülcüler partisi başkanı kullanmıştı pardon nede olsa onlarda ampülle aydınlanıyo :clap

ii forumlar

arkadaşlara az önce sordum akp tinin bir alternatifi varmı diye çoğu yok dediğine eminim sizin teklifiniz ne kemalist68 ve 64general

Devrimizde aydın olmak; Darbeyi savunmak, başörtüsüne karşı yürüyüş yapmak, bilim yuvası olması gereken üniversiteleri terör yuvasına çevirmek, siyasete bulaşmak, onla bunla alakasız şeylerle haşır neşir olmak, ordu göreve diyip askeri kışkırtmak vs. vs.

Normalde Aydın Olmak; ÖZGÜR OLMAK ! ÖZGÜR DÜŞÜNMEK ! ÖZGÜR YAŞAMAK !

Burası bir Avrupa ülkesi değil. Halkımızın % 90ı üniversite, lise mezunu değil. Ve en önemlisi okuyan, araştıran bir millet değiliz. Halkın birçoğu aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık mantığı ile oy veriyorlar. Kimse doğru düzgün partinin ideolojisini bile bilmiyor oy verirken. İşin acı tarafı yakınımdan da biliyorum sandık başında rastgele oyluyor. Bunlarla beraber "din" olayını,çıkarcıları da güzelce harmanlarsak % 47 gibi bir oranla karşılaşıyoruz. Bu oyların çoğu ne yazık ki okuyan kesimin oyları değil. Bunu kabul etmek gerekir. İçlerinde dedikleri tipler çok cidden. Bunları bir aydının gözardı etmemesi gerekir. Dürüstçe yazıyor işte fena mı ? Ben de öyle eleştirirdim kusura bakmayın. Cahil kesimin oylarıyla gelip de kültürlü insanların yönetilmesine karşıyım. İmam Hatip Lisesini bitiren birinin benim gibi çağdaş öğretmenleri ya da profesörleri,yargıçları,doktorları yönetmesini asla istemem. Bunu bir hakaret olarak kabul ederim hem kendi adıma hem de çağdaş görüşlüler adına.

Burası bir Avrupa ülkesi değil. Halkımızın % 90ı üniversite, lise mezunu değil. Ve en önemlisi okuyan, araştıran bir millet değiliz. Halkın birçoğu aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık mantığı ile oy veriyorlar. Kimse doğru düzgün partinin ideolojisini bile bilmiyor oy verirken. İşin acı tarafı yakınımdan da biliyorum sandık başında rastgele oyluyor. Bunlarla beraber "din" olayını,çıkarcıları da güzelce harmanlarsak % 47 gibi bir oranla karşılaşıyoruz. Bu oyların çoğu ne yazık ki okuyan kesimin oyları değil. Bunu kabul etmek gerekir. İçlerinde dedikleri tipler çok cidden. Bunları bir aydının gözardı etmemesi gerekir. Dürüstçe yazıyor işte fena mı ? Ben de öyle eleştirirdim kusura bakmayın. Cahil kesimin oylarıyla gelip de kültürlü insanların yönetilmesine karşıyım. İmam Hatip Lisesini bitiren birinin benim gibi çağdaş öğretmenleri ya da profesörleri,yargıçları,doktorları yönetmesini asla istemem. Bunu bir hakaret olarak kabul ederim hem kendi adıma hem de çağdaş görüşlüler adına.

O ZAMAN EĞTİM SINIFLARI VE GİTTİĞİ OKULLARA GÖRE İNSANLARI AYIRALIM KİMİLERİNİN OYLARININ %25 KİMİN %50 KİMİNİN DE %100 KABUL EDİLSİN NEDERSİN O ZAMAN TATMİN OLURMUSUN YANİ MANKENİN DEDİĞİ GİBİ DAĞDAKİ ÇOBAN DA BİR OY KULLANIYOR BENDE BİR İKİMİZDE EŞİT OY KULLANIYORUZ

Öncelikle Hitlerinde demokrasiyle geldigini göz önüne al ve sonra aydın gerçegi söylemeli,hata yapan halk kesiminede ilerde oy isteyecegi için riyakar yaklaşmalı diyorsun.Arkadaşım konumuz Aydın siyasetçi oy ister aydıb oy istemez.İştesenin yanlışın bu.Aydın ne düşünüyorsa oldugu gibi söyler hiç bir şeyden çekinmeden,hiç bir ince hesaba girmeden anladınmı şimdi beni.

arkadaşlara az önce sordum akp tinin bir alternatifi varmı diye çoğu yok dediğine eminim sizin teklifiniz ne kemalist68 ve 64general

Ben siyasetçi degilim.Sana parti bazında alternatif sunamam.Ben kemalistim.Kemalist bir oluşumu da şu andaki siyasi yelpazede bulamıyorum.Ama herşeyden önce anti-emperyalist oldugum için emperyalistlerin Türkiye temsilciliğini yapan AKP karşıtıyım.

єηGℓiѕħ тєα¢ħєя;3294652' Alıntı:
Devrimizde aydın olmak; Darbeyi savunmak, başörtüsüne karşı yürüyüş yapmak, bilim yuvası olması gereken üniversiteleri terör yuvasına çevirmek, siyasete bulaşmak, onla bunla alakasız şeylerle haşır neşir olmak, ordu göreve diyip askeri kışkırtmak vs. vs.

Normalde Aydın Olmak; ÖZGÜR OLMAK ! ÖZGÜR DÜŞÜNMEK ! ÖZGÜR YAŞAMAK !

Devrimizde aydın olmak;Halkın yararına olacagını düşünüyorsa gerçegi söylemek ve halkının sömürülmesine karşı olmak.Dogru olduguna inanıyorsa gerekirse darbeyi bile savunabilmektir.(Burdan darbe savunuculugu çıkartıp ucuz polemikte yapmayın.) Aydın olmak;emperyalizmin bayrak yaptıgı papazın türbanını halkımıza dayatmak isteyen bir başbakanın bile siyasi simge olarak kabul ettigi Türbana karşı,gericiliğe karşı yürüyüşe iştirak edebilmektir.Üniversitelere gelince bana bu kafa yapınla bilimden bahsetme.İnsanların dini inancı başkadır ama dogmalar üniversiteye egemen olmayakalkarsa oraya üniversite denmez dense dense tekke falan denir.Üniversite ögrencileri gerekirse kendilerini ifade edecek siyasi tepkilerini koyabilmelidir.O kadar demokratsınız ki üniversite ögrencilerinin siyasi tepki vermesini yadırgayabiliyorsunuz.Bu tür baskıcı rejimlerin adına faşizm denir.Oralarda üniversite ögrencilerin tepkisi yadırganır.Tıpkı senin yaptıgın gibi.senin alakalı dedigin şey herhalde olsa olsa tarikat işleri falan olur.Üniversiteleri rahat bırakır siyaseten ve manen bişr şeyleri kaşımaz emperyalizme destek olmazsanız üniversiteler terör yuvası olmaz.fetulah derin devleti üniversiteleri kaşımazsa hiç kimse kaşımaz merak etme.Ordu aklı selim olarak hiç bir şeye karışmıyor.Karışsada suç karışmasa da suç ve kimsede orduyu göreve falan davet ettigi yok.Uydurup uydurup malzeme çıkartmayın.

Geri