Bİ Olİmpİyat Sorusu Da Benden..!

reavenn

qяσηι¢ υуυz
Reaction score
0
İnandığım iki şey var: Aynaya baktığımda gördüğüm,
Bi padişahın 10 tane veziri vardır.
Padişah her vezirine 100 er gram altın veriyor ve
bu 100 gram altından 10 ar gramlık bilyeler yaptırmalarını istiyor.
Fakat vezirlerden biri bilyelerden çalıyor.
Bi zaman sora padişah bu bilyeleri istiyor ve hepsini sayınca eksik çıkıyor.
Padişah iyice düşündükten sora hangi vezirin çaldıını buluyor ama nasıl...?

-Daha önce verildiyse kusura bakmayın...

hmmmmmm bence 10.cusu çalmış olabilir mi?

hepsinden tek tek sayarak alıyodur orneğın 1. vezir gel 10 tane ver deyım tarrtıyodur 2 . 3. hepsını sayarak ve taraka alıyodur sonucta buluyodur

soru yanlş olmuş. bazı bilgiler eksik

evet bu soruyu biliyorum padişah 10 işçinin herbirine 100 gram altın veriyo 10ar gramlık bilye yapıyolar ama bir işçi bilye yaparken 9 gram altın kullanıyo padişah terazide tek bir ölçüm yaparak bu işçiyi buluyo ama nasıl.......????????

Cevap şu.
birinci adamdan 1 bilye ikinciden iki üçüncüden üç 4 5 6 7 8 9.......................................onuncudan da on bilye alıyor.
sonra hepsini tartıyor..
kaç gram eksikse o numaradaki adam çalmıştır..:D:D
Walla kendim çözdüm haa..:)

Bilim Tekniğin düşünce Kutusu bölümünde vardı yıllar önce aynı sorunun farklı versiyonu.
Yanıt : 1.vezirden 1 bilye, 2.Vezirden 2 bilye, 3.vezirden 3 bilye ...........10.vezirden 10 bilye şeklinde toplar ve terazide tartar. eğer bütün vezirler 10 gram olarak yaptırmış olsalardı bilyeleri tartım sonucunda (10+20+30+40+50+60+70+80+90+100=550) 550 gram gelmesi gerekiyordu.Diyelimki 549 gram geldi 1 gram eksik olduğu için 1. vezir ,3 gram eksik geldiyse 3.vezir ,7 gram eksik geldiyse 7.vezir gramajlardan çalmıştır.

Geri