= BaşLarken =

visi0n

ѕтαη∂.ву &
Reaction score
0
Neler Ögrenicegiz
  • Yazılım ve Donanım
  • Bilgisayar NasıL CaLısır ?

Bu Bölümde bilgisayar donanımını ve yazılımı arasındaki farkı öğreneceksiniz.Ayrıca, bir bilgisayar sisteminin temel fonksiyonları hakkında bilgi edineceksiniz.

Donanım:Bilgisayarın,görebildiginiz ve dokunabildiginiz her parcası, donanım olarak adlandırılır.
Çevre bilimi
ise, bir bilgisayara baglanmıs herhangi bir donanım parcasıdır.Yazıcı ya da klavye gibi...

D.N:YazıLım ve Donanım bir bilgisayar sisteminin iki temel ögesidir.

Yazılım:Bilgisayara ne yapmasını söyleyen bir dizi elektronik komuttan ibarettir.Yazılım denen şeyi göremez , ona dokunamazsınız.Yazılım icinde bulundugu kutusu ve disketleri dışında...
Yazılım olmaksızın,bilgisayarınız pilotsuz bir uçağa benzer olsa.

Bilgisayarınıza yazılım yüklemek için genellikle disketleri kullanırsız.Bazı yazılımları CD-ROM'lardan da yükleyebilirsiniz.Bu çok daha hızlı bir yöntemdir.

Not:Bilgisayarınız bir network'e bağlıysa yazılımları network üzerinden transfer ederek de yükleyebilirsiniz.

YazıLım Türleri
UyguLama Yazılımları

UyguLama yazılımları , bilgisayarda istediginiz işlemleri yapmanızı saglarlar.Mektup yazmak , hesaplamalar ve finans çözümlemeleri yapmak , dosyaları sıralamak resim çizmek ve oyun oynamak ... gibi her türlü iş için uygulama yazılımlarını kullanabilirsiniz.

Yaygın birkaç kullanılan uygulama yazılımına örnek : WordPerfect,Lotus1-2-3 ve Microsoft Access.

İşletim Sistemi Yazılımları

İşletim sistemleri,bilgisayar yazılımı ve donanımının birlikte nasıl çalısıcagına dair temel kuralları belirleyen yazılırlardır.
En yaygın kullanılan işletim sistemleri , MS-DOS,OS/2 ve Windows'dur.

BiLgisayaR NasıL ÇaLışır ?

Giriş
Giriş birimleri, bilgisayarla bir türlü iletişim kurma olanagını saglarlar.Bu aygıtlarla bilgisayara komutları verir,bilgileri gireriz.

Giriş birimlerine örnekler : kLavye,fare,joystick,modem,mikrofon,tarayıcı...

İşLem

Merkezi İşlem Birimi (MİB ya da CPU) bilgisayarınızın temel yongasıdır.Bu yonga (chip),komutları işler,hesapları yapar,bilgisayar sistemindeki bütün akısını kontrol eder.MİB,giris-cıkıs aygıtları ve depolama birimleriyle de iliski halindedir.

Haftaya BuLuşmak Üzere Hoşçakalın ve Bizi İzlemeye Devam Edin :goz:

Haftayaki Konumuz : Bilgisayarın İçinde Ne var ?

Geri