Bacakları santim santim kesiliyor!

metalic

New member
HH Üyesi
Reaction score
0
Dünyayı bilmeyen, dünyanın maskarası olur. Kötülüğ
DÜNYADA ender rastlanan Takayusu Arteri (damar iltihabı) hastalığına yakalandığı için iki bacağı da santim santim kesilen 24 yaşındaki Hülya Bal, protez şansını kaybetmek istemiyor. Son 6 ayda 6 ameliyat 11 de by- pass geçiren Hülya, 7'nci kez operasyona geçirmeye hazırlanıyor.

Niğde'de oturan Hülya Bal, 2 yıl önce işe giderken ayak parmaklarında morluk ve kararma ile başlayan süreç sonunda, bacaklarını diz üstünden kesildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'nde yatan ve yine operasyon için hazırlıklara başlayan Hülya Bal, kalça altından sağ bacağının kesileceğini hatırlattı. Ailenin büyük kızı Hülya Bal, 5 yıl önce evlendiğini, 7 aylık hamileyken çocuğunu kaybettiğini, ardından boşandığını söyledi. Aradan bir yıl geçtikten sonra ayak parmaklarında morluk ve kararma ile başlayan rahatsızlığı ve daha sonraki gelişmeleri Hülya Bal şöyle anlattı:

"İşe gitmek için otobüs durağına çıktığımda ayağımda felç gibi bir ağrı oldu. Baktığımda sol ayak parmağımın morardığını ve karardığını gördüm. Başkalarının yardımıyla otobüse bindikten sonra eve geldim. Ardından Niğde Devlet Hastanesi'ne gittim. Kas ağrısı deyip gönderdiler. Ancak zaman içinde morarmalar ve kararmalar arttı. 1.5 yıl içinde Ankara, Adana, Mersin ve Kayseri'deki hastanalere gittim. `Kas ağrısı, tırnak batması, iltihap' dediler. Adana'daki hastanede Takayasu teşhisi konulduğunda ayaklarımın büyük kısmı morarmıştı. Yaklaşık 6 ay öncede ilk ayak parmaklarım kesilmeye başlandı. Bundan sonra 5 ameliyat daha oldum. Damarların nedeniyle de 11 by- pass operasyonu geçirdim. Bacaklarım kesile kesile diz üstüme kadar geldi. Şimdi 7'nci kez kalça altından ameliyat olacağım. Çok sıkıntılı günler geçiriyorum. Şimdi küçük kız kardeşime bile muhtacım. Bir su için bile ondan yardım istiyorum. Bacaklarım en azından bundan sonra kesilmezse protez şansım var. Protez taktırıp hiç olmazsa suyumu kendim alıp banyomu kendim yapmak, anneme, babama, kardeşlerime yük olmak istemiyorum."

ÖĞRETMENLİĞİ KAZANDI
Liseyi bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Muhasebe Öğretmenliği Bölümü'nü kazandığını belirten Hülya Bal, okumayı çok isteğini dile getirdi. Üniversiteyi kazandığı dönemde nişanlı olduğunu ardından evlendiğini ve eşinin okumasına izin vermediğini belirten Hülya, "Okumayı çok isterdim. Üniversiteyi kazandığımda kimse bana kayıt dondurma hakkım olduğunu söylemedi. Ben de gitmedim. Boşandıktan sonra okumak istedim. Ancak, bu kez de bu hastalık ortaya çıktı" diye konuştu.

Anne Leyla ile baba Yaşar Bal, kızlarının iyileşmesi için adeta seferber oldu. Evlerine bile uğrayamadıklarını belirten baba Yaşar Bal, "Kızımda görülen hastalık bir milyonda bir veya 2 kişide görülen bir hastalık. O da bize denk geldi. İnşaatlarda demircilik yaparak geçimini sağlıyordum. Ancak, kızımın hastalığı çıktıktan sonra işe gidemiyorum. Yeşil kartım var, tedaviyi onunla yaptırıyorum" diye konuştu.

DOKTOR NE DİYOR ?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Argün, hastalığın ana damarlara zarar verdiğini söyledi Prof. Dr. Argün, "Hastalık, akciğer, eklem yerleri ana damarlar gibi yerleri etkiliyor. Özellikle, ana damarlara zarar veriyor. Parmak uçlarına ve ayakları tıkayıp morarmasına yol açıyor. Organı veya dokuyu öldürüyor. Bu doku da zamanla vücuda zarar veriyor. Bunun için ilaç veya başka yöntem sonuç vermediğinde o bölge kesilerek, temizleniyor" diye görüş bildirdi.

::KAynak::

Geri