€rd@ls10
Altın Üye
- Katılım
- 2 Ocak 2008
- Mesajlar
- 16,867
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
TARİHÇESİ: "Hoş mu erim" nasıl "Höşmerim oldu?
Höşmerim Anadolu;nun birçok yerinde bilinen ve sevilen bir tatlı ;Hemen hemen her
evin mutfağında bulunan basit malzemelerle yapmak mümkün ; Höşmerim; fazla
malzeme gerektirmemesi, çabuk hazırlanabilmesi ve lezzeti nedeniyle anadolu
mutfağında önemli bir yere sahip;Ayrıca bu tatlının tarihten gelen farklı bir
özelliği daha var. Öyküsünün Kurtuluş savaşı yıllarına dayanması..
Rivayete göre İstiklal Savaşı'nın en çetin dönemleri sırasında Yunanlılarla
savaşan Türk askerleri,Balıkesir Işıklar köyünde yaşlı bir ninenin evine konuk
olurlar. Düşmanlara karşı canını vermekten çekinmeyen askerleri gören nine
oldukça duygulanır ve onları ağırlamak için seferber olur. Ancak savaş zamanı
olduğu için ikram edebileceği fazla birşeyi yoktur. Dönemin zor şartları
altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan süt, yağ, un ve şekerle hemen
oracıkta bir tatlı hazırlar. Sonra da askerlere ikram eder. Ninenin tatlıyı
sunarken "Hoş mu erim" demesi zaman içinde değişir ve askerlerin o zaman çok
beğendiği tatlı günümüze "höşmerim" olarak ulaşır. Höşmerimin hikayesi böyle.
Efsanevi tatlının yapılışı ise şöyle:
HÖŞMERİM
Malzemeler:
1 kg.lor peyniri
1 kg. toz şeker
5 yemek kaşığı un
3 ad.köy yumurtası
1 yemek kaşığı sıvı yağı
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Çatal ile ezilmiş lor peyniri, sıvı yağı koyduğumuz bir tavada hafif ateşte
karıştırılarak eritilir. Un ayrı bir kapta, hafif ateşte karıştırılarak
kavrulur.Üzerlerine yumurta sarıları ilave edilir..Lor peynirleri de bu karışıma
ilave edilip hafif dağılıncaya kadar karıştırılır..Üzerlerine şeker ve suda
ilave edilip bir süre daha karıştırmaya devam edilir..(Karıştırma işlemi 1-1.5
saat arası kadar vakit alabiliyor)..Ateşten alındığında da 15 dk.kapağı kapalı
olarak bekletilir..Afiyetle..
:goz::goz::goz:
Höşmerim Anadolu;nun birçok yerinde bilinen ve sevilen bir tatlı ;Hemen hemen her
evin mutfağında bulunan basit malzemelerle yapmak mümkün ; Höşmerim; fazla
malzeme gerektirmemesi, çabuk hazırlanabilmesi ve lezzeti nedeniyle anadolu
mutfağında önemli bir yere sahip;Ayrıca bu tatlının tarihten gelen farklı bir
özelliği daha var. Öyküsünün Kurtuluş savaşı yıllarına dayanması..
Rivayete göre İstiklal Savaşı'nın en çetin dönemleri sırasında Yunanlılarla
savaşan Türk askerleri,Balıkesir Işıklar köyünde yaşlı bir ninenin evine konuk
olurlar. Düşmanlara karşı canını vermekten çekinmeyen askerleri gören nine
oldukça duygulanır ve onları ağırlamak için seferber olur. Ancak savaş zamanı
olduğu için ikram edebileceği fazla birşeyi yoktur. Dönemin zor şartları
altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan süt, yağ, un ve şekerle hemen
oracıkta bir tatlı hazırlar. Sonra da askerlere ikram eder. Ninenin tatlıyı
sunarken "Hoş mu erim" demesi zaman içinde değişir ve askerlerin o zaman çok
beğendiği tatlı günümüze "höşmerim" olarak ulaşır. Höşmerimin hikayesi böyle.
Efsanevi tatlının yapılışı ise şöyle:
HÖŞMERİM

Malzemeler:
1 kg.lor peyniri
1 kg. toz şeker
5 yemek kaşığı un
3 ad.köy yumurtası
1 yemek kaşığı sıvı yağı
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Çatal ile ezilmiş lor peyniri, sıvı yağı koyduğumuz bir tavada hafif ateşte
karıştırılarak eritilir. Un ayrı bir kapta, hafif ateşte karıştırılarak
kavrulur.Üzerlerine yumurta sarıları ilave edilir..Lor peynirleri de bu karışıma
ilave edilip hafif dağılıncaya kadar karıştırılır..Üzerlerine şeker ve suda
ilave edilip bir süre daha karıştırmaya devam edilir..(Karıştırma işlemi 1-1.5
saat arası kadar vakit alabiliyor)..Ateşten alındığında da 15 dk.kapağı kapalı
olarak bekletilir..Afiyetle..
:goz::goz::goz: