Basit Bir Soru

serserix

New member
Reaction score
0
Bir Avcı Boyu 5m olan bir ayıyı vuruyor. Avcı ayıyı vurduktan 1 saniye sonra ayının başı yere değiyor. Buna göre;
AYI NE RENKTİR?

Not : Basit bir soru ve Cevabı çok mantıklıdır.

mermi ayıya carptıgı anda(carpar carpmaz ayının oldugunu farz ediyorum)ayıya bir yatay atış hareketi uygulamıs olur ki burda ayının merminin uyguladıgı kuvvetten etkilenmeden direk yere dustugunu varsayıyorum(oyle olmasaydı merminin carpma hızı nı bilmemiz lazımdı) yani bası 5metre oteye dusmus olsun mermiden etkilenmeden yere dusen ayı serbest dusme yapmaktadır h=1/2 x g x t^2 formulunden yercekimi ivmesi 10m/sn^2 bulunur dunyada yerçekimi ivmesi 9.81 dir demekki yasanan olay dunyada geçmemektedir ee uzaydaki her hangi bir gezegende var oldugunu ileri surdugun ayınında ne renk oldugunu bilmemiz pek olası gozukmuyor yanlış düşünüyorda olabilirim tabi

5 metre olduğuna göre ancak bir alaska boz ayısı olabilir çünkü o boyutlarda başka ayı türü yok.
Ayrıca 5 metrelik bir ayı dünyada avlanmış en büyü kayı ünvanını da alıyor :)
Rekor 4.5 m falan dı sanırım :)

mermi ayıya carptıgı anda(carpar carpmaz ayının oldugunu farz ediyorum)ayıya bir yatay atış hareketi uygulamıs olur ki burda ayının merminin uyguladıgı kuvvetten etkilenmeden direk yere dustugunu varsayıyorum(oyle olmasaydı merminin carpma hızı nı bilmemiz lazımdı) yani bası 5metre oteye dusmus olsun mermiden etkilenmeden yere dusen ayı serbest dusme yapmaktadır h=1/2 x g x t^2 formulunden yercekimi ivmesi 10m/sn^2 bulunur dunyada yerçekimi ivmesi 9.81 dir demekki yasanan olay dunyada geçmemektedir ee uzaydaki her hangi bir gezegende var oldugunu ileri surdugun ayınında ne renk oldugunu bilmemiz pek olası gozukmuyor yanlış düşünüyorda olabilirim tabi

Yorumlarının Bir kısmı doğru bir kısmı yanlış.:) Doğru Yorumlarınla çözüme yaklaşmış bulunuyorsun :)
5 metre olduğuna göre ancak bir alaska boz ayısı olabilir çünkü o boyutlarda başka ayı türü yok.
Ayrıca 5 metrelik bir ayı dünyada avlanmış en büyü kayı ünvanını da alıyor :)
Rekor 4.5 m falan dı sanırım :)

Biz ayı türüyle ilgilenmiyoruz :))

Biz ayı türüyle ilgilenmiyoruz :))
Malesef ilgileniyorsunuz çünkü ayının rengini türü ile direk alakalıdır. Tabi albinoluk falan gibi anormal bir durumu yoksa üzgünüm ama soru hazırlanırken ayılarla ilgili bilgi alıma gereği duymazssanız boyu 5 m deyince direk kahverengi olacağını bilemezsiniz.
Tüm pencereleri aynı yöne bakan ev sorusu gibi değil malesef sorunuz ayı ile ilgili fiziki verdiğiniz bilgi direkman türünü yani rengini eleveriyor.
Ama iyi bir soru hazırlama denemesi.
Ayınızın boyunu 2.5 M civarına indirirseniz neredeyse Tüm ayı cinsleri olabilecek hale gelir.
Yani türünü ve rengini direkt olarak boyundan anlayamayız.

Malesef ilgileniyorsunuz çünkü ayının rengini türü ile direk alakalıdır. Tabi albinoluk falan gibi anormal bir durumu yoksa üzgünüm ama soru hazırlanırken ayılarla ilgili bilgi alıma gereği duymazssanız boyu 5 m deyince direk kahverengi olacağını bilemezsiniz.
Tüm pencereleri aynı yöne bakan ev sorusu gibi değil malesef sorunuz ayı ile ilgili fiziki verdiğiniz bilgi direkman türünü yani rengini eleveriyor.
Ama iyi bir soru hazırlama denemesi.
Ayınızın boyunu 2.5 M civarına indirirseniz neredeyse Tüm ayı cinsleri olabilecek hale gelir.
Yani türünü ve rengini direkt olarak boyundan anlayamayız.

Beğenmediğiniz soru tubitak fizik sorusudur bilginize :) Ayı türüyle şu şekilde ilgilenmiyoruz. Bize lazım olan biraz matematik ki onu hazmilla vermişti, birazda yorumlama...

Sorunun cevabına gelince;

(Matematiksel denklemler doğru olarak verilmişti ama tekrar verelim.

h=1/2 g*t^2 Yani 5=1/2*g*1^2 buradan g yi (yerçekimi ivmesi) çekersek 10 m/sn^2 buluruz.
hazmilla nın Cevabında eksik olan yorum Şuydu: Dünya üzerinde g kutuplarda 10 dur ve kutuplarda yaşıyan ayının rengide BEYAZ dır

Bane ne ?
Tübitakdakiler hata yapamaz mı?
Kutup ayılarının ulaşabildiği boyutları inceleyin. Ortalama 2.6 metre :) 5 metrelik olması pek demümkündeğil.(3.5 m en büyük kayda geçen boy, epey bi fark var)
Yani malesef çok ayıp etmişler sorunun mantıklı olup olmadığını kontrol etmeyerek.
Ayrıca hesabı öyle malesef yapamazssınız ayının iskelet kas sistemi serbes düşmesine malesef izin veremez.
Tabi ayının vücudunda ölüme sebebiyyetveren şeyin ne tarz bir gereç olduğuna bağlı olarak oluşacak değişiklikleri saymıyorum.
Üzgünüm ama melesef sorunun tutar yanı yok. Keşke ;Tübitak sorularını hazırlayanlar da bir zahmet 5 metrelik ayı olurmu sorusunu araştırıp sorularının cevabının kendi cevapları olamayacağını fark edebilselerdi.

Bu arada daha garip bir fizik gerçeği yer çekimi ivmesi sabit olmayabilir. :)
Güneştutulmalarının gariplikleir oluyor.

Bu arada unutmayın bu tarz sorulardaki her verilen benim örneğimdeki gibi beklenmedik cevaplara sebep olabilir selametle.

Başını gövdeden ayırdıklarına göre sağlam silah kullanmışlar.
Ortalık kangölü belliki kırmızıı :)

boz ayı olduğunu düşünüyorum

Vay beee ... Tübitak'takilere bak sen. Helal olsun ... Bazıları gibi F-35, Roket, 30 çekirdekli ışık hızında çalışan CPU... vb. gibi ıvır zıvırlar üretmiyor yada 1943 yılındaki Amerika'nın Philadelphia deneyi ile uğraşmıyor onun yerine daha ilerici daha teknolojik, içi daha da dolu ... İşte bunu ancak türkler akıl edebilir dediğimiz türden Atatürk'ün bizi muasır medeniyet seviyesine taşıyacak soruların peşinden gidiyor her geçen gün beni daha çok umutlandıran işte Türkiye'deki en ileri araştırmaların yapıldığı tübitak böyle mühendisler yetiştiriyor dedirten etkinliklere imza atıyor.

Haram olsun size ödenen vergiler..... Ayının kılı ile tüyünün rengi ile uğraşacağınıza su ile çalışan motorlar üretin, bedava enerji sağlayan cihazlar üretin, hardware üretemiyorsunuz anladık .. Bari software alanında çığır açıp biz türkiye vatandaşlarına KERNEL'i tamamen türk malı microsoft yazılımlarını bünyesinde çalıştıran işletim sistemleri üretin (Herhalde bunun için fabrika teknoloji filan gerekmiyor.. kafa lazım yani sizde olmayan şey... Bazıları diyecek ki madem çok biliyorsun sen yap. Şimdiden söyleyeyim ben tübitaklı değilim.. Onlar süper yaa devletten maaş alan süper mühendisler yaa biz sıradan vatandaşlar ile kıyaslanamazlar yaa .. o bakımdan ben yapamam süper olan onlar.... onlar yapacak tabiki) .. Öyle linux üzerine çakma GUI yapıp bakın Pardus yerli malı işletim sistemi geyiklerini bırakın zira bu millet neyin türkmalı olduğunu gayet iyi bilir.

Tübitağa o kadar da yüklenmeyin.
Gözden kaça şeyler olabilir :)

Aşağıdaki hikayayi okuyup biraz gülümseyelim.

Bu soru Kopenhagen daki bir Üniversitenin fizik sınavından alınmıştır:

"Bir gökdelenin yüksekliğini barometre ile nasıl
bulursunuz, anlatınız."

Öğrencilerden birinin cevabi: "Barometrenin ucuna bir ip bağlarsınız.
sonra gökdelenin tepesinden asıp sallarsınız. Barometre yere
değdiğinde
ipin boyuyla barometrenin boyunun toplamı gökdelenin yüksekliğini
verecektir." Bu oldukça orijinal cevap hocayı çileden
çıkartmaya yetti ve öğrenci dersten kaldı. Öğrenci cevabinin doğruluğu konusunda
itirazda bulundu ve Üniversite durumu çözmek için başka bir hoca gönderdi.

Bu noktada öğrenci hakkında ne düşünürdünüz? Sizin
kararınız ne olurdu ?
Çocuk kalmalı mi geçmeli mi ?

Yeni hoca, cevabın aslında doğru olduğuna fakat kayda
değer bir fizik bilgisinin varlığını göstermediğine karar verdi. Sorunu
çözmek üzere ;
Öğrencinin en azından asgari bir temel fizik bilgisi olup olmadığını
anlamak için ona altı dakika vererek sorunun sözlü cevabını vermesi
kararını aldı. İlk beş dakika genç sessizliğe gömüldü. Alnı
düşünceden kırış kırış olmuştu. Hoca zamanın tükenmekte olduğunu
hatırlattığında genç çeşitli cevaplarının olduğunu fakat hangisini kullanacağına karar
veremediğini söyledi. Tekrar acele etmesi tavsiye edilince genç söyle
cevapladı:

"İlk olarak, barometreyi gökdelenin tepesine çıkartıp
kenarından aşağı bırakıp yere inene kadar geçen süreyi ölçersiniz. Binanın
yüksekliği (H=0.5 x g x t kare) formülü uygulanarak hesaplanabilir. Fakat
barometre için kotu bir seçim..."

"Veya güneş parlıyorsa, barometrenin yüksekliğini
ölçersiniz. Sonra onu bir yere dikip gölge uzunluğunu ve sonra da gökdelenin gölge
uzunluğunu
ölçebilirsiniz. Bundan sonrası basit bir orantıyı çözmek olacaktır"

"Fakat bu konuda gök bilimsel bir cevap istiyorsanız
barometrenin ucuna bir sicim bağlayıp onu bir sarkaç gibi sallandırabilirsiniz;
önce yer seviyesinde daha sonra da gökdelenin tepesinde. Yüksekliği
T=2pi kare kök (I /g) formülündeki farktan yararlanarak bulabilirsiniz."

"Yahut da gökdelenin dışarısında bir yangın çıkış merdiveni varsa
barometreyi bir cetvel gibi kullanarak yukarıya çıkarken gökdelenin boyunu
barometre yüksekliği biriminden sayıp bunları toplayabilirsiniz."

"Eğer ille de SIKICI olmak istiyorsanız, tabii
ki barometre ile gökdelenin tepesindeki ve yer seviyesindeki basıncı
ölçer milibar cinsinden çıkan farkı feet'e çevirebilirsiniz ve yüksekliği
bulursunuz."

"Ancak bizler daima zihnin bağımsızlığı ve bilimsel metotlar kullanma konusunda teşvik edildiğimiz içindir ki en iyi yol şüphesiz hademenin kapısını çalmak ve yeni bir barometre isteyip istemediğini sorarak gökdelenin yüksekliğini söylemesi durumunda ona bu barometreyi vereceğimizi söylemek olurdu."

Söylenceye göre öğrence Bohr muş.

Bane ne ?
Tübitakdakiler hata yapamaz mı?
Kutup ayılarının ulaşabildiği boyutları inceleyin. Ortalama 2.6 metre :) 5 metrelik olması pek demümkündeğil.(3.5 m en büyük kayda geçen boy, epey bi fark var)
Yani malesef çok ayıp etmişler sorunun mantıklı olup olmadığını kontrol etmeyerek.
Ayrıca hesabı öyle malesef yapamazssınız ayının iskelet kas sistemi serbes düşmesine malesef izin veremez.
Tabi ayının vücudunda ölüme sebebiyyetveren şeyin ne tarz bir gereç olduğuna bağlı olarak oluşacak değişiklikleri saymıyorum.
Üzgünüm ama melesef sorunun tutar yanı yok. Keşke ;Tübitak sorularını hazırlayanlar da bir zahmet 5 metrelik ayı olurmu sorusunu araştırıp sorularının cevabının kendi cevapları olamayacağını fark edebilselerdi.

Bu arada daha garip bir fizik gerçeği yer çekimi ivmesi sabit olmayabilir. :)
Güneştutulmalarının gariplikleir oluyor.

Bu arada unutmayın bu tarz sorulardaki her verilen benim örneğimdeki gibi beklenmedik cevaplara sebep olabilir selametle.

Beklenmedik cevaplar elbette gelicek. Zaten amaç beyin fırtısanı yapmak... Sen bu soruyu derste öğrencilerime sorduğumda gelen cevapları bi görsen aklın şaşar :)) Ne cevaplar geliyor :) Senin uzmanlık alanın ne bilmiyorum ama fizikçiler için teorik hesaplama gerektiren bir soru... YAni biz fizikçiler işin teorik yorumlamasıyla ilgileniyoruz. Bir ayının boyu 5m olur mu? O bizim işimiz değil:) Biyologlar ne iş yapar araştırsınlar :)))))

Vay beee ... Tübitak'takilere bak sen. Helal olsun ... Bazıları gibi F-35, Roket, 30 çekirdekli ışık hızında çalışan CPU... vb. gibi ıvır zıvırlar üretmiyor yada 1943 yılındaki Amerika'nın Philadelphia deneyi ile uğraşmıyor onun yerine daha ilerici daha teknolojik, içi daha da dolu ... İşte bunu ancak türkler akıl edebilir dediğimiz türden Atatürk'ün bizi muasır medeniyet seviyesine taşıyacak soruların peşinden gidiyor her geçen gün beni daha çok umutlandıran işte Türkiye'deki en ileri araştırmaların yapıldığı tübitak böyle mühendisler yetiştiriyor dedirten etkinliklere imza atıyor.

Haram olsun size ödenen vergiler..... Ayının kılı ile tüyünün rengi ile uğraşacağınıza su ile çalışan motorlar üretin, bedava enerji sağlayan cihazlar üretin, hardware üretemiyorsunuz anladık .. Bari software alanında çığır açıp biz türkiye vatandaşlarına KERNEL'i tamamen türk malı microsoft yazılımlarını bünyesinde çalıştıran işletim sistemleri üretin (Herhalde bunun için fabrika teknoloji filan gerekmiyor.. kafa lazım yani sizde olmayan şey... Bazıları diyecek ki madem çok biliyorsun sen yap. Şimdiden söyleyeyim ben tübitaklı değilim.. Onlar süper yaa devletten maaş alan süper mühendisler yaa biz sıradan vatandaşlar ile kıyaslanamazlar yaa .. o bakımdan ben yapamam süper olan onlar.... onlar yapacak tabiki) .. Öyle linux üzerine çakma GUI yapıp bakın Pardus yerli malı işletim sistemi geyiklerini bırakın zira bu millet neyin türkmalı olduğunu gayet iyi bilir.

Sana kesinlikle katılmıyorum. Tubitak kendi alanında gayet iyi çalışıyor. Bu en basit örnek cern de ki deneyde 50 den fazla Türk bilim adamı var. Ve bunların coğu tubitak tarafından destekleniyor. Tubitak kendi üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor ama bizi bilim insanlarımız ne yapıyor diye sorgulamak lazım. Tübitak her yıl üniversitelere, buradaki akademik personellere (Ki bilimsel çalışmaların yapılacağı yerler burasıdır) trilyonlarca ödenek ayırıyor.ve bunlar neredeyse tamamen AR-GE için harcanan paralar. Gerek var mı diye sorabilirsin.. Gerek var hatta yetersiz bile.. Burda Tubitakı değilde bizim bilim insanlarını sorgulamamız lazım. Neden yeterince bilimsel çalışma yapmıyorlar die. Yoksa bu çalışmaları TUBİTAK yapacak değil.. Tubitak sadece destek olacak bir kurum ve üstüne düşeni -imkanlar çerçevesinde- yapıyor. Sonuçlar da ama iyi ama kötü illaki alınıyor..Bugun A.B.D. AR-GE ye milyon dolarlar harcıyor. Bu kadar harcamının sonunda ne oluyor biliyormusun. Diyelim ki ABD 1 milyon dolar lık AR-GE çalışması yaptı sonucunda belki 2000 dolarlık bir araştırma sadece sonuc verdi. Bu başarılı bir sonuctur. Yoksa bahs ettiğin o teknolojiler bir anda ortaya cıkmadı.

Son olarak ; Bu soru eleme sorularından biridir arkadaşlar. ve bu sorunun sorulma mantığı şudur: Öğrencinin (Sayısal öğrencileri için) yorum yapabilme yeteneğini sınayan basit bir sorudur. Bir çok öğrenci g (Yerçekimi ivmesi) yi 10 olarak bulduğu halde, dünya üzerinde g nin sadece kutuplarda 10 olduğunu düşenemiyor. Bu bağlantıyı kurarak kutuplarda yaşayan ayının renginin beyaz olmas gerektiği mantığına ulaşamıyor. Basit bir soru bir fizikçi için ama yorum yeteneğini sınayan bir soru...

Matemetikcilerin de suyla alkol karıştırıp hacmen alkol oranı sormaları meşhurdur. Hocam.
1 litre su ile 1 litre alkol karışınca Toplam hacmin 2 litre olacağı varsayımı ile hesap yaparlar ve malesef hesapları aslında yanlış olur. Biliyorsun alkol moleküllerinin çok büyük olması sebebi ile 2 litre olmaz :)
Bir de tabi fizikçilerin çocuk balonu soruları var :)
Tanımlanan balonlar bildiğimiz balon malesef olamıyor (naylon poşet deseler sorular doğru olacak)
Neymiş efandim şişirilmiş bir balonun iç basıncıyla dış basıncı eşitmiş.
Peki şişirilmiş bir çocuk balonunun ağzını açıp serbest bırakırsak neden basit bir roket motorumuz olur?
Halbuki soruda naylon poşet dense kimseler itiraz edemez...

Belkide insanları temel bilimlerden uzaklaştıran en önemli şey bu fizik matematik gibi derslerde gerçek hayatla uyumsuz sorular çözülüyor olması bunlar bizim ne işimize yarayacak düşüncesini ortaya çıkartıyor.

Mesela koriyolis ivmesini ktaplarda okuduk hesaplarını yaptık ama bir şey anlamamıştık.
Elime avuç taşlamayı alıp havada hareket ettirince hissetmek ise bam başka bir duyguydu. (Başka mühendislere de gösterdim her eline alıp koriyolis ivmesini hatırlayan bir süre oynadı aletle :) )

Hocam meraktan soruyorum ilginç cevaplardan 1-2 tanesini paylaşmanız mümkün olur mu?

Bu arada avıcığımızın boyunu 2.5 m yapıp düşme süresini yaklaşık 0.707 saniye dersek soru doğru olur diyebilmek isterdim ama olmuyor (iskeleti ve kaslar işi bozuyor :) ) en iyisi bizim ayı silah sesinden ürküp 5 metrelik bir yükseltiden yiyeceğini düşürsün hem böylece hayvanı da öldürmemiş oluruz ne dersiniz?

Bu arada kütle çekim sabiti ile ilgili ilginç bir yazı
http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0202/0202058.pdf
Google nelere kadir bu arada güneş tutulmalarında dünyanın kütle çekiminde olan değişikliklerle ilgili bir türlü kaynak bulamadım sanırım aramayaparken bağzı hatalar yapıyorum ama hafızama bu konuda güveniyorum.
Bu konu ile ilgili hafızama tazeletecek bildiğiniz kaynak var mı?

Muhtemelen kutuplarda yaşadığı için beyazdır,
Zaten bu sorunun beyazdan başka mantıklı cevabı olamaz,çünkü beyaz beyazdır ama diğer renkler tam belirgin olamaz..

Muhtemelen kutuplarda yaşadığı için beyazdır,
Zaten bu sorunun beyazdan başka mantıklı cevabı olamaz,çünkü beyaz beyazdır ama diğer renkler tam belirgin olamaz..
Malesef beyaz olamıyor :D
Benim cevabı bir oku istersen :D
Kutup ayıları karadaki ağarlıkca en ağır yırtıcılar olsa da boyları 5 m ye yaklaşamıyor bile.
Enbaba sı 3.5 metre ama 4 m zerine çıkabilen bir tür var ve malesef onun rengi bozz.
Ayı rengi sorulan tüm sorular için normalde sizin söylediğiniz mantık son derece doğru ama.

Malesef beyaz olamıyor :D
Benim cevabı bir oku istersen :D
Kutup ayıları karadaki ağarlıkca en ağır yırtıcılar olsa da boyları 5 m ye yaklaşamıyor bile.
Enbaba sı 3.5 metre ama 4 m zerine çıkabilen bir tür var ve malesef onun rengi bozz.
Ayı rengi sorulan tüm sorular için normalde sizin söylediğiniz mantık son derece doğru ama.

Eğer doğruysa ki doğrudur,haklısın kardeşim mantıklı...

Matemetikcilerin de suyla alkol karıştırıp hacmen alkol oranı sormaları meşhurdur. Hocam.
1 litre su ile 1 litre alkol karışınca Toplam hacmin 2 litre olacağı varsayımı ile hesap yaparlar ve malesef hesapları aslında yanlış olur. Biliyorsun alkol moleküllerinin çok büyük olması sebebi ile 2 litre olmaz :)
Bir de tabi fizikçilerin çocuk balonu soruları var :)
Tanımlanan balonlar bildiğimiz balon malesef olamıyor (naylon poşet deseler sorular doğru olacak)
Neymiş efandim şişirilmiş bir balonun iç basıncıyla dış basıncı eşitmiş.
Peki şişirilmiş bir çocuk balonunun ağzını açıp serbest bırakırsak neden basit bir roket motorumuz olur?
Halbuki soruda naylon poşet dense kimseler itiraz edemez...

Belkide insanları temel bilimlerden uzaklaştıran en önemli şey bu fizik matematik gibi derslerde gerçek hayatla uyumsuz sorular çözülüyor olması bunlar bizim ne işimize yarayacak düşüncesini ortaya çıkartıyor.

Mesela koriyolis ivmesini ktaplarda okuduk hesaplarını yaptık ama bir şey anlamamıştık.
Elime avuç taşlamayı alıp havada hareket ettirince hissetmek ise bam başka bir duyguydu. (Başka mühendislere de gösterdim her eline alıp koriyolis ivmesini hatırlayan bir süre oynadı aletle :) )

Hocam meraktan soruyorum ilginç cevaplardan 1-2 tanesini paylaşmanız mümkün olur mu?

Bu arada avıcığımızın boyunu 2.5 m yapıp düşme süresini yaklaşık 0.707 saniye dersek soru doğru olur diyebilmek isterdim ama olmuyor (iskeleti ve kaslar işi bozuyor :) ) en iyisi bizim ayı silah sesinden ürküp 5 metrelik bir yükseltiden yiyeceğini düşürsün hem böylece hayvanı da öldürmemiş oluruz ne dersiniz?

Bu arada kütle çekim sabiti ile ilgili ilginç bir yazı
http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0202/0202058.pdf
Google nelere kadir bu arada güneş tutulmalarında dünyanın kütle çekiminde olan değişikliklerle ilgili bir türlü kaynak bulamadım sanırım aramayaparken bağzı hatalar yapıyorum ama hafızama bu konuda güveniyorum.
Bu konu ile ilgili hafızama tazeletecek bildiğiniz kaynak var mı?

Öncelikle bir konuya açıklık getirelim Fizik denklemleri bazı varsayımlar üzerine dayanır(Genel bir ifade ile) Örneğin Sürtünmenin olmadığı bir ortam yoktur ama biz çoğu denklemlerimizde sürtünmeyi ihmal ederiz. Bu ayı sorusu da bunun gibi bir şey. Dediğim gibi sadece yorumlama yeteneğini ölçen bir soru. Kütle çekim sabiti ile verdiğin kaynağa gelince, Aslında kutuplarda 10 değildir tam olarak. ekvator ve cevresinde yaklaşık olarak 9,81 m/s^2 dir (9,80665 m/s2 deniz seviyesindeki değeri)ve kutuplara gidildikçe artar. ve biz g yi
g=(M*G)/r^2 ifadesi ile hesaplarız. Burada M : DÜnya kütlesi, G: Gravitasyonel sabit, G, 6,67428 × 10-11(10 üzeri eksi 11) N m2 / kg2
ve r cismin merkezinden olan uzaklıktır. Çok Basit bir ifade ile
g nin hesaplanan değeri

Dünyanın yapısının homojen olmayışı,
Dünyanın şeklinin tam bir küre olmayışı,
Dünyanın yarıçapı için alınan değerin seçimi , ve
Dünyanın dönüşünden kaynaklanan santrifüj etkilerinin ihmal edilişi
gibi nedenler nokta atışı sonucuna varmamızı engeller. Dolayısı ile biz bunları ihmal ediyoruz. Örneğin dünyanın yapısının homejen olduğunu varsayıyoruz.

Ama işlem kolaylığı olması açısından özellikle LYS gibi sınavlarda g hep 10 alınır. Bu na benzer bir çok örenk verebiliriz. Başka bir örnek ise serbest düşme hareketinde hava sürtünmesini ihmal ederiz. Aslında vardır. Ama asıl sonucları çok fazla etkilemedikleri için hesaplama tablolarına katmayız. Misal hava sürtünmesiyle sonuc 2,00011 cıkarken hava sürtünmesini almadığımız zaman bu sonuc 2,0001 cıkar gibi..

Eğer kaynak istiyorsan sana serway fizik kitaplarını tavsiye ederim.(internet üzerinde malesef türkçe site yok denecek kadar az. Ama çok yakında kendi sitemi kurcam inşallah. (Gerçi daha önce kurmustum ama bazı aksaklıklar nedeni ile yayınına ara vermek zorunda kalmıştım) Burdan reklamınıda yapim :)) Ya da hadim olmayarak 9 senesini fiziğe vermiş biri olarak ben yardımcı olmaya calışırım...;)

Öğrencilerimin verdiği cevaplara bir kaç örnek veririm elbette..
-Hocam Bu avcı ayıyı vururken ayının eli armut mu topluyor.:) ( buna gülmüştüm baya :)
-Ayı nasıl tek kurşunla ölüyor.
-Ayı avlamak yasak değil mi:)
- Bu avci ile ayı arasındaki bir problem bizene :)
Bunlar ilk etapta aklıma gelenler...

O nasıl bir çözüm yahu :)

Ayı avlamak yasak değilmi sorusuna koptum çünkü kutup ayıları normalde koruma altında. Hafızam beni yanıltmıyorsa eskimolara geleneksel yaşam tarzlarını korumaları için az da olsa bir kota veriliyor :)

Hocam kütle çekim sabitini sanırım Ben yanlış anlattım yukarıdaki verdiğim linkte rastladığım bilgiler dünyanın çekim ivmesi olan g değil Evrensel kütle çekim sabiti olan G .
Sürtünmenin olamdığı ortam konusuna gelince boşlukta sürtünme yoktur. Sürtünme kuvvetinin tanımı gereği eğer 2. bir madde yoksa sürtünme olamaz.
Bizim zamanımızda bu varsayımları soruların başına koyarlardı çünkü varsayımları ve kabullari koymadığımız zaman yaptığımız çözümlerin bir manası kalmaz.
Serbest düşme sorularında ki hava sürtünmesini ihmal olayı direk olarak düşen cismin öz kütle ve düşeceği mesafeye bağlı olarak ihmal edilebilir ya da edilemez olur.Bir ayıyı 5 metreden aşağı atarsanız kesinlikle ve kesinlikle ihmal edilebilir.
Bu mevzuda En iyi örnek bir hidrojen balonu olacaktır (helyum pahalı param yetmedi :) ) yukarıda kullandığınız hesaplama metodu ile hesap yapıldığında hidrojen balonunun yere çarpma süresini hesaplarken siz balonumuz göğe yükselecektir misalen.(sürtünme değil kaldırma kuvveti ama örnek güzel oldu :) )
Yada kağıttan yaptığınız bir uçağı elinizden bıraktığınızda bir taşla aynı hızda düşmesi gerekirdi.

Benim asıl anlatmak istediğim soruların çözümleri eğer belirli kabullerle yapılacaksa bu kabullerin verilmesi gerektiği aksi takdirde beklenen çözümün gerçekle bağdaşmayacağı dolayısıyla da aslında bilimi öğrencilerin gözünde işe yaramaz bir duruma sokacağı.
Eğitim sistmimiz malesef sadece test çözmeye yöneldiği için artık gençlerin bilimle matematikle ilgileri kalmıyor.
Hayatlarında kullanamayacakları şeyleri ne yapsınlar haklı olarak?

Not: Hala şaşkınım G değeri değişebiliyormuşşş.
Tabi newton fiziğinden öte kafası çalışmayan ben aptal için algılaması bile zor.
Hocam Newton fiziğinden öte fiziği anlamak için 30 yaşından sonra zayıf çalışan beynime bilgi sokacak bildiğiniz kuantum fiziğini falan keyifle anlatan kaynak var mı?

Benim asıl anlatmak istediğim soruların çözümleri eğer belirli kabullerle yapılacaksa bu kabullerin verilmesi gerektiği aksi takdirde beklenen çözümün gerçekle bağdaşmayacağı dolayısıyla da aslında bilimi öğrencilerin gözünde işe yaramaz bir duruma sokacağı.
Eğitim sistmimiz malesef sadece test çözmeye yöneldiği için artık gençlerin bilimle matematikle ilgileri kalmıyor.
Hayatlarında kullanamayacakları şeyleri ne yapsınlar haklı olarak?

Not: Hala şaşkınım G değeri değişebiliyormuşşş.
Tabi newton fiziğinden öte kafası çalışmayan ben aptal için algılaması bile zor.
Hocam Newton fiziğinden öte fiziği anlamak için 30 yaşından sonra zayıf çalışan beynime bilgi sokacak bildiğiniz kuantum fiziğini falan keyifle anlatan kaynak var mı?

Sana katılmamak elde değil.. Malesef ezberci bir eğitim sistemi ile test tekniğine dayanan bir eğitim sistemimiz olduğu için öğrencilerimiz malesef bilimden matematikden fizikden uzak yaşıyorlar.

Kaynak konusuna gelince sana küçük bir video izletim.. Hala eminsen kuantum ile ilgilenmeye :)

YouTube - ‪gokhan kurulay çift yarık deneyi‬‏

Not : Benim değişir dediğim g yani yerçekimi ivmesi... Yoksa G: Gravitasyonel sabit, adı üstünde sabittir :)

Geri