Focus StyLe
FıRtına'
Bayramda, yiyenleri lezzeti ve hafifliği ile hayrete düşürecek bir tatlı yapmak isterseniz, hanım göbeği tatlısını denemenizi tavsiye ederim.
İlk defa yaptığım bu tatlı inanılmaz kolay oluyor sizi hiç zorlamadan kendi kendine pişiyor, kızarıyor.. Çok merhametli bir tatlı =)
Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık oluyor..!
Resimlerin kötü çıkmasına bakmayın, altın renginde kızarmış ve gerçekten de çok lezzetli ve çok hafif oluyor!
Bayramlık Hanım Göbeği Tatlısı
Tarifin ölçülerini
en son yaptığım ölçülere göre değiştirdim
Bu ölçülere göre yaklaşık 40 tane çıkar.
Ancak büyük teflon tavalar en fazla 20 taneyi alıyorlar. İki tavanız varsa işiniz kolaylaşır aksi taktirde, kalan 20 taneyi de kızartabilmeniz için,yağı soğutmanız gerekiyor.
Malzemeler
3 su bardağı un(önceden ölçüp bir kaba alın)
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı şeker.
100 gram tereyağı
Sonradan hamura yedirilercek :
4 yumurta
Şerbeti için
4 bardak toz şeker
2 bardak su
Çeyrek limon suyu
Yapılışı
Öncelikle şerbetimiz soğuk olacağı için, şerbeti hazırlayalım.
Şekeri ve suyu kaynayalım.
Kaynayınca limonla kestirelim ve bir iki taşım daha kaynadıktan sonra koyulanınca ocağı kapatıp, soğumaya bırakalım.
Şerbetimizi oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.
Un ve yumurtalar hariç malzemeleri bir tencereye alalım. Tenceremizi orta ateşe oturtalım. Tenceredeki su kaynayıp, yağ da eriyince, unu bir seferde tencereye boşaltalım ve hemen hızla karıştırarak un ile malzemenin iyice bütünleşmesini sağlayalım. Tenceremizin ortasına toplanan hamurumuzu çevire çevire kısık ateşte 5- 6 dakika kadar pişirelim(tencerenin dibine bir miktar yapışıyor merak etmeyin).
Pişen hamurumuzu bir başka kaba alalım ve yayarak ılınmasını bekleyelim.
Ilınan hamurumuza teker teker yumurtaları kırarak yedirelim. Birini yedirmeden, diğerini kırmayalım. Bu aşamada, hamura yumurtayı kırdığımız zaman, hamur parça parça oluyor ve cıvık bir hal almış gibi görünüyor. Ancak yoğurmaya devam ettikçe toparlanıyor merak etmeyin.
Yoğurduğumuz hamurumuz 2-3 dakika dinlensin. Bu arada biz de, tavamıza patates kızartması yapacak kadar sıvı yağımızı koyalım.
Hamurumuzu ve tavamızı tezgaha alalım. Elimizi tavadaki yağ ile çok az yağlayalım(elimizi çok çok az yağlıyoruz. Hatta yağı elimize yedirmeden yani iki elimizi birbirine güzelce sürterek o çok az aldığımız yağın fazlasını gidermeden hamuru almayalım elimize; zira hamur yaplanınca toparlanmıyor. Eğer böyle olursa da telaş etmeyin, elinizdeki hamur parçasını hamura yedirin ve devam edin)
Hamurdan küçük parçalar alarak elimizde yuvarlayalım ve hafifçe yassıltalım. Çok hafif yassı yuvarlaklarımız olsun. Herbir yuvarlağın ortasına, yağladığımız serçe parmağımız ile bir delik yapalım. Yuvarlakların ortasın batırıdğımız serçe parmağımızı hafifçe daire çizerek oynatınca, düngün bir yuvarlak oluşuyor. Tüm hamuru bu şekilde bitirelim.
Şekil olarak minik bir hurma şeklinde de yapabilirsiniz. Bu şekilde olanlar çok daha çabuk pişiyorlar ancak bu şekilde çok el oyalıyor...
Tavamızı ocağa koyalım ve kısık ateşte sık sık diğer yüzlerini çevire çevire pişirelim. Bol yağda, pişenler kabararak yağın üzerine çıkarlar. Yağınız biraz az ise, üste çıkmayacak ama yine de kabardığını göreceksiniz.
Pişen tatlılarımızı soğuk şerbetimize atalım ve 5 dakika kadar şerbette altüst ederek bekletelim(isterseniz 5 dakika bekletmeden de şöyle bir karıştırrıp 1 dakika kadar sonra servis tabağına alabilirsiniz. Şerbet mutlaka buzdolabından çıkmış soğuklukta olmalıdır)
Şerbetini çeken tatlılarımızı servis tabağına aktaralım
Üzerini toz antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz..
AFİYET OLSUN.
İlk defa yaptığım bu tatlı inanılmaz kolay oluyor sizi hiç zorlamadan kendi kendine pişiyor, kızarıyor.. Çok merhametli bir tatlı =)
Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık oluyor..!

Resimlerin kötü çıkmasına bakmayın, altın renginde kızarmış ve gerçekten de çok lezzetli ve çok hafif oluyor!
Bayramlık Hanım Göbeği Tatlısı
Tarifin ölçülerini
en son yaptığım ölçülere göre değiştirdim
Bu ölçülere göre yaklaşık 40 tane çıkar.
Ancak büyük teflon tavalar en fazla 20 taneyi alıyorlar. İki tavanız varsa işiniz kolaylaşır aksi taktirde, kalan 20 taneyi de kızartabilmeniz için,yağı soğutmanız gerekiyor.
Malzemeler
3 su bardağı un(önceden ölçüp bir kaba alın)
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı şeker.
100 gram tereyağı
Sonradan hamura yedirilercek :
4 yumurta
Şerbeti için
4 bardak toz şeker
2 bardak su
Çeyrek limon suyu
Yapılışı
Öncelikle şerbetimiz soğuk olacağı için, şerbeti hazırlayalım.
Şekeri ve suyu kaynayalım.
Kaynayınca limonla kestirelim ve bir iki taşım daha kaynadıktan sonra koyulanınca ocağı kapatıp, soğumaya bırakalım.
Şerbetimizi oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.
Un ve yumurtalar hariç malzemeleri bir tencereye alalım. Tenceremizi orta ateşe oturtalım. Tenceredeki su kaynayıp, yağ da eriyince, unu bir seferde tencereye boşaltalım ve hemen hızla karıştırarak un ile malzemenin iyice bütünleşmesini sağlayalım. Tenceremizin ortasına toplanan hamurumuzu çevire çevire kısık ateşte 5- 6 dakika kadar pişirelim(tencerenin dibine bir miktar yapışıyor merak etmeyin).
Pişen hamurumuzu bir başka kaba alalım ve yayarak ılınmasını bekleyelim.
Ilınan hamurumuza teker teker yumurtaları kırarak yedirelim. Birini yedirmeden, diğerini kırmayalım. Bu aşamada, hamura yumurtayı kırdığımız zaman, hamur parça parça oluyor ve cıvık bir hal almış gibi görünüyor. Ancak yoğurmaya devam ettikçe toparlanıyor merak etmeyin.
Yoğurduğumuz hamurumuz 2-3 dakika dinlensin. Bu arada biz de, tavamıza patates kızartması yapacak kadar sıvı yağımızı koyalım.

Hamurumuzu ve tavamızı tezgaha alalım. Elimizi tavadaki yağ ile çok az yağlayalım(elimizi çok çok az yağlıyoruz. Hatta yağı elimize yedirmeden yani iki elimizi birbirine güzelce sürterek o çok az aldığımız yağın fazlasını gidermeden hamuru almayalım elimize; zira hamur yaplanınca toparlanmıyor. Eğer böyle olursa da telaş etmeyin, elinizdeki hamur parçasını hamura yedirin ve devam edin)
Hamurdan küçük parçalar alarak elimizde yuvarlayalım ve hafifçe yassıltalım. Çok hafif yassı yuvarlaklarımız olsun. Herbir yuvarlağın ortasına, yağladığımız serçe parmağımız ile bir delik yapalım. Yuvarlakların ortasın batırıdğımız serçe parmağımızı hafifçe daire çizerek oynatınca, düngün bir yuvarlak oluşuyor. Tüm hamuru bu şekilde bitirelim.
Şekil olarak minik bir hurma şeklinde de yapabilirsiniz. Bu şekilde olanlar çok daha çabuk pişiyorlar ancak bu şekilde çok el oyalıyor...

Tavamızı ocağa koyalım ve kısık ateşte sık sık diğer yüzlerini çevire çevire pişirelim. Bol yağda, pişenler kabararak yağın üzerine çıkarlar. Yağınız biraz az ise, üste çıkmayacak ama yine de kabardığını göreceksiniz.
Pişen tatlılarımızı soğuk şerbetimize atalım ve 5 dakika kadar şerbette altüst ederek bekletelim(isterseniz 5 dakika bekletmeden de şöyle bir karıştırrıp 1 dakika kadar sonra servis tabağına alabilirsiniz. Şerbet mutlaka buzdolabından çıkmış soğuklukta olmalıdır)
Şerbetini çeken tatlılarımızı servis tabağına aktaralım
Üzerini toz antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz..

AFİYET OLSUN.
Not: Alıntıdır ama akşama aynısından bende yapacagım : ))