KorsanhabeR
Editör
- Reaction score
- 0

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'ya Afganistan konusunda sunacağı öneri paketini açıkladı....
SADECE İKİ TABUR: Aslında bizim Afganistan'a gönderdiğimiz muharip güçtür. Adı budur. O donanımdadır. Ama bizim orada Türk müteahhitlerimiz, bölgesel imar timlerimiz var. Bunları yaparken kendi güvenliğimizi kendi korumamızı kendimiz yapıyoruz. 1.758 askerimiz söz konusu, ek asker vermeyeceğiz. Onların talebi gelmeden bu rakamı zaten biz arttırmıştık (750 civarındaydı) şimdi ise göndereceğimiz şey eğitim meselesi. Orada bir eğitim merkezi kurarak askeri taburu da burada eğitmek süreciyle süreci sürdürebilir. Bunun yanında 40 milyon dolar gibi talepleri var. Bizim de hedefimiz 50 milyon dolar civarında yatırımlarla eğitim merkezi vs bu adımı atalım istiyoruz. Türkiye'nin Beyaz Saray'a götürdüğü paket bu denebilir.
ACELE DAVRANDILAR: İran'ın nükleer program olayı var. Türkiye'nin ayarladığı ilk adım geçen ayın başında Cenevre'de olmuştu. İkinci bir görüşme olsun istiyoruz ama aceleci bir karar alındı Viyana da. Bütün bunlar olabilecek çözülebilecek sorunları adeta çözümsüzlüğe mahkum ediyor. Bu arada Baradey'in takasın Türkiye'de olabileceği yönünde güzel açıklaması oldu. Aslında Amerika da buna olumlu baktı. Viyana'da böyle açıklamalar gelince işler tıkandı. Bizler diplomasi yoluyla çözümün gayret göstermeliyiz. Bölgenin barışı bunu gerektiriyor.
İR AN'IN MESAJLARI: Iran'a bir seyahat yaptık, onların kanaatlerini de aldık. Celili Ankara'daydı bunları konuştuk. Bunları Amerika'ya da aktarmak için konuştuk. Mesajımızı götüreceğiz. Viyana ile ilgili süreçteki acelecilik işi zora sokmuştur. Aceleci olmasaydı İran ve Türkiye'de takas mümkün olabilirdi. Biz de diyoruz ki mevcut durum üzerinden değil biraz daha tartışmamız lazım. Başarırsak İran ve Türkiye'de tekrar eşit zamanlı olarak takası gerçekleştirme olabilir umudunu taşıyoruz.
AMERİKA RAHATSIZ DEĞİL: İran'a yaklaşımımız konusunda Amerikalılardan bir rahatsızlık hissetmedim. Öncelikle politikamızı kendimiz belirleyeceğiz. ...