Beyni Besleyen Akıllı Besinler...

ofoking

New member
Katılım
16 Eyl 2005
Mesajlar
1,358
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
mahseryerindeyaralıkurt
Batılı uzmanların yaptığı son araştırmalar, zekâ
gelişiminin genetikten çok büyük oranda doğru
beslenmeye bağlı olduğunu ortaya koyuyor

"Zekânın Besinleri" adlı bir kitap yayımlayan Fransız
diyet uzmanı Jean Marie Bourre, zekânın gelişiminin
salt genetik unsurlara bağlı olmadığını, hatta büyük
bir oranda beslenmeye bağlı olduğunu söylüyor. İşte
Bourre'un önerdiği akıllı besinlerden bazıları...

İyi görmek için havuç ve ciğer yiyin:
A, E, C vitaminleri açısından oldukça zengin olan
havuç, iyi görmek için vazgeçilmez bir gıda. Beslenme
uzmanları hindi veya dana ciğerinde bulunan A
vitamininin, görme üzerindeki olumlu etkilerinin yanı
sıra uyku bozuklukları ve deri hastalıklarına da iyi
geldiğini söylüyor.

Tat alma duyusu için istiridye
Tat alma duygusunu canlı tutan en büyük elementin
çinko olduğunu belirten uzmanlar, çinkonun istiridyede
yüksek miktarda bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar,
istiridye ile birlikte peynir ve kümes hayvanı
ciğerini de tavsiye ediyor.

İyi bir hafıza için B9 ve B12
İyi bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız B9
vitaminini sakın unutmayın. Kümes hayvanlarında, dana
ciğerinde, buğdayda, yumurta sarısında, ıspanakta ve
fındıkta bol miktarda bulunan B9, kandaki oksijen
miktarını da düzenliyor. Ayrıca buğday ve somon
balığında bulunan B6 vitamini ile balık, yumurta ve
bütün etlerde bulunan B12 hafızanın yanı sıra
yaşlılığı da geciktiriyor.

Kreten hastalığına karşı iyot
Çocuklarda görülen zekâ gelişiminin gecikmesine tıp
dilinde Kreten hastalığı adı veriliyor. Bu hastalığın
en iyi ilacıysa iyot. Başta midye, istiridye olmak
üzere bütün deniz ürünlerinden düzenli olarak
tadılması gerekiyor. Guatr hastalığına bire bir gelen
iyotun hamile kadınlar tarafından da bolca alınması
gerekiyor.

Beyin yorgunluğuna karşı E vitamini
E vitamini beyinsel yorgunluğa karşı etkili oluyor. E
vitamininin, oksijene bağlı zehirlenmeleri de beyinden
arındırdığı ve yaşlılığı geciktirdiği belirtiliyor.
Buğday, zeytin, fındık, koza yağlarında, rezene,
yumurta sarısında bulunan E vitamininin yanısıra
taşmantarı, ton balığı, midye, istiridye, balık ve
dana ciğerinde bulunan selenyum minerali de yaşlılığa
ve beyin yorgunluğuna karşı etkili.

Konsantrasyon için ekmek gerek
Beyin için glükozlar vazgeçilmez. Ekmek, pirinç,
makarna ve mercimekte bulunan glükozların en yararlısı
ekmek ve makarnada olanı. Mide tarafından yavaş yavaş
eritilen ekmek ve makarnadaki glükozların vücudun
bütün organlarına doğru bir şekilde dağıtıldığını
kaydeden uzmanlar, peynir ve salam gibi gıdalarla
alınması durumunda ekmekte var olan glükozların daha
doğru bir şekilde dağılacağının altını çiziyor.

Depresyona karşı B1 vitamini
Uzmanlar, derin psikolojik rahatsızlıklara, depresyona
ve gerginliğe karşı B1 vitaminini tavsiye ediyor.
Buğday, salam, kuru mercimek ve hayvan böbreklerinde
bol miktarda bulunan B1 vitaminine ilaveten kümes
hayvanlarıyla dana ciğerinde yüksek miktarlarda
bulunan B3 vitamininin de mutlaka alınması gerekiyor.

Yorgunluğun düşmanı demir
Yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde çocukların
okuldaki başarısızlığının demir eksikliğiyle orantılı
olduğu ortaya çıktı. Kuzu, dana ve kümes hayvanı
ciğerinde bulunan demir ile giderilen beyinsel
yorgunluk, fiziksel yorgunluğu da gideriyor.

Beyin için C vitamini vazgeçilmez
Biber, maydanoz, lahana, kivi, çilek, portakal gibi
meyve ve sebzelerde bolca bulunan C vitamininin insan
beyni için vazgeçilmez olduğunu belirten uzmanlar,
beyin metabolizmasının sağlığı, sinirler arası
dengenin sağlanması ve tüm beyinsel fonksiyonların
düzenli olarak işlemesi için bolca C vitamini
öneriyor.....
 
Geri
Üst