http://www.hardwaremania.com/haber/2009/09/22/beyninizi-yedeklemek-ister-misiniz/# http://www.hardwaremania.com/haber/2009/09/22/beyninizi-yedeklemek-ister-misiniz/# http://www.hardwaremania.com/haber/2009/09/22/beyninizi-yedeklemek-ister-misiniz/# http://www.hardwaremania.com/haber/2009/09/22/beyninizi-yedeklemek-ister-misiniz/#

İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nde yapay zeka dersleri veren bir bilimadamı olan Bruce Katz, H+ dergisine verdiği röportajda dünyanın yepyeni bir nöro-devrime doğru ilerlediğini ve çok yakında beyninizdeki bilgileri PC’nize yükleyerek yedekleyebileceğinizi söylüyor.
Katz’e göre nöroloji uzmanları kohlea (iç kulakta duyma işlevini sağlayan salyangoz bölümü) nakli gibi algısal destek ürünlerinden düşünme hızını arttıran cihazlara kadar geniş bir yelpazede ilerleme kaydediyorlar; günün birinde zihni fiziksel kafesi olan vücuttan ayırarak varoluştan tamamen yalıtılmış bir platformda yaşamak mümkün olabilecek.
Katz, yaratıcılığın salt zekadan daha kolay geliştirilebileceğine inanıyor. Zeka, bir işlemler bütününden oluşuyor, fakat yaraıcılık daha çok bir varoluş düzeyi. İnsanların milyonda bir oluşabilecek yüksek IQ seviyelerine ve içgörüye ulaşmak için doğanın mucizelerine güvenmesine gerek kalmayacağını söyleyen Katz, bu yeteneklerin nörolojik substratlarla gerçekleştirilebileceğini savunuyor ve yeni beyin teknolojisinin insan beyninin sınırlarını kaldırmak amacında olduğunu belirtiyor.
Bilimadamının iddiaları arasında evrimin beynimizi bu seviyeye kadar getirmiş olduğu, fakat tasarım konusunda pek cömert davranmadığı da bulunuyor. Sıradan bir beynin kısa dönem hafızasının çok sınırlı olduğu ve 1990′lardan kalma bir sabit diskin kapasitesi kadar da uzun dönem bilgisi bulundurabildiğini söyleyen Katz, beynimizin aslında iyi bir pararlel işleme gücüne sahip olduğunu, ancak nöronların işlem hızının düşük olduğunu belirtiyor. Ona göre yapılacak en iyi şey, beynimizi daha gelişmiş hale “yükseltmek”. Bu oluşumun da 10 ila 30 yıl içinde başarılabileceğini öngörüyor.