












Iskeleti 2002 yılından beri sergilenmektedir.
UZUN BALİNA HAKKINDA
Balaenoptera physalus (Linnaeus, 1758)
Dağılımları:
Uzun Balina, Akdeniz dahil tüm dünya denizlerinde yayılım göstermektedir.
Belirgin Özellikleri:
Geniş fakat çok düzgün ve aerodinamik bir vücut yapıları vardır. Vücudun sırt kısmı ve yan kısımları siyah veya koyu-gri renkte; karın kısmı beyaz renktedir. Alt dudağın sağ tarafı beyazken, sol tarafı koyu renklidir. Üst çenenin her iki tarafında da 260- 480 adet balina plakçıkları bulunur. Sağ ön tarafta ki balina plakçıklarının %20- 30'u sarımsı-beyaz renktedir.
Kuzey yarım kürede 24 metre uzunluğa kadar erişirler. Uzun Balina, Mavi Balinadan sonra dünyanın 2. büyük balinası ve Akdeniz'in en büyük balina türüdür. Dişiler erkeklere kıyasla biraz daha büyüktürler. Yeni doğan yavru balinalar 6- 6.5 metre boyunda olurlar. Ergin bireyler ise 75 ton ağırlığa kadar ulaşırlar.
Doğal Yaşamları:
Uzun balina bazen tekli, bazen çiftli, ama çoğunlukla 3- 7 arası gruplar halinde yasarlar. Genellikle ılıman sularda kışları çiftleşirler ve yavrularlar. Her 2 veya 3 yılda bir dişiler, 12 aylık bir gebelik döneminden sonra bir yavru doğururlar. Anne, yavruyu 6- 8 aylık olana kadar emzirir ve besler.
Akdeniz hariç bütün okyanuslarda Uzun Balina, ilkbaharda beslenmek için kutuplara doğru, sonbaharda da üremek, yavrulamak için ekvatora doğru yol alırlar.
En hızlı büyük balina türlerinden biridir. Ortalama hızları 3.6- 14.6 km/saat arasındadır. Bu da günde ortalama 292 km yol katettiklerini gösterir.
Uzun Balina değişik türlerde besinler alırlar. Buna krill (bir tür karides), mürekkep balığı ve küçük balık sürüleri dahildir.
Bizim Balinamız Hakkında:
4 Mart 2000'de bir Uzun Balina yavrusu, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde karaya vurdu. Bu, 1025 cm boyunda ve 3260 kg ağırlığında bir dişi yavruydu. Yavrunun vücut ağırlığının azlığı, onun açlıktan veya kötü beslenmekten öldüğünü gösteriyordu. Bu boyda ki bir Uzun Balina yavrusu normalde 4.5- 5 ton ağırlığındadır.
Otopsi sonucunda, yavrunun karaciğeri yakınında sayısız Crassicauda sp. cinsi parazit bulundu. Bu nematodlardan kaynaklanan ağır enfeksiyon da hayvanın ölümünde rol almış olabilir.
KaynaK