Bitlis İçli Köftesi

klavuz13

Banned
Katılım
12 Tem 2006
Mesajlar
2,648
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Bizi yaratan ne derse o, 'O' ne derse o. Gerisi la
Yöremizde pişirilen mahalli yemekler sırasıyla; İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş ..... gibi çeşitlerini çoğaltabileceğimiz yemeklerdir.

Zengin çeşide sahip İlimiz yemeklerinden İçli Köftenin yapılışı şöyledir;

Bitlis Köftesi : Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bu yemek için gerekli malzemeler ; 1 kg sinirsiz ve yağsız but eti, 1 kg ince bulgur, 1/2 kg şereh (beden) yağı, yarım baş soğan, bir miktar toz biber, kara biber, iki adet ekşi nar veya limon suyu ve yeteri kadar tuz.
İçinin hazırlanışı; Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.

resimgoster.aspx


Yapılışı; sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.
 
Lezzetli bir yemek çeşidi

Bitlis içli köftesini annemde çok güzel yapar. Yöremizin en sevdiğim ikinci yemeği. Birincisi Büryan Kebabı.:clap
 
hemen hemen adana içiil koftesıne benzıyo sadece bırkac ufak ayrıntı hasıc emegıne saglık arkadssım


adana içli köftesine pek benzemez. tadı da şekli de farklıdır.

paylaştığın için sağol klavuz13.
 
valla kopyaladım verdiğin tarifi elbet yaparız tadına bakarız keşke etleride bitlise ait olsa.... saolasın
 
slm arkadaşlar,bende bu ekimin sonunda bitlise gidecem allahın izniyle tayinim oraya çıktı orda bitlis yemeklerinin tadına bakmayı umuyorum aslen de doguluyum ama istanbulda yaşıyorum dogdugum toprakları tekrar görecegim için de çok heycanlıyım.
 
Teşekkürler sayende yeni bir yöresel yemek daha görmüş olduk ^^
 
Geri
Üst