CERN'de 10 miLyon çarpışma!

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda bir haftada meydana gelen çarpışma sayısı 10 milyonu geçti

100401-LHChalka.widec.jpg

CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısında atom altı parçacıklar arasında, deneyin son aşamasının yapılmakta olduğu son 1 hafta içerisinde yaklaşık 10 milyon kez çarpışma gerçekleştirildi.

27 kilometrelik oval tünelde hızlandırılarak, bugüne kadarki rekor düzeyde, 7 TeV enerjiyle, ışık hızına yakın bir hızla yol alırken çarpıştırılan parçacıkların parçalanma anlarının kayda alınmasında da aşama kaydedildi.

Önceki deneylerde çarpışma anları saniyede 50 milyon kez görüntülenirken, deneyin bu aşamasında bu sayı, saniyede 100 milyon keze yükseltildi.

Deney, 2013 yılında 14 TeV enerjiyle yapılacak.

CERN sözcüsü James Gillies yaptığı açıklamada, çarpışmalar sonucunda çok büyük hacimlerde veri elde edildiğini, tüm dünyaya dağıtılan bu verilerin çeşitli laboratuvarlarda yapılacak analizler sonucunda yorumlarının yapılabileceğini, bu analizlerden, yepyeni bilgiler elde edilmesinin aylar veya yıllar alabileceğini ifade etti.

Bu analizler sonucunda maddenin yapısıyla ilgili olarak bugüne kadar bilinmeyenlerin açığa çıkarılması umuluyor.

Ekli dosyalar

• 100401-LHChalka.widec.jpg
    100401-LHChalka.widec.jpg
    10.3 KB · Görüntüleme: 1,325
..:.. heLaL vaLLa adamLar neLerın deneyını yapıyorLar ..:..

performansları iyiymiş :p

Bilgi iyi seydir,ögrenilmesi gerekir!CERN deki bilgisayarlarda windows7 mi acaba:durdurun

inşallah sonunda kötü birşey olmaz deneyin yapılması güzel bir şey ancak deney sonunun tam olarak kestirilememesi telafi edilemez sonuçlar doğurabilir

saniyede 100 milyon kez görüntü diyorlar
aşmış bunlar.
bu arada felaket senaryoları gereksiz bence

Ya arkadaşlar maddenin nasıl varolduğunu öğrenmek tabiki merak uyandırıcı fakat ben bir konuda rahatsızım..
Bu deney için milyar avrolar saçılıyor öyle değil mi?
Oysa afrikada insanlar açlıktan ölüyorlar üstelik avrupa sömürdüğü için ...
Bu bağlamda bu deneye alkış tutmak bana uygun gelmiyor , tabiki arastıracaksın , öğreneceksin bir bilim insanı olarak kesinlikle bilime karsı değilim fakat bu arastırma sonuclarının da gene savas teknolojisine dönüşeceğini düşünüyorum...
Saygılar....

Geri