Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

SpYCeZa

O Bir İdeoloji
Katılım
12 Şub 2006
Mesajlar
3,137
Reaction score
0
Puanları
36
Yaş
30
Konum
<kisisel bir ileti giriniz>
Mycoplasma ve Ureoplasma


Mycoplasma ve ureoplasma doğada yaşayan bilinen en küçük tekhücrelilerdir. Diğer mikroorganizmalardan farklı olarak bir hücre duvarı içermezler. Bu özellikleri nedeniyle etkileri genellikle hücre duvarı üzerinde olan pek çok antibiyotiğe karşı dirençlidirler. Yine aynı özellik nedeni ile mikrobiyolojik incelemelerde kullanılan gram boyaması gibi bazı laboratuar incelemeleri bu mikroorganizmalar üzerinde uygulanamaz.

Bugüne kadar izole edilmiş on beşten fazla türü olmakla birlikte sadece 3 tanesi insanlar için özel önem taşır. Bunlar Mycoplasma pneumoniae ile Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum'dur. M. pneumoniae insanlarda zatüreye neden olurken diğer ikisi sıklıkla üreme sistemini ilgilendiren patolojilere neden olurlar ve bu nedenle genital mycoplasmalar olarak adlandırılırlar.

Çok küçük olmaları, az miktarda genetik materyal içermeleri ve hücre duvarları olmaması nedeni ile klasik kültür yöntemleri ile tanınamazlar. Mycoplasmaları izole etmek için karmaşık kültür işlemleri gereklidir. Kültürlerde tipik olarak "yağda yumurta" benzeri şekiller oluştururlar.

Görülme sıklığı

Mycoplasmalar hem erkekte hem de kadında genitlal enfeksiyona neden olurlar. Yapılan araştırmalarda herhangi bir yakınması olmayan kişilerin %40'ında kültürlerde mycoplasma ürediği gösterilmiştir. Bu kişilerin %15'inde M.hominis saptanırken %40-75'inde U.urealyticum izole edilmektedir.

Enfeksiyon doğum sırasında anneden kapılabilir ancak nadiren bu bebeklerde enfeksiyon kalıcı olur. Asıl kolonizasyon kişi cinsel yönden aktif hale gelince başlar.

Yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada cinsel yöndena aktif ancak herhangi bir yakınması olmayan kadınların %40-80'inde ureaplasma türleri izole edildiği gösterilmiştir. Yine cinsel yönden aktif ve yakınması olmayan kadınların %21-53'ünde M.hominis üretilmiştir. Enfeksiyon ve kolonizasyonun görülme sıklığı erkeklerde daha düşüktür.

Bulaşma yolları

İnsanlarda mycoplasma ve ureaplasma en sık taşıyıcılar arasında direk temas ile bulaşır. Bu nedenle cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olarak kabul edilir. Genital-genital ya da oral-genital temas bu mikroorganizmaların bulaşmasında en sık karşılaşılan yoldur. Bir diğer nadir bulaşma yolu ise hamilelik ve doğum sırasında anneden bebeğe geçiştir. Mycoplasma enfeksiyonları çok nadir olarak cinsel ilişiki dışında etkilenmiş materyale tamas ile de bulaşabilir.

Belirtileri

Mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonları nadiren bulgu verirler. Çoğu zaman herhangi bir yakınmaya neden olmazlar ve sadece alınan kültürlerde üretilebilirler.

Her iki organzima da erkeklerde bel soğukluğuna bağlı olmayan ürethra enfeksiyonlarına neden olabilirler. Mycoplasmalar kadınlarda bu tür bir sorun yaratmazken ureaplasmalar kadınlarda da erkeklerdekine benzer problemler yaratabilir. İdrar yaparken yanma ve akıntı ürethra enfeksiyonlarının en önemli belirtisidir.

Böbrek enfeksiyonlarının da %5'inden mycoplasmalar sorumludur.

Mycoplasma ve ureaplasma kadınlarda tek başına vajinal enfeksiyona neden olmazlar. Ancak bunlar fırsatçı mikroorganizmalar olduğu için başka bir enfeksiyon örneğin gardnarella varlığında durumun daha da kötüleşmesine yardımcı olurlar. Fallop tüpü iltihabı olanların yaklaşık %10'unda rahim içinde ve tüplerde m.hominis izole edilmektedir.

Gebelikte ise plasenta ve amniyon zarında enfeksiyona neden olarak erken doğumlara yol açabilirler.

Daha nadir olarak yenidoğan bebekte doğumsal zaatürre, bakteremi ve hatta ölüme yol açabilecekleri bilinmektedir. Ancak bu çok çok nadir karşılaşılan bir durumdur.

Yine çok nadir olarak uzak bölgelerde eklemlerde ve solunum sisteminde iltihaba yol açabilirler. Ancak bu hastalıklar için risk grubunu bağışıklık sisteminde sorun olan kişiler oluşturmaktadır.

Mycoplasmaların sezaryen sonrası yara yeri enfesiyonuna da neden olabildiği bilinmektedir.

Genel olarak mycoplasma ve ureaplasmalar şu hastalıklara neden olabilirler.

Urethrit: Ürethra enfeksiyonu. İdrar yollarında mesane ile vücut dışı arasındaki bağlantıyı sağlayan yol. Erkekte penis içinde yer alırken kadında direk vajinanın üst kısmına açılır. İdrar buradan dışarıya atılır.

Pyelonefrit: Böbrek iltihabı

Pelvik iltihabi hastalık

Endometrit: Rahim içindeki endometrium dokusunun iltihabı

Koriyoamniyonit: Gebelikte rahim içinde görülen iltihap

Cerrahi yara enfekyionları

Eklem iltihapları

Yeni doğanda zatürree ve menenjit

Burada unutulmaması gereken çok önemli bir nokta yukarıdaki tüm durumların ortaya çıkmasında mycoplasmaların çok çok düşük bir olasılıkla ana neden olduğudur. Bu hastalıkların altında yatan neden çoğu zaman başka bir organizmadır.

Mycoplasma ve ureaplasmaların kısırlığa neden olup olmadıkları konusu tartışmalıdır. Direk olarak neden olmasalar bile örneğin pelvik iltihabi hastalık sonrası sekel olarak kısırlık ortaya çıkabilir.

Öte yandan erkeklerde sperm sayı ve hareketini bozarak çocuk sahibi olmayı güçleştirebilir. Düşük ve erken doğumlara neden olabilmesi nedeni ile tekrarlayan düşüklerin altında yatan nedenlerden birisi de mycoplasma enfeksiyonları olabilir.

Tanı

Mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonlarının tanısı şüphelenilen durumlarda alınan kültür ile konur.

Vajinal akıntısı, infertilite ya da tekrarlayan gebelik kayıpları, kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda bu mikroorganizmalara yönelik kültürlerin de yapılması önerilir.

Tedavi

Mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonlarının tedavisi tıbbidir. Ancak penisilin ya da sefalosporinler gibi sıkça kullanılan antibiyotikler bu mikroorganizmalar üerinde etkili değildir. Çünkü adı geçen antibiyotikler bakterilerin duvar yapısını bozarak etki gösterirler. Oysa mycoplasmalarda hücre duvarı yoktur.

Tercih edilecek antibiyotiğe kültür sonucuna göre karar verilir. Kültürle birlikte yapılan antibiyogram testinde mikroorganizmanın hangi antibiyotiğe duyarlı hangisine dirençli olduğu araştırılır.

Ondört günlük tedaviyi takiben yeniden kültür alınarak enfeksiyonun geçip geçmediği kontrol edilmelidir. Devam eden ısrarcı enfeksiyon varlığında ikinci bir kür uygulanması gerekli olabilir.

Hastaların %90'ında tek kür tedavi yeterli olmaktadır.
 
buna klasik olarak türklerin verdiği cevap yazılır ancak

"ben türküm bana bi şey olmaz"

tabi sonra kapılan aıds v.b. hastalık ve ölümleri de görüyoruz
 
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri


Şankroid (Yumuşak Çıban)
Belirtileri:
· Üreme organları ve anüs çevresinde ağrılı ülsere neden olabilecek, ağrılı yaralar.
· Ağrılı idrar, vajinal akıntı ya da kanama.
· Kasıklarda şişkinlik.
· HIV bulaşma riskini arttırır.

Tedavisi:
Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir. Yaraların iyileşmesi aylar alabilse de, tedavisi kolaydır. Bütün cinsel eşlerin tedavisi gerekir.



Genital Herpes
Belirtileri:
· Üreme organları ve anüs çevresinde yanma, kaşıntı ve ağrılı yaralar.
· Dudaklarda siğiller.
· Kadınlarda rahim ağzında, erkeklerde idrar yollarında rahatsızlıklar.
· Ateş, baş ağrısı, yorgunluk, ağrılı idrar, idrarda zorluk ve kasıklarda şişkinlik.
· Siğiller kendiliğinden iyileşecekse de, virüs kalıcıdır ve bir süre sonra yine ortaya çıkabilir.
· Bebeklerde gözleri, deriyi ve sinir sistemini etkiler. Ölüme neden olabilir.
· HIV bulaşma riskini arttırır.

Tedavisi:
Kesin tedavisi yoktur. İlaç yardımıyla yara ve ülserlerin yayılımı önlenebilir. Erken tanı ve tedaviyle, hastalığın şiddeti ve acısı azaltılabilir.

Sifiliz (Frengi)
Belirtileri:
· Başlangıçta, üreme organlarında ülser.
· Acısız olduğundan fark edilmeyebilir.
· Ülserler, daha sonra ağız, rahim ağzı ve diğer organlarda oluşabilir.
· İkinci aşamada, deride egzema.
· Tedavi edilmezse vücuda yayılır ve kalp, beyin gibi organlara kalıcı zararlar verir.
· Gebelik veya doğum sırasında, anneden bebeğe geçebilir.
· HIV bulaşma riskini arttırır.

Tedavisi:
Penisilin ve antibiyotiklerle tedavi edilir.

Trikomoniasis
Belirtileri:
· Kadınlarda vajinal yanma, kaşıntı, kokulu ve zor idrar, ağrılı cinsel ilişki.
· Gebelerde prematüre doğumlara yol açabilir.
· Erkeklerde ağrılı idrar, anormal akıntılar.
· Genellikle kendiliğinden de geçer; ancak dikkat edilmezse prostata da bulaşarak kısırlığa yol açabilir.
· HIV bulaşma riskini artırır.

Tedavisi:
Antibiyotikle tedavi edilebilir.

Genital siğiller
Belirtileri:
· Dış üreme organları, hazne, makat, idrar kanalı çevresinde ve boğazda, genellikle karnıbahar görünümlü, ağrısız siğiller.
· Hastalığa neden olan virüsün bazı tipleriyle, rahim boynu kanserleri arasında ilişki bulunmuştur.

Tedavisi:
Lazer ya da özel ilaçlarla siğiller yakılabilir. Cerrahi müdahale de gerekebilir. Tedavi süresince cinsel ilişkide bulunulmaması önerilir. Siğiller tedavi edilse de virüs kalıcıdır ve tekrar ortaya çıkabilir.

Kandidiazis (Mantar Enfeksiyonu)
Belirtileri:
· Yalnızca kadınlarda görülür.
· Üreme organlarında kaşıntı ve yanma.
· Ağrılı idrar ve cinsel ilişki.

Tedavisi:
Mantar önleyici ilaçlarla kısa sürede tedavi edilebilir.


Bakteriyel Vajinoziz
Belirtileri:
· Kadınlarda görülür.
· Pelvis (leğen kemiği iç bölgesi, karın üreme organlarının bulunduğu bölge) içi iltihaplanma.
· Anormal vajinal akıntı, kasıklarda ağrı, ateş, zamansız adet kanamaları, titreme ve ağrılı cinsel ilişki.
· Ancak, genellikle hiçbir belirti görülmez.
· Yumurtalıkların zedelenmesi, kısırlık ya da ölüme neden olabilecek dış gebeliğe yol açabilir.
· İleride hastalığın tekrarlanması ve kronik kasık ağrıları da mümkündür.

Tedavisi:
PID’ın beraberinde getirebileceği olası diğer enfeksiyonlar da dikkate alınarak, birden fazla antibiyotik birlikte kullanılabilir (kombine ilaç tedavisi). Bazı koşullarda hastaların bir süre hastanede yatması da gerekebilir.

Gonore (Bel soğukluğu)
Belirtileri:
· Erkeklerde idrar yollarında, makat içinde ve boğazda iltihaplanma.
· Penis ucunda akıntı ve ağrılı idrar.
· Döl yollarına sıçraması durumunda, testislerde şişlik ve kısırlık.
· Hastalık hiçbir belirti vermeden de seyredebilir.
· Kadınlarda vajinal akıntı, kasıklarda ağrı, idrarda güçlük, düzensiz kanamalar.
· Enfeksiyon, üst üreme yollarına yayılıp pelvik iltihaplarına neden olabilir. Metodlar gerekebilir.
· Tedavi edilmezse, kan dolaşımına karışıp, eklemleri, kalbi ve beyni etkileyebilir.
· Hamileler, hastalığı bebeklerine de geçirebilirler.
· Bebeklerde körlüğe varabilecek önemli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
· HIV bulaşma riskini artırır.

Tedavisi:
Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir. Hastanın direncine, coğrafi çevresine göre farklı metodlar gerekebilir.

Klamidya
Belirtileri:
· Hastaların çoğunda hiçbir belirti görülmez.
· Kadınlarda hazne ve anüs çevresinde enfeksiyon, vajinal akıntı, kasıklarda ağrı, idrarda zorluk.
· Enfeksiyon, üst üreme yollarına sıçrayıp pelvis iltihaplanmasını doğurabilir.
· Hamileler, hastalığı bebeklerine de geçirebilirler.
· Bebekte göz rahatsızlıkları ve ölümüne neden olabilecek zatürreye de rastlanabilir.
· Erkeklerde idrar yollarına ve rektuma zarar verebilir.
· Ağrılı idrar ve penisten anormal akıntılar.
· Hastalık döl yollarına sıçrarsa, testislerde şişlik ve kısırlık.
· HIV bulaşma riskini artırır.

Tedavisi:
Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir. Klamidya ve Gonore, genellikle birlikte görülürler.

Hepatit B
Belirtileri:
· İlk belirtileri, baş ağrısı, halsizlik, deri döküntüleri, iştahsızlık, bulantı ve kusma.
· Sonraları koyu idrar, kasık ağrıları ve sarılık.
· Belirtileri gözle görülmese de, ileride karaciğer büyümesine yol açabilir.
· Hepatit B virüsü karaciğer iltihaplanması ve buna bağlı olarak ölüme de neden olabilir.

Tedavisi:
Hepatit B’nin tedavisi yoktur. Ancak çeşitli aşılarla hastalık önlenebilir.

AIDS
Belirtileri:
· Vücudun bağışıklık sisteminin yıkılması sonucunda, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir.
· Lenf bezlerinde büyüme.
· Ağız, yemek borusu ve deride, tekrarlayan, inatçı uçuk, pamukçuk, yara ve lekeler.
· Nedeni bilinmeyen, uzun süreli ateş, gece terlemeleri.
· Kilo kaybı, ishal, öksürük.
· Cinsel organlarda uzun süre iyileşmeyen yaralar.
· Tüberküloz, akciğer hastalıkları, zona.
· Beyin, akciğer ve göz iltihapları.

Tedavisi:
AIDS’in tedavisi yoktur. Önleyici tedbirler alınmalıdır.


Alıntı Kaynağı:
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri - cinsel haberler gebelik



_____________________________
 
Geri
Üst