Yonga devi Intel, IDFte yaptığı açıklamada Clover Trail Atom işlemcisinin Linux desteklemeyeceğini söyledi.
Clover Trail Atom işlemcinin çift çekirdekli mimari ve birkaç güç tasarruf konumuna sahip olduğunu söyleyen Intel, bu yonganın bir Windows 8 çipi olduğunu ve Linux çalıştırmayacağını belirtti.
Şirket bu işlemciyi şu ana dek Linux tabanlı Android işletim sisteminin (ve tabii Unix BSD tabanlı iOS) egemenliğindeki tablet sektörüne sokmaya çalışıyor. Bu yüzden şirket, (bazı Android cihazlarda Medfield Atom bulunmasına rağmen bu yonganın birçok teknolojisine sahip) Clover Trail ile Linux desteği vermeyeceğini belirtiyor.
Ancak bu pek doğru değil. Zira Clover Trail x86 yönerge setine sahip bir yonga ve Linux kernelini çalıştırmaması için bir sebep yok, fakat Intelden destek gelmediği için üreticiler bu cihazları yapmaktan çekinecekler.
Intel Clover Trail işlemciye neden Linux desteği vermeyeceğini detaylandırmıyor, fakat bir yonganın bir işletim sistemini desteklemesini sağlamak için bir yığın yazılım işi gerek gibi bir cümleyle savuşturuyor.
Intel, P-State ve C-state gibi çekirdek saatini tamamen durdurabilen güç konumlarının kullanılabilmesi için işletim sisteminin bazı ipuçlarına ihtiyacı olduğunu söylüyor. Görünüşe göre bu ipuçları şimdilik Linux kerneli tarafından sağlanamıyor, dolayısıyla Clover Trail işlemci ile çalışsa da Linux tabanlı cihazlar bu özelliklerden yararlanamayacak.
Intelin Clover Trail ile yalnızca Windows 8 cihazlara destek vermesi birçok laptoplarda işe yarayacak, fakat tabletler sözkonusu olduğunda bu biraz riskli. x86 tabanlı tabletlerin fiyatlarının Nexus 7, Kindle Fire gibi cihazlardan yüksek, hatta iPade yakın olması şirketin tablet pazarına penetrasyonunu zora sokacak.