Cumhurbaşkanlığı Seçimi

ChaMuR

Altın Üye
Katılım
19 Ocak 2006
Mesajlar
11,259
Reaction score
0
Puanları
0
Cumhurbaşkanlığı İçin İlk Tur Bugün


Cumhurbaşkanlığı seçimi için başvurular dün gece saat 24.00’te sona erdi. Cumhurbaşkanlığına son aday DSP’li Tayfun İçli oldu.


11. cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ilk tur oylaması ise bugün saat 15.00’de başlayacak.

Meclis Başkanlığı’na adaylık için AK Parti’den Abdullah Gül, MHP’den Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP’den Tayfun İçli başvurdu.

Meclis Genel Kurulu, seçim turlarının yapılacağı günlerde saat 15.00’de toplanacak. Anayasa’ya göre ilk iki turda seçilebilmek için 367 oy aranıyor. İlk iki turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde yarın yapılacak 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 sayısı aranacak.

Son tur oylama tarihi de 1 Eylül olarak belirlendi. Bu arada adaylığı açıklandığı andan itibaren destek turlarına başlayan Abdullah Gül bugün bağımsız milletvekilleri ve Barolar Birliği’ni ziyaret edecek. MHP’nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu ise Meclis’teki sayısal durumları nedeniyle destek turuna çıkmayacağını söylemişti.






Not:Yorumlarınız konuyla alakalı olsun..
Gereksiz tartışmalara girmeyin lütfen..

Not2:Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tek başlıktır..
Farklı konular açmayınız..
 
Çok üzgünüm ama sanırım 3. turda Gül seçilecektir. Durum öyle görünüyor:(
 
Büyük ihtimal ile 3. turda yeni Cumhurbaşkanımız ABDullah Gül olucak. Ne diyelim şimdiden hayırlı olsun. Umarım TSK ile iyi geçinirler, onların sözlerinden dışarı çıkmazlar; sonra neme lazım TSK'nın sağı solu belli olmuyor. Hoş olmayan şeyler yapabilir. Tekrardan hayırlı olsun Gül'ün Cumhurbaşkanlığı.
 
Bende GÜL seçilir diyorum ama unutmayalım ki Akparti hep sürprizlerle geldi.Bir sürpriz daha olur mu ? dersiniz.
 
Herkes Meclis'te, CHP dışarıda

Herkes Meclis'te, CHP dışarıda

367 krizi sebebiyle Köşk seçimini yapamayan Meclis, saat 15.00'te ilk tur oylama için toplanıyor. Üç aday yarışacak. En güçlü aday Gül'ün, partisi dışından 27 oya ihtiyacı var.
61068.jpg


22 Temmuz'daki genel seçimlerde yenilenen TBMM 11. cumhurbaşkanını seçmek için 4 ay aradan sonra bugün çalışmalara başlıyor. Seçimden önce Meclis'i kilitleyen 367 krizi bugün yaşanmayacak. MHP'nin oylamaya katılacağını açıklamasından sonra 20 sandalyeli DTP, 13 sandalyeli DSP ve bazı bağımsız vekillerden de "Meclis'e gireceğiz" sinyali geldi. Sadece CHP, 27 Nisan'da olduğu gibi bugün de Meclis'i boykot edecek. Toplantı yeter sayısıyla ilgili tartışma biterken, dikkatler seçimin ilk turda tamamlanıp tamamlanamayacağına çevrildi. Cumhurbaşkanlığı için iki hemşehri aday yarışıyor. Kayseri milletvekilleri Abdullah Gül (AK Parti) ile Sabahattin Çakmakoğlu (MHP) bugünkü ilk turda 367 vekilin desteğini arayacak. Adayların bu çoğunluğa ulaşamaması halinde ikinci tur 24 Ağustos'ta yapılacak. Üçüncü (28 Ağustos) ve dördüncü turda (1 Eylül) cumhurbaşkanı seçimi için 276 oy yeterli. Meclis Başkanı Köksal Toptan dışında, 340 sandalyesi bulunan AK Parti'nin desteğiyle Gül'ün en geç üçüncü turda Çankaya Köşkü'ne çıkması bekleniyor. Gül'ün ilk turda seçilebilmesi için partisi dışından 27 oya ihtiyacı var. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu destekleyen isimler arasında. Gül, bugün oylamadan önce Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ve ÖDP'li Ufuk Uras'ı ziyaret edecek. Muhalefetin ilk tur oylama konusundaki stratejileri ise şöyle:

CHP: Yine Meclis'i boykot edecek. Ancak parti içinde farklı görüşte olanlar var. Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu, "Gül sevdiğim bir arkadaşım. Cumhurbaşkanı olmasını istiyorum ve destekliyorum." dedi.

MHP: 70 vekiliyle bugün Meclis'e girip kendi adayını destekleyecek.

DTP: Oylamaya katılacak. Ancak kimi destekleyeceği konusunda kararını bugünkü grup toplantısında verecek.

DSP: CHP'nin aksine 13 vekille oylamaya katılması bekleniyor. Partide Abdullah Gül'e destek vermeme eğilimi ağırlıkta.

İç siyasette aylardır tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışmasında sona gelindi. Meclis bugün saat 15.00'te toplanarak yeni cumhurbaşkanını belirleyecek süreci başlatacak. Seçimde 3 aday yarışacak: Abdullah Gül, Sabahattin Çakmakoğlu, Tayfun İçli. Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti'nin destek verdiği Gül yarışta avantajlı konumda. Gül'ün ilk turda seçilebilmesi için milletvekillerinin 3'te 2'sinin oyunu alması gerekiyor. Cuma günü yapılacak 2. tur oylamada da aynı çoğunluk aranacak. 28 Ağustos'ta yapılacak 3. turda ise tam sayının yarısından bir fazlasının (276 oy) oyuna ihtiyaç var. Bu durumda Gül, AK Partili vekillerin desteğiyle en geç 28 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Ancak Gül'ün hedefi birinci turda seçilebilmek. Meclis Başkanı Köksal Toptan oy kullanamadığı için AK Parti'nin 340 oyu bulunuyor. Gül'ün ilk tur için 27 vekilin desteğine ihtiyacı var. Bu nedenle gözler seçimden sonra sıcak mesajlar veren DTP ve bağımsız vekillerde olacak.

Sadece CHP boykot edecek
Anamuhalefet partisi CHP, nisan ayında olduğu gibi bu kez de cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmayacak. Bunun yerine partinin 2 grup başkan vekili salonda hazır bulunarak, gerektiğinde 'içtüzüğe aykırı durum iddiasıyla' bazı uygulamalara itiraz edecek. CHP, bugünkü oylama öncesinde TBMM'de grup toplantısı yapacak. Milletvekilleri oylamayı daha önce olduğu gibi kulislerden takip edecek. Ancak parti içinden Gül'e sıcak bakan isimler yok değil. Bunlardan biri Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu. Gül için "Sevdiğim bir arkadaşım." diyen Kulkuloğlu, "Cumhurbaşkanı olmasını istiyorum ve destekliyorum." ifadelerini kullandı.

DSP'nin adayı Tayfun İçli
13 milletvekili bulunan DSP, adaylık başvuru süresinin sonlarına doğru, Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'yi cumhurbaşkanı adayı gösterdi. İçlerinden bir cumhurbaşkanı adayı çıkaran DSP'lilerin böylece oylamaya katılacakları kesinleşti. Cumhurbaşkanlığı seçimi dahil bütün gelişmelerde sağduyuyla hareket edeceklerini belirten DSP lideri Zeki Sezer, "Ama ülkenin, milletin, cumhuriyetin ve laikliğin gereğine göre hareket edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

MHP'nin kendi adayı var
Seçimlerin hemen sonrasında Genel Kurul'a gireceğini açıklayan ve '367 düğümünü' çözen MHP, adayı Sabahattin Çakmakoğlu'nu destekleyecek. Ancak gizli oylamada, MHP'den Gül'e oy gidebileceği belirtiliyor. Muhalefet partileri arasında MHP'den sonra en net tavrı BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu gösterdi. Dün yapılan olağanüstü kurultayda yeniden BBP Genel Başkanlığı'na seçilen Yazıcıoğlu, 22 Temmuz seçimleri sonrasında ortaya çıkan tabloda halkın istikrar istediğinin görüldüğünü vurgulayarak, Gül'ün birinci turda seçilmesi için oy vereceğini kaydetti.

DTP'nin kararı bugün belli oluyor
DTP, salona girme konusunda kararlı; ancak Gül'e destek verip vermemeyi henüz netleştirmedi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün "Abdullah Gül 72 milyonu kucaklayacak bir aday." demesine rağmen, parti yöneticilerinden çelişkili açıklamalar geliyor. DTP'liler bugün TBMM'de yapacakları grup toplantısı sonrasında bu konudaki son kararlarını açıklayacak. Bağımsız milletvekillerinden Mesut Yılmaz ve Kamer Genç oylamaya katılmayacak. ÖDP'li Ufuk Uras salona girecek; ancak Gül'e destek vermeyecek. Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu ise Genel Kurul'a girerek Gül'e oy verecek.



Zaman
 
A.N. Sezer %20'nin cumhurbaşkanı,
A. Gül %47'nin cumhurbaşkanı,
bu oranların dışında kalanlara göre ikisininde cumhurbaşkanlığı kabul edilemez.

Forumdaki tartışmalardan gördüğüm kadarıyla bu sonuç ortaya çıkıyor. Peki herhangi birimizin bir çözüm önerisi varmı?
Yok.

Öyleyse bundan sonra cumhurbaşkanını halkın seçecek olması çok yerinde bir karar. Tüm bu manasız tartışmalar ve cumhurbaşkanlığı seçim krizleri son bulacaktır.
 
MHP’den Gül'e güven mesajı geldi

CUMHURBAŞKANI seçimini kriz olmaktan çıkaran MHP’nin Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkmasını tartışmalı hale getirme çabalarına da son verdi. Gül’e güven mesajı veren Paçacı, Gül gibi bir devlet adamı hakkında olumsuz bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Paçacı, MHP’nin Köşk seçimi oylamasına katılarak Türkiye’yi krizden çıkardıklarını, demokrasinin önünü açtıklarını kaydetti. Yaşanan süreci değerlendiren Paçacı ‘AK Parti tabi ki kendi vekillerinden birini aday gösterebilir. Yüzde 47 almış bir parti var... Normali budur. Kimin 341 milletvekili varsa bu hakkı da vardır. Benim de olsa, CHP’nin de olsa, kimin 341 milletvekili olsa adayını seçerek kendi hukukunu korur’ dedi.

İNANMAK LAZIM

ABDULLAH Gül’ün Türkiye’de Başbakanlık, Devlet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yaptığını hatırlatan Cihan Paçacı şunları söyledi:

‘Gül, devletin düzenini bilen, yürütme, yasama organında uzun yıllar görev yapmış, tanınan bilinen bir şahsiyettir. Gül nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını hem MHP’ye ziyaretinde hem de basın toplantısında açıkladı. Aynen şunları söyledi: Benim kılavuzum Anayasa olacaktır. Ve özellikle Anayasa’nın ilk 4 maddesi olacak. Burada 2. maddeye bir gönderme yapıyor. Cumhuriyetin temel ilkelerini ortaya koyan bir maddedir bu. Orada deniyor ki ‘Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir’ Buradan da laikliğe gönderme yapıyor ve ‘Hiç kimse şüphe etmesin. Laikliğin koruyucusu ben olacağım’ diyor. Bunun dışında ‘Anayasa’nın 104. maddesinde cumhurbaşkanının görevleri ve yetkileri maddesinde ne yazıyorsa ben bunları da gerçekleştireceğim, objektif ve tarafsız olacağım’ diyor. Bunları söyledikten sonra ‘hayır bunları yapamaz’ diye bir anlayış doğru anlayış değildir. CHP’nin aksi yöndeki anlayışı doğru değildir. Çünkü bir insan ‘bunları yapacağım’ diyorsa inanmak durumundasınız. Ve Abdullah Gül’ün de söyledikleri doğru ve olumlu taahhütlerdir.’

ASIL NEDEN BAŞÖRTÜSÜ

CİHAN Paçacı, başörtüsünün Çankaya’ya çıkışın ön şartı gibi gösterilmesinin son derece yanlış olduğunu anlatarak şunları kaydetti: ‘İşin esasında maalesef bu var. Yani CHP’nin itirazının altında da bu var. Gül’ün eşi Hayrunisa hanımefendinin türbanlı olması, cumhurbaşkanlığı makamına çıkacak kişinin eşinin türbanlı olması bence Gül’e itirazın temel odağıdır. Yoksa Gül’le ilgili bir mesele yok. Siyasi partiler bazı değerleri kendisiyle özdeşleştiriyor. Cumhuriyetin kuruluş felsefesine, milletin milli manevi değerlerinde bir çelişki yok oysa. Uyumsuzluğu partilerin yanlış tutumları oluşturuyor.’

Başörtüsü artık gündemden çıkmalı

MHP tabanında eşi başörtülü bir kişinin Çankaya’ya çıkmasında sıkıntı olmadığını bildiren Cihan Paçacı, şöyle dedi: ‘Cumhurbaşkanı olacak kişi Abdullah Gül’dür. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Çankaya’ya taşınmadığını, kendi evinde oturduğunu, çalışmasını Çankaya’da yaptığını farz edelim. Ne olacak? İlla hanımefendinin kıyafetini değiştirmesi mi gerekecek. Bu gerginliklerin Türkiye’de son bulması lazım. Örtünmenin veya başörtüsünün Türkiye’nin gündeminden çıkması, kızlarımızın üniversitelerde okuması lazım.’

CHP ileride yanlışını anlar...

CHP’nin Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde izlerdiği siyasetin doğru olmadığını kaydeden MHP Genel Sekreteri, ‘Bir şahsiyet hukuki olarak cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren ona her Türk vatandaşının saygı göstermesi gerekir’ diye konuştu. Gül’ün icraatlarıyla CHP’yi mahcup edebileceğini anlatan Paçacı ‘İleride Gül’ün icraatları taahhüt ettiği şekilde gerçekleşirse tahmin ediyorum CHP bugün sergilediği tavrın yanlış olduğunu anlamış olur’ dedi.



Star gazetesi FADİME ÖZKAN'ın haberi
 
Ve sonunda ABDULLAH GÜL CUMHURBAŞKANI seçildi.339 oy alan Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi haberini İHA aşağıdaki gibi verdi.Ne yazıkki verilen haberde bile bir gariplik vardı.Kaç oyla seçildiğinin verilmesinin gerekirken eşinin törene katılmayacağı ile haber başlığı yapılmıştı.Yorum sizin:
Hayrunnisa Gül, törene katılmıyor
Cumhurbaşkanlığı seçiminin bugün yapılacak 3. tur oylamasında Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün TBMM Genel Kurulu'ndaki yemin törenine eşi Hayrunnisa Gül katılmayacak. Türkiye'nin yeni 'first lady'si Hayrunnisa Gül, yemin törenini Dışişleri Konutu'nda izleyecek. Gül'ün yemin töreninde ailesinden küçük oğlu Mehmet Emre ve kardeşi Macit Gül hazır bulunacak.

Bugün saat 18.00'de TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı andını içecek olan Abdullah Gül'ün yemin törenine kısıtlı sayıda aile üyesi katılacak. Yemin törenini izlemeleri için Cumhurbaşkanlığı locasından özel davetiyeleri bulunmalarına rağmen eşi Hayrunnisa Gül, kızı Kübra Gül ve İngiltere'de eğitim gören büyük oğlu Ahmet Münir yemin törenine katılmayacak. Gül'ün küçük oğlu Mehmet Emre Gül ve Kayseri'den gelen kardeşi Macit Gül yemin töreni sırasında Genel Kurul'da hazır bulunacak. Gül'ün annesi Adeviye Gül ve babası Ahmet Hamdi Gül'ün de oğullarının yemin törenini izlemek için Genel Kurul'a gelmesi beklenmiyor. Gül'ün anne ve babasının yemin törenini Kayseri'deki evlerinden izleyecekleri öğrenildi. Hayrunnisa Gül de yemin törenini Dışişleri Konutu'ndan takip edecek.

Gül, hazırlıklarını tamamlamasının ardından geldiği Meclis'te 'en yaşlı başkanvekili' olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanacak. Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde şeref kapısından Meclis'e girecek olan Gül'ü TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak. Genel Kurul'da ayakta alkışlanacak olan Gül, cumhurbaşkanlığı andını içmek üzere kürsüye çıkacak. Gül'ün and içmesi sırasında TBMM Başkan Vekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfonu Orkestrası'nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak. Bu sırada cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek ve 101 pare top atışı yapılacak. Gül'ün İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda bir teşekkür konuşması yaparak, adaylık sürecinde verdiği mesajları tekrarlaması bekleniyor. Yemin töreninin ardından askeri tören eşliğinde Meclis'ten ayrılacak olan Gül, üzerinde cumhurbaşkanlığı forsu bulunan makam aracına binerek Anıtkabir'e gidecek. 11. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak olan Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayacak.

Gül, Anıtkabir ziyaretinin hemen ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak görevi sade bir törenle Cumhurbaşkanı Sezer'den devralacak. Saat 19.30'da yapılacak devir-teslim töreni basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.

İHA
 
11. Cumhurbaskani Abdullah GUL..!

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 3'üncü tur oylamada 339 oy olan Abdullah Gül Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.

53za3pf.jpg


TBMM Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 3'üncü tur gizli oylamasına 448 milletvekili katıldı.

Gül 339 oyla cumhurbaşkanı seçilirken, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de 13 oy aldı.

Oylamada 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın seçim sonucunu açıklaması, Genel Kurul'da alkışlarla karşılandı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Abdullah Gül'e mazbatasını verdi. Mazbatasını alan Abdullah Gül, saat 18.00'de TBMM'de ant içecek.

Bu arada Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün yemin törenine katılmayacağı açıklandı.

AK Parti kaynakları devir teslim töreninin çarşamba günü yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ısrarı sonuç verdi.

Devir teslim bugün saat 19.30'da ve basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.

Genel Kurul�da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül'e 337, Çakmakoğlu'na 71, İçli'ye ise 14 oy çıkmıştı.

"Erdoğan kabineyi yarın sunacak"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, randevu alınması durumunda yeni hükümeti yarın Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacağını bildirdi.

CHP'liler Genel Kurul'a katılmadı

CHP, ilk iki turda olduğu gibi 3'üncü turda da Genel Kurul'a girmedi. CHP'lilerin ve 2 bağımsız milletvekilinin Genel Kurul'a girmemesine karşılık yoklamada 456 milletvekilinin olması dikkat çekti.

CHP'den istifa ederek bağımsız kalan Manisa milletvekili Erdoğan Yetenç ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç de oylamaya katılmadı.

Kayseri'den 150 kişilik grup geldi

Abdullah Gül'ün küçük oğlu Mehmet Emre, kuzeni Ahmet Gül ile birlikte Genel Kurul başlamadan salona gelerek dinleyici locasında oturdu. Basın mensuplarının ilgi odağı olan Mehmet Emre Gül, sorular üzerine ailesinden başka kimsenin Meclis'e gelmeyeceğini belirtti. Gül, annesinin Meclis'e gelip gelmeyeceği sorusuna, "Annem gelmeyecek" yanıtını verdi.

Kayseri'den gelen 150 kişilik bir grup da birleşimi izledi.

GEÇMİŞ DÖNEMLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu 1'inci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü TBMM'de oylamaya katılan milletvekillerinin tümünün oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

TBMM'de seçilmeyen tek cumhurbaşkanı ise 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren oldu. Evren, 7 Kasım 1982 yapılan halkoyu ile kabul edilen Anayasa'nın geçici 1'inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı sıfatı kazanmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 6'ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 15'inci turda, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 3'üncü turda cumhurbaşkanı seçilmişti.

[VIDEO]0FlNtSA_3MU[/VIDEO]
[VIDEO]oTjqFaTgvqU[/VIDEO]


VATANA MILLETE HAYIRLI UGURLU OLSUN. :victory
 
Geri
Üst