dönem ödevi yardım

diner_55

New member
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
4
Reaction score
0
Puanları
0
kusuruma bakmayın burası yerimi bilmiyorum ama bana çok acil 80286 işlemci hakkında döküman gerekiyor yardım ederseniz sevinirim
 
buyur arkadsım .


Intel 80286 veya i286, 8086/8088'dan sonraki intel işlemcisidir.

Özet
8086/8088 işlemcilerinin 1 MB bellek ile sınırlı adres alanı, 1980'lerin ortalarına doğru birçok uygulama için ciddi bir problem olmaya başlamıştı. Bu yüzden Intel, x86 çekirdeğinin bir üst uyumlu sürümü olan 80286 işlemcisini üretti. Bu işlemci, 16 MB'lık adres alanı ile beraber temel 8086/8088 komut kümesine sahipti. 80286, IBM PC/AT ve orta model PS/2 bilgisayarlarında kullanıldı ve daha önceki 8088 gibi büyük bir başarı kazandı.


Intel 80286 Mikroişlemcisi

8086/8088'e göre 3 temel üstünlüğü bulunmaktadır:

Birincisi gerçek (real) mod ile korumalı (protected) moda sahip olmasıdır. Donanım bellek yönetim sistemi sayesinde, bellekte birden çok programın güvenli bir şekilde çalışması mümkün hale gelmiştir.
İkincisi, 8086 gibi 8088'den farklı olarak 16-bit veriyoluna sahip olmasıdır. Bu da bellek-mikroişlemci arasındaki veri akış bant genişliğini iki katına çıkartır.
Üçüncüsü, daha hızlıdır ve daha yüksek saat hızında çalışabilir. Bu faktörler 80286 tabanlı bir sistemi 8088 tabanlı bir sisteme göre, 5-10 kat daha hızlı yapmaktadır.
Ayrıca, 80286 mikroişlemcisi yeni adresleme ve bellek koruma özelliklerini desteklemek için yeni ek komutlara sahiptir. Bu işlemci IBM PC/AT ve bazı PS/2 bilgisayarlarının ana mikroişlemcisi olmuştur.

80286 bu yüksek performansı, basitleştirilmiş hali şekil 2.2'de görülen, içinde bulunan birbirinden bağımsız 4 fonksiyonel birim sayesinde sağlar. Veriyolu birimi CPU için gerektikçe, işlem kodu ve veri okuma/saklama gibi bütün veriyolu işlemlerini yerine getirir. CPU eğer yapacak başka bir işlemi yoksa, 6 byte'a kadar komutları önceden okur ve bunları komut birimine gönderir.

Komut birimi veriyolu birimi tarafından okunmuş ham verileri alır ve sonraki yürütme için kodunu çözer. Üç taneye kadar tam kodu çözülmüş komut, bu birimde bir anda bulunabilir. Kodu çözülmüş komutların CPU içinde hazır olarak bulunması CPU yürütme hızını artırır.

İşletim birimi komut biriminden gelen komutları işler. Bazı komutlar adres içermektedir. Bu adresler daha sonraki işlemler için adres birimine verilir.

Adres birimi bütün adresleme ve görüntü bellek işlemlerini yerine getirir. (Görüntü bellek, bir programın fiziksel olarak sahip olduğu bellekten daha fazla bellek kullanabilmesini sağlayan bir tekniktir.Program parçalarının yürütme sırasında, gerektikçe, bellek ile disk arasında değiştirme prensibine dayanır). Adres biriminin çıkışı, okuma ve yazma adreslemesi için veriyolu birimine iletilir.


80286/80287 iletişimi
80287'nin mikroişlemci arabirimi 8087'dekinden tümüyle farklıdır. Bir bellek yönetim birimi yardımıyla bellek koruması uygulayan 80286 tüm koruma birimini 80287'nin de üzerine koymak çok pahalı olacağı için farklı bir çözüm uygulanmıştır. Bu sistemlerde, CPU için bütün komutları ve verileri getirip götürme işini mikroişlemci yapar. Tüm bilgi F8h-FFh adresleri arasındaki I/O bölgesi üzerinden akar. Bu adreslere program aracılığıyla erişim mümkün olduğu için yanlış bir yazma işlemi yapılmamalıdır.

Yoksa CPU'nun tuttuğu bilgiler bozulabilir ve yanlış sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 80287 üzerinde işlemleri asıl gerçekleştiren birim 8087'deki ile aynı olduğu için bütün komutlar aynı sayıda saat çevrimi içerisinde işlenir. Ama 80286/80287 sisteminde I/O işlemleri çok fazla olduğu için aynı hızda çalışan bir 8086/8087 sisteminde daha yavaş çalışabilir.

Eski 80286 anakartlarının çoğu CPU işlemci hızını 2/3'ü hızda çalıştıracak şekilde düzenlenmişti. Böylece mikroişlemciye daha yavaş ve daha ucuz bir CPU bağlanabiliyordu. 80286 her zaman beslendiği frekansı ikiye bölüp kullanırken 80287, CKM bacağı yukarıda (1) olduğu zaman CLK bacağında gözüken frekansı olduğu gibi kullanıyor, aşağıda (0) olduğunda ise bu frekansı 3'e bölerek kullanıyor. Bazı üreticiler bu özellikten yararlanarak 80286'nın daha hızlı CPU'larla da çalışabilmesini sağlayan arayuvalar geliştirdiler. CPU ve CPU yuvasının arasına yerleştirilen bu küçük arayuvaya CKM bacağını yukarıda tutup besleme frekansının bölünmemesini sağlıyor, CLK bacağına da daha hızlı bir frekans üreteci tarafından yeni CPU'nun çalışacağı frekans veriliyor. Böylece mikroişlemci 8 MHz'de çalışırken CPU'nuz 20 MHz gibi bir hızda çalışabiliyor. Ama bu çözüm sisteminizin performansını artırsa da tüm I/O'dan hala yavaş çalışan mikroişlemci üzerinden geçmesinden doğan darboğazı aşamıyor.

Bir 8086-8087 ilişkisini tarafların eşit haklara sahip olduğu bir ilişki olarak görebiliriz. Buna karşılık, bir 80286-80287 ilişkisi daha çok efendi-köle ilişkisini andırır. Bu eşgüdümlülüğü daha da kolaylaştırıyor çünkü CPU'nun bütün veri akışı mikroişlemci üzerinden geçiyor. Pek çok CPU komutunu CPU'ya iletmeden önce mikroişlemci otomatik olarak CPU'nun işlem yapıp yapmadığını denetler. Bu yüzden derleyici ya da çeviricilerin CPU komutlarından önce otomatik WAIT komutu üretmesine gerek yoktur. Ancak üretilmişse de bir zararı olmaz. Bununla beraber WAIT komutunun ikinci kullanım nedeni (CPU belleğe bir değer yazarken mikroişlemcinin beklemesi gerekliliği) hala geçerlidir.

gecelım programlamasına:D

80286 İşlemcisinde Programlama :

Merlin editöründe yazılan programda, etiketler 1. sütunundan başlar ve ‘:’ ile sonlandırılır. Dallanma ya da bağlanma

komutlarında bağıl adres olarak doğrudan bu etiketler verilebilir.

Programların bellekte nereden itibaren yerleşeceği ORG saklı sözcüğü ile bildirilir. INCLUDE direktifi ile .INC dosyaları içerikleri programa eklenebilir. Örneğin PATCALLS.INC dosyası PAT sistemine ait tüm etiket tanımlarını içerir. Bu dosya kullanıldığı takdirde ayrıca bir EQU tanımı yapılmasına gerek kalmaz. Deney sırasında bu dosyanın kullanılması önerilmemektedir. Gerekli olabilecek bazı EQU tanımlamaları ve sistem çağrıları EK-1 de sunulmuştur.



80286 İşlemcisi Adresleme Modları :

80286 işlemcisinin 8 adresleme modu vardır:

* Operandı belli adresleme : Operandın ne olacağı belirli olduğundan kaynak veya hedef belirtilmez.

Örnek:

HALT

PUSHA

RET

* İvedi adresleme : Operand 8 veya 16 bit olarak doğrudan komut içinde bulunur.
* Saklayıcılı adresleme : Kaynak da hedef de saklayıcıdır.

Örnek:

MOV AL BL

ADD DX,CX

* Doğrudan adresleme : Operandın adresi kaynak ya da hedef olarak verilir.

Örnek:
MOV DS:1000H,AX

SUB BYTE PTR DS:1200H,20H gibi.



* Saklayıcı Dolaylı Adresleme : Operandın yeri saklayıcı ile adreslenmektedir. Bu amaçla DI, SI, BX ve BP saklayıcıları kullanılabilir.

Örnek:
MOV DI,2000H

MOV [DI],AX



* Saklayıcı Dolaylı ve Ötelemeli Adresleme : Bir öteleme miktarı taban ya da sıra saklayıcısına eklenerek operandın adresi bulunur.

Örnek:

COUNT EQU 04C2H

MOV [DI],5000H

MOV AX,COUNT[DI]

* Taban saklayıcısı ve sıra saklayıcısı ile dolaylı adresleme : İki saklayıcı içeriğinin toplamı verinin adresini verir.

Örnek:

MOV DI,2000H

MOV BX,3000H

MOV AX,9876H

MOV [BX+DI],AX


Taban saklayıcısı, sıra saklayıcısı ve bir sabit ile dolayli adresleme : Bir sabit değer iki saklayıcı içeriğinin toplamına eklenerek verinin adresi hesaplanır.

Örnek:
COUNT EQU 0A32H

MOV DI,1000H

MOV BX,2000H

MOV AX,5678H

MOV COUNT[BX+DI],AX


80286 İşlemcisinde Yazılım İle Gecikme :

PAT µbilgisayarı 5Mhzlik sistem saatine sahiptir. Her saat çevrimi için 0,2 µs yani 200 ns dir. Yazılan programın kaç saat çevrimi olduğu komut setinden hesaplanırsa istenen gecikmeyi sağlamak mümkün olur. Mesela ;

MOV CX,VALUE ;2 saat çevrimi

WAIT: LOOP WAIT ;8 saat çevrimi

Programı CX’e yazılan bir VALUE değeri ile orantılı bir gecikme sağlar. Maksimum gecikme CX=FFFFH içindir. 65536 x (8 x 0,2 µs) = 104,8576 s

Daha uzun gecikmeler için iç içe döngüler kurulabilir. Ancak genel bir kural olarak yazılım kesmesi hesaplananın 1,5 katı kadardır.

80286 İşlemcisinde Yığın ve Alt Programlar :

Bellekte yığın azalan adreslere doğru ilerler. Yığın göstergesi (SS) içeriği PUSH komutu ile azalır POP komutu ile artar. PUSHA komutu ile tüm saklayıcılar yığına itilir, POPA ile de yığından çekilir.

Alt programlar CALL komutu ile çağrılır. Bazı alt programlara ise INT (interrupt, kesme) komutu ile çağrılır. Bu tip programların numaraları ve parametreleri bilinmelidir. Örneğin programları sonlandırdıktan sonra PAT monitör alt programına bağlanmak için:

MOV BX,00H ;Hata kodu yüklendi

MOV AH,04H ;04 numaralı fonksiyon EXIT çağrısıdır.

INT 028H ;PAT monitör alt programı adresi

program parçası kullanılabilir. Programları sonlandırmak için sadece STOP komutu da kullanılabilir. Programları sonlandırmak için STOP komutu da kullanılabilir.

Kullanıcı Çağrıları

WRBYTE EQU 13 ; Ekrana yazdırmada kullanılan PAT çağrısı

CLRSCR EQU 18 ; Ekranı silmede kullanılan PAT çağrısı

Kullanıcı MUART 'ı tanımlamaları

UCRREG1 EQU 80H ; MUART Komut Saklayıcısı 1

UMODEREG EQU 86H ; Mode Saklayıcısı

UPORT1CTL EQU 88H ; Port 1 Kontrol Saklayıcısı

UIRQEN EQU 8AH ; IRQ enable Saklayıcısı

UIRQADR EQU 8CH ; IRQ address Saklayıcısı

UPORT1 EQU 90H ; Port 1

UPORT2 EQU 92H ; Port 2

UTIMER1 EQU 94H ; Timer 1



80286 İşlemcisinde Olay Sayma :

Olay sayma belirli bir zaman aralığında bir olayın yinelenme miktarının belirlenmesidir.

İki değişkeni vardır:

1. Olayın yinelenme miktarı
2. Olayın gözleneceği zaman aralığı

Olay sayacının değerini gerçek zaman düzeni belirler. Gözlemleme süresi yazılım ya da donanımla belirlenebilir. Olayın olup olmadığını belirlemek için kesmeli ya da taramalı çalışma yapılabilir. Kesmeli çalışmada gözlenen olayın her gerçekleşmesinde bir kesme oluşur. Kesme hizmet programında da olay sayacı arttırılır kesme bayrakları yeniden düzenlenip kesmelere izin verilerek ana programa dönülür. Taramalı çalışmada da PIA’dan faydalanılır. Olayın olup olmadığı sürekli iskele okunarak denetlenir. Eğer olay olmuşsa olay sayacı arttırılır ve tekrar iskele okunmaya başlanır.Ancak olayın olma hızı tarama hızından daha kısa olmamalıdır.

Gözleme Süresinin Yazılımla Belirlenmesi :

Yazılım ile süre belirlemede esas ele alınan süre içinde işlenen buyrukların sürelerin toplamının hesaplanmasıdır. Bir komutun işlenme süresi bilgisayarın saat frekansına bağlıdır.

* Çalışmanın başında bir süre sayacı ve olay sayacı belirlenecek ve değerleri sıfırlanacaktır.Bu arada süre sayacının son değeri de belirlenecektir.
* Olayın olup olmadığı PIA iskelesinin yoklanamasıyla belirlenecektir.
* Olay olmuş ise olay sayacı arttırılacaktır.
* Her yoklama sonunda süre sayacı bir arttırılacaktır.
* Süre sayacının her arttırılmasından sonra süre sonuna gelinip gelinmediği süre sayacı yardımıyla gözlenecektir.
* Süre sonuna gelindiğinde olay sayacı saklanacak süre sayacı sıfırlanacak ve çalışmaya baştan başlanacaktır.

Gözleme Süresinin Donanımla Belirlenmesi :

Donanımla süre belirlemede; yoklamalı çalışmada olduğu gibi sürelerin belirlenmesi için işlem sürelerinin hesaplanmasına gerek yoktur. Ana program temelde kesme bekleme ve olay varsa olay sayacını arttırma programıdır.

* Çalışma başında olay sayacı belirlenerek değeri sıfırlanır. Ayrıca programlanabilir sayıcıya (gerçek zaman saati) da sayma süresi yüklenir.
* Süre sayacı çalıştırılır. Süre sayıc kesmesine izin verilir.
* Olayın olup olmadığı kesme ya da belli bitlerin kontrolü ile belirlenerek eğer olmuşsa olay sayacı arttırılır.
* Süre sayıcı sürenin sonuna geldiğinde kesme üretir.
* Kesme hizmet programında olay sayacı sıfırlanır, süre sayacı yeniden koşullanır, kesme bayrakları indirilir ve tekrar ana programa dönülerek işlemler tekrarlanır.
kaynak: www3.itu.edu.tr

+
80286 işlemciler sanal bellek (virtual memory) desteğine olanak tanımıştır. Bunun dışında real mode ve protected mode olmak üzere iki modu ortaya çıkamıştır. Protected mode olarak adlandırılan bu çalışma şekli işletim sistemlerinin farklı bellek adreslerinde birbirinden bağımsız olarak çok sayıda uygulamayı çalıştırmalarına olanak tanımıştır.


Kısa bir süre sonra Intel, 80286 işlemcisini çıkartarak PC performansını yeni bir seviyeye yükseltti. 80286 işlemci 16 bit veriyolunu hem içte hem de dışta kullanabiliyordu. Bu da kendinden önceki işlemcilerden çok daha fazla ilgi görmesine sebep oldu ve artık PC’ler için daha güçlü yazılımlar üretilmeye başlandı.
kaynak= ALpMontana :biggrin
 
eline saglıkta kardes bana bu işlemcide proglamlamadan ziyade bu nasıl bi işlemcidir nelerden olur nasıl devreleden olusur tarzında bi bilgi lazım
 
eline saglıkta kardes bana bu işlemcide proglamlamadan ziyade bu nasıl bi işlemcidir nelerden olur nasıl devreleden olusur tarzında bi bilgi lazım
sence ole bır bılgı warmı?:saskin

onu ben bılsem ınteL de ıse baslarım cok zor bılader.
onun ııcn yazılmıs P.I.C kıtabları war anca onlarda olur oda belkı.
 
tşkler ALpMontana ..
 
Geri
Üst