Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Otomobil Yarışları, 1894 yılında Fransa'da başlamıştır. Bugün en popüler izleyici sporlarından biridir.
Tarih
Yarışlar ilk petrol-yakıtlı otomobillerin yapılması ile başlamıştır. İlk yarış 22 Temmuz 1894 yılında Le Perit Journal adlı bir Paris magazin dergisi tarafından Paris-Roven arasındaki 50 km'lik bir mesafede 19 otomobilin katılması ile başlamıştır. Daha çok bir güvenilirlik yarışı şeklinde idi. Ancak yarış Paris to Rouen 1894 olarak değiştirilmiştir. Yarışmacılar Karl Benz, Benz& Cie, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, DMG gibi endüstri araçlarını da yarışlara katmıştır.İlerleyen yıllarda otomobil sporlarında farklı branşlar gelişmiş ve ilk pist yarışı 1898'de Periqueeux'te düzenlenmiştir.
Otomobil Yarışmaları
Yarışma
Sonuçların duyurulması ve yayınlanmasıyla bir yarışma niteliği kazanan, otomobillerin katıldığı düzenlemelere yarışma adı verilir.
Yarışma kendi sonuçları çerçevesinde bütünlüğü vardır ve özgündür. Bir ya da birkaç ayaktan ve bir finalden oluşabilir. Serbest antrenmanları, sıralama turlarını kapsayabilir ve benzeri biçimde bölümlendirilmiş olabilir.
Ama etkinliklerin sonunda yarışma son bulmalıdır. Yarışmanın başlama zamanı olarak, daha önce zamanı belirlenen idari ve teknik kontrolün başlaması esas kabul edilir. Yarışma, denemeler ve yarışmanın kendisini de kapsar.
Yarışmanın bitiş zaman olarak, aşağıdakilerden hangisi sonra biterse yarışmanın bitiş zamanı olarak kabul edilir.
1) Yarışma neticelerinin duyurulması ve itiraz süresinin sona ermesi, 2) Yarışma sonu idari ve teknik kontrollerin işbu yönetmeliğe de uygun olarak sona ermesidir.
Ulusal, mahalli, özel veya benzeri yarışmaların bir parçası olan veya olduğunu iddia eden, her tekil yarışma, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) yarışma ve teknik kurallarına, ulusal talimatlara ve işbu otomobil sporları yarışma genel kuralları ve tamamlayıcı duyuru ile bültenlerine uygun olmalıdır.
Ralli
Ralli önceden belirlenen ortalama bir hızda, kısmen veya tamamen normal trafiğe açık yol üzerinde yapılan yarışmalardır. Bir ralli, ya tüm otomobillerin izleyeceği tek bir güzergahtan ya da ortak bir güzergah izlenmeden, önceden saptanan ve sonrasında ortak bir güzargah bulunmayabilen bir toplanma noktasında buluşulan, birden fazla güzergahtan oluşabilir.
Güzergâh veya güzergâhlar, bir veya birçok özel etabı, yani normal trafiğe kapalı ve bütünüyle rallinin genel klasmanını oluşturmak için önemli bir belirleyici ve işleve sahip olan kapalı yollar üzerinde yapılan tekil yarışları kapsar. Özel etapların dışındaki güzergâh ve güzergâhlara "Normal Etap" adı verilir. Bu normal etaplardaki hız, hiçbir şekilde yarışmanın klasmanının belirlenmesinde bir etken olmamalıdır.
Ulusal rallilerde, tüm otomobillerin gücü yaklaşık 300 hp ile sınırlandırılmıştır.
Ulusal rallilere;
a)Homologasyon belgelerinde, bazı geliştirmelerin kısıtlanmasına dair, aksine bir belirleme olmayan Turing Otomobiller (Grup A), b)Seri üretim otomobiller (Grup N) katılabilirler.
Aşağıdaki kurallara uymak kaydıyla; homologasyon belgelerinde bazı geliştirmelerin kısıtlanmasına dair, aksine bir belirleme olmayan A ve N grubu otomobiller homologasyon sürelerinin bitiminden sonra dört yıl boyunca uluslar arası, on iki (12) yıl boyunca da ulusal rallilere katılabilirler.
Bu otomobiller homologasyonu olan araçlarla birlikte eşit koşullarda start alabilirler ve derecelendirmeye girerler. Yukarıda sözü edilen homologasyonu olmayan otomobiller, ancak süreleri geçmiş olsa bile homologasyon evrakları uygun olarak doldurulmuş, idari ve teknik kontrole sunulmuş ve teknik kontrol görevlileri tarafından orijinal teknik koşullara tam olarak uygun olarak kabul edilirse, yarışmaya kabul edilirler.
Bu otomobillerin turbo bileziklerinin çapı ve minimum ağırlıkları, o an geçerli kurallara uygun olmalıdır.
Off-road
Yapay ve doğal engellerle dolu olan parkurlarda, 4x4 arazi ve özel yapım araçlarla (buggy sınıfı), zamana ve doğaya karşı mücadele edilen yarışmadır.
Popüler Yarış Turnuvaları | Otomobil ve Motor Sporları
Popüler Yarış Turnuvaları - Sporları
Formula 1
Kısaltması F1 olan, Grand Prix Yarışları olarak da bilinen Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir.
F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve genellikle değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Dünya Sürücüler Birinciliği ile Dünya Takımlar Birinciliği (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.
Yarışları Jean Todt'un başkanlığını yaptığı FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) düzenler. F1'in geçmişinde yarışların çoğunluğu Avrupa'da yapılmış olmasına karşın, son yıllarda artan sayıda yarışlar Avrupa dışına kaydırılmaktadır. Bunda ana neden, FIA'nın gelişen yeni pazarlara açılmak istemesi olsa da, yasal düzenlemelerin AB ülkelerindeki kadar sıkı olmadığı ülkelerin çekiciliği de bu kararda etkin olmuştur. Son yıllarda AB'deki yarışlarda, sağlık gerekçeleriyle tütün ürünlerinin tanıtımlarının yasaklanması, ölümle sonuçlanan bazı kazaların yerel savcılıklarca (takımların savsaması sonucu olup olmadığının) soruşturulması, FIA'ca hoş karşılanmamıştır.
Tarih
Formula 1 yarışlarının kökeni 1920ler ve 1930lar da yapılan Avrupa Grand Prix motor yarışlarına dayanır. Formula tüm katılımcıların ve arabaların uymak zorunda oldukları kurallar bütünüdür. Formula 1, II. Dünya Savaşından sonra 1946 yılında üzerinde anlaşılan yeni kuralların adıdır. Savaştan önce Dünya Şampiyonası için pek çok Grand Prix yarış organizasyonu düzenlenmiştir, ancak Dünya Sürücüler Şampiyonası 1947’den önce biçimlendirilememiştir. İlk dünya şampiyonası yarışı 1950 yılında İngiltere’nin Silverstone pistinde yapıldı. Üreticiler için şampiyona 1958 yılında yapılmaya başlamıştır. 1960lar ve 1970ler de Güney Afrika ve İngiltere de ulusal şampiyonalar yapılmaktaydı. Şampiyona dışı Formula 1 yarışları pek çok yılda yapılmıştır, fakat artan maliyetler dolayısıyla bunlardan sonuncusu 1983 yılında yapılmıştır.
Stirling Moss 1961'de Nürburgring'de
Formula 1 yarışlarında geçmişten günümüze 4 önemli safha bulunmaktadır. Bunlar başlık olarak;
Yarışların dönüşü (1950–1958)
'Garagistes' (1959 - 1980)
Büyük İş (1981–2000)
Üreticilerin Dönüşü (2000–2008)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Dünya Ralli Şampiyonası
Dünya Ralli Şampiyonası {İngilizce: World Rally Championship(WRC)} 1973 yılında tarihi Monte-Carlo Rallisi ile başlamıştır. Dünya'nın çeşitli ülkelerinde yapılan otomobil yarışıdır. 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Türkiye 'de de yapılan yarış, 2007 yılında takvimden çıkarılmış; fakat 2008 yılı için tekrar takvime dahil edilmiştir. 2009 yılından itibaren her ralli iki yılda bir yapılacaktır.
Dünya Ralli Şampiyonları
2009 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Fransa Citroën
2008 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Fransa Citroën
2007 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Birleşik Krallık Ford
2006 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Birleşik Krallık Ford
2005 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Fransa Citroën
2004 Fransa Sébastien Loeb (Citroën) Fransa Citroën
2003 Norveç Petter Solberg (Subaru) Fransa Citroën
2002 Finlandiya Marcus Grönholm (Peugeot) Fransa Peugeot
2001 İngiltere Richard Burns (Subaru) Fransa Peugeot
2000 Finlandiya Marcus Grönholm (Peugeot) Fransa Peugeot
1999 Finlandiya Tommi Mäkinen (Mitsubishi) Japonya Toyota
1998 Finlandiya Tommi Mäkinen (Mitsubishi) Japonya Mitsubishi
1997 Finlandiya Tommi Mäkinen (Mitsubishi) Japonya Subaru
1996 Finlandiya Tommi Mäkinen (Mitsubishi) Japonya Subaru
1995 İskoçya Colin McRae (Subaru) Japonya Subaru
1994 Fransa Didier Auriol (Toyota) Japonya Toyota
1993 Finlandiya Juha Kankkunen (Toyota) Japonya Toyota
1992 İspanya Carlos Sainz (Toyota) İtalya Lancia
1991 Finlandiya Juha Kankkunen (Lancia) İtalya Lancia
1990 İspanya Carlos Sainz (Toyota) İtalya Lancia
1989 İtalya Massimo 'Miki' Biasion (Lancia) İtalya Lancia
1988 İtalya Massimo 'Miki' Biasion (Lancia) İtalya Lancia
1987 Finlandiya Juha Kankkunen (Lancia) İtalya Lancia
1986 Finlandiya Juha Kankkunen (Peugeot) Fransa Peugeot
1985 Finlandiya Timo Salonen (Peugeot) Fransa Peugeot
1984 İsveç Stig Blomqvist (Audi) Almanya Audi
1983 Finlandiya Hannu Mikkola (Audi) İtalya Lancia
1982 Almanya Walter Röhrl (Opel) Almanya Audi
1981 Finlandiya Ari Vatanen (Ford) Fransa Talbot
1980 Almanya Walter Röhrl (Fiat) İtalya Fiat
1979 İsveç Björn Waldegård (Ford/Mercedes-Benz) Birleşik Krallık Ford
1978 FIA Pilotlar Şampiyonası: Finlandiya Markku Alén (Fiat/Lancia) İtalya Fiat
1977 FIA Pilotlar Şampiyonası: İtalya Sandro Munari (Lancia) İtalya Fiat
NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing), Kuzey Amerikaya özgü motorsporu dallarından biridir. NASCAR yarışları oval pistlerde 200 ile 500 mil üzerinden 43 aracın katılımıyla yapılır. Diğer motorsporlarının aksine NASCAR’da geçişler çok daha fazla olduğundan yarışta birçok kez lider değişir. Amerika Birleşik Devletlerinde Amerikan futbolundan sonra en çok izlenen spor dalıdır.
NASCAR' da üç farklı seri vardır.
Nascar Sprint Kupası Serisi
NASCAR’ın en prestijli serisidir. 43 pilot, 36 yarış boyunca mücadele eder, son 10 yarışta Chase for The Sprint Cup devreye girer.
Nascar Nationwide Serisi
Nationwide, Sprint Kupası'nın alt serisidir. Genellikle Sprint Kupasında yarışmak isteyen acemiler burada takımlar tarafından denenir ve tecrübe kazanır. 43 pilot, 36 yarış vardır. Ancak Chase yoktur.
Nascar Craftsman Kamyonet Serisi
Kamyonetlerinin yarıştığı bu seride 36 pilot yarışır. Bazıları NASCAR’a yeni başlayan acemiler, bazıları ise deneyimli pilotlardır. Chase yoktur. 2009 yılından itibaren serinin yeni isim sponsoru Camping World olacaktır.
24 Saat Le Mans Yarışı (24 Heures du Mans), dünyanın en ünlü spor otomobil dayanıklılık yarışlarından biridir. Pist uzunluğu 13,469 km'dir. Üc kategorisi vardır: Spor Otomobil, Kamyon ve Motosiklet. Yarışan araçlar prototiptir. 1923'ten bu yana düzenlenmektedir. 1939'la 1949 yılları arasında II. Dünya Savaşı nedeniyle düzenlenmemiştir. 1970 yılında çevrilen ve ünlü sanatçı Steve McQueen oynadığı Le Mans filminde ateşe dayanıklı asbestli giysiler nedeniyle kanser olmuş ve 1980 yılında Meksika'da hayatını kaybetmiştir. Yıllık olarak Le Mans, Fransa yakınlarındaki Circuit de la Sarthe pistinin French Sarthe département bölümünde yapılır. Automobile Club de l'Ouest (A.C.O) tarafından düzenlenir.
Ayrıca bir de oyunu vardır.
1923'deki ilk yarış 128 turu tamamlayan bir Chenard-Walcker tarafından kazanılmıştır.
Kaynaklar
en.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
Le Mans 1965 in Automobile Historique n°48 May 2005
heures du Mans 1973 in Automobile Historique n°49 June/July 2005
rsportscars.com
tuningitalia.com
formula1 website
FIA Resmi Web Sitesi
nascar.com
rallyracerally.org
En kapsamlı ve güvenilir kaynaklardan, derlenerek oluşturulmuştur.
Devamı gelecektir.