Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Bir kaç gündür cami fotoğraflarıyla igileniyorum. Hiç oturup da böyle bir arama yapacağımı zannetmiyordum ve ararken farkına vardım ki cami fotoğraflarını bir araya getiren çok nadir yerler mevcut. Güzel forumumuzun en güzel bölümünde de düşündüm ki böyle bir bölüm olsa, dünyanın pek çok yanındaki camilerin fotoğrafları dağınık duracağı yerine bir araya getirilse. Camiler hakkında kısa bilgiler de güzel olabilir. Yönetimin ve siz güzel kullanıcıların takdirine kalmış..
İlk fotoğraflar yeni açılan Karacaahmet Sakirin Camii'den.. Türkiye'nin en modern camisi olarak anılan bu cami aynı zamanda ilk defa bir kadın tarafından tasarlanmıştır, Zeynep Fadillioglu.
Fotoğrafların üstüne tıkladığınızda büyütebilirsiniz..
Mali'de bulunan ve tahmini olarak 1200 yıllarında yapımına başlanan Büyük Djenne Camii dünyanın aynı zamanda en büyük çamurdan yapılmış binasıdır. Bazılarının kumdan bir kaleye benzettiği cami her yıl yerel halk tarafından tamir edilir. Camiiye gayri-müslimlerin girmesi yasaktır. Yapı, mimarlar tarafından Sudan mimarisinin tavan yaptığı nokta olarak tanınır. 3000 kişinin aynı anda ibadet edebildiği camiide akşamları sıcak olurken günleri serindir.
Caminin ilk yapımı sırasında yapılan Fransız bir kartpostal.
Camiinin girişindeki üç uzun odundan sütun camiinin sembolu haline gelmiştir ve yapının direncini oluşturan temel taşlardandır.
Fransa'da Frejus'da bulunan bir kopyası.
Her yıl yapılan onarım işlemlerine şenlikler eşlik eder ve yerli yabancı turistlerin sıkça uğradığı yer halin gelir.
Son Dönemin En Görkemli Camii - Sabancı Merkez Camii
Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Genel görünüm olarak Sultan Ahmet Camisi’ne, plan ve iç mekan olarak Selimiye Camisi’ne benzer. Bu nedenle Sabancı Merkez Camisi için “Selimiye’nin eşi, Sultan Ahmet’in kardeşi, Kocatepe’nin çağdaşı.” denmektedir.
Sabancı Merkez Camisi, Adana şehrinin merkezinde, Seyhan nehri kıyısında yer alan, Türkiye’nin en büyük camisidir. 1998 yılında hizmete açılmıştır. 32 metre çaplı ana kubbesi ile Türkiye’nin en büyük kubbeye sahip camisidir. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. Ortadoğu'nun en büyük 4. camisi olarak da kabul edilir
20.000 kişilik cami(açık alanın düzenlenmesiyle 28,000 kişi), son cemaat mahaliyle birlikte 6600metrekareye yayılmıştır; 9 fil ayağı üzerine oturur.
4 yarım-kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi vardır; bunlar 4 kitap, 4 halife ve 4 mezhebe, İslam’ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Muhammed'in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 4 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.
Caminin temeli 13 Aralık 1988’de atılmıştır. 65bin metrekarelik arsası Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmiş; halkın bağışları ile caminin %50’si tamamlanmıştır. Geri kalan %50, Hacı Sabancı ve onun ölümünden sonra Sabancı ailesi tarafından karşılanmış; bu nedenle başlangıçta Merkez Camisi olması düşünülen adı Sabancı Merkez Camisi halini almıştır.
Birleşik Arap Emirlikleri / Şeyh Zayed bin Sultan El Nayan Camii
Birleşik Arap Emirlikleri / Şeyh Zayed bin Sultan El Nayan Camii
Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu sayılan Şeyh Zayed bin Sultan El Nayan'ın adını taşıyan cami, çok eşsiz özelliklere sahip. Cami 75 metre yüksekliğinde, 33 metre çapındaki dünyanın en büyük kubbesine sahip. 45 ton ağırlığında ve 6 bin metrekare büyüklüğündeki dünyanın en büyük halısıyla kaplı olan camide 9 bin kişi ibadetini yapabiliyor. Cami, boyu ve çapı 10 metre olan dünyanın en büyük kristal avizesine sahip.
Caminin 82 irili ufaklı kubbesi var. Her biri 107 metre yüksekliğinde 4 minaresi bulunuyor. Dışarıda 98 sütün, içeride ise bin 48 sütunla donatılmış. Yapının birçok yerine dev plazma ekranlar yerleştirilmiş. Böylelikle her yerden vaaz canlı izlenebiliyor.
Dünyanın en büyük halısıyla kaplı. Iran’ın Horasan bölgesinde 1200 kadın tarafından 2 yılda dokunan halı, 45 ton ağırlığında ve 6 bin metrekare.
Fiyatı 8.5 milyon dolar. 9 bin kişi üzerinde ibadetini yapabiliyor.
Dünyanın en büyük kristal avizesine sahip. Avize özel sipariş üzerine Almanya’da yapıldı.
Yerler yüzde 100 İtalyan mermeriyle kaplı.
82 irili ufaklı kubbesi var. Her biri 107 metre yüksekliğinde 4 minaresi var.
Dışarıda 98 sütün, içeride ise bin 48 sütunla donatılmış.
Avizenin boyu 10 metre, çapı da 10 metre.
Fiyatı ise 8 milyon dolar.
Yapının birçok yerine dev plazma ekranlar yerleştirilmiş. Böylelikle her yerden vaaz canlı izlenebiliyor.
Dünyanın en büyük kubbesine sahip. 75 metre yüksekliğinde, 33 metre çapında.